Göran Sonesson

Centrum för kognitiv semiotik

För att förstå det specifikt mänskliga behöver vi i dag undersöka den både biologiska och historiska process genom vilken människan skildes från andra djurarter. Forskare inom filosofi, lingvistik, semiotik, kognitionsvetenskap, humanekologi, arkitektur, teater- och musikforskning förenas av ett paraply, kognitiv semiotik, som både syftar till att integrera det teoretiska och empiriska materialet från kognitionsvetenskap och semiotik (vetenskapen om betydelser), och ta till sig impulser från de traditionella humanvetenskaperna.
Två hypoteser är unika för vår grupp: människans särart ligger inte i språket utan i medlen för betydelseförmedling i allmänhet; och en del av denna särart kan mycket väl ha uppkommit i historisk tid, utan specifikt biologiskt underlag.
De olika forskningsinsatserna kommer att fördelas på fem temata, som hänger ihop både teoretiskt och med avseende på de inblandade forskarna.

* Utveckling av tänkande och betydelseförmedling hos människan i jämförelse med andra djurarter; hos barnet; och i
historien.

* Semiotisk typologi: alltså skillnader och likheter mellan olika semiotiska resurser i ett brett kulturellt perspektiv.

* Neurosemiotik: det vill säga studier av strukturer och processer i hjärnan som medverkar vid användning av olika
semiotiska resurser.


Våra empiriska studier kommer att utföras vid Humanistlaboratoriet i Lund, där vi dock behöver bygga upp ett spädbarnslaboratorium, samt vid Lunds Universitets Centrum för Primatforskning i Furuvik.

Slutredovisning

Göran Sonesson, Språk- och litteratur centrum, Lunds universitet

2008-2015

Det främsta målet med forskningsprogrammet Centrum för kognitiv semiotik (CCS) har varit att etablera ett forskningsområde som fokuserar på betydelse, genom att kombinera begrepp och metoder från semiotisk teori, lingvistik och kognitionsvetenskap. Empiriska metoder och fenomenologisk analys används för att belysa de teoretiska frågor som uppstår ur detta möte. Huvudfrågan har varit: Vad är specifikt för mänskligt betydelseskapande? För att besvara denna fråga, har vi undersökt de biologiska och historiska processer som gjort oss annorlunda andra djur.

Vad gäller institutionalisering har programmet varit en klar framgång. Sedan 2013 är Kognitiv Semiotik ett av ämnena för doktorsexamen vid Lunds universitet samt en inriktning inom mastern i språk och lingvistik. Efter att ha organiserat en kongress för Nordiska Föreningen för semiotiska studier (NASS) 2011 på temat "Mot kognitiv semiotik", tog CCS ledningen vid upprättandet av International Association for Cognitive Semiotics (IACS) under 2013, och Zlatev blev dess förste president. Sonesson är en av fem medlemmar i redaktionen för tidskriften Cognitive Semiotics (deGruyter), och Sonesson och Zlatev är redaktörer för bokserien Advances in Cognitive Semiotics, som publiceras av Peter Lang. I september 2014 organiserade vi den första internationella IACS kongressen, med över 140 deltagare från 29 länder, från Japan och Taiwan i öst, till Colombia och Mexiko i väst. CCS organiserade också ett antal internationella workshoppar om kognitiv-semiotisk utveckling (2012) samt om språktypologi och kognition (2013).

I ansökan formulerade vi två allmänna hypoteser: (a) människans kognitiva-semiotiska specificitet ligger inte i språket enbart, utan i medlen för att förmedla betydelse mer generellt; (b) det finns både biologiska anpassningar och historiska utvecklingen som ligger bakom det här. Vår forskning har till stor del bekräftat dessa hypoteser. Vi har visat att många språkliga kategorier är förankrade i fenomenologisk erfarenhet, till exempel vad gäller rum och rörelse, och vi har påvisat att gester och bilder är lika specifika för människan som språk. Den kulturella evolutionens roll betonas i en kommande bok som handlar om mimesis, språk, bilder, religion, urbanitet och kulturmöten (Dunér & Sonesson, in press). Dessutom har våra seminarier och våra publikationer bidragit till utvecklingen av kognitiv semiotik som ett fält, liksom till integrationen av fenomenologiska och experimentella metoder.

Forskning inom CCS har som planerat skett inom fem sammanlänkade teman:
Tema 1 tog upp ämnen språkutveckling, av begreppsutveckling, emotionell synkronisering och teckenbruk hos andra djur. Jämförelsen med andra arter är ett vanligt sätt att rekonstruera egenskaper hos människans förfäder. För dessa ändamål vi utnyttjat tidigare samarbeten med Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (Sonesson) och Lunds Universitets Primatforskningsstation i Furuvik (Persson), liksom ett nytt samarbete med Tacugama Chimpanzee Sanctuary (Madsen). Överlappningen av personal och intressen gjorde det naturligt att integrera den evolutionära Tema 1 och det ontogenetiska Tema 2 under de två sista åren av programmet. Vi utförde experiment med icke-mänskliga primater och barn, med inriktning på imitationens och intersubjektivitetens roll i utvecklingen av teckenbruk. Flera av dessa studier har publicerats, och fler är under utgivning eller utarbetande. Vår viktigaste gemensamma artikel (Zlatev et al. 2013) är en milstolpe i tillämpningen av den "begreppslig-empiriska spiral" som karaktäriserar kognitiv semiotik.

Tema 2 sysslar med forskning om utvecklingen av kognitiv-semiotiska förmågor hos barn som språk, gester, bilder och andra typer av semiotiska resurser. En huvudfråga var hur dessa förhåller sig till varandra och till allmän kognitiv och semiotisk kapacitet. Detta integrala synsätt på utveckling - inte bara på en semiotisk förmåga i taget - har varit en grundläggande inriktning i CCS. Det var viktigt att etablera begreppet "semiotisk utveckling" att beteckna en sådan omfattande studie av många olika typer av semiotisk kompetens och kapacitet hos barn. Detta tema är ett typfall för den integration av semiotisk teori och empirisk forskning som vi eftersträvar: alla studierna har gällt begrepp som "tecken", "betydelse", "representation", "kommunikativa intentioner", "indexikalitet", "ikonicitet", "konvention/normativitet", "intersubjektivitet" och/eller "kompositionalitet"(som alla nämns i bidragsansökan).

Vid sidan av forskningen i samarbete med Tema 1, så hade Tema 2 tre delprojekt med inriktning på språk och gester, bildförståelse samt teorier om semiotisk utveckling. Studiet av gest- och talutveckling hos thailändska och svenska barn, baserad på en longitudinell video korpus med naturalistiska interaktioner, har resulterat i flera publikationer, liksom i en internationellt uppmärksammad avhandling (2010) av Mats Andrén, som nu är styrelseledamot av International Society for Gesture Studies. Sara Lenninger försvarade sin avhandling om bildförståelsens utveckling under 2013. Tillsammans med Lenninger har Persson och Sonesson också jämfört barns förståelse för vad de ser när de tittar på något genom ett fönster, i en direktvideo, i en förinspelad video och i en spegel, vilket visade att de två första fallen är nästan lika lätta och de andra två nästan lika svåra. Denna studies originalitet består i att integrera förståelsen av spegelbilden i bildtolkningen, inte enbart i jagbegreppet.

Tema 3 undersökte universella mänskliga egenskaper som inte enbart är biologiska och försökte beskriva hur de har utvecklats. Kultursemiotiken användes för att relatera historiestudiet av till teorier om ontogeni och fylogeni och därmed redogöra för framväxten av kulturen som en minnesmekanism. Många enskilda bidrag kan nämnas här, men det viktigaste resultatet är Human Lifeworlds: The Cognitive Semiotics of Cultural Evolution (under utgivning, Peter Lang, 330 sidor), som är indelad i tio kapitel om evolutionär kultursemiotik, mimesis, språk, religion, urbanitet, bild, konst, narrativitet, vetenskap och kulturmöten. Dessutom ledde det i tre lyckade avknoppningar: Amazonasprojektet, som undersöker språk, kultur och identitet (nu med egen finansiering) och ett kulturmötesprojekt (numera finansierat av Wallenbergstiftelsen), och ett narratologiprojekt.

Forskningen inom Tema 4 centrerades på språktypologi ur ett kognitivt-semiotiskt perspektiv, som omfattar förklaring av ofta förekommande semantiska funktioner i språket från allmänmänskliga funktioner i medvetandet och kognition. Grammatik är konventionaliserad verbal kommunikation, som begränsas av egenskaperna hos mediet, inklusive kognitiva och fysiologiska begränsningar. Ett kognitivt-semiotiskt perspektiv på språket innebär ett ifrågasättande av den "Saussureanka dogmen" om det språkliga tecknets konventionalitet som leder till undersökning av fenomenet ljudsymbolik. Utöver ett stort antal artiklar exemplifieras denna forskning av Johan Blombergs doktorsavhandling 2014, vilken teoretisk och empirisk behandlar faktisk och icke-faktisk rörelse och tar hjälp av fenomenologisk analys för att avgränsa hur de konventionaliseras på svenska, franska och thailändska. Ahlner & Zlatev (2010) ger en kognitiv-semiotisk förklaring av ljudsymbolik och är också en innovativ empirisk studie som visar på betydelsen av både vokaler och konsonanter i upprättandet av den ikoniska grunden mellan uttryck och innehåll. Inga väsentliga förändringar av temat har gjorts, bortsett från att forskningen i paralleller mellan språk och musik blev till ett eget projekt (under ledning av Håkan Lundström, Malmö Musikhögskolan).

Vår avsikt med Tema 5 var att bygga vidare på hjärnavbildningsmetoder inom neurolingvistik och att utvidga dessa till andra semiotiska system. Eftersom våra medarbetare med mest kompetens inom detta område (Horne och Roll) fann oberoende finansiering för sina neurolingvistiska studier bestämde vi oss för att flytta fokus till experimentell visuella semiotik, som avser stillbilder (ritningar och fotografier); rörliga bilder (film); icke-verbala former av mänsklig kommunikation (ansiktsuttryck); verbala och visuella berättelser; och semantisk/pragmatiska tolkningsnivåer (i t.ex. matförpackningar). En ögonrörelsestudie som undersökte den emotionella kontextens effekt på betraktarens tolkning av en skådespelares ansiktsuttryck (Barratt, Cabak-Rédei, Innes-Ker, & van de Weijer, under utgivning) visade vad kognitiv semiotik kunde tillföra filmvetenskapen. I en annan studie över bildnarrativitet utförd av Michael Ranta fick deltagarna se konstverk med antingen korrekta eller felaktiga titlar, vilket resulterade i olika blickmönster. I samarbete med Copenhagen Business School, utförde Zlatev och Barrett ett antal studier av substantiv-substantiv-föreningar (som anger verkliga och fiktiva livsmedelsprodukter) såsom de tolkas antingen isolerade, i meningar, eller i verbal-visuella sammanhang.

Som vi lovade i ansökan har vi skapat en databas som innehåller en korpus med uppgifter om användning av språk och andra semiotiska resurser, inklusive videodokumentation, som transkriberats och taggats. Men delvis beroende på olikheten i rättslig status för olika datauppsättningar, och delvis för att ingen långsiktig finansiering är tillgänglig för framtida underhåll av en sådan webbplats, vi valde att inte göra denna databas tillgänglig för allmänheten.

En direkt avknoppning från arbetet i Tema 1 och 2 är det VR-finansierade projektet "The chameleon effect as a facilitator of intra- and cross-species imitation" som leds av Elainie Madsen med totalt tre medlemmar från CCS. Studiet av förståelse hos djuren för andra semiotiska resurser än symboler/språk har inspirerat flera nya forskningsfrågor och en del nya samarbete, särskilt med Julianne Kaminski vid University of Portsmouth för att flytta över vår studie av spegelbildstolkning som tecken på schimpanser i Ngamba, Uganda. Samarbetet med Tacugama Chimpanzee Sanctuary har fortsatt efter CCS. Under loppet av CCS har vi också upptäckt potentialen i ögonrörelsemätning i semiotiska studier på djur och kommer att utveckla denna i framtiden. Vi söker för närvarande finansiering för ett projekt ägnat av bildsemiotikens utvecklingsaspekt, som är en direkt uppföljare till Tema 2.

Det kultursemiotiska förhållningssättet till kulturmöten inom Tema 3 ledde till ett projekt med titeln "The Making of Them and Us (MaTUs)", finansierat av Marcus och Amalia Wallenbergs Stiftelse, 2014-2016, vilket kommer att öka vår kunskap om kognitiv-semiotiska mekanismer i bilder som skildrar den andra och självet i olika kulturer, i synnerhet under tidig modernitet och i nutiden. Vår forskning har också bidragit till en djupare förståelse av berättelser i människans kognitiva processer, särskilt narrativitet förmedlad i bilder, men vi är fortfarande på jakt efter finansiering för denna utvidgning av programmet.

Vår studie av ikonicitet inom Tema 4 visar att språklig ljudsymbolik är både mer utbrett och mer psykologiskt effektiva (t.ex. i språkinlärning) än man tidigare trott, och detta bör utredas vidare, med naturligt anknytning till studiet av ikonicitet i gester och bilder (som studerats i tema 1 och 2 ur utvecklingssynpunkt) och i teckenspråk. Dessutom har temat visat på möjligheter att se på grammatik från ett kombinerat funktionellt-formellt perspektiv, så att en del av de grundläggande principerna för formell syntax (binaritet, hierarkisk struktur, endocentricitet) kan härledas ur de funktionella eller kognitiva principerna för ekonomi, vilket tillåter oss att rädda flera empiriska generaliseringar uttryckta formell syntax utan att åberopa medföddhet.

Som nämndes i början har CCS-programmet bidragit till att driva på det internationella forskarsamhället att sammanföra forskare som är intresserade av dessa frågor i International Association of Cognitive Semiotics. Många utländska forskare har varit inbjudna att ge föredrag vid vårt seminarium, och många av oss har också bjudits in till andra forskningscentra och som plenarföreläsare vid kongresser. Dessutom har vi organiserat empiriska studier i samarbete med lingvister i Paris, kognitionsvetare i Lublin och Torun, primatologer i Leipzig, psykologer i Köpenhamn och Portsmouth, och så vidare. På andra nivåer har vi haft samarbeten med semiotiker i Århus, Köpenhamn, Tartu, och Liège. Vi har också haft gästforskare under längre perioder från Kina, Polen och Rumänien. Slutligen gav Sonesson och Zlatev kursen " Introduction to Cognitive Semiotics" vid institutionen för kognitionsvetenskap i Lublin, Polen i maj 2014, och kommer att göra det igen under 2015.

Vår Tema 1-studie av gäspning som smittar från människor till hundar (Madsen & Persson, 2013) och schimpanser (Madsen et al, 2013) skapade ett stort medieintresse: den första studien blev en av de tio mest nedladdade artiklarna i Animal Cognition 2012, och den video som Lunds universitet producerade om den andra togs upp av YouTube och blev en av de 10 mest "virala" nyheterna på Yahoo News! den veckan.
CCS-programmet har resulterat i ett stort antal artiklar, som anges i bilagan uppdelade efter våra fem teman och deras delprojekt. Tre doktorsavhandlingar har presenterats av studenter anknutna till programmet: Andrén (2010); Lenninger (2012); Blomberg (2014). Alla tre blev senare medlemmar av CCS. I övrigt vill vi rikta uppmärksamheten mot ett antal publikationer som illustrerar vad vi menar med begreppet kognitiv semiotik, eftersom de är experimentella och på samma gång teoretiskt genomarbetade och använder sig av begrepp som härrör från semiotik, lingvistik, kognitionsvetenskap och psykologi: Zlatev, Madsen, Lenninger, Persson, Sayehli, Sonesson, & Weijer, (2013); Hribar, Call, & Sonesson, (2014); Lenninger, Persson, & Sonesson (under utgivning); Sonesson & Lenninger (under utgivning).

När programmet initierades 2009, var Open Access publicering inte så välkänd, så det var aldrig en fråga om att ansöka om finansiering för detta. Ändå var en av våra artiklar (Madsen et al. 2013) var en Open Access publicering, och flera andra har publicerats i Open Access tidskriften Public Journal of Semiotics (PJOS). Vi har alla gjort våra artiklar tillgängliga för allmänheten på Internet på andra sätt, de flesta av dem på programmet egen webbsida (http://projekt.ht.lu.se/en/ccs/publications/ ), på Lunds universitet hemsidor för publikationer (LUP), och/eller på våra individuella webbplatser på ResearchGate eller Academia.edu. I övrigt har våra artiklar publicerats upp i välkända fackgranskade publikationer inom semiotik, kognitionsvetenskap, lingvistik och psykologi.

Publikationer

Theme 1. Evolution

Human cognitive-semiotic evolution
Brinck, I. (2010) Contexts of language diversity. In Smith, A.D.M., Schouwstra, M., de Boer, B. & Smith, K. (eds.), The Evolution of Language (373-374).
Gärdenfors, P., Brinck, I. & Osvath, M. (2012) The tripod effect: Evolutionary perspectives on cooperation, cognition and communication. In Schilhab, T., Stjernfelt, F. & Deacon, T. (eds.), The Symbolic Species Evolved (193-222).
Sinha, C. (2014) Niche construction and semiosis: Biocultural and social dynamics. In Dor, D., Knight, C. & Lewis, J. (eds.), The Social Origins of Language, Oxford: Oxford University Press.
Sinha, C. (2013) Niche construction, too, unifies praxis and symbolization. Commentary on Michael Arbib: How the brain got language. Language and Cognition.
Sinha, C. (2013) Meaning and materiality: How language grounds symbolic cognitive artefacts (in translation). In Moro, C. & Muller Mirza, N. (Eds.) Psychologie du développement, sémiotique et culture. Paris: Presses du Septentrion.
Sinha, C. (2012) Commentary on Joao Queiroz.  The semiotic evolution of toolmaking: The role of symbols for work towards delayed reward. Intellectica 2012/2(58): 295-296
Sonesson, G. (2012) Anthroposemiotics. In Favareau, D., Cobley, P. & Kull, K. (eds.), A More Developed Sign (25-28). Tartu, Finland: Tartu University Press.
Sonesson, G. (2012) Semiosis beyond signs: On two or three missing links on the way to human beings. In Schilhab, T., Stjernfelt, S. & Deacon, T. (eds.), The Symbolic Species Evolved (81-96). Dordrecht: Springer.
Sonesson, G. (2010) From mimicry to mime by way of mimesis: Reflections on a general theory of iconicity, Sign Systems Studies 38(1/4): 18-66.
Sonesson, G. (2009) Here comes the semiotic species: Reflections on the semiotic turn in the cognitive sciences. In Wagoner, B. (ed.), Symbolic transformations: The mind in movement through culture and society (38-58). Routledge: London.
Sonesson, G. (in press) The mirror and the virtual world. From hominisation to digitalization. To appear in the acts of Segundo congreso mundial de semiótica y comunicacion. Monterrey, Mexico, Octubre 19 a 22, 2006.
Sonesson, G. (in press) The Eternal Return of the New. From Cultural Semiotics to Evolutionary Theory and Back Again. To be published in Proceedings of 10th International Conference of the Greek society of Semiotics, Volos, October 4-6, 2013.
Toyota, J. (2009) On the evolutionary history of 'yes' and 'no'. In Zlatev, J., Andrén, M., Johansson Falck, M. & Lundmark, C. (eds.), Studies in Language and Cognition (504-517). Newcastle: Cambridge Scholars
Zlatev, J. (2009) The semiotic hierarchy: Life, consciousness, signs and language, Cognitive Semiotics, 4: 169-200.
Zlatev, J. (2009) Levels of meaning embodiment and communication. Cybernetics and Human Knowing, 16(3-4): 149-174.
Zlatev, J. (2014). Bodily Mimesis and the Transition to Speech. In M. Pina and N. Gontier (eds.), The Evolution of Social Communication in Primates, Interdisciplinary Evolution Research 1
Zlatev, J. (2014) The coevolution of language, intersubjectivity and morality. In Dor, D., Knight, C. & Lewis, J. (eds.), The Social Origins of Language, Oxford: Oxford University Press.
Zlatev, J. (2014). Human Uniqueness, Bodily Mimesis and the Evolution of Language HUMANA.MENTE - Journal of Philosophical Studies, 27.


Evolution of concepts
Ranta, M. (in press). Art, Aesthetic Value, and Beauty : On the Evolutionary Foundations of ‘Narrative Resemblance Concepts’. I Wilkoszewska, K. & Chudoba, E. (Red.) Proceedings of 19th International Congress of Aesthetics 2013, Krakow: Naturalizing Aesthetics. Jagiellonian University, Kraków.
Parthemore, J. (2015, in press), The case for protoconcepts: Why concepts, language, and protolanguage All need protoconcepts. Theoria et Historia Scientarum. 
Parthemore, J. (2013) The unified conceptual space theory: An enactive theory of concepts. Adaptive Behavior 21: 168-177

Emotional synchronisation
Madsen, E. A., Persson, T. (in prep) Contagious yawning in human socialised grey wolves (Canis lupus lupus): A test of the social domestication hypothesis and the effect of ontogeny and emotional closeness on low-level imitation in wolves.
Madsen, E. A., Persson, T. (in prep) A test of the effect of social group-living the inclination to low level imitation: contagious yawning in tigers (Panthera tigris), lions (Panthera leo) and cougars (Felis concolor)
Madsen, E. A., Persson, T., Sayehli, S., Lenninger, S., & Sonesson, G. (2013). Chimpanzees show a developmental increase in susceptibility to contagious yawning: A test of the effect of ontogeny and emotional closeness on yawn contagion. PloS one, 8(10), e76266.
Madsen, E. & Persson, T. (2012) Contagious yawning in domestic dog puppies (Canis lupus familiaris): the effect of ontogeny and emotional closeness on low-level imitation in dogs. Animal Cognition, 6(2): 233-24.

Non-human sign-use
Hribar, A., Call, J. & Sonesson, G  (2014). From sign to action. Studies in chimpanzee pictorial competence. In Semiotica, 198, 205-240
Persson, T. (2011) Do animals have imagination? Using pictures to study the representational abilities of great apes. The Irish Times (4 September 2011), El Pais (13 September 2011), Frankfurter Allgemeine Zeitung (23 September 2011)
Persson, T. (2009) Tests of true pictorial competence in chimpanzees: The case of drawings. In Zlatev, J., Andrén, M., Johansson Falck, M. & Lundmark, C. (eds.) Studies in Language and Cognition (73-90). Newcastle: Cambridge Scholars.
Sonesson, G. (2013) The picture between mirror and mind. From phenomenology to empirical studies in pictorial semiotics. Origins of Pictures - Anthropological Discourses in Image Science, Chemnitz, March 30 - April 1, 2011. Sachs-Hombach, Klaus, & Schirra, Jörg R.J. (eds)., 270-210
Sonesson, G. (2009) New considerations on the proper study of man – and, marginally, some other animals, Cognitive Semiotics, 4 (Spring 2009); also in Sonesson, G. & Zlatev, J. (eds.), Anthroposemiotics vs. Biosemiotics (133-168).
Zlatev, J., Madsen, E.A., Lenninger, S., Persson, T., Sayehli, S., Sonesson, G. & Weijer, J.v.d. (2013) Understanding communicative intentions and semiotic vehicles by children and chimpanzees. Cognitive Development 28: 312-329

Theme 2. Development
A general theory of semiotic development
Brinck, I. & Liljenfors, R. (2009) Metacognitive development in early infancy. In Carassa, A., Morganti, F. & Riva, G. (eds.), Enacting Intersubjectivity: Paving the way for a Dialogue between Cognitive Science, Social Cognition and Neuroscience (17-18). Como, Italy: Larioprint.
Brinck, I. & Liljenfors, R. (2012) The developmental origin of metacognition. Infant and Child Development, 22(1), 85–101.
Brinck, I. (2014). Developing an understanding of social norms and games: Emotional engagement, nonverbal agreement and conversation. Theory & Psychology, 1-18. Published online before print October 31, 2014.
Lenninger, Sara (2012). When Similarity Qualifies as a Sign: A Study in Picture Understanding and Semiotic Development in Young Children. Doctoral dissertation in semiotics, Lund University, Sweden.
McCune,. L. & Zlatev, J (in press).  Dynamic systems in semiotic development: The transition to reference. Cognitive Development.
Sinha, C. (2009). Objects in a storied world: materiality, narrativity and normativity. Journal of Consciousness Studies, 16 (6-8): 167-190
Sinha, C. (2012). (Dis-)Continuity, (inter-)corporeality and conventionality in dialogical development. In Bertau, M.-C., Gonçalves, M. & Raggatt, P. (Eds.) Dialogic formations: investigations into the origins and development of the dialogical self (pp. 145-153). Information Age Publishing.
Sinha, C. (2014). Signification et matérialité: Le langage au fondement des artefacts symboliques. In Moro, C. & Muller Mirza, N. Psychologie du développement, sémiotique et culture. Paris: Presses du Septentrion.
Sonesson, Göran (2009) Prologomena to a general theory of iconicity. Considerations on language, gesture, and pictures. In Naturalness and Iconicity in Language. Willems, Klaus, & De Cuypere, Ludovic, eds. 47-72. Amsterdam: Benjamins.
Sonesson, Göran (2013)  From mimicry to mime by way of mimesis: Reflections on a general theory of iconicity. In Sign Systems Studies 38(1/4), 2010, 18-66.
Sonesson, G. & Lenninger, S., (in press)  From the window to the movie by way of the mirror. Accepted for publication i Cognitive Development
Zlatev, J., Madsen, E.A., Lenninger, S., Persson, T., Sayehli, S., Sonesson, G. & Weijer, J.v.d. (2013) Understanding communicative intentions and semiotic vehicles by children and chimpanzees. Cognitive Development 28: 312-329.
Zlatev, J. (2013) The mimesis hierarchy of semiotic development: Five stages of intersubjectivity in children, Public Journal of Semiotics 4(2): 47-70.
Zlatev, J. and McCune, L. (2014). Toward and integrated model of semiotic development. Cognitive Development: Theories, Stages, Processes and Challenges, R. Chen (ed.), 59-76. New York: Nova Publishers.

Gesture and its connection to language
Andrén, Mats (2010). Children's Gestures Between 18 and 30 Months. Doctoral dissertation. Centre for Languages and Literature: Lund University.
Andrén, Mats (2011). The organization of children’s pointing stroke endpoints. In: Gale Stam & Mika Ishino (Eds.), Integrating Gestures: The interdisciplinary nature of gesture. Amsterdam: John Benjamins, pp. 153-162.
Andrén, Mats (2012). The social world within reach: Intersubjective manifestations of action completion. Journal of Cognitive Semiotics, 4(1), 139–166.
Andrén, Mats (2014). Book Review: Gesture and multimodal development: John Benjamins (2012). First Language, 34(3), 292–295.
Andrén, Mats (2014). Children's Gestures in Sweden. In: Cornelia Müller, Alan Cienki, Ellen Fricke, Silva H. Ladewig, David McNeill and Jana Bressem (Eds.), Body – Language – Communication: An International Handbook on Multimodality in Human Interaction. (Handbooks of Linguistics and Communication Science 38.2.) Berlin: De Gruyter Mouton, pp. 1282–1289.
Andrén, Mats (2014). On the lower limit of gesture. In: Seyfeddinipur, Mandana and Gullberg, Marianne (Eds.), From Gesture in Conversation to Visible Action as Utterance: Essays in honor of Adam Kendon. Amsterdam: Benjamins, pp. 153–174.
Andrén, Mats (in press). Multimodal constructions in children: Is the headshake part of language? Gesture.
Sonesson, Göran (2014)  Some issues in the semiotics of gesture. The perspective of comparative semiotics. In Müller, C., Cienki, A., Fricke, E., Ledewig, S., McNeill, D., & Bressem, J., (Eds). Body - language – communication. An International Handbook on Multimodality in Human Communication. Volume 2, 1989-1999. Berlin: De Gruyter.
Zlatev, Jordan & Andrén, Mats (2009). Stages and transitions in children’s semiotic development. In: Jordan Zlatev, Mats Andrén, Carita Lundmark & Marlene Johansson Falck (Eds.), Studies in Language and Cognition. Newcastle: Cambridge Scholars, pp. 380–401.
Zlatev, J. (2014). Image schemas, mimetic schemas, and children’s gestures. Cognitive Semiotics, 7(1): 3-29.
Zlatev, J. (in press). The emergence of gestures. In B. MacWhinney and W. O’Grady (Eds.) The Handbook of Language Emergence. Malden, MA.: Wiley-Blackwell Publishing


Development of pictorial competence
Lenninger (2009). In search of differentiations in the development the picture sign, in Tarasti, E. (ed.) Communication: Understanding/Misunderstanding, Volume 2, Proceedings of the 9th Congress of the IASS/AIS 2007 (893-952). Helsinki: Acta Semiotica Fennica.
Lenninger, Sara (2012). When Similarity Qualifies as a Sign: A Study in Picture Understanding and Semiotic Development in Young Children. Doctoral dissertation in semiotics, Lund University, Sweden.
Lenninger, Sara (2012) Pictoriality in early picture comprehension, Proceedings of the 10th World Congress of Semiotics (AISS-AIS), A Coruna 2009.
Lenninger, Sara, Persson, Tomas, & Sonesson, Göran (submitted). Do two year old children use information from video and mirror images to find a hidden object? The factor of contiguity in young children’s perception of reference in primary iconic signs. In preparation.
Sonesson, G. (2013) Aspects of ‘physiognomic depiction’ in pictures. From macchia to microgenesis. In Culture & Psychology 19, 4: Special issue on Werner and Kaplan’s Symbol formation. 533-547. Sage Online Editions. cab.sagepub.com/content/vol19/issue4/
Sonesson, Göran (2013) The picture between mirror and mind. From phenomenology to empirical studies in pictorial semiotics. Origins of Pictures - Anthropological Discourses in Image Science, Chemnitz, March 30 - April 1, 2011. Sachs-Hombach, Klaus, & Schirra, Jörg R.J. (eds)., 270-210.
Sonesson, Göran & Lenninger, Sara, (in press) From the window to the movie by way of the mirror. Accepted for publication in Cognitive Development.

Theme 3. History/Culture
Book project: D. Dunér and G. Sonesson (eds.), Human Lifeworlds: The Cognitive Semiotics of Cultural Evolution. Peter Lang: Berne and Pieterlen.
Göran Sonesson & David Dunér Introduction
1.    Göran Sonesson: Theory. Human History as the Continuation of Evolution by Other Means
2.    Jordan Zlatev: Mimesis. Bodily Mimesis and the Evolution of Human Culture and Language
3.    Gerd Carling: Language. From Mimetic to Mythic to Theoretic: The Role of Culture
4.    Sara Lenninger: Picture. The Picture and the Subsidiary Awareness of a Communicator
5.    Michael Ranta: Art. On the Evolutionary Foundations of Art and Aesthetics
6.    Anna Cabak Rédei & Michael Ranta: Narrativity. Ontogenetic and Phylogenetic Aspects of Narrativity
7.     Andreas Nordlander: Religion. The Semiotics of the Axial Age
8.    Göran Sonesson & Gunnar Sandin. Urbanity. The City as the Specifically Human Niche
9.    David Dunér: Science. The Structure of Scientific Evolutions
10.     David Dunér & Göran Sonesson: Encounters. The Discovery of the Unknown

Historical linguistics
Carling, G. (submitted). Proto-language or proto-language? Bridges and deadlocks in reconstructing language evolution in prehistory.
Carling, G. (submitted). Language mixing and linguistic structure: Grammatical morphology, gender and animacy in Scandinavian Romani.
Johansson, N. (2014). Tracking Linguistic Primitives: The Phonosemantic Realization of Fundamental Oppositional Pairs (Master thesis). Lund: Lund University.
Johansson, N. and Carling, G. (2015). The De-Iconization and Rebuilding of Iconicity in Spatial Deixis: An Indo-European Case Study. Acta Linguistic Hafniensia 47.1.
Zlatev, J. (in press). Bodily mimesis and the evolution of human culture and language. In Dunér, D. and Sonesson, G. (eds.), Human Lifeworlds: The Cognitive Semiotics of Cultural Evolution. Berne and Pieterlen: Peter Lang.

Visual communication
Björgvinsson, E. and Sandin, G., 2015 (in press). Patients making place: A photography-based intervention about appropriation of hospital spaces. In ARCH14 Conference proceedings. Helsinki: Aalto University Press.
Kärrholm, M. and Sandin, G. (2011). Waiting Places as Temporal Interstices and Agents of Change. In TRANS, Internet-Zeitschrift für Kulturwissenschaften, no 18/2011, http://www.inst.at/trans/18Nr/II-1/kaerrholm_sandin18.htm.
Lawaczeck-Körner, K., Johansson M. and Sandin, G. (2012). A pedestrian-oriented view of the built environment: A Vista Observation Analysis (VOA) of urban form. In Environmental Psychology Monographs, no 23, Architecture and Built Environment Faculty of Engineering, Lund University.
Petersson, A., Sandin G. and Liljas Stålhandske, M. (accepted). Room of Silence: an Arena for Existential Meaning-Making. In Mortality. London: Routledge.
Ranta, M. (2010). Report: The XVIIIth International Congress of Aesthetics – ‘Diversities in Aesthetics’ (Peking University, Beijing, China, 9–13 August 2010). In Contemporary Aesthetics 8.
Ranta, M. (2010). Narrativity and Historicism in National Socialist Art. In Kunsttexte.de, Politische Ikonographie 3.
Ranta, M. (2011). Stories in Pictures (and Non-Pictorial Objects) – A Narratological and Cognitive Psychological Approach. In Contemporary Aesthetics 9.
Ranta, M. (2012). An Exploratory Pilot Study on Pictorial Narrativity and Eye Scan Patterns. In J. Chan (ed.). National Taiwan Normal University (NTNU)/ International Association of Empirical Aesthetics (IAEA), 66–87.
Ranta, M. (2013a). (Re-)Creating Order: Narrativity and Implied World Views in Pictures. In D. Herman (ed.). Storyworlds: A Journal of Narrative Studies 5:1–30, University of Nebraska Press.
Ranta, M. (2013b). Narrativity and Fiction in Pictures. In L. Stansbie and A. Borlescu (eds.), Reflections on Narrative: Interdisciplinary Storytelling. Oxford: Inter-Disciplinary Press, 85–97.
Ranta, M. (2013c). Stories in Pictures (and Non-Pictorial Objects) – A Narratological and Cognitive Psychological Approach. In L. Ye, J. Gao and F. Peng (eds.), Diversities in Aesthetics – Selected Papers of the 18th Congress of International Aesthetics. Peking University, 678–698.
Ranta, M. (2014). Iconography, Narrativity, and Tellability in Pictures. In H. Klinke (ed.), Art Theory as Visual Epistemology. Newcastle: Cambridge Scholars Publishing.
Ranta, M. (in press). Art, Aesthetic Value, and Beauty: On the Evolutionary Foundations of ‘Narrative Resemblance Concepts’. In K. Wilkoszewska and E. Chudoba (eds.), Proceedings of 19th ICA 2013. Krakow: Naturalizing Aesthetics. Kraków: Jagiellonian University.
Ranta, M. and Erzen, J. (2013). Report on the XIXth International Congress of Aesthetics: ‘Aesthetics in Action’, Jagiellonian University Kraków, Poland 21–27 July 2013. In A. Berleant (ed.), Contemporary Aesthetics 11.
Sandin, G. (2008). Keys to heterotopia: An actantial approach to landfills as societal mirrors. In P. Bille (ed.), Nordic Journal of Architectural Research 2.
Sandin, G. (2009). Spatial negotiations: An actant analysis model for the interpretation of land use. In LEXIA, Semiotic Journal of CIRCE, Center for Interdisciplinary Research on Communication, no. 3 (Theme: Actants, actors, agents: a comparison between languages and theories of action), University of Torino.
Sandin G. (2009). Shift of communicational context as a measure of originality. In Proceedings IASS 10th World Congress, A Coruna.
Sandin, G. (2010). Plats, politik och poetik. In Konst, politik och poetik. Lund: Museum of Sketches.
Sandin, G. and Ståhl, L.-H. (2009). Building on Iconic ground: Extra-cultural influences in Architecture and Urban Design. In Proceedings from Nanjing International Symposium on Semiotic Studies, nov 2008.
Sandin, G. and Ståhl, L.-H. (2010). Placebo: Aesthetic replacement strategies. In Proceedings from Nordic Research Conference on Healthcare Architecture 20–21 Jan 2010.
Sandin, G. and Ståhl, L.-H. (2011). Aesthetic replacement strategies in hospitals. In Ambience11: where art, technology and design meet. Proceedings conference 2011. Borås: The Swedish School of Textiles.
Sandin, G. (2011). Confessions on Land: The poetics of hasty mapping. In Hellström Reimer, M., Wilson, R., and Green, N. (ed.). Land Use Poetics, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Landscape Architecture.
Sandin, G. (2011). De övergivna platsernas retorik. In Ord & Bild: Dokument Dokumentär Dokumentation, 5:2010.
Sandin, G. (2011). Bedömning av kreativitet: Om kontextens betydelse vid kritikgenomgångar i konstnärlig utbildning. In Lärande i LTH, Genombrottet blad 16 December 2011.
Sandin, G. (2012). The Construct of Emptiness in Augé’s Anthropology of ’Non-places’. In Toyota J., Hallonsten P. and Shchepetunina M. (eds.), Sense of Emptiness: An Interdisciplinary Perspective. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 112–127.
Sandin, G. (2013). Democracy on the Margin: Architectural Means of Appropriation in Governmental Alteration of Space. In Architectural Theory Review 18:2. London: Routledge, 234–250.
Sandin, G. (2014). Modes of transgression in institutional critique. In Transgression: Towards an expanded field of architecture. London: Routledge.
Sandin, G. (in press). Den evolutionära periferin: Arkitektonisk visualisering av affordance i urbana periferier. In Vetenskapsrådets årsbok för konstnärlig forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet.
Sandin, G. (in press). Temporal Merging of Actantial Models of Space. In A Matter of Design: Making Society through Science and Technology, STS Italia Conference proceedings. Milano: Politechnico.
Sonesson, G. (2013) Spaces of urbanity revisted; From the boulevard to the mobile phone network. Acts of the European Regional Conference of the IAVS, Lisbon, 26-28 September 2011. In Degrés, 153, e1-e16.
Sonesson, G. (2013) New Rules for the Spaces of Urbanity. Published online in International Journal for the Semiotics of Law – Revue internationale de Sémiotique juridique. DOI 10.1007/s11196-013-9312-2.
Ståhl, L.-H. and Sandin, G. (2011). Grounds for Cultural Influence: Visual and non-visual presence of Americanness in contemporary Architecture. In T. Migliore (a cura di), Retorica del visibile. Strategie dell’immagine tra significazione e comunicazione. 3. Contributi scelti 5. Riflessi. Collana di Semiotica dell’arte. Roma: Aracne Editrice.
Ståhl, L.-H. and Sandin, G. (2012). Modes of communication in artistic research: on Americanness and Architectural Influence on semiotic grounds. In Cantero, P. C., Veloso, G. E., Passeri, A., and Paz Gago, J. M. (eds.), Culture of communication/Communication of culture – Comunicación de la cultura/Cultura de la comunicación. Proceedings of the 10th World Congress of the International Association for Semiotic Studies (IASS/AIS), Universidade de Coruña, 1089–1100.

Cultural semiotics and cognitive history
Cabak Rédei, A. 2014. Review: Signifying and Understanding. Reading the Works of Victoria Welby and the Signific Movement, Semiotic Review of Books.
Dunér, D. (2012). Tankemaskinen: Polhems huvudvärk och andra studier i tänkandets historia. Nora: Nya Doxa.
Dunér, D., ed. (2012). The History and Philosophy of Astrobiology. Special Collection: ”The History and Philosophy of Astrobiology”, Astrobiology 12(10):901–1016.
Dunér, D. (2012). Introduction: The History and Philosophy of Astrobiology. In Dunér, D. (ed.), Special Collection: ”The History and Philosophy of Astrobiology”, Astrobiology 12(10):901–905.
Dunér, D. (2013). The Natural Philosophy of Emanuel Swedenborg: A Study in the Conceptual Metaphors of the Mechanistic World-View. Dordrecht: Springer Verlag.
Dunér, D. (2013). The Language of Cosmos: The Cosmopolitan Endeavour of Universal Languages. In Rydén, G. (ed.), Sweden in the Eighteenth-Century World – Provincial Cosmopolitans. Farnham: Ashgate.
Dunér, D. (2013). Venusians: The Planet Venus in the Eighteenth Century Extraterrestrial Life Debate. In The Journal of Astronomical Data 19(1):145–167.
Dunér, D. (2013). Introduction: Extraterrestrial Life and the Human Mind. In Dunér, D., Parthemore, J., et al. (eds.), The History and Philosophy of Astrobiology: Perspectives on Extraterrestrial Life and the Human Mind. Newcastle-upon-Tyne: Cambridge Scholars Publishing.
Dunér, D. (2013). Spheres and Bubbles: Emanuel Swedenborg’s Theory of Matter and the Metaphors of the Mind. In Grandin, K. (ed.), Emanuel Swedenborg—Exploring a “World Memory”. Context, Content, Contribution. Stockholm: The Center for History of Science.
Dunér, D. (2013). Den kognitiva vändningen: Idéhistoria och det mänskliga tänkandets historia. In Slagmark. Tidsskrift for idéhistorie 67, special issues ”Ny Idéhistorie”, eds. J. Bek-Thomsen and F. Beck Lassen, 49–76.
Dunér, D. (2014). Interstellar Intersubjectvity: The Significance of Shared Cognition for Communication, Empathy, and Altruism in Space. In Vakoch, D. A. (ed.), Extraterrestrial Altruism: Evolution and Ethics in the Cosmos. Heidelberg: Springer.
Dunér, D. (2014). Conceptual Metaphors of Science: Prolegomena to a Cognitive History of Science. In Akbarov, A. (ed.), Applying Intercultural Linguistic Competence to Foreign Language Teaching and Learning, FLTAL ’14. Sarajevo: International Burch University, 518–525.
Dunér, D., Parthemore, J., et al., eds. (2013). The History and Philosophy of Astrobiology: Perspectives of Extraterrestrial Life and the Human Mind. Newcastle-upon-Tyne: Cambridge Scholars Publishing.
Dunér, D. and Sonesson, G. (in press). The Discovery of the Unknown: A History of Cultural Encounters. In Dunér, D. and Sonesson, G. (eds.), Human Lifeworlds: The Cognitive Semiotics of Cultural Evolution. Berne and Pieterlen: Peter Lang.
Sonesson, G. (2012). Between homeworld and alienworld: A primer of cultural semiotics, in Sign Culture – Zeichen. Kultur Festschrift for Roland Posner. Hess-Lüttich, Ernest W.B. (ed.), 315–328. Würzburg: Königshausen & Neumann.
Sonesson, G. (2012). The meanings of structuralism: Considerations on structures and Gestalten, with particular attention to the masks of Levi-Strauss. In Segni e comprensione, XXVI(78): 84–101.
Sonesson, G. (2012) Between homeworld and alienworld: A primer of cultural semiotics, in Sign Culture – Zeichen Kultur. Festschrift for Roland Posner. Hess-Lüttich, Ernest W.B. (ed.), 315-328. Würzburg: Königshausen & Neumann.
Sonesson, G. (2013) Preparations for discussing constructivism with a Martian (the second coming), in The History and Philosophy of Astrobiology: Perspectives on the Human Mind and Extraterrestrial Life. David Dunér, ed., 185-200. Cambridge Scholars: Nycastel upon Tyne.
Sonesson, G. (2013) Divagations on alterity. In Writing, voice, text: Festschrift for Augusto Ponzio. Petrilli, Susan, ed., 137-142.
Sonesson, Göran (2014) Translation as a double act of communication. A perspective from the semiotics of culture. In Our World: a Kaleidoscopic Semiotic Network. Acts of the 11th World Congress of Semiotics of IASS in Nanjing, October 5 – 9, 2012, Vol. 3, Wang, Yongxiang, & JI, Haihong (eds.), 83-101. Nanjing: Hohai University Press.
Sonesson, G. (2014) Translation and other acts of meaning: In between cognitive semiotics and semiotics of culture. In Cognitive Semiotics 7(2), 249-280

Theme 4. Cognitive semiotic typology
Interactions between cognition/consciousness and language
Blomberg, J. & Zlatev, J. (2009) Linguistic relativity, mediation and the categorization of motion. In Zlatev, J., Andrén, M., Johansson Falck, M. & Lundmark, C. (eds.) Studies in Language and Cognition (46-61). Newcastle: Cambridge Scholars.
Blomberg, J. (2014). Motion in Language and Experience. Actual and Non-actual Motion in Swedish, French and Thai. PhD Thesis, Lund University
Blomberg, J. & Zlatev, J. (2014) Actual and non-actual motion: Why experimental semantics needs phenomenology (and vice versa). Phenomenology and Cognitive Sciences 13(3), 395-418.
Brandt, L. & Pascual, E. (to be published in 2015). Imagined dialogue in advertising: The you-say-it-you-buy-it marketing strategy. In E. Pascual & S. Sandler (eds.), The Conversation Frame: Forms and Functions of Fictive Interaction. John Benjamins
Fagard, B, Zlatev, J., Kopecka, A, Cerruti, M & Blomberg, B.(in press). The Expression of Motion Events: A Quantitative Study of Six Typologically Varied Languages. Proceedings of the 39th annual meeting of the Berkeley Linguistics Society.
Holmer, A. (2013) Greetings Earthlings! On possible features of exolanguage. In Dunér, D. (ed.). The History and Philosophy of Astrobiology: Perspectives on Extraterrestrial Life and the Human Mind. Cambridge Scholars Publishing (157-184).
Zlatev, J, Blomberg, J., David, C. (2010) Translocation, language and the categorization of experience. In Evans, V. & Chilton, P. (eds.), Space in Language and Cognition: The State of the Art and New Directions (389-418). London: Equinox.
Zlatev, J, Blomberg, J. and Magnusson, U. (2012). Metaphors and subjective experience: motion-emotion metaphors in English, Swedish, Bulgarian and Thai. In Foolen, Luedke, Racine and Zlatev, J. (eds.) Moving Ourselves - Moving Others: Motion and Emotion in Consciousness, Intersubjectivity and Language. Amsterdam: Benjamins
Zlatev, J and Blomberg, J. (2014). Die Möglichkeit sprachlichen Einflusses auf das Denken. Zeitschrift für Semiotik 35 (1-2), 63-84. (a)
Blomberg, J. (submitted). Non-actual motion in Swedish, French and Thai. Submitted to Cognitive Linguistics.

Explanatory factors in linguistic typology
Burenhult, N., Holmer, A., Karlsson, A., Lundström, H. & Svantesson, J-O. (2012). Humanities of the lesser-known: an overview, Language Documentation and Description 10: 5–11
Holmer, A. (2011) Formosanska språk, relativisering och språktypologi. In Årsbok, Vetenskapssocieteten i Lund (37 - 58).
Holmer, A. (2012). Evidence from Formosan for a unified theory of adverb ordering, Lingua 122.8: 902–921
Holmer, A. (2013). Lexical clues on music and speech: the view from Seediq muuyas. In Berry, P. (ed.) If I were a drongo bird. Festschrift for Håkan Lundström. Musikhögskolan i Malmö (37–40).
Holmer, A. (2013). Parallel grammars: on being separated by a common language. In Norrby, C. & Flyman Mattsson, A. (eds.). Language Acquisition and Use in Multilingual Contexts. Travaux de l'institut de linguistique de Lund 52 (50 – 59).
Holmer, A. & Billings, L. (2014). Clitic pronouns in Seediq. In I Wayan Arka and N. L. K. Mas Indrawati (eds.). Argument realisations and related constructions in Austronesian languages : papers from 12-ICAL. Volume 2. ANU, Asia-Pacific Linguistics (111-139).
Karlsson, A. and Holmer, A. (2011). Interaction between word order, information structure and intonation in Puyuma. In Papers in Austroasiatic and Austronesian Linguistics, Mitsuaki Endo (ed.), pp. 28-38
Svantesson, J-O & Holmer, A. (in press). Kammu. To appear in Jenny, M. & Sidwell, P. (eds.). Handbook of the Austroasiatic Languages. Brill.
Toyota, J. (2009) On the evolutionary history of 'yes' and 'no'. In Zlatev, J., Andrén, M., Johansson Falck, M. & Lundmark, C. (eds.), Studies in Language and Cognition (504-517). Newcastle: Cambridge Scholars
Toyota, J. (2009) The history of Indo-European languages: alignment change as a clue. In Loudova, Katerina (ed.): Old Indo-European languages from modern perspectives. Brno: Brno university press, 286-294.
Toyota, J. (2009) ‘Evidentiality without direct translation: language contact under occupation.’ Lakić, Igor and Nataša Koštić (eds.) Language and culture in contact. Podgorica: Institute za strane jzike, 117-123.
Toyota, J. (2010) ‘Development of transitivity in Indo-European languages in terms of binary features.’ In Souleimanova, Olga (ed.): Language and Cognition: traditions and new approaches. Frankfurt/Main: Peter Lang Verlag, 400-412.
Toyota, J., Hallonsten, P. & Kovacevic, B. (2012) Counting time and classifier/non-classifier languages. In Toyota, J., Hallonsten, P. & Shchepetunina, M. (eds.) Sense of Emptiness: An Interdisciplinary Perspective (128-143), Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars.
Toyota, J. (2012) Future tense and emptiness. In Toyota, J., Hallonsten, P. & Shchepetunina, M. (eds.) Sense of Emptiness: An Interdisciplinary Perspective (187-208), Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars.
Toyota, J., Hallonsten P., Shchepetunina M. (2012) Prospects on emptiness. In J. Toyota, P. Hallonsten and M. Shchepetunina (eds.) Sense of Emptiness: An Interdisciplinary Perspective (210-215), Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars.

Sound symbolism and iconicity in language
Alhner, F & Zlatev, J. (2010) Cross-modal iconicity: A cognitive semiotic approach to sound symbolism. Sign System Studies, 38(1/4): 298-348. (c)
Johansson, J. & Zlatev, J. (2013). Motivations for Sound Symbolism in Spatial Deixis: A Typological Study of 101 Languages, Public Journal of Semiotics, 5(1): 3-20.
Carling, Gerd & Niklas Johansson (in press). Motivated language change: processes involved in the growth and conventionalization of onomatopoeia and sound symbolism. Acta Linguistica Hafniensia 46 (2).
Carling, Gerd (to appear). Etymology and iconicity in onomatopoeia and sound symbolism. A Germanic case study. In Birgit Anette Olsen (ed.): Etymology and the European Lexicon, Copenhagen: Museum Tusculanum Press.
Zlatev, J. (2014). Human Uniqueness, Bodily Mimesis and the Evolution of Language HUMANA.MENTE - Journal of Philosophical Studies, 27.

Theme 5. Experimental semiotics
Experimental approaches to film (and cognitive film theory)
Barratt, D., Cabak Rédei, A., Innes-Ker, Å., & van de Weijer, J. (in review). Does the Kuleshov effect really exist? Revisiting a classic film experiment on facial expressions and emotional contexts. Target journal: Perception.
Barratt, D. (2014). The geography of film viewing: What are the implications of cultural-cognitive differences for cognitive film theory? In T. Nannicelli & P. Taberham (Eds.), Routledge/AFI Film Reader in Cognitive Media Theory (pp. 62-82). New York: Routledge.
Cabak Rédei, A. (2014). Review of Language, Music, and the Brain: A Mysterious Relationship. In M. A. Arbib (Ed.). Psychomusicology: Music, Mind, and Brain, 24:3.
Cabak Rédei, A. (2014). Cognition and stereotypes in Guess Who is Coming to Dinner: A semiotic and social psychological perspective. Southern Semiotic Review.
Cabak Rédei, A. (in press). Film, music and experimental psychology: Reflections and further directions. In (Ed.), Music and the Moving Image. University of Illinois Press.
Cabak Rédei, A. (in press). Cognitive and semiotic aspects of endings in self-narration: The example of Germaine de Staël. Signata - Annales des sémiotiques.

Experimental approaches to verbal and visual narratives
Ranta, M. (2012). An exploratory pilot study on pictorial narrativity and eye scan patterns. Proceedings for the 22nd Biennial Congress of the International Association of Empirical Aesthetics (IAEA), 22-25 August 2012, Taipei, Taiwan.

Visual attention and emotion
Barratt, D., & Bundesen, C. (2012). Attentional capture by emotional faces is contingent on attentional control settings. Cognition and Emotion, 26(7), 1223-1237.
Sørensen, T. A., & Barratt, D. (2014). Is threat the only modulator of attentional selectivity? Redefining the Easterbrook hypothesis. Frontiers in Psychology, 5(1020). DOI: 10.3389/fpsyg.2014.01020.

Experimental studies on the semantics/pragmatics border
Zlatev, J., Smith. V., van de Weijer, J., & Skydsgaard, K. (2010). Noun-noun compounds for fictive food products: Experimenting in the borderzone of semantics and pragmatics. Journal of Pragmatics, 42(10), 2799–2813.
Smith, V., Barratt, D., & Zlatev, J. (2014). Unpacking noun-noun compounds: Interpreting novel and conventional food names in isolation and on food labels. Cognitive Linguistics, 25(1), 99-147.

Empirical investigations in unified conceptual spaces theory (UCST)
Parthemore, J. (2013, in press). The unified conceptual space theory: An enactive theory of concepts. Adaptive Behavior, 21, 168-177. Special issue on “Foundations of Enactive Cognitive Science”.
Parthemore, J. (2014, in review). Specification of the unified conceptual space, for purposes of empirical investigation. [Paper in preparation for collected volume of papers from the Conceptual Spaces conference, Lund, May 2012 – to be published by Springer.]

Amazonas Project
Goergens, Anne. (2011) Stability and Change in Alignment Systems: A study of agreement patterns in Arawakan languages. B.A. thesis.
Carling, G., Eriksen, L., Holmer, A., & van de Weijer, J. (2013). Contrasting linguistics and archaeology in the matrix model: GIS and cluster analysis of the Arawakan languages. In Borin. L., & Saxena, A. (eds). Approaches to measuring linguistic differences. Berlin: De Gruyter Mouton.

Theory and Methods
Handbook contributions
Sonesson, G. (2010) Pictorial semiotics in  Sebeok, T.A. & Danesi, M. (eds.), Encyclopedic dictionary of semiotics (third revised and updated edition). Berlin: De Gruyter Mouton.
Sonesson, G. (2014) The psychology and semiotics of the picture sign, in Handbook of Visual communication. Machin, D. (ed.), 23-50. Berlin: Mouton de Gruyter.
Sonesson, G. (2014) Some issues in the semiotics of gesture. The perspective of comparative semiotics. In Body - language – communication. An International Handbook on Multimodality in Human Communication. Volume 2. Müller, C., Cienki, A., Fricke, E., Ledewig, S., McNeill, D., & Bressem, J., (eds) 1989-1999. Berlin: DeGuyter
Sonesson, G. (in press) Semiotics of photography: The state of the art. In Trifonas, P. (ed.), International Handbook of Semiotics. Springer.
Zlatev, J. (in press) Cognitive Semiotics. In Trifonas, P. (ed.), International Handbook of Semiotics. Springer.
Zlatev, J. (in press). The emergence of gestures. In B. MacWhinney and W. O’Grady (Eds.) The Handbook of Language Emergence. Malden, MA.: Wiley-Blackwell Publishing

Theory and methods of cognitive semiotics
Blomberg, J. & Zlatev, J. (2013) Actual and non-actual motion: Why experimental semantics needs phenomenology (and vice versa). Phenomenology and Cognitive Sciences, 10.1007/s11097-013-9299-x.
Parthemore, J. (2013) The unified conceptual space theory: An enactive theory of concepts. Adaptive Behavior 21: 168-177
Sonesson, G. (2009) The view from Husserl’s lectern: Considerations on the role of phenomenology in cognitive semiotics, Cybernetics and Human Knowing. 16(3-4): 107-148.
Sonesson, G. (2009) Here comes the semiotic species: Reflections on the semiotic turn in the cognitive sciences. In Wagoner, B. (ed.), Symbolic transformations: The mind in movement through culture and society (38-58). Routledge: London.
Sonesson, G. (2009) Göran Sonesson, in Bundgaard, P. & Stjernfelt, F. (eds.), Signs and meaning: Five questions (207-218). Automatic Press: Milton Keynes, UK.
Sonesson, G. (2010) Semiotics of art, life, and thought: Three scenarios for (post)modernity, Semiotica 183(1/4): 219-242.
Sonesson, G. (2010). Semiosis and the Elusive Final Interpretant of Understanding, Semiotica 179(1/4): 145-258.
Sonesson, G. (2012) The meanings of structuralism: Considerations on structures and Gestalten, with particular attention to the masks of Levi-Strauss, Segni e comprensione, XXVI(78): 84-101.
Sonesson, G. (2012) The foundation of cognitive semiotics in the phenomenology of signs and meanings, Intellectica,212/2, 58, 207-239
Sonesson, G. (2012). Semiotics inside-out and/or outside-in: How to understand everything and (with luck) influence people. Signata (2): 315-348.
Sonesson, G. (2013) The Natural History of Branching: Approaches to the Phenomenology of Firstness, Secondness, and Thirdness. In Signs and Society 1,2, 297-326.
Sonesson, G. (2012) The Phenomenological Road to Cognitive Semiotics. In Culture of communication/Communication of culture – Comunicación de la cultura/Cultura de la comunicación. Proceedings of the 10th World Congress of the International Association for Semiotic Studies (IASS/AIS). Pilar Couto Cantero, Gonzalo Enríquez Veloso, Alberta Passeri, José María Paz Gago (eds.), 855-866. Universidade de Coruña, 2012.
Sonesson, G. (2012) A Final Move in Chess. Beyond the Picture Sign in Visual Semiotics. In Culture of communication/Communication of culture – Comunicación de la cultura/Cultura de la comunicación. Proceedings of the 10th World Congress of the International Association for Semiotic Studies (IASS/AIS). Pilar Couto Cantero, Gonzalo Enríquez Veloso, Alberta Passeri, José María Paz Gago (Eds.), 1397-1408. Universidade de Coruña, 2012.
Sonesson, G. (2013) La imagen dentro de la evolución semiótica. In Semióticas de la imagen. De Rugeriis, Romina, Galavís, Edgar, & González, Angélica (eds.): 13-27. Universidad de Zulia: Maracaíbo.
Sonesson, G. (2014) Still do not block the line on inquiry: On the Pericean way to cognitive semiotics. In Cognitive Semiotics 7(2), 281-296
Sonesson, G. (2015) From Remembering to Memory by Way of Culture. A Study in Cognitive Semiotics. In Southern Journal of Semiotics – Special issue: “Memory as a Representational Phenomenon”. 5 (1): 25-52
Sonesson, G. (in press) Le jeu de la valeur et du sens. À paraître dans La valeur en sémiotique. Biglari, Amir (éd.)
Sonesson, Göran (in press) Phenomenology meets Semiotics: Two Not So Very Strange Bedfellows at the End of their Cinderella Sleep. To appear in Metodo.
Zlatev, J. (2009) Levels of meaning, embodiment, and communication. Cybernetics and Human Knowing. Vol 16, 3-4: 149-174.
Zlatev, J. (2010) Phenomenology and cognitive linguistics. In: Shaun Gallagher and Dan Schmicking (eds) Handbook on Phenomenology and Cognitive Science, 415-446. Dordrecht: Springer.
Zlatev, J. (2011) What is cognitive semiotics?, Semiotix: A Global Information Bulletin, XN-6.
Zlatev, J. (2011) From cognitive to integral linguistics and back again. Intellectica, 56: 125-147.
Zlatev, J. (2012) Cognitive semiotics: An emerging field for the transdisciplinary study of meaning, Public Journal of Semiotics, 4(1): 2-24.
Zlatev, J., (2012). Motion, Emotion and Mind Science. In: A. Foolen, J. Zlatev, U. Luedke, and T. Racine (eds.) Moving Ourselves - Moving Others. Motion and emotion in consiousness, intersubjectivity and language. Amsterdam: Benjamins.
Zlatev, J. and Blomberg, J. (2014). Die Möglichkeit sprachlichen Einflusses auf das Denken (The possibility of linguistic influence on thought) In Zietschrift für Semiotik. Die Neo-Whorfian Theorie: Das Wiedererstarken des linguistischen Relativitätsprinzips, Band 35, Heft 1-2/2013.


Theory of iconicity and pictoriality
Sonesson, G. (2010) Iconicity strikes back : the third generation — or why Eco still is wrong (plenary peech at the Sixth Congress of the International Association for Visual Semiotics, Quebec City, Quebec, October 14-21, 2001). In Costantini, M. (ed.), La sémiotique visuelle: nouveaux paradigmes. Bibliotèque VISIO 1 (247-270). L'Harmattan: Paris.
Sonesson, G. (2010) From mimicry to mime by way of mimesis: Reflections on a general theory of iconicity, Sign Systems Studies 38(1/4): 18-66.
Sonesson, G. (2011) Iconicity in the ecology of semiosis. Reprinted in Semiotics. Critical Concepts in Language Studies. Volume III: Text and Image. Frederik Stjernfelt and Peer F Bundgaard, (eds.), 333-353. London & New York: Routledge.
Sonesson, G. (2011) The mind in the picture and the picture in the mind: A phenomenological approach to cognitive semiotics, Lexia - Rivista di Semiotica, 07/08: 167-182.
Sonesson, Göran (in press) The mirror in-between picture and mind. A phenomenologically inspired approach to cognitive semiotics. To appear in Chinese Semiotic Studies.
Sonesson, Göran (in press)  Signs and Gestalten. From Visual Thinking to Pictorial Concepts. To appear in Gestalt Theory

Visual rhetoric
Sonesson, G. (2009) Au-délà du language de la dance: Les significations du corps, Degres-Revue de Synthese à Orientation Semiologique (139-40): C1-C25.
Sonesson, G. (2010) Bildens yta och djup: Grunder för en bildsemiotik, Signs Scandinavian Section, 1: 115-162.
Sonesson, G. (2010) Rhetoric from the standpoint of the Lifeworld, Nouveaux Actes Sémiotiques [en ligne]. Actes de colloques, 2008, Le Groupe μ. Quarante ans de rhétorique – Trente-trois ans de sémiotique visuelle.
Sonesson, G. (2011) La rhétorique des transformations homogènes. Ou l'argumentation fondée sur la structure de la réalité, plenary speech at the 9th Congress of the International Association for Visual Semiotics, Venise, 13-16 April 2010. In Migliori, T. (ed.), Retorica del Visibili (309-320). Roma: Aracne Editrice.
Sonesson, G. (2013) Two strands of rhetoric in advertising discourse. In International Journal of Marketing Semiotics, I, 6-24.
Sonesson, G. (in press) Necker’s Cube, Rubin’s Vase, the Devil’s Turning Fork, the Duck/Rabbit and the Cat/Coffee Pot Revisited. On Pseudo-Dilemmas of the Lifeworld and the Picture. Plenary speech at the 10th Congress of the International Associa

Bidragsförvaltare
Lunds universitet
Diarienummer
M2008-0408:1-PK
Summa
SEK 33 000 000
Stödform
RJ Program
Ämne
Annan samhällsvetenskap
År
2008