Torben Spaak

Karl Olivecronas rättsfilosofi: en kritisk analys



Målet med projektet är en monografi i vilken Karl Olivecronas naturalistiska rättsfilosofi framställs klart och tydligt och diskuteras kritiskt. Olivecronas rättsfilosofi är relevant i dagens rättsteoretiska debatt och har dessutom ett betydande idéhistoriskt intresse. åtminstone följande frågor kommer att behandlas i projektet: (i) Olivecronas kritik av idén om rättens bindande kraft och denna kritiks tillämplighet på den bland dagens rättspositivister populära idén att rätten är normativ på ett icke-trivialt vis; (ii) Olivecronas egen, på sociala fakta grundade analys av den just nämnda idén om rättens normativitet; (iii) Olivecronas uppfattning att rättsregler är ett slags fristående imperativer; (iv) Olivecronas analyser av viljeförklarings- och rättighetsbegreppen; (v) Olivecronas tankar om domens natur och domarens skön; (vi) Olivecronas syn på förhållandet mellan det juridiska språket och verkligheten; (vii) Olivecronas analys av förhållandet mellan rätten, våldet, staten och moralen samt (viii) det närmare förhållandet mellan Olivecronas rättsfilosofi och Axel Hägerströms rätts- och moralfilosofi.
Slutredovisning

Projekt P2006-0248:1-E, ”Karl Olivecronas rättsfilosofi: en kritisk analys,” är nu så gott som avslutat (Jag säger ”så gott som” eftersom jag kommer att finputsa texten i januari-februari och kanske också i mars). Jag har författat ett bokmanuskript (uppdelat på 15 kapitel) på 180 A 4-sidor, inklusive litteraturförteckning och bibliografi, men inte register (d.v.s. ungefär 325 boksidor). Manuskriptet, som är på engelska och har titeln ”Karl Olivecrona’s Legal Philosophy: a Critical Appraisal”, kommer efter språkgranskning att skickas till ett förlag (förmodligen OUP eller Springer) någon gång under våren (mars-maj). Om inte något av dessa förlag vill publicera boken, så kommer den att ges ut på Uppsalajuristernas förlag Iustus. Att manuskriptet verkligen kommer att resultera i en bok är alltså helt säkert.

Projektet har också resulterat i sex artiklar, vars innehåll till ganska betydande del överlappar med monografin. Av dessa artiklar har två publicerats, två har accepterats för publikation, och två befinner sig hos tidskriften Ratio Juris för granskning.  De två som ännu inte har accepterats för publikation är (1) “Karl Olivecrona’s Legal Philosophy: A Critical Appraisal” (cirka 30 A4-sidor) och (2) “Alf Ross on the Concept of a Legal Right” (cirka 10 A4-sidor) De övriga fyra anges i publikationslistan.
Slutligen har projektet inneburit ett antal föreläsningar och seminariepresentationer av det aktuella materialet, nämligen de följande:

(1) Naturalism in American and Scandinavian Realism: Similarities and Differences (The First Annual Legal Research Network Conference, Juridiska fakulteten, Groningens universitet, den 30 Oktober 2008).

(2) Naturalism in American and Scandinavian Realism: Similarities and Differences (Symposium on Topics of American & European/Scandinavian Legal Interest, Celebrating 25 Years of Student and Faculty Exchange Between Uppsala and Minnesota, at the University of Minnesota Law School, 26 September 2008).

(3) Naturalism in American and Scandinavian Realism: Similarities and Differences (Symposium on Topics of American & European/Scandinavian Legal Interest, Celebrating 25 Years of Student and Faculty Exchange Between Uppsala and Minnesota, at the Department of Law, Uppsala University, 24 October 2008).

(4) Karl Olivecronas rättsfilosofi: två perioder (Seminarium i allmän rättslära om Karl Olivecronas rättsfilosofi vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet, den 27 februari 2008).

(5) Karl Olivecrona’s Legal Philosophy: the Early and the Late Phase (Minisymposium om Hans Kelsens rättsfilosofi vid Juridiska fakulteten, universitetet i Oslo, den 24 november 2007).

(6) Karl Olivecronas rättsfilosofi: två perioder (seminarieserie i allmän rättslära vid Juridiska fakulteten, Stockholms universitet, den 20 november, 2007).


Låt mig nu säga några ord om vad jag har kommit fram till. Jag säger i monografin om Olivecronas rättsfilosofi att han är en av 1900-talets mest betydande rättsfilosofer och att hans teori bör betraktas som en av de mest intressanta som presenterats under denna period. Det som är så intressant med Olivecrona är dels att han på ett konsekvent sätt bygger sin rättsfilosofi på Axel Hägerströms filosofiska grundteser, nämligen den ontologiska naturalismen enligt vilken det endast finns en värld och att allt som existerar ingår i det rums-tidliga sammanhanget, i kombinationen med den så kallade värdenihilismen (en sorts emotivism), enligt vilken värdeomdömen inte är påståenden om något utan endast uttryck för den talandes känslor eller preferenser, dels att han så starkt betonar våldets roll i rättsmaskineriet. Man kan nog också säga att Olivecronas naturalism och värdenihilism är speciellt intressanta för filosofer, medan Olivecronas betonande av våldets roll i rättsmaskineriet är speciellt intressant för jurister.

Olivecronas idéer, som i betydande utsträckning härrör från Axel Hägerström, är ett mycket originellt och intressant inslag i 1900-talets rättsfilosofi. Faktum är att jag tycker att Olivecrona var en intressantare tänkare än den danske rättsfilosofen Alf Ross, som också var inspirerad av Hägerström och som var ett större namn internationellt än Olivecrona och son nog också måste sägas ha varit en skickligare rättsfilosof än Olivecrona.

Jag menar att bokmanuskriptet får tala för sig själv, men är naturligtvis beredd att svara på frågor om detsamma. Manuskriptet finns för övrigt redan tillgängligt hos RJ, eftersom jag har ansökt om bidrag för språkgranskning och då bifogat manuskriptet

 

 

Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
P2006-0248:1-E
Summa
SEK 1 900 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Juridik
År
2006