På gång

Bokmässan

2018-09-27 09:00 - 2018-09-30 17:00
Göteborg

 

Frigörelse och förföljelse – en judisk släkt i Wien

Torsdag kl. 12:00 - 12:20

Historikern Janken Myrdal forskat om medeltid och agrarhistoria. En dag blir han kallad för jävla jude. Det blir startpunkten för ett sökande efter släktingar i 1900-talets Centraleuropa, och ett försök att förstå tidens judehat.

Medverkande: Janken Myrdal, professor i ekonomisk historia

 

Musikens makt över människan

Torsdag kl. 17.00 - 18.00

Musik påverkar människor på många plan. Den förstärker känslor och gör oss bättre på att hantera känslor, den kan driva oss att utföra handlingar, den kan uttrycka kollektiva upplevelser och forma folkrörelser. Och i dagens samhälle är musiken i princip alltid närvarande - vår vardag har blivit "musikaliserad". Forskare i musikvetenskap, neurovetenskap och socialantropologi som medverkar i en ny årsbok från Riksbankens Jubileumsfond diskuterar den mäktiga musiken.

Medverkande: Anna Gavanas, forskare i socialantropologi och dj, Fredrik Ullén, professor i neurovetenskap och pianist, och Ulrik Volgsten, professor i musikvetenskap.
Moderator: Sharon Jåma, journalist.

Filmen om Emelie - mest läst, mest översatt, ändå raderad ur historien

Programpunkten inleds med en film, därefter diskuteras filmen. Historiens vingslag slår över berättelsen om Emilie Flygare Carlén, 1807-1892. Pinfärsk forskning visar att hon var sin tids mest lästa, bäst betalda och mest översatta svenska författare. Vår första deckardrottning, enligt litteraturprofessor Yvonne Leffler. I Europa rankades hon i nivå med Dickens och Dumas. I dag nästan glömd. Hon vare sig skrev eller uppträdde som det förväntades av en kvinna. Var det därför det litterära etablissemanget slog till med vad vi i dag kallar hot och hat? "Hon var olärd, qvinna men understod sig ändå att vara ett snille."

Medverkande: Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet, Monica Lauritzen, författare till biografin En kvinnas röst, Andreas Hedberg, lektor i litteraturvetenskap, Uppsala universitet.
Moderator: Ingrid Elam, litteraturkritiker och professor i litterär gestaltning.
Filmen presenteras av regissören Bodil Tingsby.

Under strecket 100 år

Fredag kl. 17.00 - 17.45

Den uppkopplade människan utsätts för ständiga distraktioner och skummar ofta texter i hast. På sociala medier frodas starka åsikter och sensationalism. Samtidigt firar SvD:s dagliga essä Under strecket 100 år - och lockar fler nya, digitala prenumeranter än de flesta andra artiklar. Vilka är utmaningarna och möjligheterna för längre, fördjupande texter och nyanserade resonemang i dagens och framtidens medieklimat? Vad kan vi lära av historien - och vilka kommande trender kan man ana för kunskapsförmedling?

Medverkande: Sigrid Combüchen, författare, Daniel Sjölin, författare och programledare, samt Johan Östling, historiker.
Moderator: Lisa Irenius, kulturchef SvD.

Forskartorget

2018-09-27 09:00 - 2018-09-30 17:00

RJ är en av huvudarrangörerna bakom Forskartorget på Bokmässan i Göteborg. På scenen presenteras en rad tvär- och populärvetenskapliga program från alla ämnesområden. Presentatörerna är främst forskare, som kommer från universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, företag, organisationer och bokförlag.

RJ:s program på Forskartorget