Andreas Åkerlund

Centrum för Tysklandsstudier

Tyskland har under lång tid och på många samhällsområden utövat ett stort inflytande på Sverige och övriga Europa. Dock har forskningskontakten länderna emellan försvagats efter mellankrigstiden. Ett Centrum för Tysklandsstudier (CfT) skulle återställa och förstärka forsknings- och utbildningskontakterna med Tyskland och vitalisera den redan befintliga forskning som bedrivs inom det humanistisk-samhällsvetenkapliga området. Vidare skulle CfT gynna återväxten inom området och öka den svenska forskningens internationalisering.

Denna ansökan avser 500 000 kr årligen i 6 år för infrastrukturellt stöd för forskningverksamheten inom Centrum för Tysklandsstudier vid Uppsala universitet. Verksamheten ska utvärderas efter 3 år.

CfT är tänkt som en plattform för forskare och studenter inom samhällsvetenskap, humaniora, juridik, teologi och språkvetenskap. CfT kommer att samla olika verksamheter som tillsammans bidrar till att skapa en stark forksningsmiljö: en seminarieserie och tematiska workshops, en bas för gästforskare och post doktoral forskning. Ett handbibliotek och en website kommer att tillhöra centrets resurser.

Vid Uppsala universitets humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsområde finns redan idag ett stort antal högst kompetenta forskare inom området för Tysklandsstudier. Med CfT som samlande forum skulle Tysklandsstudier få en stark slagkraft inte enbart nationellt, utan även internationellt.
Slutredovisning

Andreas Åkerlund, Centrum för Tysklandsstudier, Uppsala universitet

Inledning

Den 26 oktober 2006 beviljade Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond infrastrukturstöd på 500 000 SEK till ett Centrum för Tysklandsstudier vid Uppsala universitet. I förutsättningarna ingick att universitetet årligen skulle bidra med en miljon kronor under sex år, varav hälften från rektors strategiska medel och hälften från Områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap. Efter det initiala arbetet med att inrätta ett sådant centrum genomgick projektet en omorganisering och i november 2009 anställdes Andreas Åkerlund som koordinator för verksamheten. I december samma år beslutade Områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap att inrätta Forum för Tysklandsstudier (FfT) vid Uppsala universitet. FfT är organisatoriskt placerat vid Institutionen för moderna språk och har en styrgrupp bestående av följande personer:

Sverker Gustavsson, professor i statsvetenskap, ordförande
Bo Andersson, professor i tyska
Lars M. Andersson, universitetslektor i historia
Oloph Bexell, professor i kyrkohistoria
Katarina Båth, doktorand i litteraturvetenskap
Bengt Gustafsson, kanslichef, humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet
Karin Nordlund, internationellt ansvarig, Uppsala studentkår
Hans Nytell, fortbildningsledare, avd. för skolans internationalisering
Anna Singer, universitetslektor i juridik
Sven-Erik Svärd, universitetslektor i statsvetenskap
Magnus Ulväng, universitetslektor i juridik
Alexandra Waluszewski, professor i företagsekonomi

Syfte

Syftet med Forum för Tysklandsstudier (FfT) är att samla forskare och studenter inom samhällsvetenskap, humaniora, juridik, teologi och språkvetenskap för att befästa och utveckla forskning och avancerad utbildning relaterad till Tyskland. FfT ska vara en plattform för att initiera ämnesövergripande forskning och utbildning om Tyskland och tysktalande områden och samordna redan befintlig forskning inom temat. Syftet är även att på längre sikt stimulera Tysklandstudier inom andra discipliner än den redan etablerade forskningen, att gynna ett vetenskapligt och tvärvetenskapligt nytänkande samt att intressera den yngre forskargenerationen för det tyskspråkiga Europa. Till FfT ska en av UU finansierad masterutbildning knytas för att gynna återväxten inom området. FfT ska bidra till en ökad internationalisering inom forskning och utbildning genom att skapa stabila nätverk mellan Sverige å ena sidan och Tyskland, Österrike och Schweiz å den andra genom till exempel forskar- och lärarutbyten.

Verksamhet

Sedan den första november 2009 befinner sig Forum för Tysklandsstudier i en uppbyggnadsfas som ännu inte är avslutad. En stor del av arbetet har utgjorts av att bygga upp infrastruktur och att bestämma framtida verksamhetsområden och verksamhetsformer. En konferens om Tysklandsrelaterad forskning vid Uppsala Universitet anordnades den 11 februari 2010, där forskare från den samhällsvetenskapliga, historisk-filosofiska, juridiska, teologiska, språkvetenskapliga och utbildningsvetenskapliga fakulteten deltog. Närvarande var även Förbundsrepubliken Tysklands ambassadör i Sverige, en representant för ambassadens kulturavdelning och två representanter för Goethe-Institutet. Syftet med konferensen var att sammanföra forskare forskare från alla de berörda fakulteterna för nätverkande och för att FfT:s ledning skulle få en insyn i de önskemål som finns inom universitetet. Under våren 2010 genomförs även en inventering av den tysklandsrelaterad forskning samt de akademiska kontakter med det tyskspråkiga Europa som finns inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik, språkvetenskap och utbildningsvetenskap. Tanken med denna inventering är att få en överblick över universitetets kontakter mot denna del av världen och för att underlätta nätverksbyggande mellan forskare inom universitetet. Resultaten av undersökningen kommer att vara viktiga för FfT:s fortsatta arbete då den kan ge en fingervisning om starka miljöer och forskningsgrupper inom lärosätet. Parallellt med detta har en hemsida (www.fft.uu.se) och en utskickslista för informationsspridning inrättats. FfT har även gett bidrag till en rad föreläsningar och konferenser med anknytning till det tyskspråkiga området. De enskilda aktiviteterna redovisas nedan terminsvis.

Höstterminen 2009:
En temadag om Tyskland med anledning av tjugoårsdagen av Berlinmurens fall den nionde november 1989 anordnad tillsammans med Uppsala Forum för Demokrati.
Ett seminarium vid Institutionen för moderna språk med professor Birgitta Almgren från Södertörns Högskola med anledning av hennes bok "Inte bara Stasi: Relationer Sverige - DDR 1949-1990" (Stockholm 2009).

Vårterminen 2010:
En föreläsningsserie i tysk-svensk judisk historia som anordnas av Hugo Valentin-Centrum och Historiska institutionen med inbjudna forskare från Tyskland.
En konferens om högerextrema nätverk i Östersjöområdet anordnad av Historiska institutionen.
Ett internationellt juridiskt colloquium om dispositionsprincipens tillämpning i Österrike, Schweiz, Slovenien och Sverige anordnat av Juridiska institutionen.
Gästföreläsningar av den tyska författarinnan Sibylle Lewitscharoff och Charlotta Brylla, lektor i Tyska i Stockholm, vid Institutionen för moderna språk. Lewitscharoffs besök är ett samarbete med Goethe-Institutet.
Ett seminarium med den tyske religionsvetaren Horst Junginger vid Historiska institutionen.
En föreläsning av professor Tobias Brinkmann från Penn State University i USA samt ett seminarium med Georg Kreis från Universität Basel i Schweiz på temat "Historia som domstol" anordnade av Historiska institutionen och Hugo Valentin-Centrum.
Ett internationellt kollokvium med fokus på genusfrågor, migration och litteratur anordnat av Antje Hornscheidt. Hornscheidt är gästforskare vid Institutionen för moderna språk under HT2009-VT2010 inom ramen för "Swedish German Programme Research Award for Scientific Cooperation", ett samarbetsprogram mellan Riksbankens Jubileumsfond och Alexander von Humboldt-Stiftung.
Ett doktorandcolloquium i 1600-talstyska med deltagare från främst universiteten i Uppsala och Giessen vid Institutionen för moderna språk.
En föreläsning och ett seminarium med professor Angela Schwarz från Universität Siegen vid Historiska institutionen och Institutionen för moderna språk.

Framtiden

Under arbetet med Forum för Tysklandsstudier har framkommit att det finns en rad ämnesmässiga beröringspunkter mellan den tysklandsrelaterade forskning som bedrivs inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet och den utbildningsvetenskapliga fakulteten. Dessutom arbetar den utbildningsvetenskapliga fakulteten för tillfället med många frågor som rör internationaliseringen av skolan och lärarutbildningen. Områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap har med glädje beviljat utbildningsvetenskapliga fakultetsnämndens begäran om att få ingå i Forum för Tysklandsstudier. Forum kommer därmed att erhålla ekonomiska medel från sex av universitetets nio fakulteter samt från rektors strategiska medel.

Arbetet inom Forum för Tysklandsstudier kommer att fortsätta med stöd från Humanistiskt-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet och strategiska medel från Uppsala Universitets rektor. Båda parter kommer att skjuta till 500 000 SEK årligen och därutöver bidrar den utbildningsvetenskapliga fakulteten med 50 000 SEK årligen. Detta ger FfT en fast årlig budget på 1 050 000 kronor. För gästforskare från Tyskland kommer medel att sökas via STINT och Forum avser även att regelbundet nominera tyska forskare till det samarbete som Riksbankens Jubileumsfond har med Alexander von Humboldt-Stiftung. För inbjudan av författare och andra kulturpersonligheter från det tyskspråkiga området finns etablerade kontakter med Goethe-Institutet och den tyska ambassadens kulturavdelning.

Under sommaren och hösten 2010 kommer en rad större konferenser med Tysklandsanknytning att avhållas i Uppsala, där FfT står för hela eller delar av kostnaderna.

23-25 augusti 2010 hålls en konferens om nordisk ideologi och vetenskapliga kontakter mellan Tyskland och skandinavien under 1900-talets första hälft som anordnas av Historiska institutionen i samarbete med Horst Junginger verksam vid universiteten i Tübingen och Münster.

Under läsåret 2010-2011 kommer den Statsvetenskapliga institutionen att arrangera två större internationella konferenser; "Östtyskland och Väst: Avståndstagande och samförstånd" samt "Tyskland och den europeiska sociala modellen".

Planerat finns även ett seminarium om framtida forskningssamarbeten med utgångspunkt i den inventering av tysklandsrelaterad forskning som FfT låter genomföra samt en temadag om översättning av nyare tysk litteratur till svenska.

I slutet av höstterminen 2010 hålls en internationell konferens i SINAS (Swedish Institute for North American Studies) regi om utländsk skandinavistik och dess förhållande till Sverige med tonvikten på Tyskland och USA.

Mellan 15 augusti 2010 och 15 februari 2011 gästas även FfT av den tyske religionsvetaren och vetenskapshistorikern Horst Junginger. Vistelsen har möjliggjorts av ett gästforskarstipendium från Riksbankens Jubileumsfond via "Swedish German Programme Research Award for Scientific Cooperation". Junginger kommer att ha sin arbetsplats vid Historiska institutionen och FfT kommer att ställa medel för ett internationellt symposium till hans förfogande.

Under våren 2010 har även arbetet med ett masterprogram i tysklandsstudier återupptagits. Detta arbete kommer att slutföras under hösten. Programmet kommer att vara sökbart våren 2011 och de första studenterna kan inleda sina studier på höstterminen samma år.

Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
In2006-0894:1-IK
Summa
SEK 500 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2006