Åse Kleveland

Bergman Interface

Ingmar Bergman är en av Sveriges genom tiderna mest betydande konstnärer och internationellt erkänd som en av de absolut största filmskaparna genom tiderna. Hans konstnärskap som sträcker sig över ett halvt sekel omfattar inte endast spelfilm och teateruppsättningar, utan även radio- och tvteater, dokumentärfilm och litteratur. Svenska Filminstitutet har tagit initiativ till bildandet av Stiftelsen Ingmar Bergman. Stiftelsens syfte är att förvalta, bevara och förmedla kunskap om Ingmar Bergmans samlade konstnärskap samt främja intresset för och kunskapen om Sverige som film- och kulturnation. Kärnan i arbetet är det unika material som Bergman 2002 donerade till Filminstitutet. Gåvan bestod av 45 flyttkartonger med manuskript, brev, foton och "bakomfilmer". Till detta kommer den stora mängd av bilder och dokumentation som redan ryms i Filminstitutets arkiv.
Svenska Filminstitutet skall i detta projekt utveckla en internationell informations- och faktatjänst där allmänheten ska kunna få fördjupad kunskap om Ingmar Bergman och hans verk. Detta sker dels genom en webbplats, dels genom en forskningsdatabas. Bergmandatabasen kommer att vara den centrala ingången till samlingarna av och om Bergman för forskare över hela världen. På webbplatsen visas Bergmans konstnärskap upp i ett bredare perspektiv. Den kommer att vara ett fönster mot den större publiken och en mötesplats för Bergmanintresserade på olika nivåer, världen över.

Slutredovisning

Åse Kleveland, Svenska Filminstitutet

Bakgrund

Sommaren 2002 donerade Ingmar Bergman sitt arkiv till Svenska Filminstitutet, som därmed fick det stora förtroendet att vårda en världskänd konstnärs lika omfattande som unika samlingar. Svenska Filminstitutet tog då initiativ till Stiftelsen Ingmar Bergman, som bildades officiellt hösten 2002, tillsammans med Kungliga Dramatiska Teatern, AB Svensk Filmindustri och AB Sveriges Television.

Stiftelsen Ingmar Bergmans uppgift är först och främst att administrera och bevara, men också att tillgängliggöra och informera om Ingmar Bergmans samlade konstnärliga arbete. Samlingarna består av såväl opublicerade prosatexter som utkast, arbetsböcker och handskrivna manuskript, och speglar sammantaget hela hans livsgärning som filmskapare, teaterregissör och författare. De ger dessutom en unik inblick i Bergmans kreativa process, från de första anteckningarna till det färdiga manuset.

Ingmar Bergmans liv och konst har i många år fascinerat forskare över hela världen. Urkällan för bergmaniana finns i konstnärens rika donation som speglar dennes utveckling från barndom till vuxen konstnär. Den stora mängden hittills okänt eller opublicerat material väcker ett enormt intresse. Tidigare har Bergmanforskare fått vända sig till en rad olika platser för att kunna ta del av detta material. Numera finns emellertid en väsentlig del tillgänglig i Filminstitutets arkiv, som fylls på kontinuerligt. Behovet är därför stort att skapa en gemensam väg in i det samlade materialet av och om Bergman, och samtidigt ge en inblick i vad som finns tillgängligt, och var.

Under den tid som Bergman Interface utvecklats har vi kunnat konstatera ett ökat intresse för Ingmar Bergman och hans verk. Uppståndelsen tycks tillta ytterligare i dessa dagar, då organisationer och sammanslutningar över hela världen förbereder olika former av tillställningar och utgivningar för att fira Bergmans 90-årsdag 2008.

Bergman Interface är projektnamnet på den kombinerade arkivdatabas och webbplats som har utvecklats och etablerats tack vare finansiering från Riksbankens Jubileumsfond. Här ges forskarvärlden och den intresserade allmänheten möjlighet att möta Ingmar Bergmans liv och verk. Webbplatsen är en kunskapsbank som har som målsättning att ge en heltäckande bild av Ingmar Bergmans konstnärskap och universum. Den är också en mötesplats och kommunikationspunkt för film- och Bergman-intresserade världen över. Databasen är en katalog över arkivet och forskarens vägledning till dokumenten.

Arkivdatabasen och webbplatsen utgör två separata, men också integrerade enheter eftersom databasen kommer att vara tillgänglig via webbplatsen. I följande redogörelse för arbetet skall vi av dispositionsmässiga skäl emellertid behandla dem som två separata enheter.

Samlingarna och databasen

Samlingarna
Samlingarna omfattar hand- och maskinskrivna manuskript till Ingmar Bergmans filmer, tv-filmer, teaterföreställningar, radioteater, opublicerade manuskript och arbetsböcker. Scen- och inspelningsbilder till teateruppsättningar, filmer, porträtt och övrigt material som produktionshandlingar och kontrakt ingår också i arkivet. Brevsamlingen innehåller uppskattningsvis omkring 4-5000 brev, både privata brev och affärskorrespondens. Ingmar Bergmans brev finns som genomslagskopior. Dessutom innehåller arkivet ett pjäsbibliotek och andra författares manuskript som skickats till Bergman.

Tilläggsaccessioner har vid två tillfällen kommit från Dramaten. 2004 erhöll Bergman-arkivet program till samtliga uppsättningar på Dramaten samt två regimanus och två handskrivna manuskript. 2005 tömdes Ingmar Bergmans tjänsterum på Dramaten. Ett hundratal brev, en del privata papper samt förlagsexemplar på olika språk av Bergmans böcker överfördes till Ingmar Bergmans arkiv.

2002 kom från Hedvig Eleonora församling en tilläggsaccession som består av teatermaterial som Erik Bergman, Ingmar Bergmans far, packat ned för mer än sextio år sedan: regimanuskript, scenbilder, PR-material och korrespondens från Sagoteatern och Medborgarteatern åren 1940-42.

I oktober 2006 donerade Ellen Bergman den omfattande brevväxlingen mellan henne och Ingmar Bergman. Arbetet med att ordna upp breven har påbörjats.

Ingmar Bergmans arkiv är uppordnat och kategoriserat i ett alfanumeriskt system med utförlig beskrivning för att underlätta en snabb registrering i databasen. Våren 2006 har den svenska nationalkommittén för Memory of the World nominerat Ingmar Bergmans arkiv och Alfred Nobels arkiv för tilldelning av Världsarvstatus. UNESCO:S internationella rådgivande kommitté kommer att fatta beslut i frågan våren 2007.

Arkivschema
A Gåvobrev, stadgar, inledning och tekniskt förord till arkivförteckning samt
arkivförteckningen

B Manuskript och handlingar till inspelade filmer & TV-filmer, 200 katalogposter.
Bestående av maskinskrivna manus med handskrivna tillägg och ändringar:
31 regimanus: ca 4200 sidor, varav 17 inbundna manus
39 bearbetade versioner av manus: ca 5800 sidor

C Handskrifter. Manuskript till filmer, TV-filmer och böcker, 38 katalogposter.
Bestående av
29 handskrivna manuskript: 7155 sidor, varav 9 inbundna handskrifter
6 maskinskrivna arbetsmanus, versioner av Laterna magica: 2138 sidor
1 maskinskrivet arbetsmanus, version av Saraband: 110 sidor

D Manuskript och handlingar till teateruppsättningar, 147 katalogposter.
Bestående av manuskript av andra författare regisserade av Ingmar Bergman samt
maskinskrivna manus med handskrivna tillägg och ändringar :
36 regimanus: 4193 sidor, varav 14 inbundna
28 bearbetade versioner av manus: 3261 sidor (1 manus handskrivet 119 s.)

E Övriga manuskript: scenteater, radioteater, tv-teater, tryckt, 47 katalogposter.
Bestående av:
12 handskrivna manus: 1413 sidor
9 manus med handskrivna ändringar och tillägg: 895 sidor, varav 3 regimanus radioteater
8 maskinskrivna manus: 739 sidor

F Opublicerade manuskript, utkast, föredrag/tal och arbetsböcker, 145 katalogposter.
Bestående av:
46 handskrivna manus, utkast: 2505 sidor
47 arbetsböcker (vaxduksböcker + kollegieblock): 3605 sidor
21 maskinskrivna manus: 1594 sidor

G Bilder - film
19 bildalbum + lösa bilder till 35 filmer

H Bilder - teater
Bildalbum och lösa bilder till 50 teaterföreställningar + ett antal oidentifierat bildmaterial.

I Porträtt och privatbilder
Porträtt och fotografier från evenemang och utmärkelser. Totalt 45 katalogposter.

J Biographica 18 volymer

K Brev.
Brev som ligger tillsammans och hör ihop med ett dokument har registrerats tidigare. Brevsamlingen omfattande 22 pärmar med professionell korrespondens (innehöll även privata brev) har samordnats med 5 pärmar med privata brev. Breven är uppordnade alfabetiskt efter brev till Ingmar Bergman eller brev från Ingmar Bergman. Mindre än 5 % av breven har oidentifierade avsändare. Uppskattningsvis omfattar brevsamlingen 4000-5000 brev.

L Cinematograph - produktioner Totalt 40 katalogposter.
Manuskript och handlingar till långfilmer och ej realiserade projekt

M Filmbolag - handlingar & korrespondens Ca 0,75 m

N Andra författares manuskript, 45 katalogposter.
Innehåller manuskript av bl.a. vänner, familj, oidentifierade samt avhandlingar och uppsatser med brev eller dedikation

O Pjäsbibliotek, 111 katalogposter.
Innehåller maskinskrivna och fotokopior av tryckta manuskript till pjäser av andra författare

P Tryck , ca 8 hyllmeter
Innehåller film- och teaterlitteratur, tidskrifter och program.

Q Tidningsklipp

R Priser och utmärkelser

S AV-media

Behov för långsiktigt bevarande

Under arbetet med systematiseringen av arkivet blev det tydligt att många av de unika handskrifterna inte får utsättas för mekanisk hantering samt att risken för informationsförlust är överhängande, då såväl de papper som pennor som Ingmar Bergman använt inte är arkivbeständiga.

I syfte att säkerställa ett långsiktigt bevarande och tillhandahållande kontaktades Nationella bevarandesekretariatet på Kungliga Biblioteket för rådgivning. De har sammanställt en rapport från den 18 november 2005 som berör manuskriptsamlingen med Ingmar Bergmans unika dokument. De bundna banden med interfolierade handskrivna sidor, kollegieblocken, anteckningsböckerna samt lösa sidor beräknas uppgå till totalt 45 000 sidor. Digitalisering är en direkt nödvändighet för att arkivet skall kunna tillhandahållas utan att originalmaterialet utsätts för de risker som en direkt hantering skulle medföra.

Databasen
Med utgångspunkt från arkivschemat och det systematiserade materialet i Ingmar Bergmans arkiv prioriterades arbetet med att ta fram ett underlag för att kunna sammanställa en kravspecifikation för ett datasystem. En offertfråga skickades ut med teknisk specifikation till sju dataföretag för att beställa programutveckling av en databas anpassad för handskrifterna i Ingmar Bergmans arkiv. Uppdraget gick till Releye AB.
En projektgrupp tillsattes med representanter från Stiftelsen Ingmar Bergman och Svenska Filminstitutets bibliotek och filmarkiv för att samarbeta med dataföretaget under utvecklingen av programmet samt för att delta i acceptanstest och leveransgodkännande.

Leverans
Databasens leverans blev försenad. En första version som testades 2004/2005 kunde inte godkännas då funktionaliteten i sökmodulen var bristfällig. Hösten 2005 reviderades kravspecifikationen. I januari 2006 påbörjades utvecklingen av version 2 av databasen. Den levererades i april för ny testning, som pågick från maj med sommaruppehåll till september. Nu finns databasen installerad i driftmiljö på Svenska Filminstitutet. Installationen har genomförts av Svenska Filminstitutets dataavdelning på samma server som stiftelsens webbplats. Den systemansvarige på dataföretaget godkände installationen den 25 oktober. Se vidare under paragraf 4.

Genom "Accessprojektet" har två medarbetare engagerats som bland annat skall katalogisera arkivet. Katalogiseringen av arkivet i databasen startar i november i år. Manuskriptsamlingen med Ingmar Bergman som upphovsman och handlingar relaterade till hans verk, i kategorierna B - F, kommer att vara registrerade i databasen i slutet av januari 2007. Denna del utgör kärnan i arkivet. Därefter kommer brevsamlingen och kategorin biographica att prioriteras, och under våren registreras i databasen.I databasen är samlingarna sökbara utifrån dokumentets titel, verk som är kopplat till ett dokument eller brev, namn på personer och institutioner, tid, språk samt ämnesord. Fritextsökning kan alltid göras. Katalogen kommer att vara tillgänglig genom webbplatsen.

Webbplatsen "Ingmar Bergman Face to Face"

Ingmar Bergman Face to Face, med adressen www.ingmarbergman.se, är den mest övergripande multimediala webbplats om Bergman, och över huvud taget en av de mest uttömmande som behandlar ett enskilt konstnärskap. Här kan man få information om Bergmans verk inom film, teater, litteratur, radio och tv; inalles mer än 300 individuella alster. Sedan lanseringen i september 2005 har webbplatsen kontinuerligt kompletterats med både nyskrivna redaktionella texter och tidigare publicerat audiovisuellt material (såsom radioprogram, filmcitat, stillbilder.), men också aldrig tidigare utgivna bakomfilmer, utkast, skisser och handskrivna manus från stiftelsens samlingar.

Webbplatsen har redan vunnit beröm både för innehåll och för form, såväl nationellt som internationellt. Av tidskriften Internetworld utsågs den till "månadens sajt" i december 2005. "Det här är utan tvivel en av de mäktigaste svenska sajter vi sett - om en av de mäktigaste svenskarna."
Därefter utsåg Sveriges Kulturnät Ingmar Bergman Face to Face till Årets Kultursajt 2006. I Föreningen Sveriges Tecknares årliga tävling mottog Art Director Fredrik Marcus den 5 maj guldet i klassen webbdesign med följande motivering: "En hårt regisserad site som håller ända till slutet. Ingen grafik som stör, ingen design för designens skull. Extra plus för CVn som ligger årsvis och som visar produktiviteten under olika perioder."

I maj 2006 utkom webbplatsen också i en engelskspråkig version, vilket efterfrågats av många. Med dess förverkligande har webbplatsen på olika villkor tillgängliggjorts för en vid läsekrets världen över. Den internationella versionen omfattar i dag drygt halva det svenska materialet, och kommer liksom originalversionen att utökas kontinuerligt. Målsättningen är dock inte två identiska versioner, eftersom målgrupperna och förutsättningarna delvis skiljer sig mellan Sverige och andra länder.

I april och maj 2006 engagerades två medarbetare för webbplatsens räkning inom "Accessprojektet". Dessa tjänster löper ursprungligen över ett år, men kommer att förlängas med ytterligare ett år, fram till våren 2008.

För närvarande planeras en vidareutveckling av webbplatsen, dels för att ge plats åt nya sektioner och inslag, dels i riktning mot en mer interaktiv karaktär, där användaren ska kunna vara mer delaktig. Sammantaget rör det sig om förändringar som ska möjliggöra ett ännu bredare och djupare innehåll.

Struktur
Innehållet på webbplatsen vilar på ett material indelat i sex delar: Film, Teater, Skrifter, På scen, Universum, Tidsaxel. Å ena sidan fungerar de sex rubrikerna som uppslagsverk var för sig, å andra sidan ska de anknyta till varandra. Det senare uppnås bland annat genom tusentals länkar som föreslår närliggande läsning, och som speglar Ingmar Bergmans allsidiga konstnärskap.

Längst ner på webbplatsens förstasida finns ytterligare redaktionellt innehåll, först och främst av nyhetskaraktär; allt från notiser till längre texter om händelser i "Bergmanvärlden", men också allmän information och rekommendationer från redaktionen.

Film

Ingmar Bergman har regisserat och/eller skrivit manus till ett sextiotal filmer för biograf och tv. Varje film tillhandahåller omfattande produktionsuppgifter och övrig filmografisk information. Härutöver kan forskare, med utgångspunkt i arkivets samlingar, följa många produktioner från "ax till limpa". Denna utförliga information inbegriper i dag ett femtontal av Bergmans filmer. Från så gott som samtliga filmer kan användaren i dag ta del av olika mediefiler som illustrerar textinnehållet: bilder av material i samlingarna, stillbilder från filmerna, rörliga bilder från filmerna, bilder från inspelningar, ljudfiler och videofiler med exempelvis tv-intervjuer. Arbetet med kompletteringen av detta material pågår.

Teater

Ingmar Bergman har regisserat över 168 pjäser för scen, radio och tv. Webbplatsen återger utförliga roll- och medarbetarlistor för varje pjäs tillsammans med synopsis och författarbiografi. Med hjälp av stillbilder, recensioner och övriga samtida kommentarer är målsättningen att ge en uppfattning om varje uppsättnings särdrag. En stor del av arbetet återstår ännu, varför vi kommer att ägna denna sektion väsentlig tid framöver.

Skrifter
Målsättningen med denna del av webbplatsen är att presentera samtliga utgivna texter och artiklar, samt att reflektera Bergmans litterära produktion i förhållande till hans övriga verk.

På scen
Omarbetade versioner av Ingmar Bergmans filmmanuskript spelas frekvent på teaterscener världen över. På webbplatsen förtecknas samtliga dessa uppsättningar med information om teaterscen, premiärdatum, medarbetare och i vissa fall också bilder och recensionsutdrag. Till denna verksamhet hör numera också att handha rättigheterna till Bergmans manuskript, vilket medför en viss provision, i nuläget starkt begränsad. På sikt kommer rättigheterna till detta arbete att generera ekonomiskt kapital att använda även i stiftelsens övriga verksamhet.

Ingmar Bergmans universum
Ingmar Bergmans verk bildar ett eget "universum". Under denna sektion har vi därför valt att samla olika delar av detta universum. För närvarande finns arton avsnitt med vitt skilda rubriker, såsom "Arbetsplatser", "Filmhistorien enligt Bergman", "Vår dalahäst mot världen". Här ryms även ett femtiotal individuella biografier om Bergmans många trofasta och mycket kunniga medarbetare, och sammantaget utgör denna sektion en stor del av webbplatsen.

Tidsaxel
Under denna del av webbplatsen kan användaren få en översikt av Bergmans liv och omfattande produktion från år till år.

Forskning
En särskild sektion med syftet att ge en översikt av den litteratur som utgivits om Bergman kommer att bli tillgänglig innan årets slut. Det rör sig först och främst om utgivna publikationer. På sikt skall även inkluderas pågående forskning, då flera internationella forskare har uttryckt en önskan om att använda webbplatsen som ett forum för "work-in-progress".

Form och gränssnitt
Tillsammans med vår uppdragsgivare, mediebyrån Futurniture AB, har vi utvecklat ett gränssnitt med en navigering som i första hand syftar till att vara användarvänlig och intuitiv. I andra hand skall formgivningen vara tilltalande så att den lockar till vidare läsning och att besökaren återvänder till webbplatsen.

System
Vår uppdragsgivare vad beträffar publiceringssystem är June AB, och programvaran som vi arbetar med är Comet. Samarbetet med företaget har gått till så att vi i detalj redogjort för webbplatsens struktur, vartefter de programmerat om sin mjukvara till en unik produkt, skräddarsydd för våra förhållanden. Även framöver kommer vi att behöva begagna företagets tjänster, då webbplatsens nödvändiga expansion kräver nya programmeringar.

Innehåll
Arbetet med webbplatsens innehåll har pågått parallellt med utvecklingen av struktur, gränssnitt och system. Vår målsättning är att alla Ingmar Bergmans verk, oavsett medium, skall dokumenteras med nyskrivna texter, citat ur utgivna verk, bilder från verken, samt bilder på material i Ingmar Bergmans arkiv.

Sammanfattningsvis "Ingmar Bergman Face to Face"
Webbplatsen uppfyller i dag mer än väl den ursprungliga målsättningen som varande den största multimediala faktasamlingen om Ingmar Bergman. Efter den internationella lanseringen är den naturliga ambitionen att göra Ingmar Bergman Face to Face till en av de mest gedigna webbplatserna om ett enskilt konstnärskap. Webbplatsens omfattning och kvalitet skulle ej varit möjlig att få till stånd utan stiftarnas samlade insatser.
AB Svensk Filmindustri, som bär rättigheterna till majoriteten av Ingmar Bergmans filmer samt ett omfångsrikt bildunderlag från desamma, tillåter oss att publicera detta rika material på webbplatsen. Förutom hundratals fotografier innebär det att vi kan erbjuda våra användare rörligt videomaterial och klipp från flera av Bergmans filmer, vilket bidrar starkt till webbplatsens exklusivitet. En annan av stiftelsens grundare, AB Sveriges Television, har i sin tur sett till att detta material blivit "streamat" (tillgängliggjort på webben), vilket inte hade varit möjligt utan deras tekniska kapacitet och kompetens. Just den rika tillgången på rörliga bilder är avgörande för webbplatsens attraktionskraft. Som producent till flera Bergman-verk äger SVT också rättigheterna till flera åtråvärda produktioner, som generöst ställts till webbplatsens förfogande. Kungliga Dramatiska Teatern har bidragit aktivt i utvecklingen av webbplatsens teatersektion och spelar dessutom en viktig roll i hanteringen av rättigheterna till Bergmans manuskript. Detta kommer på längre sikt att tillföra Stiftelsen Ingmar Bergman betydande intäkter som kan bidra till driften och utvecklingen av Bergman Interface.Slutligen har Svenska Filminstitutet som värdorganisation för stiftelsen och Bergman Interface haft en avgörande betydelse till projektets förverkligande.

Avvikelser från tidigare projektplan
Systemleverantören Releye hade missbedömt arbetets komplexitet och omfattning, vilket har medfört stora förseningar och extra kostnader. I slutet av 2004 levererades för test databasens registreringsklient för dokument och brev. Dataföretaget hade då inte utvecklat sökgränssnittet parallellt. Vi krävde att få en sökklient installerad för att kunna genomföra en meningsfull test. I januari 2005 var registrerings- och sökmodulen för dokument och brev installerade. Testning av databasen påbörjades omedelbart. Här blev det uppenbart att sökklienten inte var färdigutvecklad. Arbetet med testningen avbröts därför. En referensgrupp med representanter från Svenska Filminstitutets bibliotek och filmarkiv deltog tillsammans med dataföretaget i arbetet att gå igenom kravspecifikationen och fastställa samtliga buggar och vissa ändringsförslag. Vi kom överens om en ny tidsplan. Releye startade om utvecklingen av databasen i januari 2006 och levererade version 2 för testning i april-maj. Våra felrapporteringar åtgärdades i juni. Ett nytt test visade att 8 buggar återstod. Efter sommaruppehållet avslutades testningen i september. Databasen installerades första veckan i oktober av Filminstitutets dataavdelning på webbplatsens server. Den 25 oktober godkände den systemansvarige på Releye installationen i driftmiljö.

Framtid
När etableringsfasen av Bergman Interface avslutas, är planen att webbplatsen och databasen skall administreras i ett samarbete mellan Stiftelsen Ingmar Bergman och Svenska Filminstitutet. Webbplatsen kommer att byggas på och vara i kontinuerlig utveckling.

Arkivdatabasen kommer att behöva utvecklas och uppgraderas. Sökmöjligheterna bör kompletteras genom att informationen i flera fält i fullpost blir länkade. Inloggningsförfarande för åtkomst av digitaliserade dokument måste i efterhand implementeras.

Som tidigare framhållits är det angeläget att digitalisera de flesta av Ingmar Bergmans handskrifter av säkerhetsskäl och för att minska slitaget på det känsliga materialet. Etableringen av webbplatsen och databasen bidrar till ett förstärkt intresse nationellt och internationellt för att forska på materialet i Bergman-arkivet. Om inte materialet blir tillgängligt i digital form riskerar stiftelsen att få avvisa de forskare som söker tillgång till materialet vilket skulle vara mycket olyckligt.
Stiftelsen Ingmar Bergman återkommer därför med en ansökan om stöd för digitaliseringen av arkivmaterialet.

Projektanställd personal i Bergman Interface
André Wachholz var engagerad som projektledare för Bergman Interface under perioden 2003-04-01 - 2005-04-01. Därefter har projektet utvecklats som två parallella delprojekt.

Ingmar Bergmandatabasen
Margareta Nordström, tid. bibliotekschef vid Svenska Filminstitutet.
Visstidsanställd på 60 % sedan 2002-04-01
Leder projektgruppen för databasen, och har organiserat och förtecknat Ingmar Bergmans arkiv.

Therése Andersson, Filosofie doktor filmvetenskap
Heltidsanställd inom Accessprojekt sedan 2006-10-09, då hon övertog Sofia Bulls tjänst som inleddes 2006-04-03. Anderssons arbete består i att bistå i arbetet med katalogiseringen av Ingmar Bergmans arkiv.

Jakob Nilsson, Filmvetare
Heltidsanställd inom Accessprojekt under perioden 2006-04-03 - 2007-04-02. Nilssons arbete består i att bistå i arbetet med katalogiseringen av Ingmar Bergmans arkiv.

Webbprojektet Ingmar Bergman Face to Face

Jon Asp, Film- och litteraturvetare, journalist
Heltidsanställd huvudredaktör på Ingmar Bergman Face to Face under perioden 2006-04-10 - 2007-04-09 genom Accessprojektet.

Anna Håkansson, Teater- och filmvetare, teaterskribent
Heltidsanställd inom Accessprojekt som teaterredaktör på Ingmar Bergman Face to Face under perioden 2006-05-02 - 2007-05-01.

Derek Jones är kontrakterad som översättare från svenska till engelska för webbplatsen och databasen.

Svenska Filminstitutets medverkan
Svenska Filminstitutet har bidragit till projektet med personalinsatser främst vad gäller data, bibliotek och arkiv samt ekonomi och personaladministration. Svenska Filminstitutets tid. VD, Åse Kleveland, styrelseordförande i Stiftelsen Ingmar Bergman och Jan-Erik Billinger, vice ordförande i Stiftelsens styrelse och chef för Filminstitutets avdelning för Cinematek och dokumentation har tillsammans med de ansvariga för delprojekten fungerat som styrningsgrupp för Bergman Interface.

 

Bidragsförvaltare
Svenska Filminstitutet
Diarienummer
In2003-0541:1-IK
Summa
SEK 1 000 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2003