Judiska bibliotekets specialsamlingar
Under åren 1998-2002 genomförde Uppsala universitetsbibliotek det så kallade Judaicaprojektet med syfte att skapa en nationell databasresurs över den judaicalitteratur som finns i Sverige. Inom ramen för detta projekt registrerades huvuddelen av Judiska bibliotekets bokbestånd i den nationella bibliografiska databasen Libris. Det nya projektet avser katalogisering och registrering av de specialsamlingar som återstår. De utgörs dels av Stockholmsrabbinen Marcus Ehrenpreis samling, dels en samling litteratur på jiddisch, äldre litteratur på hebreiska och Judiska bibliotekets periodica. Marcus Ehrenpreis boksamling utgörs av judaicalitteratur främst från mellankrigstiden på tyska, hebreiska och andra språk. Många av titlarna finns enbart på Judiska biblioteket.
Intresset för jiddisch har ökat i och med att Sverige ratificerade Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter. Den samling som finns på Judiska biblioteket i Stockholm är ensam i sitt slag i Sverige. Även den hebreiska litteraturen och periodican utgörs av många unika titlar. Efter det tidigare projektets genomförande har Judiska biblioteket märkt en ökande efterfrågan på de titlar som blivit registrerade i Libris. Inte minst har fjärrlånen ökat. Syftet med det nya projektet är att tillgängliggöra dessa enastående samlingar för forskning inom judaicaområdet men också för alla som har intresse för judisk kultur, religion och historia.
Harriet Lacksten, Judiska församlingen i Stockholm
Syfte
Under åren 1998-2002 genomförde Uppsala universitetsbibliotek det s.k. Judaicaprojektet. Syftet var att skapa en nationell databasresurs över den judaicalitteratur som finns i Sverige. Inom ramen för detta projekt registrerades huvuddelen av Judiska bibliotekets bokbestånd i den nationella bibliografiska databasen Libris. Dock hann man då inte med alla titlar som fanns okatalogiserade. 2003 sökte Judiska biblioteket medel från Riksbankens jubileumsfond för att kunna slutföra projektet.
Judiska bibliotekets specialsamlingsprojekt har omfattat katalogisering dels av den tidigare Stockholmsrabbinen Marcus Ehrenpreis boksamling, dels en större samling litteratur på jiddisch, dels äldre litteratur på hebreiska, som även visade sig innehålla en del litteratur på andra språk samt bibliotekets äldre periodica.
Marcus Ehrenpreis boksamling utgörs av judaica-litteratur främst från mellankrigstiden på tyska, hebreiska och andra språk. Bland annat innehåller den tidig skönlitteratur skriven på modern hebreiska, litteratur från den sionistiska rörelsen i Europa under mellankrigstiden och en hel del skrifter utgivna av olika tysk-judiska institutioner under mellankrigstiden. Bland det mer udda materialet finns några unika skrifter i judiska frågor från Jugoslavien och Bulgarien samt några verk på det gamla sefardiska språket ladino. Jiddischsamlingen är den största i sitt slag i Sverige och omfattar nu runt 3400 titlar. DE allra flesta av jiddischböckerna finns inte på något annat bibliotek i Sverige. Vissa skrifter är t.o.m. unika i Europa. Under projektets gång fick biblioteket ta emot ytterligare jiddischböcker från några dödsbon. De böckerna införlivades delvis med samlingen.
Bibliotekets periodica omfattar cirka 500 olika tidskrifter. Det kan röra sig om enstaka nummer, men även om samtliga årgångar av en periodisk publikation. Bland annat finns en del tysk-judiska tidskrifter från 1800-talet. Många av dessa är unika för Sverige. Raritetssamlingen utgörs av äldre böcker både på hebreiska, jiddisch och på andra språk. Den visade sig innehålla många värdefulla religiösa judiska verk. Det äldsta är en utgåva av Maimonides: Mishnen Torah tryckt i Venedig 1523/24.
Fr.o.m. januari 2004 anställdes 2 bibliotekarier (50% resp. 25 %) för att arbeta med katalogiseringen. Den ena av dessa bibliotekarier, Ela Klayman-Cohen har mycket goda kunskaper i både hebreiska och jiddisch. Enligt planen skulle projektet avslutas inom 2 år. Under denna tid gicks c:a 5800 volymer igenom. Runt 4500 av dessa katalogiserades och registrerades i Libris-databasen. 2600 av dessa var primärkatalogiserade poster, dvs sådana som ej tidigare fanns i databasen. En stor del av arbetet bestod även av att komplettera redan befintliga äldre katalogposter i Libris med bl.a. ämnesord, samt att upprätta auktoritetsposter för personer och institutioner.
Av de primär- och sekundärkatalogiserade titlarna utgjorde 37 % böcker ur Ehrenpreissamlingen, 30% jiddischsamlingen, 20% äldre hebreisk och annan litteratur och 8% tidskrifter. De volymer som inte katalogiserades var dubbletter. Antingen införlivades de i samlingen eller skänktes bort. Uppsala universitetsbibliotek fick mottaga en gåva av dubletter på jiddisch. Kvar är c:a 100 volymer äldre litteratur på tyska, franska och latin.
Projektets syfte var att göra dessa specialsamlingar sökbara i Librisdatabasen och därmed tillgängliggöra dem för forskning och för intresserade i hela Sverige.Ett resultat av projektet är att det har blivit en ökad efterfrågan på denna litteratur sedan det satte igång. Biblioteket har tagit emot förfrågningar per telefon och e-post från personer i hela Sverige, som har hittat titlarna i Libris. Biblioteket har även tagit emot fjärrlånebeställningar på de registrerade titlarna. Beställningarna har inte bara kommit från svenska bibliotek, utan även från bibliotek i Norden och övriga Europa. Den mest långväga beställningen kom från Kanada. Förfrågningarna och fjärrlånebeställningarna har främst kommit från forskare och universitets- och högskolebibiliotek. Framför allt har förfrågningarna gällt titlar ur Ehrenpreissamlingen, men även viss litteratur på jiddisch och hebreiska Böcker äldre än 1900 lånas endast ut i undantagsfall, men finns givetvis tillgängliga för läsning och avfotografering på biblioteket.