Lennart Ljungberg

Katalogisering av forsknings- och referensbiblioteket på Formens Hus i Hällefors




Formens Hus i Hällefors är ett unikt kompetenscenter för industriell design och en kreativ mötesplats för att utforska, utveckla och ge insikter om hur design, form och färg kan bidra till hållbar utveckling och påverka samhälle, företagande och människan i sin miljö. Formens Hus infrastruktur består av tre delar: (1) Föremåls samlingar ur 1900-talets internationella industridesignhistoria. (2) Forsknings och referensbibliotek (katalogisering är påbörjad). 3) Materialbibliotek (under utveckling). Formens Hus i Hällefors kommer i samarbete med örebro universitet, att fullfölja arbetet med katalogiseringen samt Librisinskrivning av biblioteket som består av boksamlingarna Samtida och Modern konst, Internationell Design, Grafisk design samt 1900-talsarkitektur och inredning. Genom att göra Forsknings- och referensbiblioteket tillgängligt vid Formens Hus i Hällefors för forskning och utbildning inom design, skapas ett kraftfullt kompetenscenter och kreativ mötesplats för industriell design. Kombinationen med forsknings- och referensbibliotek och tredimensionella samlingar är unik. Här kan forskare och studenter studera den internationella designen i böckerna för att sedan konkret och praktiskt studera de flesta av dessa föremål i verkligheten i de tredimensionella samlingarna.
Slutredovisning

Projektets syfte samt eventuella ändringar i syftet under projektperioden:

Formens Hus i Hällefors kommer i samarbete med Örebro universitet, att fullfölja arbetet med katalogiseringen samt Librisinskrivning av biblioteket som består av boksamlingarna: Samtida och modern konst, Internationell design, Grafisk design samt 1900-talsarkitektur och inredning. 
Genom att göra Forsknings- och referensbiblioteket tillgängligt vid Formens Hus i Hällefors för forskning och utbildning skapas ett kraftfullt kompetenscenter och kreativ mötesplats för industriell design. 
Kombinationen med forsknings- och referensbibliotek och tredimensionella samlingar av 1900-talsdesign är unik. Här kommer forskare och studenter kunna studera den internationella designen i litteraturen för att sedan konkret och praktiskt studera de flesta av dessa föremål i verkligheten i de tredimensionella samlingarna. Några eventuella ändringar har ej skett under projektperioden.

Projektets resultat och ett resonemang om dessa:

Projektets huvudsakliga arbete har varit att katalogisera och skriva in boksamlingarna i Libris. Detta arbete har löpt enligt plan och var klart juni 2007. Några direkta komplikationer har inte uppstått. Den svåraste frågan har varit vilka volymer som skall placeras i Rar-skåp. Det fick avgöras från fall till fall beroende på bokens unikitet och skick.
Det kunde bekräftas efter Librisinskrivningen att boksamlingarna håller hög kvalité. Ett stort antal volymer finns endast i detta bibliotek eller på ett fåtal andra bibliotek i Sverige. Librislänk till detta bibliotek är: http://libris.kb.se/form_extended.jsp?f=ext bibliotekskod är Oh.
Inom konsten är det framförallt det s k ”avantgardet” med sina –ismer som finns representerad. En annan väl representerad avdelning är ”Contemporary art” liksom ”New Yorkskolan” med Pollock, de Konnig fram till ”Pop-art” med Warhol i spetsen.
Inom arkitekturen finns en del unika och värdefulla arbeten av bl a Le Corbusier och Frank Lloyd Wright. Även Asplunds egen utvärdering av Stockholmsutställning 1930 finns att beskåda.
Designlitteraturen behandlar framförallt 1900-talets modernism där man kan läsa om historien och personen, designern, bakom många av den tidens än i dag välkända föremål.
Med boken i hand kan man sedan se, känna och uppleva många av dessa föremål som skapat designhistoria i de tredimensionella samlingarna.
Genom att utforska vilka faktorer ( teknisk och ekonomisk utveckling, materialutveckling, politiskt och social utveckling, kulturella uttryck) som påverkat hur våra föremål såg ut under 1900-talet kan frågan ställas för framtiden: Vad händer med dessa faktorer idag som kommer att få en inverkan på form- och stilideal av morgondagens produkter och tjänster.
Boksamlingarna öppnades officiellt den 13 november 2007. Vid invigningen deltog bl a representanter från Örebro universitet, Konstfack, Lunds Universitet, New School University Parsons School of Design i New York, Domus Academy i Milano, Cooper-Hewitt Smithsonian National Design Museum i New York. Biblioteket invigdes av ordförande I Regionförbundet Örebro, 

Oförutsedda tekniska och metodiska problem:

Det uppstod inga oförutsedda tekniska eller metodiska problem.

Arbetets integrering i myndigheten/organisationen samt hur arbetet kommer att vidareföras:

Biblioteket har nu börjat användas av studenter, journalister, konstnärer. Även Nationalmuseum har nyttjat biblioteket.
Ett bra exempel för att beskriva hur biblioteket kommer att användas i framtiden är en uppgift som studenter från Textilhögskolan i Borås, till del, genomförde på Formens Hus. Studenternas uppgift var att ta fram en textil produkt med inspiration hämtad från boutställningen i Helsingborg 1955, H55. Produkterna fick inte ha en retrostil. Efter en muntlig genomgång om de stilideal som visades upp på H55 och hur de vuxit fram under tidigare 1900-tal hade de tillgång till Formens Hus tredimensionella samlingar av 1900-talsdesign och, framförallt föremål från H55, samt biblioteket med boksamlingarna. De gav dem en unik möjlighet att söka och botanisera i såväl litteratur som föremål som hade inverkan på stilideal för tiden. Inte minst, vilka faktorer som låg bakom dessa ideal. Uppgiften kunde sen slutföras i Borås.
På liknade vis har studenter från Chalmers och KTH nyttjat Formens Hus.
Den här typen av uppgifter kommer vi att utveckla vidare och föra ut till allt fler universitet. Vi ser en stor potential i att utgå från vår form- och designhistoria för att blicka framåt. När vi ser på vad flera yngre designstudenter och designer har designat i tron att det är något nytt, kan vi ofta konstatera att det redan finns där. Detta bottnar oftast i en historielöshet.
Denna pedagogik och sätt att använda samlingarna i Formens Hus på avser vi också ge företag och offentliga organisationer möjlighet att nyttja.
Vi börjar också få in intresse från studenter som vill nyttja bok- och föremålssamlingarna i sina examensarbeten. De ser en möjlighet i att lägga en del tid på Formens Hus för att få andra perspektiv än de har möjlighet på sitt vanliga lärosäte. Vidare, ger miljön bra möjligheter för reflektion.

Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet:

Inga nya forskningsfrågor har direkt generats genom projektet.

Olika typer av förmedling av projektets resultat:

Projektets resultat har inte förmedlats på annat sätt än via öppnandet av biblioteket och på vår hemsida, www.formenshus.se Under 2008 kommer vi att gå ut till alla designhögskolor samt institutioner med designinslag i kursprogrammet för att öka kännedomen om boksamlingarna och den unika tillgängligheten av bok- och de tredimensionella samlingarna.

Budgetkommentar:

Projektet har genomförts enligt projektets beviljade medel och budgetramar. 

Bidragsförvaltare
Stiftelsen Formens Hus i Hällefors
Diarienummer
In2005-0707:1-IK
Summa
SEK 500 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2005