Världens krig - världens fred: en global portal
Detta projekt kommer att konstruera en användarvänlig portal om världens konflikter och fredssträvanden. Den kommer att fungera som en encyklopedi om krig och fred. Användaren startar i en enkel hemsida över världens länder och kan därifrån snabbt få information om politiskt våld och fredssträvanden. Detta kommer på ett markant sätt att både underlätta och generera ny forskning. Portalen kommer att utarbetas inom Uppsala Conflict Data Program (UCDP) vid Uppsala Universitet. Sedan 2004 tillhandahåller UCDP en Internetbaserad databas med information om ett stort antal aspekter av väpnad konflikt. Projektet avser att lyfta den befintliga databasen till en ny nivå av tillgänglighet och informationsbredd. Utöver det som finns i databasen besitter UCDP en mängd annan systematiskt insamlad information. Denna är dock inte lika lättillgänglig. Portalen kommer åskådliggöra dessa data samt koppla samman dem med den befintliga databasen. Projektet kommer att resultera i en internationellt unik resurs med information om olika typer av väpnat våld samt om fredsansträngningar. Portalen kommer att få stor betydelse för såväl forskarvärlden som beslutsfattare. För beslutsfattare kommer möjligheten att enkelt få tillgång till systematisk och mångfacetterad information om ett lands säkerhetsbehov vara en avgörande fördel. I den akademiska världen är tillgången till välrenommerad data också en av grundstenarna för vidare framsteg.
VÄRLDENS KRIG, VÄRLDENS FRED. EN GLOBAL PORTAL
Detta projekt avsåg att konstruera en användarvänlig portal om världens konflikter och fredssträvanden. Tanken var att portalen ska fungera som en encyklopedisk resurs om konflikter och fredssträvanden – och därmed bli den första i sitt slag – för forskning såväl som för media och den intresserade allmänheten.
Denna portal har nu skapats av Uppsala konfliktdataprogram (Uppsala Conflict Data Program, UCDP) vid institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala Universitet och finns tillgänglig i flera olika versioner.
För det första finns en webportal som kan nås via adressen
www.ucdp.uu.se Den innehåller en rad av de informationer som avsågs i ansökan:
1. databasen med dessa beskrivande text av alla väpnade konflikter
2. de dataset för statistisk analys som tagits fram av UCDP
3. kodböcker för dessa dataset
4. en särskilt uppslag för definitioner av centrala konflikttermer
5. konfliktdataprogrammets olika delprojekt, beskrivna efter en given mall
6. konfliktdataprogrammets publikationer (varav det mesta nu finns i elektronisk form)
7. en sektion för de vanligaste frågorna (FAQ)
8. annat material om konfliktdataprogrammet (historia, anställda)
Vidare finns nu en applikation på I-phone som visat sig snabbt bli en mycket uppskattad källa för information om dagens konflikter. För mer information se www.ucdp.uu.se
BAKGRUND
Det ursprungliga syftet med att bygga denna portal var att finna en ny form för att nå ut till en vidare krets. Det i sin tur grundades på att UCDP:s sammanställningar över världens alla väpnade konflikter huvudsakligen skett genom andra, tryckta kanaler än i UCDP:s egen regi. Exempel är att information årligen publicerats i SIPRI Yearbook (Stockholm International Peace Research Institute, sedan 1988) och i den vetenskapliga tidskriften Journal of Peace Research (JPR, årligen sedan 1993). Den nya portalen skulle skapa möjlighet för UCDP att direkt nå intresserade forskare, media, diplomater, lärare, studenter och andra.
Ett särskilt skäl var också att mängden av data inom UCDP blivit så omfattande att det behövdes ett överskådligt sätt att presentera detta. Från det ursprungliga studerande av väpnade konflikter växt datamängden att också omfatta icke-statliga aktörers väpnade konflikter och ensidigt våld mot civila (vare sig från statliga eller icke-statliga aktörer), till studier av fredsavtal, konfliktförebyggande åtgärder och (nyligen) också våld mot tredjepartsaktörer. Portalen har också möjliggjort nästa fas i utvecklingen, att geografiskt bestämma var olika händelser äger rum. Även detta kommer att kunna presenteras på ett tydligt och insiktsfullt sätt genom denna portal.
FÖRVÄNTAT RESULTAT
Resultatet har blivit mer övertygande än man kunde vänta sig. Nu är det möjligt för en användare att genom enkla klick på ett land på en världskarta nå en startsida för det landet. Där återfinns sedan en koncis beskrivning av situationen med avseende på konflikt- och våldsrelaterade frågor. Här anges också olika typer av våld i UCDP:s kategorier (s.k. state-based conflicts, non-state conflicts och one-sided violence) som pågår eller pågått i landet. Särskilda uppslag anges om förekomst av konfliktförebyggande åtgärder och fredsavtal. Tanken var att användaren skulle kunna följa ett konfliktförlopp, från dess utbrott och eventuella försök att förhindra den till dess slut och detta har nu förverkligats, inklusive att alla fredsavtal finns tillgängliga i fulltext.
BETYDELSE OCH RELEVANS
Portalen har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att UCDP:s databas nu når ut allt bättre till olika nationella och internationella aktörer, som intresserar sig för konfliktproblematik. Det är uppenbart att användning av just UCDP:s data ökat dramatiskt sedan portalen blev aktiv. Den har presenterats i en rad internationella sammanhang och gensvaret har varit mycket starkt. Under ett antal år har UCDP haft en särskilt presentationsavdelning på International Studies Associations årliga konvent (med ca 5 000 deltagare). Portalen har också presenteras på t.ex. Bokmässan i Göteborg (där målgruppen främst varit bibliotekarier runt hela landet) och andra arrangemang som fört samman forskare från Sverige och Europa eller inom vissa specialområdet (t.ex. utvecklingsforskning, mänskliga rättigheter, etc.).
FORSKARGRUPPENS SAMMANSÄTTNING
Följande forskare och forskningsassistenter vid UCDP arbetade i olika konstellationer med detta projekt.
Projektledare Professor Peter Wallensteen har lett UCDP sedan starten 1978.
Erik Melander (fil. dr.) är biträdande ledare och biträdande professor vid
institutionen
Dataprogrammerare Maryam Ladjvardi (fil. mag.) arbetade med att utveckla
databasen och skötte den första programmeringen som krävs för att utveckla
portalen.
Maria Wold-Troell tog fram kartbilder samt CSS-er till det nya
gränssnittet.
Fil. mag. Stina Högbladh, var ansvarig för databasens utformning
Fil. Mag. Daniel Strandow (idag PhD) utarbetade layouten för den nya
portalen.
Lotta Themnér (f.d. Harbom), Ralph Sundberg, Hanna Tsadik och Nina von Uexkull, var med och producerade de nya texter som behövdes för att tillgängliggöra UCDP:s data för en bredare publik.