Face of AIDS - bevara och tillgängliggöra arkivet för forskning/undervisning
Dokumentationsprojektets Face of Aids vision på kort sikt är, att utveckla och bygga upp ett internetbaserat digitalt utbildnings-, informations- och forskningsinstrument, fokuserat på globala frågor kring hiv/aids. Den långsiktiga visionen är att utveckla Face of Aids filmarkiv till en världsledande kunskapsbank med framtida generationer och forskare som främsta målgrupp. Dokumentärfilmaren Staffan Hildebrand producerade sin första internationella aids-dokumentär 1986. Denna film ledde till att professor Hans Wigzell, då rektor vid Karolinska Institutet, våren 1987 inspirerade Hildebrand till att starta en långsiktig dokumentation av hiv/aids globalt. Resultatet har blivit ett unikt filmarkiv på 750 timmar som skildrar epidemins utveckling perioden 1981-2006. Totalt 33 internationella aidsdokumentärer har producerats inom projektets ram. Råmaterial till dessa filmer, som sparats, utgör arkivets bas. Digitalisering och strukturering av filmmaterialet samt utvecklande av en webbtjänst startade 2004, tack vare stöd från Riksbankens Jubileumsfond. Planen är att göra en redigerad version av filmarkivet tillgängligt via Internet år 2008. Projektet ägs av en ideell stiftelse, Face of Aids Foundation, med säte på Karolinska Institutet. Projektet stöds officiellt av Karolinska Institutet, Riksarkivet och Kungliga Tekniska Högskolan. Projektet har fått bidrag bl.a. av UD, Sida, NUTEK och Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Ett långsiktigt samarbete med FN-organet UNAIDS i Genève inleddes 2006.
Staffan Hildebrand, Face of AIDS Foundation
Bakgrund
Dokumentärfilmaren Staffan Hildebrand producerade hösten 1986 på uppdrag av statliga aidsdelegationen och i samarbete med Karolinska Institutet och professor Hans Wigzell en 20 min. lång dokumentärfilm "Föreställningar om en framtidstro" som byggde på intervjuer med internationella aidsexperter som deltog i ett aids-seminarium på Grand Hotel. Seminariet syftade till att ge arrangörerna till den kommande IV Internationella Aidskonferensen i Stockholm, 1988, viktig bakgrunskunskap. Filmen ledde till fördjupat samarbete med Karolinska Institutet, som fortsätter än idag. Professor Wigzell och forskare på Karolinska Institutet inspirerade Hildebrand att med utgångspunkt från den producerade filmen, påbörja en långsiktig dokumentation av globala aspekter av hiv och aids med dokumentärfilm som medium. Hildebrand har just inlett sitt 24:a år som ledare av dokumentationen. Ingen annan filmare i världen har följt globala aspekter av hiv och aids kontinuerligt som Hildebrand gjort med sina filmteam inom Face of AIDS-projektets ram.
Det första större uppdraget blev dokumentärfilmen, "Crossover -The Global Impact of AIDS", producerad som öppningsfilm till den IV Internationella aidskonferensen i Stockholm i juli 1988. Konferensen samlade 10 000 deltagare från 80 länder och blev ett stort genombrott för den svenska aidspolitiken i den globala kampen mot hiv och aids. Filmen finansierades av aidsdelegationen. Aidsforskarna på Karolinska Institutet uppmanade Hildebrand att filma mycket mer än som krävdes för att producera själva den 25 minuter långa öppningsfilmen, samt att spara hela filmmaterialet även efter att filmen färdigställts. På så sätt sätt skulle grunden läggas till ett unikt framväxande internationellt filmarkiv med fokus på hiv och aids, avsedd att användas för forskning och undervisning i framtiden. Enbart detta filmprojekt 1988, tillförde 60 timmar oredigerat filmmaterial till det då nya filmarkivet. Hildebrand fick därpå uppdrag att producera öppningsfilmer för flera kommande internationella aidskonferenser, och filmarkivet växte stegvis.
1990 bildade Wigzell tillsammans med bland annat chefen för Karolinska Institutets bilbliotek docent Göran Falkenstam, och grundaren till Noaks Ark, läkaren Jan Olof Morfeldt stiftelsen Face of AIDS, för att säkra dokumentationens icke-komersiella forsknings och undervisningsinriktade karaktär. Stiftelsen tog över ägandet och upphovsrätten till hela det dittills insamlade filmmaterialet från Staffan Hildebrand. Då omfattande filmarkivet 150 timmar oredigerade filmsekvenser. Staffan Hildebrand har sedan 1990 fungerat som stiftelsens filmproducent, förgrundsperson och fundraiser och ledare för projektet. Från starten har professorn och den internationelle aidsexperten Lars Olof Kallings fungerat som Face of AIDS vetenskaplige rådgivare. En global referensgrupp bestående av världsledande forskare, experter och opinionsbildare inom aidsarenan har succesivt knutits till projektet och även stärkt dess trovärdighet.
Varje filmuppdrag som Face of AIDS fick, hade sin egen finansiering och uppdragsgivare. Varje nytt filmuppdrag tillförde filmarkivet nytt oredigerat filmmaterial, som samlades i Svenska Filminstitutets filmarkiv i Rotebro (16 mm material) och på Videobolaget i Solna (videomaterial.) Från 1990 har allt material filmats först på analog och därefter digital video. På detta ad hoc sätt överlevde Face of AIDS dokumentation, utan att erhålla några kontinuerliga bidrag för själva driften av projektet. Projektet saknade dessutom såväl resurser för att utveckla en egen webbtjänst kring projektet som resurser för att digitalisera, strukturera, grovredigera och säkerhetskopiera det existerande filmmaterialet. Alla beviljade anslag till Stiftelsen Face of AIDS, täckte endast produktionskostnaderna för de separata filmerna. Tekniken med digitalisering, digital video och Internet som hade sitt genombrott under 1990-talet, kom självfallet att påverka projektets utveckling. Genom den digitala tekniken och Internet, och nya koncept som YouTube, öppnades plötsligt en helt ny arena för att sprida redigerat material från filmarkivet globalt, med fokus på undervisning, forskning och information. År 2004 antog stiftelsen en första utvecklingsplan, mot bakgrund av de nya möjligheterna. Målsättningen för dokumentationen lades fast. Stiftelsen Face of AIDS avser att utveckla det existerande filmarkivet till ett världsledande digitalt online undervisnings och forskningsredskap kring globala aspekter av hiv och aids med dokumentärfilm och Internet som medel. Vid slutet av 2008 fanns 800 timmar oredigerat filmmaterial, filmat av Staffan Hildebrand och hans filmteam under perioden 1987 - 2007 i 40-talet länder.
En viktigt utvecklingssteg för projektet, blev det anslag på 400 000 SEK som stiftelsen Face of AIDS fick från Riksbankens Jubileumsfond år 2003. Detta anslag möjliggjorde för Face of AIDS att utveckla ett första utkast till en pilot webbtjänst kring de producerade filmerna. Denna webbtjänst testades i samband med den XV Internationella Aidskonferensen i Bangkok i juli 2004. Face of AIDS producerade med stöd av Utrikesdepartementets Globala Enhet också öppningsfilmen till aidskonferensen i Bangkok, "Global Youth Fighting HIV/AIDS". Aktiviteterna kring Bangkok-konferensen blev ett viktigt internationellt genombrott för Face of AIDS dokumentation och ledde till hundratals nya kontakter runt om i världen. Ett konkret resultat av Bangkok-konferensen var ett reportage om Face of AIDS dokumentation, publicerat i december 2004 i den ansedda vetenskapliga medicintidskriften The Lancet. Artikeln i The Lancet ledde till ett samarbete mellan stiftelsen Face of AIDS och Harvard School of Public Health, som bedriver en rad olika aidsprojekt med inriktning på forskning och undervisning i flera drabbade utvecklingsländer, bland annat Botswana, Uganda, Nigeria Thailand, Kina och Indien. På Harvard finns också en intressant grupp av undergraduate-studenter, Harvard Student AIDS Coalition, som sedan 2006 samarbetar med Face of AIDS. Samarbetet med Harvard School of Public Health har därefter stegvis fördjupats.
Andra anslag möjliggjorde för första gången sedan dokumentationen startade 1987, att 60 timmar av det äldsta oredigerade filmmaterialet från 1987-88 kunde digitaliseras, säkerhetskopieras, struktureras och grovredigeras. Därmed togs ett viktigt steg på vägen att tillgängliggöra filmarkivet digitalt online för undervisning och forskning kring den globala utvecklingen av hiv och aids. Stödet bidrog också till att en ny mera utvecklad testversion av Face of AIDS webbtjänst kunde utvecklas under 2006. De första tio webbfilmerna laddades upp på webbplatsen 2006. I mars 2006 fick stiftelsen det prestigefyllda uppdraget från USA:s National Institute of Health (NIH) och NIH legendariske chef för aidsforskningen, dr Anthony Fauci, att producera en 25 min lång dokumentärfilm som beskrev de första 25 årens erfarenheter av hiv och aids i USA, " America and AIDS - a 25 year perspective". Filmen byggde på Face of AIDS filmarkiv samt nyfilmat material som Face of AIDS producerade våren 2006. Filmen blev öppningsfilm på en stor forskarkonferens på temat 25 år av aidsforskning I USA, vid NIH.s högkvarter Bethesda, utanför Washington DC. Filmen lades också ut på NIH:s webbtjänst. Filmarkivet tillfördes ytterligare 60 timmar oredigerat filmmaterial, genom denna filmproduktion, bestående av personliga långa djupintervjuer med de 15 viktigaste personerna i den amerikanska aidshistorien om deras samlade erfarenheter. Detta filmuppdrag stärkte också Face of AIDS relationer till Harvard School of Public Health inför ett framtida samarbete kring att göra filmarkivet tillgängligt digitalt online för undervisning och forskning. Samtidigt fick Face of AIDS genom det amerikanska filmuppdraget nya kontaktytor med fem av de sk Centers for AIDS Research, (CFAR) som finns vid ett antal ledande amerikanska universitet med inriktning på forskning och undervisning kring hiv och aids. Harvard School of Public Health är en av dem.
Sammanfattning
Stiftelsen Face of AIDS sökte 2006 av RJ ett anslag på 2,55 MSEK i infrastrukturellt stöd. Stödet söktes för för att kunna slutföra den bearbetningsprocess av det då existerande filmarkivets 600 timmar oredigerat filmmaterial, som påbörjades genom ett stöd på 1,6 MSEK från Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, beviljat år 2005. Stödet från Minnesfonden räckte till att bearbeta 60 timmar av det äldsta filmmaterialet som spelats in på 16 mm film i tio länder perioden 1987-88 och som också var dyrast att bearbeta och digitalisera.
Det beviljade anslaget på 800 000 SEK som stiftelsen Face of AIDS fick 2006 från Riksbankens Jubileumsfond, har möjliggjort digitalisering, säkerhetskopiering, strukturering och grovredigering av ytterligare totalt 165 timmar av det oredigerade filmmaterialet i filmarkivet, omfattande material som filmats perioden 1987-1990 samt också 2006-2007. Med hjälp av dessa bägge stöd kunde också för första gången färdiga webbfilmer börja redigeras fram ur Face of AIDS filmarkiv, avsedda för uppladdning och tillgängliggörande på Face of AIDS webbplats.
Stödet från RJ möjliggjorde också utvecklingen och lanseringen av Face of AIDS helt nya webbplats www.faceofaids.org. Den lanserades vid den XVI Internationella Aidskonferensen i Mexico City i augusti 2008. Det var första gången som Face of AIDS på allvar började tillgängliggöra material ur filmarkivet via internet. 50 redigerade webbfilmer från filmarkivet laddades upp på webbplatsen till lanseringen i Mexico City. Ett specialdesignat söksystem med metadata utvecklades av Face of AIDS i samarbete med studenter på webbskolan Hyper Island i Karlskrona och webbexperter på FN-sekretariatet UNAIDS. Söksystemet testades och vidareutvecklades, bland annat av UNAIDS, i olika omgångar för webbplatsen under perioden 2007- 2008.
Det specialdesignade söksystemet fungerar så att man på webbplatsens sökruta i övre vänstra hörnet, kan söka efter årtal, namn, stad/land och vissa huvudteman, typ prevention, spridning. Man kan också göra dubbla sökningar, och alltså slå in exempelvis namn och årtal samtidigt. Om användaren alltså skriver in "1985" och "New York" samtidigt i sökrutan, kommer sökresultatet upp med webbfilmer som beskriver sökorden.
För att kunna möjliggöra webbutvecklingen och lanseringen av webbplatsen, fick Face of AIDS förutom RJ-stödet på 800 000 SEK också 400 000 USD i ett speciellt riktat stöd från FN-sekretariatet UNAIDS i Geneve år 2007.
Bearbetningen av det tidigare filmmaterialet, utvecklingen och lanseringen av webbplatsen www.faceifaidsorg samt utvecklingen under åren 2007-2008, som möjliggjordes med stödet från RJ och UNAIDS, var en viktig förutsättning för att börja förverkliga Stiftelsen Face of AIDS vision, att bearbeta och utveckla det existerande filmarkivet och webbplatsen till ett världsledande digitalt online instrument för forskning, undervisning och information kring hiv och aids. Det finns inget liknande filmarkiv som är uppbyggt på samma sätt, som via film följer en global hälsofråga över tid med syfte att tillgängliggöra materialet på internet.
Idag, april 2010, ligger drygt 100 webbfilmer uppladdade på webbplatsen. Nya tillkommer kontinuerligt. Face of AIDS sökte i februari 2010 ytterligare stöd från RJ, för att slutföra bearbetningen av det existerande filmmaterialet i filmarkivet och ladda upp ytterligare ca 300 webbfilmer på webbplatsen fram till 2011. Det året har aidsepidemin pågått i 30 år, vilket kommer att uppmärksammas över hela världen. Face of AIDS webbfilmer ska sammantaget beskriva olika aspekter av hiv och aids samt den globala utvecklingen av hiv och aids sedan epidemins start 1981 med hjälp av dokumentärfilm som media. Stiftelsen ser därför just året 2011 som nästa viktiga utvecklingssteg när det gäller att lansera Face of AIDS internationellt på nätet.
Projektets tre viktigaste resultat
Sammanfattningsvis är projektets tre viktigaste resultat, som möjliggjorts genom stödet från RJ, under perioden 2006-2008 följande; digitaliseringen och bearbetning av 165 timmars filmmaterial ur filmarkivet, utvecklingen och lanseringen av webbplatsen www.faceofaids.org till den internationella aidskonferensen i Mexico City i augusti 2008 samt specialredigeringen av 100 webbfilmer ur filmarkivet som laddades upp 2008 på webbplatsen.
Nya forskningsfrågor
Nya forskningsfrågor som aktualiserats genom projektet är hur aidsfrågan driver fram en allt bredare tvärvetenskaplig forskning inom ämnen så vitt skilda som samhällsvetenskap, historia, medicin, bioteknik, folkhälsovetenskap, ekonomi, religionshistoria, genusforskning, sociologi och beteendevetenskap. I början av epidemin fokuserade forksningen och media enbart på den medicinska aspekten av hiv och aids. Face of AIDS filmdokumentation påvisar tydligt hur alla dessa forskningsgrenar måste kopplas samman på ett nytt sätt för att aidsepidemin ska kunan hejdas på sikt.
Projektets två viktigaste publikationer
Projektets två viktigaste publikationer under perioden 2006-2008 är filmproduktionen av dokumentärfilmen "Women at the Frontline" som premiärvisades vid den internationella aidskonferensen i Mexico City i augusti 2008 och minnesfilmen "The Legacy of dr Jonathan Mann", till tioårsminnet av den legendariske aidspionjären dr Jonathan Manns död. Den första filmen, som finansierades av svenska UD, tillförde 40 timmar helt nytt filmmaterial till filmarkivet och filmen om Jonathan Mann, som gjordes till ett forskarseminarium till dr Manns ära på UNAIDS i Geneve i november 2008, byggde helt på material ur Face of AIDS filmarkiv och visade därmed på ett aktuellt exempel på hur filmarkivet kan användas i en forskningssituation.
Face of AIDS är nu inne i en ny fas för att söka stöd, så att bearbetningsprocessen kan slutföras av hela filmarkivet, samtidigt som webbplatsen vidareutvecklas och tillförs nytt redigerat material. Fortfarande återstår 575 timmar att digitalisera, säkerhetskopiera, strukturera och grovredigera. När detta mål är uppnått, och när webbplatsen ytterligare utvecklats och tillförts nytt redigerat filmmaterial, har Face of AIDS helt nya möjligheter att på allvar genomföra projektets vision att utveckla det existerande filmarkivet till ett världsledande digitalt online instrument för forskning, undervisning och information kring hiv och aids med hjälp av dokumentärfilm och internet. Sammantaget är Face of AIDS dock redan på god väg mot detta mål, med de 225 timmar filmmaterial som redan bearbetats.
Säkerhetskopiering
En viktig förutsättning för att utveckla Face of AIDS filmarkiv, är att säkerhetskopiera allt oredigerat filmmaterial som stiftelsen bevarat. De 800 timmar oredigerat filmmaterial som totalt spelats in av Face of AIDS av Staffan Hildebrand och hans filmteam i 42 länder under perioden 1987 - 2008, har bevarats som original, dels som 16 mm negativ film, (1987-89), dels som analog och digital video (1989-2008). Risken för att eldsvåda eller andra skador skulle kunna tänkas förstöra materialet har därför varit stor. Dessutom har det varit förbundet med stora risker för skador på filmmaterialet varje gång, Face of AIDS tagit fram några av de gamla originalen för att kopiera dem och använda materialet i nya filmproduktioner. Med stödet från Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond 2005, påbörjades denna process med det mest komplicerade filmmaterialet att säkerhetskopiera, nämligen de 60 timmar som spelats in på 16 mm film 1987-88. Detta filmmaterial var också dyrast att bearbeta och digitalisera. Med det nya stödet från RJ 2006 och från UNAIDS 2007, kunde denna process fortsätta. Stiftelsen beslöt att säkerhetskopiera hela det filmmaterial på 165 timmar som spelats in i tolv länder under 2006 - 2007 med hjälp av stödet.
Säkerhetskopieringen av de 165 timmarna oredigerade filmmaterialet från 2006-2007 gjordes i två exemplar på DV-CAM band med löpande tidskod utanför bild av de filmfotografer/redigerare stiftelsen arbetat med under många år, Mikael Enlund och Jimmy Ericsson under perioden augusti - december 2007. Valet av att föra över materialet till digitala DV-Cam band gjordes av stiftelsen i samråd med experter på Videobolaget i Solna, Riksarkivet och Kungliga Tekniska Högskolan, då DV-Cam banden anses vara ett relativt beständigt format att bevara digital film på samt lätt att arbeta med i samband med kopiering för framtida användning. De är också små och lätta att hantera och bevara. Varje DV-Cam band innehåller 60 minuter digitaliserad film. Ett av exemplaren av DV-Cam banden kommer att förvaras på Riksarkivet för långtidsförvaring enligt ett samarbetsavtal mellan Stiftelsen Face of AIDS och Riksarkivet. Det andra exemplaret kommer att förvaras på Karolinska Institutet, enligt ett samarbetsavtal mellan Karolinska Institutet och stiftelsen.
Karolinska Institutet har aktivt stöttat Face of AIDS ända sedan starten av dokumentationen 1987 med professor Hans Wigzell, dåvarande rektorn som initiativtagare. Wigzell är fortfarande medlem i Stiftelsen Face of AIDS styrelse. Den nuvarande rektorn Harriet Wallberg-Henriksson är personligen aktivt engagerad i att vidareutveckla samarbetet med Face of AIDS. Kontaktpersoner för Face of AIDS på Karolinska Institutet är läkaren Carl Johan Sundberg, som också är med i Stiftelsen Face of AIDS styrelse, samt professor Hans Olov Adami, som arbetar både på Karolinska Institutet och på Harvard School of Public Health. Södertörns Högskola, Samtidshistoriska Institutet, har under digitaliseringsprocessen under 2007 också uttryckt starkt intresse av att delta i tillgängliggörandet av filmarkivet.
Även Harvard School of Public Health och Harvard Countway Medical Library i Boston är intresserad av att samarbeta kring tillgängliggörandet av filmarkivet och även att förvalta en kopia av filmmaterialet, efter att beartningsprocessen är genomförd.
En viktig aspekt som förts fram i samtalen med Riksarkivet, är att stiftelsen troligen måste göra en ny säkerhetskoipering i intervaller om kanske om tio-femton år, eftersom digital video på DV-Cam inte har samma långa hållbarhet som 16 mm negativ film. Hållbarheten för film uppskattas till 100 år. Detta utreds vidare av stiftelsen, Riksarkivet och Tekniska Högskolan. Riksarkivet kommer att förvalta både ett exemplar av de DV-Cam kopior som nu tagits fram med hjälp av RJ-stödet 2006 samt de DV-Cam kopior som tagits fram genom stödet från Minnesfonden 2005. Riksarkivet kommer också att förvalta själva det ursprungliga originalmaterialet i sin bevarandeenhet. Originalmaterial som spelats in 2006-2008 överfördes 2008 till Riksarkivet för långtidsförvarning. Kontaktperson på Riksarkivet är dess digitale chef Börje Justrell.
Riksarkivet har åtagit sig att långtidslagra filmarkivets originalmaterial i sitt ursprungsformat samt den DV-Cam kopia de får, efter de rutiner, standarder och regelverk som ligger till grund för att säkra långtidsbevarandet av motsvarande material från Riksarkivets filmmagasin för säkerhetsfilm, som uppfyller högt ställda krav på klimat och säkerhet.
Förvaringen på Riksarkivet är förenligt med stiftelsen Face of AIDS målsättning, att bevara filmmaterialet för framtida forskning och undervisning, samt att göra redigerade delar av materialet tillgängliga digitalt online också det för undervisning och forskning. Omkring 575 timmar oredigerat filmmaterial i Face of AIDS filmarkiv återstår nu att säkerhetskopiera. Det är material som filmats under perioden 1989 - 2005.
Digitalisering
Digitaliseringen av filmarkivets oredigerade material till ett högupplöst format i digital miljö, är en förutsättning för att genomföra Stiftelsen Face of AIDS målsättning, att av filmarkivet bygga upp och utveckla ett världsledande sökbart digitalt online undervisnings och forskningsredskap kring den globala aidsutvecklingen, med redigerade filmsekvenser som skildrar utvecklingen globalt över tid sedan epidemins start 1981 och med ett speciellt utarbetat söksystem.
Digitaliseringen påbörjades med stödet från Minnesfonden 2005, som redan beskrivits ovan, då de äldsta 60 timmarna digitaliserades under hösten 2006. Med stödet från RJ 2006 , digitaliserades ytterligare de 165 timmar under hösten 2007, som filmats under perioden 2006 - 2007. Stiftelsen besölt efter samråd med Videobolaget, Riksarkivet och Tekniska Högskolan att digitalisera filmmaterialet i det internationella DV-codec formatet, som är ett högupplöst format med broadcastkvalitet. Alla de 165 timmarna samt de tidigare digitaliserade 60 timmarna har därför överförts till hårddisk i DV-codec formatet. Det digitaliserade filmmaterialet har också fösetts med en löpande tidskod, som förenklar navigerande i filmmateralet avsevärt. När Face of AIDS ska producera en ny film, och därmed behöver använda det nu digitaliserade materialet, behöver redaktionen inte längre gå tillbaka till originalbanden för att kopiera, som tidigare var nödvändigt, utan kan tanka ner de sekvenser som behövs direkt från hårddisken. Det nertankade materialet håller broadcast-kvalitet. Detta är ett stort och viktigt framsteg för Face of AIDS på sin väg att uppnå målet med tillgängliggörandet. Digitaliseringen har dels skett på Videobolaget i Solna och dels har den gjorts av Face of AIDS redigerare och filmfotografer Jimmy Ericsson och Mikael Enlund. Digitaliseringen av det ovan beskrivna materialet samt säkerhetskopieringen har skett samtidigt och parallelt för att därmed minska de totala kostnaderna för bearbetningen.
Grovredigering
Efter att de 60 samt 165 timmarna oredigerat filmmaterial digitaliserats i det högupplösta DV-codec formatet till hårddisk, har allt material på hårddisken kopierats till en ny hårddisk, även det i högupplöst format. I den kopierade hårddisken har därefter en första grovredigering gjorts av det digitaliserade filmmaterialet. Först har ovidkommande filmmaterial, omtagningar, hostningar, suddiga bilder av städer mm redigerats bort på den nya hårddisken. I originalhårddisken har ingenting redigerats. Den har bevarats helt intakt, exakt som materialet ser ut på de ursprungliga filmerna. De två DV-Cam kopiorna innehåller också det oredigerade filmmaterialet helt intakt.
Strukturering
På den nya hårddisken med det grovredigerade filmmaterialet, har också genomförts en första grov strukturering och loggning sekvens för sekvens. Det är första gången I Face of AIDS historia som detta sker. Därmed tar Face of AIDS ett stort steg för att genomföra målsättningen med tillgängliggörandet. Det är ju omöjligt för framtida användare att navigera runt digitalt online bland hundratals timmar ostrukturerat digitaliserat filmmaterial, när Face of AIDS webbtjänst är fullt utbyggd om några år. Därför måste allt material struktureras och göras sökbart online efter ett speciellt söksystem kring hiv och aids. Detta system är under utarbetande genom samarbetet med Riksarkivet, Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet och Harvard School of Public Health. Även FN:s aidsorgan UNAIDS, Geneve och International AIDS Society (IAS), Genève, som arrangerar de återkommande internationella aidskonferenserna.
De 60 timmar Face of AIDS digitaliserat och grovredigerat med hjälp av stödet från Minnesfonden 2005 och de 165 timmar Face of AIDS digitaliserat och grovredigerat med hjälp av stödet från RJ 2006, har strukturerats i en första test med angivande av datum och årtal, land och ort där inspelningen gjorts, personer som intervjuats och projekt som beskrivits, samt huvudteman. När det gäller struktureringen av filmmaterialet efter huvudteman, har Face of AIDS försökt i huvudsak följa de s.k main tracks, som utgör grunden vid de av IAS arrangerade återkommande stora internationella aidskonferenserna. Dessa tracks är: 1: Biology and Pathogenis of HIV 2: Clinical Research, Treatment, Care and Community Support. 3: Epidemiology, Prevention and Prevention Research. 4: Social, Behavioral, Economic Sciences, Gender Issues, Youth, Stigma, Discrimination and Human Rights 5: Policy and Political Sciences, Political Leadership, Global Respons and Global Health.
Denna uppdelning är känd av de allra flesta aktiva på den internationella aidsarenan, och därför är den uppdelningen naturlig att utgå från när det gäller strukturering och tillgängliggörande av filmmaterialet. Face of AIDS nu börjar ta nästa steg i att bygga upp ett fungerande och enkelt söksystem för att användare ska kunna komma åt filmmaterialet, när det om några finns tillgängligt online i digital form för undervisning och forskning.
Utveckling av webbtjänst
Face of AIDS lanserade, som beskrivits ovan, sin helt nya webbplats www.faceofaids.org vid den XVII Internationella Aidskonferensen i Mexico City, i augusti 2008. 50 webbfilmer, som specialredigerats från filmarkivet, laddades upp på webbplatsen inför lanseringen. Dessa 50 filmer utgjorde ett tvärsntt av dokumentationen 1988-2008. Ett specialdesignat söksystem togs fram för webbplatsen, där användarna kan navigera runt och söka efter årtal, namn, plats/land eller tema. Även avancerad sökning är möjlig att göra, där man kan klicka in flera sökord samtidigt och få fram relevanta webbfilmer.
Efter aidskonferensen i Mexico City, kommer Face of AIDS gjordes en utvärdering av webbplatsens funktion och den vidareutvecklades. Ytterligare 50 webbfilmer laddases upp på webbplatsen i slutet av 2008. Baserat på de nyvunna erfarenheterna avser Face of AIDS när ekonmiska resurser finns, att bearbeta de resterande drygt 575 timmarnas material i filmarkivet som ännu ej bearbetats. Målsättningen är att Face of AIDS webbtjänst ska fungera som navet när det gäller tillgängliggörandet av redigerade delar av filmarkivet digitalt online. Nytt material förs till webbplatsen kontinuerligt.
I samarbete med Karolinska Institutet, Riksarkivet, Tekniska Högskolan, UNAIDS, International AIDS Society i Geneve och Harvard School of Public Health samt Harvard Student AIDS Coalition, kommer webbtjänsten att bearbetas och vidareutvecklas. En uppdaterad version kommer därefter att lanseras i samband med aidskonferensen i Mexiko City i augusti 2008. När Webbtjänsten är fullt utvecklad, är planen att den ska länkas till webbtjänster som drivs av Face of AIDS samarbetspartners.
Publiceringslista för alla filmer Face of AIDS publicerat
Producerat av Staffan Hildebrand och hans filmteam 1986 – 2009
Alla filmer är publicerade på engelska språket. Råmaterialet till dessa 66 filmer utgör grunden i Face of AIDS filmarkiv.
1.”Perceptions of a reality – AIDS!” (25 min) 1986
Dokumentation av ett förberedelsemöte på Socialdepartementet inför den internationella aidskonferensen i Stockholm 1988.
2. “Lennart Nilsson photographing the HIV virus”. 5 min. (7 min). 1986.
Filmen föjer Lennart Nilsson när han 1986 tar de första bilderna av hiv-viruset på Karolinska Institutet.
3. ”Crossover – The Global impact of AIDS”. Conference version. (24 min). 1988
Opening film to the IV International AIDS Conference, Stockholm, July 1988.
Narrator Martin Sheen. Music Bjorn Json Lindh. Finansierad av aidsdelegationen. Denna film blev genombrottet för Face of AIDS dokumentation.
3. ”Crossover ”– international TV-version. (53 min). 1988
Intyernationell TV version av “Crossover”. Distribuerad internationellt av Beyond International TV, Australien. Visad bl a av Discovery Channel, USA, SVT 1 and Channel Five, Sydney.
4-6. ”Crossover” – educational version of Crossover. ( 3 x 17 min) 1989
Producerad för Encyclopedia Brittanica i Chicago. Tre utbildningsfilmer för gymnasiet. 17 minuter vardera-
7. ”At Risk- Young People and AIDS” . 1989. (15 minutes). 1989
Öppningsfilm till V International AIDS Conference i Montreal. Juli 1989. Finansierad av
Canadian International Development and Research Council (IDRC). Visad av Canadian
Broadcasting Corp under aidskonferesen.
8. ”Sophies story”. 1989 (6 minutes) 1989
Specialversion oim 19 åriga Sophie från Montreal, som lever med hiv. Yngsta kända kvinnan i Canada med hiv vid denna tid. Smittades av sin pojkvän. Finansierad av Canadas IDRC.
9. ”At Risk – educational version”. 1989. (30 min). 1989
Fiansierad av Socialstyrelsen. Bygger på Montrealfilmen, men med ett nytt tillägg från Sverige om ungdomars syn på hiv och aids.
10. ”Women and AIDS”. ( 25 min). 1990.
Producerad till VI International AIDS Conference i San Francisco, Juli 1990.
Producerad i samarbete med San Fransisco TV stationen KQED and Socialstyrelsen.
11. ”AIDS at the Frontline”. ( 25 min). 1990.
Producerad för WHO till Världsaidsdagen 1990. Fokuserad på ungdomar i världen.
12. ”AIDS and Science”. 1992. (20 min). 1992
Producerad for svenska NUTEK, so men utvärdering av NUTEKS satsning på aidsforskning.
13-17. ”AIDS 2001” – A CD-ROM. (35 min) ( 5 x 7 min) 1993-94.
En specialproducerad CD-ROM med sekvenser ur filmarkivet, då CD-ROM tekniken var helt ny. Finansierad av IBM och Pharmacia.
18. ”The AIDS Quilt”. 1994. (10 min) 1994
Kjort dokumentär om de berömda aids-quiltarna, i det sk Names Project i San Fransisco. lapptäckena som var och en symboliserar en människoa som dött av aids. När filmen gjordes hade över 50 000 quiltar handgjorts till minne av de som dött
19. ”Global Youth”– UN 50th Anniversary. (50 min.). 1995
Producerad i samarbete med FN i new York och Electrolux till FN.s femtioårsjubileum 1995.Porträtt av ungdomar i sex städer i världen.
20. ”From Panic to Silence.” TV 4 Första delen. (50 min). 1998.
Producerad för TV 4 som första delen i en två timmars miniserie om aids historia 1981-1998
21. ”AIDS –The Global Challenge”. TV 4 Andra delen. (50 min). 1998
Andra delen av TV-4 serien skildrar dagens aidssituation i världen och framtidsutsikterna.
22. ”Pilot DVD – Clips from the Face of AIDS archive”. (20 min). 2000
Produced på Videobolaget som en Pilot, där den helt nya interaktiva DVD-tekniken användes. Fiansierad av UD. Blev mycket viktig milstolpe för Face of AIDS.
23. ”UNGASS 2001”. Interviews. ( 3 hours)
Filmade intervjuer med deltagare vid FN.s specialsession om hiv/aids, UNGASS, juli 2001
24. ”Highlights on AIDS history 1978 – 2002”. (15 min) 2003
Sekvenser ur filmarkivet, utvalda och redigerade till en öppningsfilm till vetenskaplig aidskonferens vid Institute of Human Virology, Baltimore 2003.
25-30. ”Face of AIDS Full Scale Pilot DVD”. (2 hours). 2002
En utvecklad DVD med utvalda sekvenser ur filmarkivet, samt nyfilmat aterial. Finansierad av SIDA.
31. Interviews with AIDS scientists in Baltimore. (20 hours) 2003.
17 timmars djupintervjuer med världens ledande aidsforskare, samlade för att manifestera 20 år med aisforskning 1983-2003, vid Institute of Human Virology, Baltimore.
32. ”Cent Gardes higlighting AIDS” (15 min.) 2003
Produceerad för franska Merieux stiftelsen som öppningsfilm till deras aidskonferens “Cent Garde- 20 år medf aidsforskning” i Annecy i Schweiz.
33-36. ”Global Youth Fighting HIV/AIDS” DVD. (50 min) 2004.
Producerad som öppningsfilm med bonusmaterial på DVD till den XV International AIDS Conference i Bangkok, juli 2004. Finansierad av UD.
37. ”The Story of AIDS 1978 – 2005”. Harvard version. DVD. (23 min) 2006
Specalredigerad version med sekvensert från Face of AIDSA arkiv. Producerad till ett aidsseminarium för undergraduate-studenter på Harvard School of Public Health.
38. ” We and Them – Sweden and AIDS” (20 min) 2005
Filmen producerades för läkemedelsföretaget MSD om den svenska aidssituationen, men spreds också internt inom hela MSD koncernen.
39. ”America and AIDS- a 25 year perspective” (25 min.). DVD. 2006
Producerad för dr Anthony Fauci, chef för USA:s aidsforskning på National Instittues of health. Bethesda. Filmen var öppningsfilm för NIH:s endagskonferens ”25 years of AIDS research at the NIH”, som ägde rum 5 juni 2006, på 25 årsdagen av den första aidsrapportens publicering i USA av Centers for Disease Control, CDC, 5 juni 1981. 2006. Filmen blev en milstolpe för Face of AIDS projektet, eftersom den byggde påp en kombination av material ur filmarkiovet och helt nyfilmat material. Dessutom det första tunga officiella amerikanska filmuppdraget för Face of AIDS-
40. ”Standing up for HIV Prevention”. (15 min). DVD. 2006.
Producerades för UD till den XVI International AIDS Conference i Toronto, augusti 2006.
41. ”Women fighting AIDS”. (12 min.) 2006.
Producerades också till aidskonferensen i Toronto. Gjord för International AIDS Society till specialsessionen om kvinnor och aids, som leddes av melinda Gates.
42-55. Companion DVD to UNAIDS 2006 World Epidemic Update. (60 min) 2006
En special DVD med tretton kortare filmer om aidssituationen i världen. Distribuerades i samband med att UNAIDS globala lägesrapport, Annual Epidemic Update publicerades 1 december 2006.
56-60. Companion DVD to UNAIDS 2007 World Epidemic Update 2007. (25 min)
En ny DVD producerad till UNAIDS Epidemic Update 2007. Bestod av fem kortare filmer.
61. “Women at the Frontline”, dokumentär om fyra kvinnor som lever med hiv i Stockholm, la Paz, Nairobi och Jakarta. Producerades med stöd av UD till XVII Internationella Aidskonferensen i Mexico City augusti 2008.
62. UD vid aidskonferensen i Mexico City.
63. “Karolinska Institutet in Africa” Dokumentär om karolinska Institutets arbete med hiv och global hälsa i Uganda och Tanzania. Producerad 2008.
64. “Nobelpriset 2008”. Intervjuer med de bägge franska Nobelpristagarna Luc Montagnier och Francoise Barre-Sinnousi, Pasteurinstitutet. Gjord på Karolinska Institutet.
65. “In memory of dr Jonathan Mann” 2008. Producerad för UNAIDS till tioårsinnet av Dr Jonathan Manns bortgång 1998. Dr Mann grundade WHO:s globala aidssatsning 1985.
66 “Frontliners – African pioneers against HIV/AIDS” . producerad för Southern Africa AIDS Trust, SAT, Johannesburg till den afrikanska aidskonferensen i Durban, april 2009. Filmad i fem länder.