Den tidiga svenska brevromanen 1770-1870
Syftet med projektet är att undersöka den svenska brevromanens historia, dess specifika utformning och brevformens betydelse för framväxten av den svenska romanen. Undersökningen inleds med en kartläggning av tidig svensk brevfiktion och dess relation till den samtida brevretoriken, samtidigt som brevets kulturhistoriska och sociala betydelse under 1700-talet och det tidiga 1800-talet diskuteras. Huvuddelen av undersökningen består av analyser av brevformens berättartekniska och tematiska betydelse i olika typer av svenska brevromaner från 1770 till 1870. Med utgångspunkt i genreteoretiska och narratologiska resonemang analyseras den svenska brevromanens särdrag och hur dessa ger uttryck för en ny livs- och människosyn som kan kopplas till samtida idéströmningar och tidens samhällsutvecklign. I undersökningen behandlas välkända författare som Carl Jonas Love Almqvist och Fredrika Bremer samtidigt som undersökningen omfattar hittills obehandlade texter av försummade författare som Hans Bergeström, Per Adolf Granberg, Wilhelmina Stålberg, Christina Charlotta Berger, Fredrika Wilhelmina Carstein och Marie Sophie Schwarz. Avslutningsvis diskuteras den svenska brevromanens specifika utformning och särställning i förhållande till samtida fransk, engelsk och tysk brevfiktion.
Yvonne Leffler, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
Under forskningstiden har också ett antal reser till relevanta bibliotek och arkiv gjorts. Sammanlagt fyra resor har företagit till Kungliga biblioteket i Stockholm, samt en resa till British Library i London. Största delen av dessa resekostnader har täckts av andra medel då resorna har kombinerats med andra tjänsteuppdrag. Totalt har motsvarande SEK 1666 använts av de medel som Riksbankens jubileumsfond beviljade för att täcka resekostnaderna.
Under tiden för projektet har också ytterligare två artiklar inom området färdigställts, båda i samband med konferenser (se publikationslistan). Därtill har jag gett fyra intervjuer över ämnet i tidningar och radio. Radiosända intervjuer har varit för "Kulturnytt" SR 25/11 2002 och för "Radio Värmland", P4 17/12 2002. Intervjuer publicerade i tidningar har varit "Kära brevskrivare. Yvonne Leffler synliggör författare till den tidiga svenska brevromanen", av Lena Bonnevier, VF 7/11 2002 och "Brevromanen döende men brevet lever" av Anna Ehn, UNT 19/2 2006.
Publicerat
"Indianiske bref, Enslighetsälskaren och Hilda och Ebba. Tidig svensk brevfiktion", Brevkonst, red. Paulina Helgesson, Anna Nordenstam, Stockholm 2003, s. 207-226.
Under publikation
"Brevet i 1700- och 1800-talsoperan", konferensskrift under red. Torsten Pettersson, Uppsala (publ maj 2006) "Jag har fått bref...". Den tidiga svenska brevromanen 1770-1870, ca 250 sidor