Försiktighetsprincipen som miljörättsligt instrument och dess avgränsning i förhållande till hushållningsprincipen samt allmänna principer om rättssäkerhet och rättsskydd.
Helt "säker" kunskap på miljöområdet är antagligen ouppnåelig. Om miljöproblemen skall kunna åtgärdas i tillräcklig omfattning måste samhället utveckla instrument för att hantera osäkerhet som grund för beslut. Försiktighetsprincipen, internationellt och nationellt etablerad, kan utvecklas till ett sådant instrument: En välgrundad misstanke om risk räcker för ett myndighetsingripande med krav på skyddsåtgärder. Den verksamhetsutövare som motsätter sig kraven får visa att bedömningen är felaktig.
Projektets grundläggande syfte är att analysera försiktighetsprincipen, som den kommit till uttryck i svensk miljölagstiftning, och att med utgångspunkt i svensk och internationell litteratur diskutera dess utvecklingspotential som ett ändamålsenligt, och sannolikt nödvändigt, miljörättsligt instrument.
I analysen av försiktighetsprincipens innehåll och räckvidd ingår också dess relation till andra centrala regler och rättsprinciper. Två områden som har särskild betydelse i sammanhanget är hushållningsprincipen, vilken emellanåt kan ge resultat som är motstridiga försiktighetsprincipen, och allmänna regler och principer om rättssäkerhet och rättsskydd vilka har helt andra syften än miljöskydd.
En rättsundersökning skall belysa tillämpningen av försiktighetsprincipen och hushållningsprincipen och allmänna rättsprincipers inflytande på utrednings- och bevisfrågornas hantering. Principerna skall analyseras med utgångspunkt i den rättsvetenskapliga litteraturen samt internationell lagstiftning och miljöpolitik. Projektet utgör ett bidrag till den internationella analysen och diskussionen om försiktighetsprincipen. Relevanta delar av forskningsresultaten skall publiceras internationellt
Digital slutredovisning saknas. Den som är intresserad av resultaten kan höra av sig till rj@rj.se.