Kristian Kristiansen

Nationellt projekt for etablering av en databas och ett arkiv for hällristningsdokumentation och forskning



Hällristningarna är ett av Nordens bidrag till världskulturen. Det finns 17 000 inventerade lokaler i Sverige, varav 5 000 i Bohuslän. Ca 2 000 av dessa har dokumenterats. Merparten av denna bilddokumentation har genomförts under de senaste 10 åren inom ramen för EU-stödda projekt, ledda av Riksantikvarieämbetet. Dokumentationsmaterialet, som utgörs av meterlånga rullar med frottage, vilket senare tolkas och renritas på plast, är unikt, men nedbrytes snabbt. Projektet syftar till att skapa ett nationellt arkiv och register för hällristningar i Sverige, som kan bli en utgångspunkt för forskning, förvaltning och förmedling. Projektet består av tre delar: en arkivalisk inventering av all dokumentation om hällristningar i Sverige, scanning och digitalisering av de ca 2 000 bildhällar, som har dokumenterats under de senaste 10 åren, samt utveckling av en databas för forskning och förmedling (det aktuella projektet). Databasen ska därefter läggas in i Riksantikvarieämbetets kulturmiljöportal och således bli tillgänglig för alla intresserade. Projektet bedrivs i samarbete mellan Göteborgs Universitet (projektansvarigt), Riksantikvarieämbetet och Hällristningsmuseet i Tanum. Projektet innefattar även ny forskning, som ska utföras parallellt och vara länkad till det nationella arkivet och registret. Hällristningsforskningen har fått ett stort internationellt uppsving, där Sverige är ledande med sina många nydisputerade forskare. Projektet syftar också till att lägga grunden till formuleringen av ett nytt nordiskt och internationellt forskningsprojekt om bronsålderns bildvärld och religion.
Slutredovisning

Slutrapport för projektet Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv – SHFA.

• Projektets syfte samt eventuella ändringar i syftet under projektperioden.

– Projektets syfte har varit att bygga upp en ny infrastruktur och i form av en databas och ett arkiv för hällristningsforskning. De specificerade målsättningarna har varit följande:
– Inventera och registrera hällristningsdokumentation i offentliga och privata arkiv 
– Skanna och digitalisera bildmaterial med tillhörande text- och kartinformation 
– Integrera och validera digitalt bildmaterial från RockCare, Hällristningar i Gränsbygd och RANE- projektet 
– Bygga upp ett nytt IT-system av forskningsdatabaser och göra dessa tillgängliga genom att:
– Utveckla webbservices för forskning, förmedling och förvaltning     
– Skapa en ny infrastruktur med ett webbaserat digitalt arkiv och ett publikt besöksarkiv med originaldokument

Projektets huvudsyfte har i likhet med de specificerade målsättningarna kunnat uppfyllas under projekttiden. Ett fortsatt arbete pågår som planerat när det gäller skanning och digitalisering av arkivmaterial och av en ny webbportal för projektet. Projektets hemsida www.shfa.se har varit tillgänglig sedan år 2007. Där har framstegen rapporterats fortlöpande.
Eftersom projektet endast erhöll sextio procent av sökta medel fick personalvolymen skäras ned i motsvarande grad. Det fick till följd att endast ett av de planerade två digitaliseringsteamen kunde sättas upp. Detta har i sin tur medfört att arbetet med digitaliseringen har dragit ut på tiden men ändå ligger långt framme eftersom arbetsmetodiken har fungerat väl. En annan ändring var att projektet inte erhöll de planerade arbetslokalerna på Vitlycke museum eftersom den dåvarande ledningen där beslöt att istället satsa på en förskola. Då utlovade medel från Västra Götalandsregionen för inköp av digitaliseringsutrustning inte erhölls försenades inköpen av digitaliseringsutrustningen vid projektets start med nästan fyra månader. Dessutom kom denna utgift att direkt belasta projektets budget.
Ett viktigt skäl till projektets positiva utveckling är den finansiering för IT-utveckling som erhölls från RAÄ:s FoU-medel. Den har uppgått till totalt 2, 5 miljoner kr.

• Projektets resultat och ett resonemang om dessa.

Projektet har gett en mängd goda resultat. Det viktigaste är att den omfattande och flerhundraåriga dokumentation som tidigare legat glömd och gömd i mer än åttio offentliga och privata arkiv nu äntligen har blivit inventerad. Efterhand som den digitaliseras blir den också tillgänglig för forskare och andra intresserade på projektets hemsida som sedan starten har haft närmare 60 000 besökare. När den nya portalen tas i bruk under våren 2010 kommer sökmöjligheterna för dessa att förbättras ytterligare. Det är i sig en stor landvinning eftersom det är första gången någonsin som den omfattande originaldokumentationen av hällristningar i svenska arkiv blir tillgängänglig för forskningen med den mängd nya möjligheter det innebär.

• Oförutsedda tekniska och metodiska problem.
Under projektets uppstartsfas förekom vissa svårigheter med att få support till projektets stationära datorer från leverantören DELL. På grund av datorernas speciella konfiguration kunde support endast erhållas direkt från England. Detta medförde närmast oändliga väntetider – i flera fall närmare en månad innan problemen kunde lösas. Efter dessa inkörningssvårigheter har arbetet såväl tekniskt och metodiskt fungerat väl.

• Arbetets integrering i myndigheten/organisationen samt hur arbetet kommer att vidareföras.

Integreringen av projektet på institutionen för arkeologi numera en del av historiska studier har fungerat väl. Projektet bedriver sin dagliga verksamhet i lokaler som hyrs av det lilla privatmuseet vid Underslös i Tanum för universitetets räkning. Där utförs digitaliseringsarbetet. Dessutom arbetar den ene projektledaren och den arkivansvarige några dagar i veckan på institutionen i Göteborg. Genom ytterligare anslag från Riksantikvarieämbetet och ett substantiellt tillskott av sådana från Vetenskapsrådet kommer projektet nu att fortlöpa fram till 2013. Under den tiden ska ett förslag till en permanent etablering vid Göteborgs universitet tas fram. Förvaltningen av projektets databas kommer att ske via Svensk Nationell Datatjänst – SND en stödfunktion till Vetenskapsrådet i Göteborg. Det gör att tillgängligheten till originalinformationen i databasen är säkrad för överskådlig tid. Dessutom pågår fortsatt utvecklingsarbetet med att koppla databasen till Riksantikvarieämbetets KSAM-sök och FMIS. 

• Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet.

Projektet har gett upphov till ett antal olika nya forskningsfrågor förankrade i den digitaliserade informationen i projektets databas. Främst gäller det ett forskningsprogram: ”Från antiqviteter för de bildade till kulturarv och världsarv för alla” som projektet har beviljats särskilda medel för från Vetenskapsrådet. Men det gäller också de forskningsfrågor som är kopplade till det pågående uppbyggnadsarbetet vid Göteborgs universitet med Kulturarvsakademien där projektet har medverkat. 

• Olika typer av förmedling av projektets resultat såsom publikationer, seminarier, föreläsningar, länkar till egna hemsidor.

Projektets resultat har förmedlats på en mängd olika sätt:
Publikationerna redovisas i en särskild förteckning. Därutöver har projektet presenterats vid ett antal tillfällen; Tanums Hällristningsmuseums årliga internationella dokumentationsseminarier 2008 och 2009, Västsvensk Arkeologidag på Göteborgs universitet 2009, Chalmers internationella masterkurs om världsarv för arkitektstuderande 2010, Unescos Världsarvscenters Internationella Seminarium om Rock Art i Drakensberg i Sydafrika i april 2009 och dess Expertgrupp för World Rock Art Archives i Paris i december 2009 samt det tjugotredje Valcamonicasymposiet om Rock Art i Capo di Ponte i Italien i november 2009. Presentationen av projektet för Unescos Världsarvscenter har inneburit att man där överväger att pröva projektets koncept globalt för World Rock Art Archives som nu ska utvecklas.
Adressen till projektets hemsida är: www.shfa.se 

English version:

Final report from Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv – Swedish Rock Art Archives.

The aim of the project and possible changes of the aim during the project period.

The aim of the project is to build a new infrastructure in the form of a database and an archive for rock art research.
The aims of the SHFA project are:
- Survey and register all documentation of rock carvings in all public and private archives 
- Scan and digitize all imagery documentation material with coherent texts and maps 
- Validate and integrate digital imagery information from the EU-projects RockCare, Hällristningar i Gränsbygd och RANE 
- Develop users interface and web services for research, communication and management
- Create a new infrastructure with a web based digital archive and a public archive with original documents in Tanum

The aim of the project has been reached during the project time, the specified goals included. The work continues according to plan regarding scanning and digitizing of surveyed documents and developing of a new project web portal. The project home page www.shfa.se was launched in 2007. There the progress has been continuously reported.
Since the project obtained only 60 percent of the funding applied for, the staffing volume had to be cut down correspondingly.  As a consequence, only one scanning team out of planned two was realized. That led to a time delay of the scanning work that still has reached far thanks to well functioning working methods. Yet another change was that the project never obtained the working premises at Vitlycke museum that was once promised. The reason was that the, by then, leader of the museum instead of research decided to commit themselves to a kindergarten. Since funding that was promised from the Västra Götaland region never was granted the purchase of digitizing equipment was delayed by four months. And in addition, this cost came to burden the project budget.
An important reason behind the positive development of the project was the funding for IT-development work amounting to 2, 5 mil. SEK that was obtained from the R o D – funds of the Swedish Heritage Board. 

A discussion about the projects’ results.

The project work has brought about a multitude of good results. The most important of those is that the vast and of many hundred years’ documentations that until today have been forgotten and hidden in more than eighty public and private archives have now finally been surveyed.  When gradually being digitized it is made accessible on the projects’ web site which, since the start has had more than 60 000 visitors. A new portal is launched in the spring of 2010 with further improved search options. This is a big advance and the first time ever that the vast original documentations of rock carvings will be made accessible to research with a number of new opportunities involved.
Unforeseen technical and methodological problems.
During the starting phase of the project there were certain difficulties in getting support for the computers from DELL Company. Due to the special configuration of the computers support could only be obtained directly from England. This resulted in almost endless waiting time – in several cases close to a month before the problems could be solved.
After these initial difficulties the work has functioned well technically as well as methodologically.

The integration of the work in the authority/institute and how the work will be carried on.

The integration of the project in the Institute of Archaeology, since 2009 a part of Historical Studies has functioned well. The projects’ daily work is conducted in premises rented from the private museum at Underslös in Tanum. That is where the digitizing work is performed. In addition to that, the project manager and the archives responsible work one or two days per week in Goteborg. As a result of additional funding from the Swedish Heritage Board and substantial new funding from the Swedish Research Council the project will now continue until 2013. During that time a plan for a permanent establishment of the research archives at Gothenburg University will be accomplished. The long-term management of the projects’ data base will be conducted by the Swedish National Data service – SND a support function of the Research Council in Goteborg. This will make the access to the original information in the data base secured for a foreseeable future. In addition, the development work of linking the data base to the national portal KSAM-sök and the FMIS of the Swedish Heritage Board continue.

New research problems that have been generated by the project.

The project has initiated in a number of new research topics emanating from the digitized information in the data base of the project. In the first place this concerns the research program: “From antiquities for the educated to cultural and world heritage for everyone” funded by the Swedish Research Council. There are also new research topics in connection with the development work of the Heritage Academy at Gothenburg University in which the project has been involved.

Different kinds of communications of the projects’ results, publications, seminars, lectures and links to own home pages included. 

The projects’ results have been communicated in many different ways:
The publications are found in a specific list. Besides from that the project has been presented a number of occasions; The annual international rock art documentation seminars of Tanums Hällristningsmuseum in 2008 and 2009, The annual Archaeological Meeting of Western Sweden at Gothenburg University in 2009, Chalmers’ International Master Course on World Heritage for students of Architecture in 2010, The World Heritage Center of UNESCOs’ International Seminar on Rock Art in Drakensberg, South Africa in April 2009 and its’ Expert Group for the development of World Rock Art Archives in Paris in December 2009; the 23rd Valcamonica Symposium on Rock Art in Capo di Ponte in Italy in November 2009. The introduction of the project for WHC/UNESCO has lead to a situation where this concept  may be tested globally for World Rock Art Archives now to be developed.
The address to the projects’ web site is: www.shfa.se

 

Bidragsförvaltare
Göteborgs universitet
Diarienummer
In2006-1119:1-IK
Summa
SEK 3 000 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2006