Erik Ljungqvist

Operahögskolans bibliotek och arkiv: Bevara, förbättra och förnya

Projektet syftar till att bygga upp ett väl fungerande bibliotek och arkiv för grundutbildning och forskning (konstnärligt utvecklingsarbete) inom området opera på Operahögskolan i Stockholm (OHS). Tidigare saknades de lokalmässiga förutsättningarna för ett väl fungerande bibliotek, men i och med flytten till nya lokaler har förutsättningarna avsevärt förbättrats .Arkivet består av en samling av audioband och videoband från 1970-talet fram till våra dagar från studenternas projektredovisningar, konserter och slutproduktioner. Dessa måste idag överföras till ett enhetligt och mer lätthanterligt system. Ett utökat och förstärkt bibliotek och arkiv skulle betyda en viktig kvalitetshöjning för högskolan och på sikt även gynna utvecklingen av opera som konstform. OHS önskar behålla och utveckla sin ställning som ledande operautbildning i Norden. Inledningsvis anlitas en konsult som kan bistå med nyttig kunskap. Därefter görs en noggrann inventering av befintligt notmaterial och litteratur innan nödvändig nyanskaffning påbörjas. Visst material - både av det gamla och det nyinköpta­ - kan behöva bindas in. Befintligt och nyinköpt material katalogiseras. Under tiden installeras även ett bibliotekssäkerhetssystem som underlättar och säkerställer den dagliga utlåningen. Videobandade studentföreställningar sorteras och överförs till DVD.

Slutredovisning

Erik Ljungqvist, Operahögskolan i Stockholm

Projektets syfte

Projektet syftade till att bygga upp ett väl fungerande bibliotek och arkiv för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och konstnärlig forskning (konstnärligt utvecklingsarbete) inom området opera.

Tidigare saknade Operahögskolan i Stockholm (OHS) ett väl fungerande bibliotek med operalitteratur och en tillräckligt stor samling klaverutdrag för studenternas och lärarnas dagliga användning. Undervisningen på högskolan har därför under senare år inte kunnat bedrivas med den repertoaromfattning som är nödvändig för en operautbildning på hög kvalitativ nivå.

Arkivet bestod av en icke sorterad samling av audioband och videoband från 1970-talet fram till våra dagar från studenternas projektredovisningar, konserter och slutproduktioner. Det var nödvändigt att överföra dessa till ett enhetligt och mer lätthanterligt system och även förteckna dem.

Projektets resultat

Arbetet inleddes med en genomgång av befintligt material i utrymmena för bibliotek och arkiv. Användbara noter och böcker i gott skick togs tillvara för det nya biblioteket. Övrigt erbjöds till studenter och personal, eller kasserades, beroende på skick. OHS har under många år tagit emot donationer till biblioteket. En policy för att hantera erbjudanden om donationer växte fram som en bieffekt av denna del av arbetet. Material som visade sig tillhöra andra institutioner återsändes till rätta ägare.

Genomgången av de noter och böcker, som hade anskaffats eller donerats under OHS:s tidigare år, visade att det fanns stor brist på olika sorters repertoar. Notmaterialet har nu blivit utökat med 82 klaverutdrag och 112 romanshäften, och en mindre del partitur. De flesta notutgåvor finns bara i häftat utförande, så till inköpspriset måste läggas kostnad för bindning. En skicklig bokbindare har förvandlat de svårhanterliga häftena till stabila, lättbläddrade och mycket hållbara volymer, som står stadigt både på hyllplanen och notstället.

I biblioteket finns nu även en referensavdelning bestående av ett antal klaverutdrag som väl representerar såväl undervisningens mål som studenternas behov. Där finns också en mindre del till utlåning. Dessutom har lärarna tillgång till en likartad referenssamling i anslutning till undervisningslokalerna. På så vis har både lärare och studenter alltid tillgång till relevant arbetsmaterial. Litteratur om och kring opera har blivit inköpt från både bokhandel och antikvariat, både i Sverige och utomlands.

Som bibliotekssystem valdes Mikromarc från Bibliotekscentrum i Växjö. Det består av moduler för olika biblioteksfunktioner. OHS har katalog, cirkulation och självbetjäning. Två datorer är inköpta. Den ena är reserverad för självbetjänat utlåning, och den andra för bibliotekariearbete (katalogisering m m). Två bokvagnar köptes också. Befintliga hyllor i biblioteket har kompletterats och anpassats.

Alla böcker och det allra mesta av noterna har hunnit katalogiseras och biblioteksutrustas, och kan sökas av högskolans studenter och personal i den offentliga katalogen via OHS:s hemsida. Klassifikation och hylluppställning är enligt SAB-systemet för svenska bibliotek. Biblioteket är öppet på förtroendebasis för OHS:s studenter och anställda 18 timmar per dygn under såväl vardagar som helgdagar.

Vad gäller arkivet har den äldsta dokumentationen på VCR-band lämnats in för överföring till DVD-format. OHS:s har dessutom en samling VHS-band av föreställningar och redovisningar fram till omkring år 2000 och flera av dessa har nu lagts över på DVD. För detta ändamål har OHS inköpt utrustning så att högskolans personal själva kan utföra arbetet.

Inför arbetet med programmet till OHS 40 års jubileum i september 2008 sorterades samtliga fotografier på år och produktion. En numera pensionerad medarbetare kallades in för att identifiera studenterna på vissa foton. Fotografierna ska så småningom läggas i lämpliga förvaringsmappar.

Oförutsedda tekniska och metodiska problem

I planen för biblioteket fanns idén att installera ett bibliotekssäkerhetssystem för att underlätta och säkerställa den dagliga utlåningen. Lösningar med s.k. larmbågar undersöktes, men tanken övergavs av både praktiska och ekonomiska skäl. Biblioteket är för närvarande obemannat: utlåning och återlämning bygger på principen att alla känner ett ömsesidigt ansvar för att biblioteket ska fungera. Lärare och studenter har utbildats i hur biblioteket är uppbyggt samt hur de ska använda katalogen för att söka, låna och återlämna material. En lärare på högskolan har huvudansvaret för att se till att biblioteket fungerar som det ska.

De äldre inspelningarna i VCR- och VHS-format visade sig ha varierande kvalitet. Vid överföringarna märks detta i en del fall. Materialet bedöms ändå ha ett värde för eventuella forskningsinsatser.

Integreringen på OHS och hur arbetet förs vidare

En bibliotekskonsult har anlitats och en bibliotekarie har anställts. Bibliotekarien har utfört det löpande arbetet i samarbete med professorn i musikalisk instudering och administrative chefen. OHS:s producent har ansvarat för arbetet med arkivdelen.
I framtiden kommer OHS att anställa en bibliotekarie några timmar i månaden för att hålla biblioteket i god ordning, göra inköp, katalogisera nyförvärv och ta itu med eventuellt uppkomna problem.

För arkivet med ljud- och bandupptagningar återstår ännu en hel del att göra: Ytterligare äldre VHS-band kommer att överföras till DVD och de kommer även att katalogiseras. OHS ska nu ta fram en handlingsplan för detta arbete.

Det utökade och förstärkta biblioteket och arkivet betyder en viktig kvalitetshöjning för högskolan. Redan nu märks detta tydligt i studenternas och lärarnas ökade utnyttjande av noter och litteratur som studiematerial. På sikt kan alla dessa satsningar även leda till utvecklingen av opera som konstform.

Forskningsfrågor som genererats

Både biblioteket och arkivet kommer att vara till stor hjälp för de personer som vill forska inom området opera. Arkivet kommer när det är organiserat och utbyggt att kunna ge en mycket god bild av högskolans verksamhet under mer än 40 år. Därmed visar det också på en viktig del av det sena 1900-talets svenska operahistoria eftersom flertalet av landets mest framstående operapedagoger undervisat merparten av de mest framgångsrika svenska operasångarna på OHS.

Förmedling av projektets resultat

Som nämnts ovan kan katalogen nu sökas via OHS:s hemsida. Undervisning i hur biblioteket är uppbyggt och hur katalogen ska användas kommer att ingå i studenternas undervisning. Varje ny årskurs studenter ska få utbildning i detta.







Några publikationer har inte genererats.






Kommentar till den ekonomiska redovisningen



OHS valde att med egna anslagsmedel avlöna en bibliotekarie, som varit anställd sammanlagt cirka 6 månader under perioden 1 januari 2008 till mars 2009. Kostnad inklusive lönebikostnader 201.492 kr. Därför redovisas inte några löner och arvoden samt lönebikostnader i den bifogade sammanställningen. Bibliotekskonsulten, bokbindaren, datakonsulten har fakturerat och dessa kostnader finns under övriga kostnader.

OHS har ej dragit någon högskolemoms.



Specificering övriga kostnader:

Bibliotekskonsult 59.850
Kostnad inköp klaverutdrag, romanser,
partitur och litteratur 91.636
Inbindningskostnader 172.300
Bokvagnar o bibliotekshjälpmedel 16.826
Datakonsulter 40.533
Datorer 10.795
Dataprogram Micromarc och övriga tillbehör 56.696
Serviceavtal, datorer 27.193
Överföring videoband till DVD-format 23.870

Summa 499.699










Bidragsförvaltare
Operahögskolan i Stockholm
Diarienummer
In2006-0570:1-IK
Summa
SEK 500 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2006