Svenska värderingar i internationell jämförelse: International Social Survey Program
The International Social Survey Program (ISSP) är ett komparativt projekt med uppgift att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Databasen är i många stycken unik: (a) data rörande en mängd olika attitydområden har årligen samlats in sedan starten 1985, (b) mer än fyrtio länder är i dagsläget involverade i ISSP, (c) data är fritt tillgängliga för forskarsamhället. För två decennier sedan var bristen på goda komparativa attityddata påtaglig. Det sågs därför som angeläget att påbörja ett internationellt datasamarbete på detta område. Ursprunget till ISSP dateras till början av åttiotalet och var till sin karaktär en form av fördjupat samarbete mellan fyra länders nationella attitydundersökningar. ISSP omfattar nu över fyrtio länder i sex världsdelar. Alla större västländer är medlemmar. Ett antal länder från Östeuropa, Asien och Sydamerika är också representerade. Genom ISSPs bredd skapas möjligheter till jämförelser i en rad dimensioner: mellan Sverige och andra EU-länder, mellan Västeuropa och "nya världens" länder, mellan Väst- och Östeuropa, eller mellan mer eller mindre utvecklade industriländer. Det finns alltså möjligheter att både jämföra länder som har en likartad samhällsstruktur och historia, och länder som skiljer sig påtagligt från varandra. ISSP har samlat in attityddata inom en rad olika områden sedan starten 1985: statens ansvar och skyldigheter, social ojämlikhet, arbete, familj och kön, religion, miljö, och nationell identitet.
Jonas Edlund, sociologiska institutionen, Umeå universitet
ISSP är framförallt ett datainsamlingsprojekt med syfte att stärka den survey-baserade forskningens infrastruktur. Sammanfattningsvis har projektet hittills visat sig vara särskilt lyckosamt. Först och främst har datainsamlingarna för upptill 2010 redan deponerats vid det tyska ISSP-arkivet i Köln och vid det svenska dataarkivet SND. Data för år 2011 kommer att levereras till dataarkiven under februari i år. Arbetet med 2012 års undersökning följer enligt plan och kommer att gå ut i fält under februari. För det andra har den svenska rollen inom ISSPs utvecklings- och ledningsarbete utvecklats. Under årsmötet 2009 in Wien, Österrike, valdes Sverige in som representant för "Standing Committee", vilket är ISSPs högsta ledningsorgan. Vidare har Sverige lett arbetet med utvecklandet av 2006 och 2012 års undersökningar (Role of Government IV och Family and Changing Gender Roles IV). För det tredje har Sverige spelat en central roll rörande en omfattande utvärdering av de demografiska variablerna som samlas in för över fyrtio länder (exempelvis: yrke, utbildning, inkomst, familjeförhållanden, religion). Detta arbete har utförts inom ramen för ISSP DMG (Demographic Methods Group) där Sverige är medlem, och har resulterat i detaljerade styrdokument som avser att ytterligare öka jämförbarheten mellan länder. Detta arbete har varit och är relativt omfattande och tidskrävande för svensk del, då jag haft ansvaret för samtliga variabler som har med yrkeslivet att göra. Arbetet fortskrider dock efter plan och en substantiell förändring av dokumentation och styrdokument implementerades från och med 2010 års undersökning, vilka redovisas i: (a) ISSP Background Variables Guidelines, och (b) ISSP Background Variables Questionnaire. Det arbete som nu ligger inom ramen för DMG är en uppföljning och kvalitetskontroll av hur detta har fungerat bland medlemsländerna samt att vi håller på att utreda hur man kan konstruera valida indikatorer på etnicitet som fungerar i samtliga länder .
Projektet har följt projektplanen i allt väsentligt. Sverige har deltagit i samtliga av ISSPs årsmöten och andra möten där svenskt deltagande varit relevant. De avvikelser som förekommit, har enbart att göra med de växande åtaganden som Sverige förvärvat inom ISSP (se ovan). De viktigaste resultaten som genererats av projektet: (1) svenska datainsamlingar av hög kvalitet har deponerats till dataarkiven; (2) de svenska åtagandena inom ISSP har ökat betänkligt och därigenom också det svenska inflytandet över ISSPs fortsatta utveckling; (3) mängden publikationer som använder ISSP data visar i det närmaste en exponentiell tillväxt. Under de senaste fem åren har bibliografin ökat med ca 2000 publikationer och innehåller i dagsläget mer än 4300 poster.
Att generera nya frågeställningar är inte det primära syftet med projektet, men det är rimligt att anta att de empiriska analyser som forskare utför kommer att leda till nya frågeställningar. Dessutom söker varje undersökning inkludera frågeställningar som anknyter till aktuell pågående forskning inom området.
De spin-off effekter som projektet givit rör (a) forskningssamarbete tillsammans med Insa Bechert, GESIS, Köln, som rör hur survey instrumentet fungerar i olika länder, (b) ett eventuellt samarbete med andra internationella survey organisationer där insamling och kodning av demografiska variabler står i fokus, samt (c) att jag blivit inbjuden till konferenser och workshops där surveybaserade problematiker stått i centrum, senast vid the European Survey Research Association, Lausanne, sommaren 2011, där jag redogjorde för arbetsprocessen och kvalitetssäkringen vad gäller insamlandet av data som rör yrkeslivet i ett internationellt perspektiv.