Karin Kulneff-Eriksson

Katalog över ostrakonsamlingen vid Universitetsbiblioteket i Lund

Universitetsbiblioteket i Lund äger en samling av 32 ostraka, d.v.s. antika krukskärvor med text, alla från Egypten. Samtliga texter är på grekiska. De äldsta är från 1:a århundradet e.Kr. och de yngsta från 4- eller 500-talet. Texterna utgörs av kvitton från affärstransaktioner, inventeringslistor och brev, och studiet av dessa ger, liksom studiet av ostraka över huvud taget, ovärderliga upplysningar om det antika egyptiska samhället med dess språkliga, juridiska, sociala och ekonomiska förhållanden.
Det bästa sättet att göra dessa ostraka fullt tillgängliga för forskning är att de fotograferas, katalogiseras och görs tillgängliga via Internet.
Detta arbete kommer att utföras i samarbete med APIS (Advanced Papyrological Information System), ett internationellt samarbetsprojekt för att göra papyrer och ostraka fritt tillgängliga via nätet. Den digitala katalogen, med bilder och katalogkort, kommer att presenteras under portalen papyri.info tillsammans med allt övrigt APIS-material.

Slutredovisning

Karin Kulneff-Eriksson, Universitetsbiblioteket Lund

2013 - 2014

Projektets mål har varit att göra ostrakonsamlingen vid Universitetsbiblioteket i Lund tillgänglig via internet och detta har nu genomförts.
Arbetet har utförts på biblioteket och i samverkan med APIS (Advanced Papyrological Information System), en internationell organisation för tillgängliggörande av papyrer och ostraka via nätet.

Bakgrund
Universitetsbiblioteket i Lund innehar en samling av 32 ostraka, d.v.s. antika krukskärvor med text. Skärvorna i Lund är alla från Egypten, skrivna på grekiska och från århundradena strax efter Kristi födelse.

I det antika Egypten användes förutom papyrus också krukskärvor som material att skriva kortare texter på. Eftersom lerkrukor i stora mängder användes för transport och förvaring uppstod också krukskärvor och därmed ett gratis skrivmaterial. Grekiska var ett officiellt språk i Egypten under närmare tusen år. Detta gör att en stor del av bevarade ostraka och papyrer är skrivna på grekiska, så också ostraka i Lund.

Ostraka erbjuder, liksom papyrer, en möjlighet att få goda inblickar i hur livet levdes i det antika Egypten. Det kan gälla sociala omständigheter, medicin och hälsa, ekonomi och juridik samt förändringar och egenheter i det grekiska språket i Egypten.

Detta projekt utgör en fortsättning på arbetet att göra papyrus- och ostrakonsamlingarna i Sverige uppmärksammade, tillgängliga och använda.


Samlingen i Lund

Erik J. Knudtzon, Lund, köpte 1932 ostrakonsamlingen av koptologen och antikvitetshandlaren professor Carl Schmidt i Berlin; denne hade i sin tur förvärvat samlingen i Egypten. Åtminstone från 1970-talet ägdes samlingen av Klassiska institutionen i Lund. Denna institution, då vid namn Institutionen för arkeologi och antikens historia, deponerade i januari år 2009 samlingen på UB, en deposition som efter fem år övergick i en donation.

I lundasamlingen finns kvitton på spannmålsleveranser och på olika typer av skatteinbetalningar, listor över namn på personer som betalat vissa skatter eller varit anställda för vissa arbeten, räkningar med olika summor och personnamn nämnda och därtill privata brev som ger ytterligare en dimension av närhet till personerna som verkade för nära två tusen år sedan.

Samlingen är alltså ingen enhet innehållsmässigt sett och heller inte geografiskt eller tidsmässigt. Mycket förefaller dock stamma från trakterna av Fayyum från de tre första århundradena efter Kristi födelse.

Skärvorna är ganska intakta och texterna likaså, men i en del fall har texterna nötts bort och är antingen helt försvunna eller mycket svåra att se. På några ställen har skärvor brutits sönder och text försvunnit på så sätt.

Skärvorna förvaras i syrafritt silkepapper i syrafria papplådor i ett utrymme med stabil temperatur och luftfuktighet.

Digitala bilder och elektroniska katalogkort
Alla ostraka har fotograferats i 600 ppi (TIFF-bilder). Detta har gjorts av bibliotekets fotograf.
Till varje ostrakon har ett elektroniskt katalogkort upprättats. Mallen för katalogkortet har tillhandahållits av APIS och är av samma typ som den som användes för papyrussamlingarna i Lund och Göteborg. Här har införts uppgifter om inventarie- och publikationsnummer, om hur samlingen kommit till Lund och, i möjligaste mån, uppgifter om datering, typ av innehåll, översättning, eventuella kopplingar till särskilda andra skärvor samt upplysningar om utgåvor och omnämnanden av texten. Skärvans fysiska skick beskrivs också med mått, om den är intakt, med antal rader text, om texten är bortnött någonstans, vilken färg leran har och om baksidan har speciell beläggning.
Katalogspråket är engelska, dels eftersom materialet är intressant för forskning internationellt, dels eftersom materialet ingår i APIS.


Tillgänglighet, underhåll, framtida ansvar
Samtliga digitala bilder och elektroniska katalogkort kommer att lagras på servrar både hos APIS och på biblioteket i Lund och har skickats till APIS (Rodney Ast (ast@uni-heidelberg.de) och Hugh Cayless (hugh.cayless@duke.edu)). Allt material kommer inom kort att läggas in i APIS databas och vara fritt tillgängligt på nätet via portalen www.papyri.info. Basen nås också via länk på bibliotekets hemsida (svensk och engelsk version). Eventuellt kommer egna länkar att gälla för ostrakonsamlingen.
Bilder av högsta upplösningen beställes från biblioteket liksom tillstånd att publicera dem.

Via APIS kommer ostraka i Lund att vara tillgängliga för sökningar efter särskilda typer av texter, efter texter från vissa orter, från vissa tider, innehållande vissa namn eller med speciellt innehåll. Sökningar kan göras i lundasamlingen, i valda samlingar eller samtidigt i samtliga till APIS anslutna samlingar.

I framtiden kommer Per Stobaeus (per.stobaeus@ub.lu.se) vid bibliotekets handskriftssektion att vara ansvarig för ostrakon- och papyrussamlingen, både när det gäller det fysiska omhändertagandet av samlingarna och framtida elektroniska kompletteringar till APIS.

Aktiviteter kring samlingen

Katherine Blouin, University of Toronto, arbetar med fyra ostraka ur samlingen. Hon har upptäckt paralleller med andra ostraka funna vid fransk-italienska grävningar i Tebtunis och kommer att publicera nya uppgifter om lundaskärvorna O. Lund. inv. nr 7, 9, 11 och 22.

Vid ett flertal tillfällen har informella visningar för bibliotekets personal gjorts.


Nyligen har ytterligare två papyrer ur lundasamlingen givits ut, P. Lund. inv. nr 111r och 69: Isabella Andorlini, "1. Frammento medico con elenco di sintomi." och Timothy Teeter, "54. Payment record.", båda i Papyrological Texts in Honor of Roger S. Bagnall, Eds. Rodney Ast, Hélène Cuvigny, Todd M. Hickey & Julia Lougovaya. Durham, N.C. American Society of Papyrologists, 2012, American Studies in Papyrology 53, s. 1-8 resp. 307-309.
Dessutom behandlas nu ett antal hittills outgivna papyrer av tre doktorander i Kairo.
 

Länkar:
http://www.papyri.info/search?DATE_MODE=LOOSE&DOCS_PER_PAGE=15&COLLECTION=lund

http://www.ub.lu.se/papyrussamlingen

på engelska: http://ub.lu.se/en/the-papyrus-collection

Bidragsförvaltare
Lunds universitet
Diarienummer
In13-0377:1
Summa
SEK 243 000,000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Språkstudier
År
2013