Marina Svensson

Framväxten av undersökande journalistik i Kina

Detta forskningsprojekt har till syfte att studera den undersökande journalistikens villkor och former i Kina. Undersökande journalistik har hög grad av autonomi och spelar en viktig roll i demokratiska samhällen i väst. Men kan man ens tala om, och hur fungerar undersökande journalistik i ett auktoritärt mediesystem? Det kinesiska kommunistpartiet betraktar fortfarande massmedierna som ett propagandaverktyg, men använder dem samtidigt för att övervaka och komma till rätta med lokalt maktmissbruk. Undersökande reportage kan både skänka legitimitet åt det politiska systemet samtidigt som det också ifrågasätter beslutsfattande i vissa frågor och på vissa nivåer.

Den snabba kommersialiseringen och globaliseringen av den kinesiska mediemarknaden, och framväxten av ny kommunikationsteknologi, skapar dessutom nya förutsättningar och möjligheter för undersökande journalistik. På senare år har vi sett flera fall då undersökande journalistik fört upp nya frågor på den politiska dagordningen. Hur detta sker är av stort intresse för att förstå den sociala och politiska utvecklingen i landet. I projektet studeras både traditionella medier och nya medieformer som internet och blogging. Genom innehållsanalyser och intervjuer kan villkoren och formerna för undersökande journalistik dokumenteras och analyseras. Utvecklingen mot undersökande och kritiska analyser av centrala samhällsfrågor i kinesiska medier kan på sikt visa sig vara en viktig faktor för framväxten av en demokratisk rättsstat.
 

Slutredovisning

Marina Svensson, Centrum för öst- och sydöstasienstudier, Lunds universitet

2008-2010

Projektet har i stort följt den ursprungliga planen och syftet även om några modifieringar och kompletteringar har gjorts under projektets gång som en följd av den snabba medieutvecklingen i Kina samt nya öppningar för projektmedarbetarna. Huvudfrågorna har alltså inte ändrats även om fokus när det gäller typ av medier samt forskningsmetoder har modifierats och nya tillkommit.

Projektets övergripande syfte har varit att studera den undersökande journalistikens villkor och former i Kina. I projektet har både traditionella medier och nya medier studerats, liksom samspelet mellan dessa medieformer. Eftersom undersökande journalistik på TV under projektets gång minskat i betydelse har större fokus lagts på dagspressen, tidskrifter och Internet. När det gäller Internet har uppkomsten av inhemska mikrobloggar sedan 2009 inneburit både nya utmaningar och möjligheter för kinesiska journalister som inte kunde ha förutsetts innan projektet startade. Undersökande journalister var en av de första grupper som började använda sig av mikrobloggar i sitt arbete och det har därför varit angeläget att följa denna snabba utveckling och vad den innebär för den undersökande journalistiken. Projektet har fokuserat på både enskilda journalister samt utrymmet för undersökande journalistik inom olika medier och utvecklingen över tiden.

För Svenssons del har ett nytt huvudtema kommit att bli de undersökande journalisternas identitet och hur socialiseringsprocessen till undersökande journalist går till. Genom att haft möjligheten att bo i Kina under större delen av projektperioden har hon regelbundet kunnat delta i olika workshops och seminarier för journalister arrangerade av både kinesiska mediaorganisationer, universitet, samt internationella organisationer som Internews, International Media Support, samt svenska Fojo. Hon har dessutom lyssnat på många föreläsningar av undersökande journalister, deltagit i informella sammankomster anordnade av journalisterna själva, och själv gett presentationer rörande undersökande journalistik och pressetik mm. Denna typ av deltagande observation som inte ursprungligen var planerad har inneburit större möjligheter att på nära håll studera de kinesiska journalisternas självbild och arbetsmetoder. Svensson har framförallt fokuserat på grävreportage inom rättsväsendet i olika medier (TV, dagspress, tidskrifter, och på Internet), skillnader och likheter i rapporteringen, samt samspelet och konkurrensen dem emellan.

Lagerkvist har undersökt relationen mellan traditionella och nya massmedier. Genom intervjuer med etablerade tv-, radio- och tidningsjournalister såväl som nya inflytelserika medborgarjournalister och bloggaraktivister i fältarbeten i Guangzhou, Xiamen, Peking och Shanghai kunde Lagerkvist analysera undersökande journalistik i Kina över tid. Det ursprungliga syftet och frågeställningarna rörande villkoren för undersökande journalister har inte modifierats under projektets löptid.

Projektets tre viktigaste resultat

1.Projektet har visat att möjligheterna och formerna för undersökande journalistik i Kina beror på en kombination av politiska, ekonomiska, och professionella faktorer, överväganden, och processer. Det är inte en enkel svart-vit bild. Maktbalansen mellan journalister, mediaorganisationer, propagandaavdelningar, och medborgare, on-line och off-line, är komplex och dynamisk. En arbetshypotes projektet utgick ifrån var att undersökande journalistik i Kina, till skillnad från undersökande journalistik i Väst, uppvisar större och mer dramatiska förändringar över tiden beroende på att det politiska klimatet sätter ramarna. Denna hypotes har kunnat granskas under den osedvanligt turbulenta forskningsperioden 2008-2011. Men vi har också genom våra fallstudier kunnat visa på att politik på makronivå inte är den enda, eller avgörande faktorn, utan att andra faktorer kan motverka eller utmana politiska restriktioner. Vi ser detta både när det gäller skillnader mellan mediaorganisationerna som har olika svängrum beroende på vilken region de verkar i, den redaktionella policy de bedriver, och vilken typ av läsare och förhållande till läsarna de har. Enskilda redaktörer och journalister har också olika visioner och syn på journalistens roll i samhället. Utan att anta en teknologisk-deterministisk syn bör man i detta sammanhang också påtala att ny teknologi (t.ex. mikrobloggar) även påverkar ramarna för journalistiken (se nedan).

2.Internets betydelse och den nya dynamik som mikrobloggarnas uppkomst inneburit för undersökande journalister är något som vi nära följt och kunnat belysa i vår forskning. Även om Internet sedan 2003 spelat en allt viktigare roll och påverkat traditionell media, så har denna trend blivit allt tydligare sedan 2007 (med rapporteringarna runt fallen med rivning i Chongqing och miljöprotester i Xiamen). Medborgarjournalistik och kritiska inlägg på Internet har skapat krav på större öppenhet och utgör också en viktig källa till information för journalister. Samtidigt blir det svårare för traditionell undersökande journalistik att vara först och publicera unika grävjobb. Den snabba utvecklingen när det gäller användandet av mikrobloggar i Kina sedan starten 2009 (antalet registrerade användare var redan uppe i 250 miljoner i slutet av december 2011) har inneburit nya möjligheter för kinesiska journalister. De har höjt deras profil i samhället och inneburit tätare och bättre kontakter med allmänheten; många undersökande journalister har stora grupper fans. Mikrobloggarna skapar också nya möjligheter att undkomma censuren och kritisera kontroll. De har t.ex. använts för att få ut information om ämnen man inte kan skriva om, eller för att informera om när journalister trakasseras av lokala myndigheter.

3.Vår forskning har också kunnat visa på betydelsen av kontakter, samarbete och nätverkande mellan undersökande journalister och uppkomsten av en specifik gruppkänsla och identitet. Kontakter mellan journalister upprätthålls på olika sätt, genom t.ex. speciella QQ grupper och numera även via mikrobloggar, personliga möten och deltagande i olika seminarier och informella salonger mm. Även om det finns en stark gruppkänsla finns det också olika syn på den undersökande journalistikens roll och form bland journalisterna. En grupp bekänner sig till en mer objektiv och professionell syn medan andra journalister är mer socialt engagerade och även etablerat NGOs. Vad som också är slående är hur journalister nätverkar med andra grupper i samhället, som t.ex. advokater, som också har ett starkt intresse av att övervaka myndigheter, företag och rättsinstitutioner.

Nya forskningsfrågor som projektet genererat

För Lagerkvists del har undersökningen hittills utmynnat i tre nya frågeställningar. Det gäller hur social aktivism och ökad användning av ny kommunikationsteknologi förändrar och förändras samt hur enpartistaten relaterar till transnationella medieflöden.

1) Hur interagerar - olika språkliga och kulturella mediesystem vars grad av politiskt och ekonomiskt oberoende varierar kraftigt - med varandra

2) Hur agerar den kinesiska enpartistaten i förhållande till utländska medieröster, det vill säga vilka strategier av publik diplomatisk karaktär formulerar statsägda kinesiska medier.

3) Utifrån ett antagande som avslutningsvis gjordes i monografin After the Internet, Before Democracy: Hur påverkas aktörer inom det kinesiska kommunistpartiet och statsförvaltningen som resultat av exponering för de nya informationskanaler som finns online idag?

För Svenssons del har projektet lett till flera nya forskningsfrågor och projekt. Efter att på nära håll ha följt trettio undersökande journalister under mer än tre års tid avser hon att fortsätta följa dem och se hur deras karriärer utvecklas under de kommande åren och om de fortsätter som grävande journalister. En tanke är därför att göra regelbundna uppföljningsintervjuer under en tio års period. Frågan om vad mikrobloggar och sociala medier betyder för journalistiken och för det kinesiska samhället i stort kommer också att följas upp i ett planerat projekt. Efter att ha studerat hur journalister skriver om rättsfrågor har det varit naturligt att också ställa frågan vilken roll media spelar för vanliga medborgares kunskap om rättsfrågor, vilken medierapportering som har störst betydelse, huruvida och med vilka resultat medborgarna kontaktar medierna, och om en mer kritisk rapportering om rättsfrågor stärker eller underminerar deras förtroende för medierna respektive rättsväsendet. Dessa frågor är ett tema i ett påbörjat projekt om "legal empowerment" finansierat av Sida.

En annan forskningsfråga som projektet väckt är hur journalister, akademiker, aktivister, och vanliga medborgare samverkar för att driva vissa samhällsfrågor (i traditionella medier, på Internet, i seminarier och organisationer mm). Många akademiker skriver inlägg på tidningarnas debattsidor och de intervjuas också flitigt av journalister. Journalister och media spelar en viktig roll för den offentliga debatten och framväxten av ett civilsamhälle. Detta är något som dokumenteras i ett projekt rörande forskaren Yu Jianrongs roll som intellektuell och medieprofil.

Ytterligare en forskningsfråga är hur grävande och samhällskritiska skildringar dokumenteras på video och film. Med billigare och förbättrad teknik kan aktivister och vanliga medborgare filma orättvisor och lägga ut videor på nätet, samtidigt som vi under de senaste åren också sett fler oberoende dokumentärfilmare som gör samhällskritiska produktioner. Det är slående att flera av dessa filmare också har en bakgrund inom media och TV. Ett nyligen inlett projekt fokuserar på allmänhetens och aktivisternas användning av video och sociala medier samt oberoende dokumentärfilmare och deras samhällskritiska filmer.

Projektets viktigaste publikationer

De viktigaste publikationerna för Lagerkvists del har varit kapitlen "In blogs they trust?" och "And the baton passes to...citizen journalism" i monografin After the Internet, Before Democracy: Competing Norms in Chinese Media and Society, (Bern: Peter Lang, 2010).

Svensson anordnade 2010 en konferens med åtta kinesiska forskare och en norsk forskare, och ett specialnummer med artiklar från konferensen är nu under arbete för publicering i tidskriften Chinese Journal of Communication (Taylor and Francis). Svensson kommer att ha två artiklar i detta specialnummer. En artikel, Chinese Investigative Journalists as an Interpretative Community, handlar om framväxten av gruppkänsla och identitet bland undersökande journalister och hur den tar sig uttryck (se forskningsresultat ovan). En annan artikel, skriven tillsammans med Wang Haiyan, behandlar kvinnliga grävjournalister och deras specifika villkor och problem.

Konferenspaper samt arrangerande av konferenser

Lagerkvist presenterade paper "Contesting norms on China's Internet? The case of 'black Internet cafés' " China Internet Research Conference i Hong Kong i juni 2008.
Lagerkvist, Johan, "Contesting norms on China's Internet? The party-state, youth, and social change" workshop "On Chinese Digital Media and Journalism," Oslo universitet, 15 maj, 2009.
Lagerkvist, Johan, Internet: towards an international cyberpolitics? Conference at SciencesPo/CERI, Paris, 21 Januari, 2011. Deltog som ordförande och diskussant.
Lagerkvist, Johan, "China's reaction to Google: modalities of accommodation and censorship," International Studies Association (ISA), annual convention, Montreal 18 Mars, 2011.

Svensson deltog i Sida konferensen "Meeting Global Challenges in Research Cooperation" 27-29 maj 2008 i Uppsala med papret "Public Accountability and Rule of Law in China: Can Investigative Journalism promote Social Justice and Human Rights?"
Svensson, Marina, gav en uppsummering vid conference Changes and Challenges: China's Media Today vid University of Westminster, London, 12 juni 2008, samt presenterade även papret "Creating Law-Abiding Citizens: A Study of Legal Programmes on Chinese Television." Changes and Challenges: China's Media Today vid University of Westminster, London, 12-13 juni 2008.

Svensson anordnade i februari 2009 en två-dagars workshop om media i Asien och Mellanöstern, se http://www.ace.lu.se/activities/focus-asia/february-2009
Svensson, Marina. Presenterade ett paper om media i Zhejiang på konferensen Local and Provincial Media arrangerad av University of Technology Sydney och Anhui University, Hefei, 12-14 oktober, 2009.

Svensson, Marina. Medarrangör av ett Sino-nordiskt seminarium på tema Media in Society i Shanghai i samarbete med Nordic Centre, Fudan universitetets School of Journalism, samt de norska och svenska konsulaten, 8-9 juni. 2010. Samt presenterade papret Investigative Journalism in Sweden and China. Stöd erhölls bla. från Riksbanken.
Svensson, Marina. Arrangerade en workshop om undersökande journalistik i Kina i Lund 16-17 augusti 2010 med åtta kinesiska och en norsk forskare, dessutom deltog fyra forskare från Lund. Svensson presenterade papret Reporting on Law and Justice: Legal Reporting and Investigative Journalism in China. Stöd erhölls från the Birgit Rausing Language Programme samt Riksbanken.
Svensson anordnade ett nätverksmöte med medieforskare från Norden, Holland, Kina, samt Nya Zealand, 31 november 2010
Svensson presenterade "Law-abiding Citizens, Rights Defenders, and the Chinese State: Mediated Legal Discourses and the Role of New Media," vid konferensen Reaching for the Hearts and Minds: governmentality and the power of the state in China, Centre for East and South East Asian studies, Lund,1-2 december, 2010.

Svensson presenterade papret "Social Media and Law Enforcement: A Human Rights Perspective," vid ett EU-China möte i Peking, September 2011.
Svensson, presentation (på kinesiska) på en workshop om Internet, undersökande journalister och professionalism, Fudan universitet, Shanghai, juni 2011
Svensson, paper "Investigative journalists as an interpretative community in China," på konferensen Global Media Worlds and China, Uppsala 6-7 oktober, 2011
Svensson, presentation om gender and media, Caixin workshop, Kanton, 4-6 oktober, 2011.
Svensson, presenterade papret "Microblogging in China: A site for contentious politics or "feel-good activism?" på 5th Annual Nordic NIAS Council Conference Political regimes, growth politics and conflict in Asia: Responses to changing environmental, economic and socio-cultural conditions, Stockholm University 21-23 November 2011

Svensson, presenterade papret "Chinese Journalists on Weibo: New Journalistic Identities, Practices and Challenges," på konferensen, The Chinese Renaissance in Europe, British Academy, London, 9 mars, 2012.
Svensson, paper "Journalists and the constitution: Freedom of expression in the age of microblogging," läggs fram på konferensen Social Change and the Constitution - a Conference on the Occasion of the 30th Anniversary of the Constitution of the PR China of 1982, 15-17 juni 2012, Free University, Berlin

Andra typer av förmedling av projektets resultat såsom seminarier, föreläsningar, länkar till egna hemsidor.
Lagerkvist deltog i maj 2008 i ett seminarium organiserat av Amnesty och Reportrar utan gränser om situationen för mänskliga rättigheter och massmedier i Kina efter Peking-OS.
Lagerkvist har under tiden för projektet intervjuats av Sveriges Radio, SVT, TV4, TT, Dagens Nyheter och andra dagstidningar.
Lagerkvist har föreläst om Internets roll för det kinesiska mediesystemet på Uppsala universitet i februari 2008 och Århus universitet i maj 2008.

Svensson har intervjuats i Skånska Dagbladet, samt av Sveriges Radio vid ett antal tillfällen. Dessutom flera intervjuer i Lunds universitets magasin (se t.ex. http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12344&news_item=6214 ), samt på Föreningen Grävande Journalisters hemsida www.fgj.se
Svensson har föreläst om kinesisk media på masterprogrammet vid Centrum för öst- och sydöstasienstudier, Lund, samt vid Nordic Summer School, Fudan University, Shanghai.
Svensson gav i april 2009 en föreläsning om undersökande journalistik i Sverige vid School of Journalism, Wuhan University, Wuhan, samt i juni 2010 vid Pekings universitet och Chinese University of Communication
Svensson har gett presentationer för journalister om undersökande journalistik, etik mm vid seminarier arrangerade av Internews i Peking och Shantou, Caixin i Kanton, samt Fojo i Stockholm
Svensson deltog i en debattkväll på temat hotade ord arrangerad av Kulturhuset, Magasin 3, samt Pen, 13 mars 2012, se http://www.magasin3.com/aiweiwei/the-power-of-microblogs-what-is-the-significance-of-ai-weiwei-and-other-net-activists-for-freedom-of-speech-in-china/
Svenssons hemsida presenterar projektet på http://www.ace.lu.se/o.o.i.s/6813

Deltagande i nätverk och övriga uppdrag
Lagerkvist och Svensson är båda medlemmar av Nordic China Media Scholars' Network http://www.ncmsn.net/NCMSN_website/Welcome.html
Svensson har bistått den danska organisationen International Media Support (IMS) med råd samt skrivit ett paper om undersökande journalistik i Kina. Svensson har deltagit i flera av IMS workshops i Kina. Svensson har också gjort intervjuer med kinesiska miljöjournalister för IMS räkning.
Svensson var i januari 2008 opponent (external examiner) på Jingrong Tongs avhandling om undersökande journalistik i Kina vid University of Westminster. Svensson inbjöd även med externa medel Dr. Jingrong Tongs som gästforskare till Lund under augusti 2008.
Lagerkvist har varit extern bedömare, peer-reviewer, för artiklar om kinesiska massmedier och Internet för tidskrifterna New Media and Society och China Quarterly.
Svensson har varit anlitad som extern bedömare, peer-reviewer, för artiklar om kinesisk media i Asian Journal of Communication, Journalism: Theory, practice and criticism, samt China Journal
 

Bidragsförvaltare
Lunds universitet
Diarienummer
P2007-0920:1-E
Summa
SEK 3 340 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Data- och informationsvetenskap
År
2007