Inger Mattsson

Att rädda och tillgängliggöra unika inspelningar som speglar Kungliga Operans historia

Det finns i Kungliga Operans ägo en stor samling unika videoinspelningar av balettföreställningar, elevföreställningar, turnéer och repetitioner. Det finns även en samling äldre videoinspelningar av operaföreställningar. Videoinspelningar har gjorts på Operan regelbundet sedan mitten av 1960-talet. Det finns även filminspelningar från 1950-talet. I denna video- och filmsamling finns till exempel Kungliga balettens historia under den andra hälften av 1900-talet dokumenterad. Detta rör sig om ett danshistoriskt helt unikt och värdefullt material, ovärderligt för såväl aktiva dansare, koreografer och pedagoger som forskare och studenter. Allt detta material håller nu på att förstöras då banden/filmerna åldras och informationen försvinner från dem. Materialet är dessutom inte tillgängligt eller sökbart i sin nuvarande form. Den tekniska apparaturen för att titta på banden blir så småningom näst intill omöjlig att få tag på.

Syftet med detta projekt är:
- att tillgängliggöra och synliggöra ett dans- och teaterhistoriskt oerhört värdefullt material,
- att rädda den information som finns på banden till ett adekvat modernt medium,
- att registrera in banden i en databas med produktions- och rolluppgifter så att materialet blir sökbart.

Slutredovisning

Inger Mattsson, Kungliga Operans Musikbibliotek och arkiv

I Kungliga Operans ägo finns en stor samling unika film- och videoinspelningar av opera- och balettföreställningar. Inspelningar har gjorts regelbundet på Operan sedan mitten av 1960-talet. Våra äldsta inspelningar har varit på väg att förstöras samt varit i stort behov av digitalisering och migrering till nytt media. Syftet med projektet har dels varit att rädda dessa inspelningar för eftervärlden, dels att tillgängliggöra dans-, musik- och teaterhistoriskt mycket värdefullt material för forskare, studenter och en intresserad allmänhet. Projektet har möjliggjort att det nu inom Operans avdelning för musikbibliotek, arkiv och samlingar går att ta del av dessa unika inspelningar. En inventering och registrering av alla Operans film- och videoupptagningar rörande balettrepertoaren har även gjorts. De finns nu sökbara i en speciellt utarbetad databas.

Projektet, som har varit fokuserat på balettrepertoaren, har inneburit att ett urval filmer (närmare bestämt 80 föreställningar alt. repetitioner) blivit överförda från video och film till digitalt media och DVD. Tidsmässigt omfattar materialet föreställningar och repetitioner från 1960-tal till sent 1980-tal, med verk såsom exempelvis Ivo Cramérs Den förlorade sonen, Antony Tudors Ekon av Trumpeter, Jerome Robbins Les Noces, John Crankos Onegin, Birgit Cullbergs Rapport m.fl.

Överföringsarbetet har skett genom en extern firma specialiserad på denna typ av material. Materialet som förts över har i första hand varit det som legat på vårt äldsta videobandsformat VCR, men även VHS- och filmupptagningar har digitaliserats. Den tekniska apparaturen har bitvis varit svår att få tag på och projektet har flera gånger försenats då reservdelar till de gamla spelarna har saknats. Det förberedande arbetet tillsammans med det manuella arbetet vid överföringen, har även blivit mycket omfattande p.g.a. bandens dåliga kondition. Före överföringen har VCR-banden bl.a bakats i speciell ugn för att minska friktionsproblem som uppstår mellan band och bandbanor. Rengöring av banden har härefter varit nödvändig under hela överföringsarbetet.

I anslutning till projektet har även en mindre utställning om projektet gjorts i Operahuset.

Bidragsförvaltare
Kungliga Operans Musikbibliotek och arkiv
Diarienummer
In2003-1040:1-IJ
Summa
SEK 400 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2003