Homo-, bisexuella och transpersoners rättigheter som Mänskliga rättigheter? En idéhistorisk studie.
Förekomsten av hatbrott och vissa staters lagstiftning mot homosexualitet ligger bakom ett på olika samhälleliga nivåer intensifierat internationellt arbete för att inkludera homo- och bisexuella handlingar, och könsöverskridande i de mänskliga rättigheterna. Att skydda utsatta grupper från förföljelse är viktigt för demokratiska samhällen och har varit ett av medborgarskapsidéns historiska villkor. Emellertid är implementeringen av homo-, bi- och transpersoners rättigheter i mänskliga rättigheter ett problematiskt fält. Identiteter som ”homo- bi- och transsexuell” har liksom diskursen om mänskliga rättigheter och medborgarskap uppkommit i en speciell västerländsk kontext. De kan inte oproblematiskt universaliseras och appliceras över tid, geografiska avstånd eller mellan olika kulturer. Tas inte hänsyn till lokala uttryck för könsöverskridande och samkönade sexuella handlingar kan ambitionen att stärka de utsatta felriktas och skapa sårbarhet istället för skydd. Kraven på att inkludera homo-, bi- och transpersoners rättigheter i mänskliga rättigheter måste analyseras ur ett idéhistoriskt perspektiv. När, var och i vilka sammanhang blev sexuell orientering en identitet? När, var och i vilka sammanhang blev sexuell identitet ett kriterium för medborgarskap? Syftet med projektet är att inventera, problematisera och analysera idéinnehållet i de argument som vanligen används när homo-, bi- och transpersoners rättigheter som mänskliga rättigheter diskuteras och krävs.
Pia Laskar, Tema Genus, Linköpings universitet
2007-2014
Projektets övergripande syfte var att undersöka förskjutningar i diskussioner om medborgarskapets villkor och hur dessa förskjutningar har artikulerats i diskussioner om homo- bi och transsexualiteter som mänskliga rättigheter. Syftets övergripande fråga bröts ner till tre: i vilka sammanhang, av vilka aktörer och på vilka idégrunder har homo-, bi- och transrättigheter (HBT) som mänskliga rättigheter diskuterats?
Empiriskt har en viss förskjutning skett. Initialt tankades huvudmaterialet ned från internet, men på nätet ligger framförallt en given organisations- eller aktivistgrupps senaste texter och nyheter vilket försvårade komparationer över tid. I stället inledde undersökningen en process där nyckelaktörer som arbetat i Sverige för att lyfta HBT-rättigheter internationellt intervjuades. Dessa nyckelaktörer identifierades genom "snöbollsmetoden" och genom dem leddes undersökningen till Riksförbundet för sexuellt likaberättigandes (RFSL) Förbundsarkiv arkiv för utrikesrelaterade frågor. För att komplettera arkivmaterialet har RFSL:s medlemstidningar och paraplyorganisationen ILGA:s News letter (International Lesbian and Gay Association) undersökts. ILGA är det organ som koordinerat olika medlemsorganisationers arbete för att implementera homo/sexuella rättigheter transnationellt, dels genom kampanjer riktade till vissa stater, och dels genom att arbeta gentemot överstatliga myndigheter.
Resultat
1. Ett resultat är organisationshistoriskt. Tidigare vetenskapliga undersökningar av RFSL:s historia stannar 1970 och historien efter 1970 har beskrivits sparsamt och av aktörerna själva i termer av radikalisering och brott mot den tidigare homofilpolitiken. Undersökningen visar i stället fram en kontinuitet - både avseende aktörer och själva det organisatoriska transnationella arbetet och kontakterna.
2. Ytterligare ett centralt resultat är att RFSL sedan starten varit beroende av transnationellt samarbete och koordinering för att driva frågor om homo/sexuella rättigheter. Genom denna samverkan har aktivisternas arbete har nått in i olika politiska rum, både nationellt och transnationellt. Ett exempel är avmedikaliseringen i Sverige av homosexualitet 1979, ett annat är jämställd lovlighetsålder för hetero- respektive homosexualitet två resultat av transnationella kampanjer!
Vidare kritiserar andra av undersökningens resultat tidigare forskning som menar att det dröjde till 1990-talet innan paraplyorganisationen ILGA (vari RFSL var en aktiv medlem) lyckades föra en riktad och sammanhållen kamp i EU. Förutom att EU inte var en politisk myndighet innan Maastrich-fördraget presenteras här empiri som visar att ILGA arbetade ihärdigt och sammanhållet under hela 1980-talet med stöd av rättighetsretorik och fokus mot Europarådet - den överstatliga europeiska myndighet som var tillgänglig för politiska krav innan EU.
3. Ett tredje resultat visar att RFSL i början av 1950-talet anslöt till ett transnationellt arbete för homo/sexuella rättigheter som omfattade organisationer och aktörer där den manliga dominansen var påtaglig och intresset var att förändra "de vitas värld". Politiken var influerad av tidens rastänkande vilket skiljer det tidiga 1950-talets homofila transnationalism från en senare homotransnationalism som snarare uppmärksammade kulturella skillnader.
Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet
Projektet har konfronterats med olika utmaningar. En handlar om uppfattningarna om Europa och västvärlden som navet för demokrati, modernitet och mänskliga rättigheter och för att undvika att reproducera en sådan berättelse har undersökningen uppmärksammat koloniala tendenser och avkoloniserande praktiker. Problematiken ledde till att projektet involverades i konferensen Conference on Feminist Research Methods och där medverkade till en key note och fem sessioner om queer och metodologiska frågor. Arbetet resulterade i ett internationellt temanummer om queera metodologier i lambda nordica.
Under projektets gång har den metodologiska problematiken fördjupats. En fråga som genererats handlar om sociala rörelsers dikotoma bilder av väst och de andra knutet till svensk nationell självuppfattning. Under våren 2013 presenterade projektet frågor om sexuella rättigheter relaterade till modernitet i en konferenspanel tillsammans med forskare med transnationellt fokus på sociala rörelser. Projektet har tillsammans med övriga i panelen startat en ny forskargrupp som samarbetar om dessa frågor, dels genom att ge ut ett temanummer av tidskriften Cultural Unbound, dels genom att designa ett nytt forskningsprogram.
Ytterligare en ny fråga kopplar projektets begrepp homotransnationalism till anti-muslimska strömningar i Sverige. Frågan presenterades vid en konferens där projektets eget begrepp homotransnationalism diskuterades. Detta projektets begrepps- och teoriutvecklande del har genererat nya frågor och lett till medverkan i att designa en del av ett större program om anti-muslimska/islamofoba diskurser i Norden - en undersökning som involverar forskare från flera discipliner och universitet.
Projektet internationella förankring
Projektet har presenterats och diskuterats vid internationella konferenser, seminarier och symposier:
Feminist Research Methods Conference, Stockholm University, February 5-7, 2009,
5th Feminist Research Conference, Utrecht University, The Netherlands, June 4-6, 2009.
GEXcel/Gendering Excellence, Theme 4-5: Sexual health, embodiment and empowerment. Bridging epistemological gaps, Linköping University, June 15-17, 2009.
Swedish Research Institute in Istanbul, Presentation and seminar, March 30, 2012, Istanbul, Turkey.
Thought as Action: Gender; Democracy; Freedom conference, University of Bergen, Norway, August 16-18, 2012.
Transversal Dialogues, Resemo/Tema Genus, Linköping University, September 6, 2012.
g12 - National conference on gender research. Göteborg University, Göteborg, Nov. 28-30, 2012.
ACSIS Cultural Studies Conference 2013 was On the Move. Campus Norrköping, Linköping University, June 11-13, 2013.
Soma technics, Conference, Linköping University, 17-19 juni, 2013.
Forskningsinformativa insatser utanför vetenskapssamhället
Projektet har presenterats eller deltagit i paneldiskussioner, debatter och öppna föreläsningar arrangerade av folkhögskolor, studieförbund eller sexualpolitiska organisationer och en av de öppna populärvetenskapliga föreläsningarna har filmats av Svt och sänts av Kunskapskanalen.
Projektets publiceringsstrategi
Strategin reflekterar projektets ackumulerade expertis och vänder sig både till en internationell läsekrets och till en nationell. Då RJ helst ser publicering i open access-format valdes en strategi som fokuserade detta. F.n. har två artiklar sakkunniggranskats, den ena är publicerad och den andra har accepterats, båda i open-access publikationer. En tredje artikel är inskickad till en open accesspublikation. Monografin vänder sig till en bredare publik genom ett kommersiellt förlag. Forskningsresultat har också publicerats i kulturtidskrifter och presenterats i olika offentliga kunskapssammanhang och presenterats vid högre seminarier vid sju olika universitet i Sverige och utomlands.
Projektets viktigaste publikationer samt ett resonemang om dessa
Olika publikationer täcker in olika delar av undersökningen och är svåra att ranka. Monografin med den preliminära titel "Mentalsjukdom och sexuell rättighet. Förhandlingar om medborgarskap i RFSLs transnationella politik 1950-2000" omfattar projektets syfte och samtliga frågeställningar, samt presenterar flertalet av projektets resultat. Det metodologiska temanumret "Queer Methodology", Lambda Nordica, Nordic Journal for Gay, Lesbian, Bi- and Trans Research, no 3-4, 2010 (där projektet medverkade som gästredaktör tillsammans med Steorn & Ambjörnsson) diskuterar metodologiska problem och var viktig i projektets inledande fas. Detta metodologiska temanummer har uppskattats internationellt och används inom undervisning. "Sexual cosmopolitans? Queering sexual citizenship", Lambda Nordica, Nordic Journal for Gay, Lesbian, Bi- and Trans Research (accepterad) diskuterar det sexuella medborgarskapets villkor och ställer nya frågor till forskningsfältet i ett senare skede av undersökningen. Artikeln "Values in Motion: Sexuality, Normativity, and Change" i Cultural Unbound, ingår i ett temanummer om Values in Motion and social movements där projektet medverkar i gästredaktionen. Sexualpolitik i Sverige har en lång historia och ackumulerade frågor om behovet av forskning bakåt i tiden har lett till att projektet deltar i den större satsningen "Sexualpolitikens historia" som involverar ett nätverk om 24 forskare som arbetar med sexualpolitik från perioden medeltid till nutid, diskussioner om källtexter i workshops och seminarier och andra samarbeten. Projektet medverkar som redaktör för en bok om sexualpolitikens historia genererad ur nätverket.
Publiceringslista
"Introduction of Queer Methodology", Lambda Nordica, Nordic Journal for Gay, Lesbian, Bi- and Trans Research, no 3-4, 2010, red. tillsammans med Steorn och Ambjörnsson (publicerad).
"Sexual Cosmopolitans? Queering Sexual Citizenship", Lambda Nordica, Nordic Journal for Gay, Lesbian, Bi- and Trans Research (accepterad).
"Deconstructing the Soma Technics of Sexual Rights", Soma Technics. Edinburgh University Press, (inskickad).
"Values in Motion: Sexuality, Normativity, and Change" i Culture Unbound: Journal of Current Cultural Research, Linköping University Electronic Press, (kommande).
Mentalsjukdom och sexuell rättighet. Förhandlingar om medborgarskap i RFSLs transnationella politik 1950-2000, monografi och e-bok, kommersiellt förlag, (kommande).
Sexualpolitikens historia, vol 1 & 2, inledning tillsammans med Arnberg & Sundevall, antologi, även som e-bok, kommersiellt förlag, (kommande).