Demokrati bortom nationalstaten? Transnationella aktörer och globala styrformer.
Global politik präglas av en mångfald icke-statliga aktörer som agerar över statsgränser. Detta forskningsprogram syftar till att undersöka sådana transnationella aktörers roll i demokratisering av globala styrformer (”global governance”). Vi strävar efter att ge viktiga bidrag till tre forskningsteman: 1) transnationella aktörer och demokratisering av internationella institutioner, 2) demokrati och offentlig-privata partnerskap i ”global governance”, och 3) transnationella aktörers demokratiska kvaliteter. Programmet går bortom existerande forskning i tre centrala avseenden. För det första integreras normativ demokratiteori och empirisk forskning i en global kontext. Till skillnad från den starka betoningen av normativ teori i tidigare forskning kombinerar vi en demokratiteoretisk analys med empiriska undersökningar av faktiska processer mot ökad demokrati på global nivå. För det andra bygger programmet på systematiska jämförelser över ett brett spektrum av sakfrågeområden, inklusive miljö, handel, utveckling, hälsa, mänskliga rättigheter, säkerhet och migration, istället för att endast erbjuda enstaka fallstudier. För det tredje inkluderar programmet alla typer av transnationella aktörer, till skillnad mot tidigare studier som har fokuserat antingen på civilsamhällets aktörer eller transnationella företag.
Syfte
Programmets syfte har varit att undersöka transnationella aktörers roll i demokratisering av globala styrformer. Med transnationella aktörer (TNA) förstås sådana aktörer som organiserar sig och agerar över nationsgränser bortom regeringskontroll. Den övergripande frågan har varit huruvida och hur TNA bidrar till en demokratisering på det globala planet, som de själva ofta hävdar. För att behandla denna fråga har vi fokuserat på fyra teman: (1) TNA:s roll i internationella institutioner, (2) framväxten av offentlig-privata styrformer, (3) TNA:s strategier, handlande och demokratiska kvaliteter och (4) demokratiteoriers tillämplighet på globala styrformer.
Även om detta huvudsyfte och dessa frågor väglett programmet genomgående, har "legitimitet" växt fram som ett centralt begrepp jämte "demokrati". Vår forskning har bekräftat att demokratibegrepp blir problematiska på global nivå och att demokratiska processer inte är den enda legitimeringsgrunden för globala institutioner. Därför har vårt forskningsperspektiv vidgats till att även innefatta frågan om hur TNA:s ökande roll på den globala arenan kan legitimeras.
Viktiga resultat
(1) Transnationella aktörer i internationella institutioner
Vår undersökning av TNA:s roll i internationella institutioner har innefattat (a) skapandet av en ny databas över formella regler för TNA:s deltagande i 50 internationella organisationer (IO) och bortemot 300 organisatoriska organ under tiden 1950-2010 (i samarbete med det ERC-finansierade projektet Transaccess), (b) detaljerade fallstudier av ett urval IO baserade på dokumentation, intervjuer och deltagande observation och (c) enkäter till TNA- och medlemsstats-representanter i FN och ett antal andra IO.
Våra data bekräftar att IO öppnat upp för TNA sedan 1950. Mest anmärkningsvärd är den tillväxtperiod som inleddes kring 1990. Under de följande decennierna ökade TNA:s tillträde till IO kontinuerligt och nästintill linjärt. Det kalla krigets slut var en avgörande händelse, som avlägsnade de politiska blockeringarna i de IO som paralyserats av spänningen mellan Öst och Väst, påbörjade en demokratisering av tidigare auktoritära stater och försvagade principen om nationell suveränitet i det internationella umgänget.
Regressionsanalys av vårt dataset och fallstudier av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Samväldet, Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) och Internationella valfångstkommissionen (IWC) visar att variation i tillgång för TNA bäst förklaras av en kombination av tre faktorer. Den funktionella nyttan av att engagera TNA i takt med att världens problem blivit alltmera komplicerade förklarar en betydande del av deras ökande medverkan över tiden. Graden av demokrati i de internationella organisationernas medlemsstater är en annan viktig källa till ökande öppenhet och bidrar också till att förklara variationen mellan olika IO och regioner. Den viktigaste restriktionen för utökat TNA-deltagande har varit staters suveränitetshänsyn, som har bidragit till variation mellan sakfrågor (mindre tillträde i IO specialiserade på säkerhet och finans) och faser i beslutsprocessen (större tillgång då det gäller att formulera policy, implementera och övervaka att fattade beslut följs än till själva beslutsfattandet).
I vad mån har då ökat deltagande i IO medfört inflytande för TNA? Tre resultat är nämnvärda. För det första är sannolikheten för inflytande större när TNA följer en strategi där man byter information mot tillträde i IO än när de mobiliserar transnationellt stöd för reformer. För det andra ser TNA-representanter inflytande på utformningen av policy som mindre prioriterad målsättning för deltagande än insamling av information och ökad synlighet för den egna organisationen. För det tredje uppskattar representanter för medlemsstaterna och FN-sekretariatet TNA:s inflytande på utformningen av FN-policy som större än i TNA-representanternas egna bedömningar.
(2) Offentlig-privata styrformer
Gränslinjen mellan en offentlig sfär - som vi associerar med staten, det allmänna och politik - och en privat sfär - som innefattar marknader och civilsamhället - håller på att bli alltmera diffus på den globala arenan. Våra studier visar hur olika IO-organ strävar efter att förbättra sin förmåga till problemlösning och demokratiska legitimitet genom att ingå partnerskap med TNA i nya konstellationer. Våra undersökningar av offentlig-privata partnerskap mellan IO-organ, företag och civilsamhällets organisationer på tre sakområden - miljö, utveckling och hälsa - visar att de studerade partnerskapen avspeglar och befäster existerande globala ojämlikheter snarare än bidrar till demokratisering. Bland partners, antingen de representerar företag eller civilsamhället, kommer de mest inflytelserika från det rika Nord. Våra studier av partnerskap som hanterar ansvarsfulla investeringar och reglering pekar på divergerande förväntningar mellan partners och frivilligorganisationer, som kan leda till att partnerskapen förlorar sin legitimitet.
Även om flera partnerskap bidrar till ökad uppmärksamhet på och flera resurser till pressande problem, aktualiserar de svåra frågor kring ansvarsutkrävande, transparens och representativitet. Vi visar att spridningen av nya offentlig-privata styrformer inte har åtföljts av någon utveckling av nya kanaler för ansvarsutkrävande. Den diffusa gränslinjen mellan offentligt och privat politiseras, såtillvida att privata aktörer misstänks bli redskap för statens intressen och den offentliga dagordningen förmodas bli präglad av privata intressen.
(3) Transnationella aktörers strategier
Organiserad opposition, som allmänt anses som viktig för demokrati på den nationella arenan, existerar inte på den globala arenan. Dock kan civilsamhälles-organisationer (CSO) som riktar sig mot IO fylla liknande funktioner som oppositionspartier på nationell nivå. Summan av CSO som riktar sig mot en specifik IO kan betecknas som ett "oppositionellt fält". Det val som CSO har mellan lobbying inom IO och utomorganisatoriska protestaktioner beror på deras mål och identitet såväl som på den "politiska möjlighetsstrukturen", dvs karaktären på den IO som beviljar tillgång och delaktighet. Jämförande fallstudier av EU:s bistånds- och utvecklingssamarbete, ADB och Global Forum on Migration and Development (GFMD) visar hur varierande oppositionella fält samverkar med CSO-strategier.
I viss mån har CSO:s politiska agerande en demokratiserande effekt, men den minskas av att CSO:s egna demokratiska kvaliteter ofta är tvivelaktiga och av att de ofta verkar gentemot IO via enskilda regeringar. Som våra fallstudier av Världsbanken och ASEAN visar, tenderar denna indirekta strategi att reproducera det internationella statssystemets ojämlikheter.
(4) Demokratisk teori
Uttrycket "stakeholder democracy" står för idén att civilsamhället och den privata sektorn kan ses som "intressenter" (stakeholders) i förhållande till den politik som förs av IO. "All-affected principle", som säger att de som berörs av beslut också ska kunna komma till tals i beslutsprocessen, och "deliberativ demokrati", som framhåller samtal och meningsutbyte som demokratins grund, är två omdiskuterade teorier om hur "stakeholder democracy" kan förverkligas. Vår kritiska granskning visar att båda teorierna är orealistiska och tenderar att undergräva snarare än stärka demokratin.
Om man relaterar demokratisk teori till den dokumenterade ökningen i TNA-deltagande i globala fora, kan man notera viss utveckling i demokratiserande riktning: nya kompletterande kanaler för folkligt inflytande har öppnats; de som berörs av beslut på global nivå har fått bättre förutsättningar att komma till tals; och olika mekanismer för att ställa internationella institutioner till ansvar har initierats. Dock finns det kvardröjande obalanser och begränsningar i TNA:s deltagande som är problematiska ur demokratisk synvinkel. Möjligheterna till deltagande är inte jämlikt fördelade. De flesta internationella organisationer har selektiva arrangemang, och brett och ovillkorligt tillträde är undantag snarare än regel. Välorganiserade och välfinansierade TNA från det rika Nord är överrepresenterade i förhållande till TNA från det fattiga Syd.
Nya forskningsfrågor som genererats genom programmet
Ett angeläget nytt forskningsfält som framsprungit ur Transdemos gäller legitimitet i vidare mening, dvs inte bara demokratisk legitimitet. Ett nytt ännu inte finansierat nytt program syftar till att undersöka globala styrformers legitimitet: varför, hur och med vilka konsekvenser kan internationella institutioner få, behålla och förlora legitimitet? Andra forskningsfrågor relaterade till legitimitet är: Innebär en högre grad av demokrati i IO att vanliga medborgare och medlemsstater uppfattar dem som mera legitima? (Hans Agné). Hur går FN till väga för att legitimera eller avlegitimera andra aktörer i sina konsultationer med en vid krets "intressenter" under arbetet med att ersätta millennie-målen efter 2015? (Magdalena Bexell, Kristina Jönsson).
Iakttagelsen att IO:s prestationer i hög grad varierar har lett till ett nytt projekt, under ledning av Jonas Tallberg och med finansiellt stöd från VR, som ska undersöka när, hur och varför IO:s organisatoriska uppbyggnad påverkar deras prestanda.
Sofia Näsström och Sara Kalm har initierat ett nytt samarbetsprojekt betitlat "Right to Citizenship: The Problem, Principle and Politics of a New Law", som fått stöd från VR. Det handlar om hur ett demokratiskt medborgarskap och etos skapas och yttrar sig och ska ta sig an frågan hur svensk lag behöver reformeras för att garantera en legitim fördelning av medborgarskap.
På grundval av sina studier av transnationella offentlig-privata initiativ avsedda att befrämja kvinnors entreprenörskap i utvecklingsländer har Catia Gregoratti startat ett gemensamt projekt med Katherine Allison, Glasgow University, vilket fått planeringsanslag från British Academy. Det behandlar frågor som: Varför verkar offentlig-privata partnerskap för "the entrepreneurial woman"? Hur möjliggörs kvinnligt entreprenörskap i utvecklingsländer? I ett relaterat projekt med titeln "Gender Inc." samarbetar Gregoratti med Susan Jackson, Malmö högskola, och Laura Horn, Roskilde universitet i en undersökning av varför, hur och med vilka följder multinationella företag låter genushänsyn genomsyra sina styrformer och dagliga rutiner.
Som en fortsättning på sina studier av hälsofrågor inom Transdemos kommer Kristina Jönsson i sin fortsatta forskning ägna sig åt omprioriteringarna inom global hälsovård från smittbara till icke-smittbara sjukdomar och omdefinitionen av global hälsa i relation till miljö och hållbar utveckling.
Empirisk forskning inom Transdemos har aktualiserat den normativa frågan gällande vilka IO som bör öppna upp sig för TNA, hur och varför (Eva Erman). En annan idé kring framtida studier av CSO:s potentiella roll som demokratifrämjare på den globala arenan är att ta begreppen "counter-democracy" och "monitory democracy" som utgångspunkter för fortsatt teoribildning (Anders Uhlin).
Internationell förankring
Internationellt utbyte har varit centralt i programmets forskningsstrategi. Vår "international advisory board", som bestått av elva internationellt välrenommerade forskare, har gett oss viktig återkoppling genom hela forskningsprocessen. Programmet har tagit emot gästforskare i Lund och Stockholm och uppmuntrat utlandsvistelser för programdeltagarna (Transdemos-forskare har t ex haft längre forskningsvistelser vid Harvard, Columbia, Oxford, LSE, Stellenbosch, New School of Social Research, New York och Melbourne). Dessa utbyten har genererat nya idéer och perspektiv och har i vissa fall gett upphov till forskningssamarbete i nya konstellationer. Transdemos slöt tidigt ett utbytesavtal med en forskningsenhet kring transnationella konflikter och internationella institutioner vid Wissenschaftszentrum Berlin. Liknande utbyten har arrangerats informellt med en forskargrupp kring förändrade normer i globala styrformer vid Bremens universitet.
Programmet har arrangerat ett antal konferenser med internationellt deltagande. I april 2009 deltog vår "international advisory board" och inbjudna bidragsgivare till en tredagars konferens i Lund för att granska utkast till vad som blev tre redigerade volymer samt diskutera programmets framtida inriktning. En internationell workshop på temat "The Legitimacy and Legitimation of Global Governance" i Lund i april 2012 resulterade i ett temanummer av tidskriften Globalizations (2014), som sedan utgavs som bok (2015). Tillsammans med Graduate Institute, Genève, arrangerade Transdemos i november 2012 en workshop om "NGOs in Global Governance" i Genève, dit såväl forskare som praktiker inbjöds. I det sammanhanget fick Christer Jönsson och Jonas Tallberg tillfälle att hålla ett föredrag om forskningsprogrammet för Genève-baserade FN-tjänstemän på chefsnivå. En avslutande konferens gemensamt för Transdemos och Transaccess hölls i Lund i juni 2014 med ledande internationella forskare bland deltagarna.
Transdemos-forskare har organiserat paneler vid och deltagit i en rad olika internationella konferenser med programrelaterade papers. De årliga konferenser som anordnas av International Studies Association (ISA), European Consortium for Political Research (ECPR), American Political Science Association (APSA) och Academic Council on the United Nations System (ACUNS) har varit bland de mest frekventa destinationerna. Dessutom har Transdemos-deltagare inbjudits som talare vid universitet världen över, inklusive Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Budapest, Buenos Aires, Cambridge, Frankfurt, Helsingfors, Konstanz, Köpenhamn, Leiden, London, Melbourne, New York, St. Gallen, Seoul, Sydney, Tübingen, Wien och Zürich.
Publiceringsstrategi och viktiga publikationer
Programmets övergripande publiceringsstrategi har varit att kommunicera internationellt och söka publicering i etablerade tidskrifter med peer review och på ansedda förlag. Genom att dra fördel av våra omfattande internationella kontakter kunde vi 2010 publicera tre redigerade volymer på Palgrave Macmillan, vilka sammanfattade existerande forskning kring transnationella aktörer och deras roll i demokratiseringen av globala styrformer. Dessa tidiga publikationer satte måttstocken för den fortsatta strategin.
Inom forskningsområdet internationella relationer är de mest prestigefyllda publiceringssätten böcker på Cambridge University Press och artiklar i tidskriften International Organization. Programmet har åstadkommit båda delar. Transdemos-forskare har dessutom publicerat sig i sådana etablerade tidskrifter som European Journal of International Relations, Global Governance, International Political Science Review, International Political Sociology och Review of International Studies; de har bidragit till uppmärksammade redigerade volymer; och de har publicerat monografier på ansedda internationella förlag. Utöver de verk som listas i publikationsförteckningen är ett antal artiklar och böcker på gång.
Publikationer
Förteckning över publikationer TRANSDEMOS
List of Publications TRANSDEMOS
Agné Hans, Lisa Maria Dellmuth and Jonas Tallberg (forthcoming) “Does Stakeholder Involvement Foster Democratic Legitimacy in International Organizations? An Empirical Assessment of a Normative Theory,” Review of International Organizations.
Agné, Hans (forthcoming 2014) “Popular Power in the European Union: Delegated or Alienated?” in Simona Piattoni (ed.) The European Union: Institutional Architectures and Democratic Principles in Times of Crisis.. Oxford: Oxford University Press.
Agné, Hans (2014) “Is Successful Democracy Promotion Possible? The Conceptual Problem,” Democratization, 21(1): 49-71.
Agné, Hans (2013) “The Politics of International Recognition: Symposium Introduction,” in Hans Agné, Jens Bartelson, Eva Erman, Christine Chwaszcza, Mikulas Fabry, Oliver Kessler, Benjamin Herborth, Steve Krasner and Thomas Lindemann, The Politics of International Recognition, symposium published in International Theory 5(1).
Agné, Hans (2012) “Democratic Founding: We the People and the Others,” International Journal of Constitutional Law, 10(3): 836-861.
Agné, Hans (2012) “Democratic Founding: We the People and the Others: A Rejoinder to Mark Tushnet,” International Journal of Constitutional Law 10(3): 866-870.
Agné, Hans (2011) "The Autonomy of Globalizing States: Bridging the Gap between Democratic Theory and International Political Economy," International Political Science Review, 32(1): 43-60.
Agné, Hans (2010) “Does Global Democracy Matter? Hypotheses on Famine and War," in Christer Jönsson and Jonas Tallberg (eds) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Agné, Hans (2010) “Why Democracy Must Be Global: Self-Founding and Foreign Intervention,” International Theory, 2(3): 381–409.
Agné, Hans (2009) “Irretrievable Powers and Democratic Accountability,” in Sverker Gustavsson, Christer Karlsson & Thomas Persson (eds) The Illusion of Accountability in the European Union. London: Routledge.
Bartelson, Jens (2013) “Functional Differentiation and Legitimate Authority,” in Rodney Bruce Hall (ed.) Reducing Armed Violence with NGO Governance. London: Routledge.
Bartelson, Jens (2010) “Beyond Democratic Legitimacy: Global Governance and the Promotion of Liberty,” in Christer Jönsson and Jonas Tallberg (eds) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2010.
Bartelson, Jens and Terrell Carver (eds) (2010) Globality, Democracy, and Civil Society. London: Routledge.
Bartelson, Jens (2010) “The Social Construction of Globality,” International Political Sociology, 4(3): 219-235.
Bartelson, Jens and Gideon Baker (eds) (2009) The Future of Political Community. London: Routledge.
Bartelson, Jens (2009) “Is There a Global Society?” International Political Sociology, 3(1): 112-115.
Bartelson, Jens (2009) Visions of World Community. Cambridge: Cambridge University Press.
Bartelson, Jens (2008) “Globalizing the Democratic Community,” Ethics & Global Politics, 1(4): 159-174.
Bexell, Magdalena (forthcoming) “Multilevel Governance and the Rule of International Human Rights Law: The Case of the Voluntary Principles on Security and Human Rights,” in Monika Heupel and Theresa Reinolds (eds) The Rule of Law in an Era of Multilevel Governance and Global Legal Pluralism, book proposal under review with Palgrave.
Bexell, Magdalena (forthcoming 2015) “Book review: Fighting for Rights: From Holy Wars to Humanitarian Military Interventions,” Cooperation and Conflict.
Bexell, Magdalena (ed.) (2015) Global Governance, Legitimacy and Legitimation, Abingdon and New York: Routledge.
Bexell, Magdalena, (2015) “Global Governance, Legitimacy and (De)Legitimation,” in ibid. [reprint of Globalizations special issue article].
Bexell, Magdalena (2015) “The Post-2015 Consultations: Fig Leaf Policy or Test Bed for Innovation?” in Tobias Debiel et al. (eds) Global Trends 2015: Governance in a Complex World. Bonn and Duisburg: Centre for Global Cooperation Research, University of Duisburg-Essen.
Bexell, Magdalena, (2014) “Global Governance, Legitimacy and (De)Legitimation,” Globalizations, 11(3): 289-299.
Bexell, Magdalena (2013) ”Hand in Hand? UN-Business Cooperation for Health and Development,” European Journal for Social Science Research, 26(3): 201-213.
Bexell, Magdalena (2012) “Global Governance, Gains and Gender: UN-Business Partnerships for Women’s Empowerment, International Feminist Journal of Politics, 14(3): 389-407.
Bexell, Magdalena and Ulrika Mörth (eds) (2010) Democracy and Public-Private Partnerships in Global Governance. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Bexell, Magdalena and Ulrika Mörth (2010) “Introduction: Partnerships, Democracy and Governance,” in ibid.
Bexell, Magdalena and Ulrika Mörth (2010) “Conclusions and Directions,” in ibid.
Bexell, Magdalena, Jonas Tallberg and Anders Uhlin (2010) “Democracy in Global Governance: The Promises and Pitfalls of Transnational Actors,” Global Governance, 16(1): 81-101.
Bäckstrand, Karin (forthcoming 2015) Democratizing Global Environmental Governance. Comparing Civil Society Participation in UN Climate Change and Sustainable Development Diplomacy. Cheltenham: Edward Elgar.
Bäckstrand, Karin and Eva Lövbrand (eds) (forthcoming 2015) Research Handbook on Climate Governance. Cheltenham: Edward Elgar.
Bäckstrand, Karin and Mikael Kylsäter (2014) “Old Wine in New Bottles? The Legitimation and De-legitimation of UN Public-Private Partnerships for Sustainable Development from the Johannesburg to the Rio+20 Summit,” Globalizations, 11(3): 331-347.
Bäckstrand, S. Chan, S. Camp, A. Mert and M. Schäfferhoffer (2012) ”Transnational Public-Private Partnerships,” in F. Bierman and P. Pattberg (eds) Global Environmental Governance Reconsidered. New Actors, Mechanisms and Interlinkages, Cambridge, MA: MIT Press.
Bäckstrand, Karin (2012) ”Are Partnerships for Sustainable Development Democratic and Legitimate?” in F. Biermann, S. Chan, P. Pattberg, A. Merts (eds.) Multistakeholder Partnerships for Sustainable Development: Emergence, Influence and Legitimacy. Cheltenham: Edward Elgar.
Bäckstrand, Karin (2012) ”Democracy and Global Environmental Politics,” in Peter Dauvergne (ed.) Handbook of Global Environmental Politics. Cheltenham; Edward Elgar.
Bäckstrand, Karin (2011) ”The Democratic Legitimacy of Global Climate Governance after Copenhagen,” in John Dryzek, Richard Norgard, and David Schlosberg (eds) Oxford Handbook of Climate Change and Society. Oxford: Oxford University Press.
Bäckstrand, Karin (2010) ”The Legitimacy and Effectiveness of Partnerships for Sustainable Development,” in Magdalena Bexell and Ulrika Mörth (eds) Democracy and Public-Private Partnerships in Global Governance. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Bäckstrand, Karin (2008) ”Accountability of Networked Climate Governance: The Rise of Transnational Climate Partnerships,” Global Environmental Politics, 8(3): 74-104.
Erman, Eva (forthcoming) ”Discourse Theory, Intercultural Dialogue and Human Rights,” Human Rights Quarterly, 36(4).
Erman, Eva (forthcoming) ”Ethics in a Time of Intensified Globalization,” Peace Review, 26(4).
Erman, Eva (forthcoming) ”Globalizing the Rule by the People: A Deliberative Two-Track View,” in Jan Aart Scholte (ed.) Global Democracy: An Intercultural Debate.
Erman, Eva (forthcoming) “The Boundary Problem and the Ideal of Democracy,” Constellations.
Erman, Eva and Niklas Möller (forthcoming) “Why Political Realists Should Not be Afraid of Moral Values,” Journal of Philosophical Research.
Erman, Eva and Niklas Möller (2015) “Political Legitimacy in the Real Normative World: The Priority of Morality and the Autonomy of the Political,” British Journal of Political Science, 45(1): 215-233.
Erman, Eva (2014) “Legitimacy in the Global Normative Order: Moral, Political and Democratic Justificatory Practices in the Space of Reasons,” in S. Gupta (ed.) Politics in the Global Age: Critical Reflections on Cosmopolitanism. London: Routledge.
Erman, Eva (2014) ”The Boundary Problem and the Right to Justification,” in D. Owen (ed.) Justice, Democracy and the Right to Justification. London: Bloomsbury Academic.
Erman, Eva (2013) ”The Recognitive Practices of Declaring and Constituting Statehood,” International Theory, 5(1): 129-150.
Erman, Eva and Niklas Möller (2013) “Three Failed Charges Against Ideal Theory,” Social Theory & Practice, 39(1): 19-44
Erman, Eva (2013) ”In Search for Democratic Agency in Deliberative Governance,” European Journal of International Relations, 19(4): 847-868.
Erman, Eva and Sofia Näsström (eds) (2013) Political Equality in Transnational Democracy. New York: Palgrave Macmillan.
Erman, Eva (2013) ”Political Equality and Legitimacy in a Global Context,” in ibid.
Erman, Eva (2012) “’Democratic Agents' and 'Agents of Democracy' in Multilayered Governance,” in Ludvig Beckman and Eva Erman (eds) (2012) Territories of Citizenship. New York: Palgrave Macmillan.
Erman, Eva (2012) ”Bör vi ha global demokrati?” in Li Bennich-Björkman (ed.) Statsvetenskapens frågor. Lund: Studentlitteratur.
Erman, Eva (2012) ”’The Right to Have Rights' to the Rescue: From Human Rights to Global Democracy,” in M. Goodale (ed.) Human Rights at the Crossroads. Oxford: Oxford University Press.
Erman, Eva and Andreas Follesdal (2012) “Multiple Citizenship: Normative Ideals and Institutional Challenges,” Critical Review of International Social and Political Philosophy, 15(3): 279-302.
Erman, Eva (2011) “Freedom as Non-domination,” in V. Flocke and H. Schoneville (eds) Differenz und Dialog. Berlin: Berliner Wissenschafts-Verlag.
Erman, Eva (2011) ”Human Rights Do Not Make Global Democracy,” Contemporary Political Theory, 10(4): 463–481.
Erman, Eva and Anders Uhlin (eds) (2010) Legitimacy Beyond the State? Re-examining the Democratic Credentials of Transnational Actors. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Erman, Eva and Anders Uhlin (eds) (2010) “Democratic Credentials of Transnational Actors: An Introduction,” in ibid.
Erman, Eva and Anders Uhlin (eds) (2010) “Conclusion: Transnational Actors and Global Democracy,” in ibid.
Erman, Eva (2010) "Why Adding Democratic Values is Not Enough for Global Democracy," in ibid.
Higgott, Richard and Eva Erman (2010) "Deliberative Global Governance and the Question of Legitimacy: What Can We Learn from the WTO?" Review of International Studies, 36(2): 449-470.
Erman, Eva (2009) “What is Wrong with Agonistic Pluralism? Reflections on Conflict in Democratic Theory,” Philosophy & Social Criticism, 35(9): 1039-1062.
Gregoratti. Catia (forthcoming 2014) “Global Days of Actions, Global Public Transcripts and Democracy,” Global Discourse: An Interdisciplinary Journal of Current Affairs and Applied Contemporary Thought.
Gregoratti. Catia (2013) “UN-Business Partnerships,” in Thomas G. Weiss and Rorden Wilkinson (eds) International Organization and Global Governance. London: Routledge.
Gregoratti. Catia (2012) “Transnational Partnerships: What Democracy? Whose Justice?” Global Society: An Interdisciplinary Journal of International Relations, 26(4): 515-534.
Gregoratti. Catia (2012) “The UN Global Compact and Development,” in Darryl Reed, Ananya Reed and Peter Utting (eds) Businesses, Non-State Regulation and Development. London: Routledge.
Gregoratti. Catia (2011) “Book Review of Ravi K. Raman and Ronnie D. Lipschutz, Corporate Social Responsibility: Comparative Critiques,” Political Studies Review, 9(3): 412-413.
Gregoratti, Catia (2010) “UNDP, Business Partnerships and the (UN)democratic Governance of Development,” in Magdalena Bexell and Ulrika Mörth (eds) Democracy and Public-Private Partnerships in Global Governance. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Jönsson, Christer (2013) “Classical Liberal Internationalism,” in Thomas G. Weiss and Rorden Wilkinson (eds) International Organization and Global Governance. London: Routledge.
Jönsson, Christer (2013) “The John Holmes Memorial Lecture: International Organizations at the Moving Public-Private Borderline,” Global Governance 19(1): 1-18.
Jönsson, Christer and Kristina Jönsson (2012) “Global and Local Health Governance: Civil Society, Human Rights and HIV/AIDS,” Third World Quarterly 33(9): 1719-1734.
Jönsson, Christer (2012) “Public or Private? Global Networks and Partnerships,” in Carsten Anckar and Dag Anckar (eds) Comparisons, Regimes, Elections: Festschrift for Lauri Karvonen. Åbo: Åbo Akademi University Press.
Jönsson, Christer (2012) “Changing Actors and Actions in the Global Fight against AIDS,” in Joel E. Oestreich (ed.), International Organizations as Self-Directed Actors. London: Routledge.
Jönsson, Christer (2012) “Global Solutions? Searching for Democratic Approaches to a New World Order,” in Ursula van Beek and Edmund Wnuk-Lipinski (eds), Democracy under Stress: The Global Crisis and Beyond. Opladen: Barbara Budrich Publishers.
Jönsson, Christer (2010) “Theoretical Approaches to International Organization,” in Robert A. Denemark (ed.) The International Studies Encyclopedia, Volume XI. Chichester: Wiley-Blackwell.
Jönsson, Christer and Jonas Tallberg (eds) (2010) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Jönsson, Christer (2010) “Capturing the Transnational: A Conceptual History,” in ibid.
Jönsson, Christer and Jonas Tallberg (2010) “Transnational Access: Findings and Future Research,” in ibid.
Jönsson, Christer (2010) “Coordinating Actors in the Fight against HIV/AIDS: From ‘Lead Agency’ to Public-Private Partnerships,” in Magdalena Bexell and Ulrika Mörth (eds) Democracy and Public-Private Partnerships in Global Governance. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Jönsson, Kristina (forthcoming) “Global Environment and Health,” in Philipp Pattberg and Fariborz Zelli (eds) Edward Elgar Encyclopedia of Global Environmental Politics and Governance. Cheltenham, UK: Edward Elgar.
Jönsson, Kristina (2014) “Legitimation Challenges in Global Health Governance: The Case of Non-Communicable Diseases,” Globalizations 11(3): 301-314.
Jönsson Kristina, Anne Jerneck and Malin Arvidson (2012) Politics and Development in a Globalised World: An Introduction. Lund: Studentlitteratur.
Kalm, Sara and Anders Uhlin (2015) Civil Society and the Governance of Development: Opposing Global Institutions. Basingstoke: Palgrave.
Kalm, Sara (forthcoming 2014) "Internationell Migration," in Jakob Gustavsson & Jonas Tallberg (eds) Internationella Relationer. Lund: Studentlitteratur.
Kalm, Sara (forthcoming 2014) “Review of Martin Geiger & Antoine Pécoud (eds) Disciplining the Transnational Mobility of People,” Nordic Journal of Migration Research, 4(4).
Kalm, Sara (2013) "Diaspora Strategies as Technologies of Citizenship," Global Society, 27(3): 379-397.
Kalm, Sara (2012) "Liberala utvecklingspraktiker," Fronesis, nr 38-39.
Kalm, Sara (2012) "Global Migration Management, Order and Mobility Rights," IMIS-Beiträge, no. 40.
Kalm, Sara (2010) ”Limits to Transnational Participation: the Global Governance of Migration,” in Christer Jönsson and Jonas Tallberg (eds) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Kalm, Sara (2010) ”Liberalizing Movements: the Political Rationality of Global Migration Management,” in Antoine Pécoud and Martin Geiger (eds) The New Politics of Mobility: Actors, Discourses and Practices of Migration Management. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Kalm, Sara (2010) ”The International Dimensions of Irregular Migration,” in Kirsten Hviid, Martin Bak Jorgensen, Susi Meret and Trine Lund Thomsen (eds) Irregular Migration in a Scandinavian Perspective. Aachen: Shaker Publishing.
Kinnvall, Catarina and Ted Svensson (eds) (2014) Governing Borders and Security: The Politics of Connectivity and Dispersal. London: Routledge.
Kinnvall, Catarina and Ted Svensson (2014) “Bordering the Indefinite Nation: Pakistan, the Taliban and Desecuritised Religion,” in ibid.
Kinnvall, Catarina and Paul Nesbitt-Larking (2011) The Political Psychology of Globalization: Muslims in the West. Oxford and New York, Oxford University Press.
Kinnvall, Catarina and Ted Svensson (2010) “Hindu Nationalism, Diaspora Politics and Nation-Building in India,” Australian Journal of International Relations, 64(3): 274-292.
Kinnvall, Catarina and Paul Nesbitt-Larking (2010) “Citizenship Regimes and Identity Strategies among Young Muslims in Europe,” in Assaad Azzi, Xenia Chryssochoou, Bert Klandermans and Bernd Simon (eds) Identity and Participation in Culturally Diverse Societies: A Multidisciplinary Perspective. Oxford: Wiley-Blackwell.
Kinnvall, Catarina and Bo Petersson (2010) “Diaspora Groups, Transnational Activism and Democratic Legitimacy,” in Anders Uhlin and Eva Erman (eds) Legitimacy Beyond the State? Re-examining the Democratic Credentials of Transnational Actors, Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Kinnvall, Catarina (2010) “Gender, Globalization and Diaspora Politics,” in Pauline Stoltz, Marina Svensson, Sun Zhongxien, Qi Wang (eds) Gender, Global Citizenship and Human Rights: Perspectives from China and the Nordic Countries. London: Routledge.
Mörth, Ulrika (2014) “Organizational Legitimacy in the Age of Governing by Numbers: The case of ESG-issues and Financial Decisions,” Globalizations, 11(3): 369-384.
Mörth, Ulrika and Karin S. Helgesson (eds) (2013) The Political Role of Corporate Citizens. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Mörth, Ulrika (2009) “The Market Turn in EU Governance: The Emergence of Public-Private Collaboration,” Governance, 22(1): 99-120.
Näsström, Sofia and Sara Kalm (forthcoming) “A Democratic Critique of Precarity”, Global Discourse: An Interdisciplinary Journal of Current Affairs and Applied Contemporary Thought.
Näsström, Sofia (forthcoming 2015) “Who Are ‘We, the People’?” in F. Menga and E.Gräb-Schmidt (eds) Gemeinshaft: Ort Der Krise, Ort der Chancen.
Näsström, Sofia (forthcoming 2014) “What Bounds A-Legality?” Etica & Politica.
Näsström, Sofia (2014) “Democratic Representation beyond Election,” Constellations, DOI: 10.1111/1467-8675.12123.
Näsström, Sofia (2014) “The Right to Have Rights: Democratic, Not Political,” Political Theory, 42(5): 543-568.
Näsström, Sofia (2013) “The Normative Power of Political Equality,” in Eva Erman and Sofia Näsström (eds) Political Equality in Transnational Democracy. New York: Palgrave Macmillan.
Näsström, Sofia (2011) “Where is the Representative Turn Going?” European Journal of Political Theory, 10(4): 501-510.
Näsström, Sofia (2011) “Folket – en normativ utmaning,” Fronesis, 34: 161-73.
Näsström, Sofia (2011) “The Challenge of the All-Affected Principle,” Political Studies, 59(1): 116-34.
Näsström, Sofia (2010) ”Cosmopolitics,” in Mark Bevir (ed.) Encyclopedia of Political Theory. London and New York: Sage.
Näsström, Sofia (2010) “Democracy Counts: Problems of Equality in Transnational Democracy”, in Christer Jönsson and Jonas Tallberg (eds) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Squatrito, Theresa (2012) “Conditions of Democracy-enhancing Multilateralism: Expansion of Rights Protections in Europe?” Review of International Studies, 38(4): 707-733.
Squatrito, Theresa (2012) “Opening the Doors to the WTO Dispute Settlement: State Preferences on NGO Access as Amici,” Swiss Political Science Review, 18(2): 175-198.
Svensson, Ted (2014) “Humanising the Subaltern: Unbounded Caste and the Limits of a Rights-Regime,” Third World Quarterly, 35(9): 1691-1708.
Svensson, Ted (2013) “At the Threshold of Order: Responses to the Mumbai Attacks.” Global Society, 27(3): 283-298.
Tallberg, Jonas and Lisa M. Dellmuth (forthcoming) “The Social Legitimacy of International Organizations: Interest Representation, Institutional Performance, and Confidence Extrapolation in the United Nations,” Review of International Studies.
Tallberg, Jonas, Theresa Squatrito and Thomas Sommerer (forthcoming) “Explaining Patterns in IO Openness: Governance Problems, Policy Approaches, and Institutional Design,” Politische Vierteljahresschrift.
Tallberg, Jonas (forthcoming) “Transparency and Openness,” in Ian Hurd, Ian Johnston, and Jacob Katz (eds) Oxford Handbook of International Organizations. Oxford: Oxford University Press.
Tallberg, Jonas, Theresa Squatrito and Thomas Sommerer (forthcoming) “Transnational Access to International Organizations 1950-2010: Structural Factors and Critical Junctures,” in Thomas Rixen, Lora Viola and Michael Zürn (eds) Historical Institutionalism in International Relations. Oxford: Oxford University Press.
Tallberg, Jonas, Thomas Sommerer, Theresa Squatrito and Christer Jönsson (2014) “Explaining the Transnational Design of International Organizations,” International Organization, 68(4): 741-774.
Tallberg, Jonas and James McCall Smith (2014) “Dispute Settlement in World Politics: States, Supranational Prosecutors and Compliance,” European Journal of International Relations, 20(1): 118-144.
Tallberg, Jonas, Victor Galaz, Diego Galafassi, Arjen Boin, Ellen Hey, Claudia Ituarte-Lima, Jake Dunagan, Per Olsson, Robert Österbergh and Frances Westley (2014) Connected Risks, Connected Solutions. Stockholm: Stockholm Resilience Centre, Stockholm University, and the Global Challenges Foundation.
Tallberg, Jonas, Thomas Sommerer, Theresa Squatrito and Christer Jönsson (2013) The Opening Up of International Organizations: Transnational Access in Global Governance. Cambridge: Cambridge University Press.
Tallberg, Jonas and Anders Uhlin (2012) “Civil Society and Global Democracy: An Assessment,” in Daniele Archibugi, Mathias Koenig-Archibugi and Raffaele Marchetti (eds) Global Democracy: Normative and Empirical Perspectives. Cambridge: Cambridge University Press.
Tallberg, Jonas (2012) “Global Stakeholder Democracy: A Reality-Check,” in Lenita Freidenvall and Michele Micheletti (eds) Comparison, Quotas and Critical Change. Stockholm: Department of Political Science.
Tallberg, Jonas and Christer Jönsson (2010) “Transnational Actor Participation in International Institutions: Where, Why, and with What Consequences?” in Christer Jönsson and Jonas Tallberg (eds) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Tallberg, Jonas (2010) “Transnational Access to International Institutions: Three Approaches,” in ibid.
Uhlin, Anders (forthcoming) Civil Society and the Liberalization of Regional Governance in Southeast Asia.
Uhlin, Anders (2015) ”Civil Society and Policy Reforms in the Asian Development Bank,” in Susan Park and Jonathan Strand (eds) Global Economic Governance and the Development Practices of the Multilateral Development Banks. London and New York: Routledge.
Grugel, Jean, Lorenza Fontana, Jewellord Nem Singh and Anders Uhlin (eds) (forthcoming 2015) Demanding Justice: Claiming Rights in the Global South. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Pallas, Chris and Anders Uhlin (2014) “Civil Society Influence on International Organizations: Theorizing the State Channel,” Journal of Civil Society, DOI: 10.1080/17448689.2014.921102.
Uhlin, Anders (2014) “Demokratisering och den internationella kontexten,” in Joakim Ekman, Jonas Linde and Thomas Sedelius (eds) Demokratiseringsprocesser: Nya perspektiv och utmaningar. Lund: Studentlitteratur.
Uhlin, Anders (2014) “Utvecklingsfrågor,” in Jakob Gustavsson and Jonas Tallberg (eds) Internationella Relationer. Lund: Studentlitteratur.
Grugel, Jean and Anders Uhlin (2012) “Renewing Global Governance: Demanding Rights and Justice in the Global South,” Third World Quarterly, 33(9): 1703-1718.
Uhlin, Anders (2011) “National Democratization Theory and Global Governance: Civil Society and the Liberalization of the Asian Development Bank,” Democratization, 18(3): 817-841.
Uhlin, Anders (2010) “Democratic Legitimacy of Transnational Actors: Mapping Out the Conceptual Terrain,” in Eva Erman and Anders Uhlin (eds) Legitimacy Beyond the State? Re-examining the Democratic Credentials of Transnational Actors. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Vifell, Åsa Casula (2010) “WTO and the Environmental Movement: On the Path to Participatory Governance?” in Christer Jönsson and Jonas Tallberg (eds) Transnational Actors in Global Governance: Patterns, Explanations, and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan.