Etnografins Transformationer/Runaway Methods: Ethnography and Its New Incarnations
Tom O'Dell, institutionen för kulturvetenskaper, avd. för etnologi, Lunds universitet
2009-2013
Projektets mål har varit att studera vad som händer när ett metodologiskt koncept och en forskningsstrategi rör sig mellan olika discipliner och fält. I projektet tog vi utgångspunkt i hur etnografiska kompetenser har blivit centrala färdigheter inom akademin, inte minst kulturvetenskaperna, men även bortom akademin i konstvärlden och i affärsvärlden. Slutligen syftade projektet till att använda kunskap inhämtad utanför akademin för att utveckla nya metodologiska sätt att genomföra och förstå etnografi inom akademin. Som en del av detta sökte vi teoretisk insikt i betydelsen av fenomen som appropriering och översättning. Dessa var de ursprungliga målen med projektet, och de förblev också i centrum genom projektets förlopp.
Projektets tre viktigaste resultat
1) Utvecklingen av konceptet "composing ethnography".
2) Den teoretiska argumentationen för betydelsen av att röra sig från förståelsen av etnografiska processer och resultat som representationer av kultur mot hur etnografiska processer kan innefatta en mångfald av modaliteter och renderingar av kultur.
3) Expansionen och utvecklingen av ett omfattande forskningsnätverk av forskare och konstnärer som arbetar med tillämpad kulturforskning i Australien, i Storbritannien, i de nordiska länderna samt i USA och Kanada.
Genom att se etnografi som en kompositionsprocess argumenterar vi mot förståelsen av etnografi som en linjär process (där etnografi ses som en rörelse från planeringsfas via fältarbete till en slutlig skrivfas). Etnografi som en kompositionspraktik betonar också en pedagogisk rörlighet där studenter rör sig mellan metod, material, teori och analys på ett öppet sätt. Vi betonar också betydelsen av kroppens sensoriska och den digitala teknikens roll i insamlingen och bearbetningen av empiriskt material. Detta har lett fram till det vi kallar för kulturell rendering (Rendering Culture), genom vilket vi argumenterar för en bättre förståelse och teoretisk utveckling av de sätt etnografiskt material genom olika modaliteter kan beröra och informera människor i olika kontexter. Härtill hör ett fokus på textbaserade etnografier, men framförallt handlar det om att arbeta med och utforska andra modaliteter och kommunikationsformer. Våra presentationer och publicerade artiklar har väckt stort intresse för vårt arbete, vilket snabbt har lett oss in i nya forskningsnätverk med människor som jobbar med tillämpad etnografi liksom forskare som utforskar etnografins teoretiska dimensioner. Involveringen i dessa nätverk har varit avgörande för utvecklingen av vårt teoretiska tänkande och kunnande.
Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet
Vårt arbete med att teoretisera kulturell rendering liksom metodologiska sätt att använda oss av detta koncept utvecklades relativt sent i projektet. En viktig fråga som har väckts genom detta arbete är hur digital teknik och sensoriska metoder kan användas för att skapa nya upplevelser av kultur vilka kan engagera och producera ny förståelse för kulturella världar. I linje med detta ser vi ett behov av att ytterligare problematisera etnografiska resultat. När George Marcus började tala om "multi-sited ethnography" var han primärt intresserad av att problematisera nya sätt att tänka kring hur material kan samlas in och dras in i forskningsprocessen. Vårt arbete i tillämpade kontexter har gjort oss om att vi behöver problematisera etnografins potentiella utkomster, genom att definiera vårt arbete i termer av "multi-targeted etnography", det vill säga att ett etnografiskt arbete kan vara avsett för en rad olika mål och sammanhang. Etnografi med multipla mål har delvis att göra med vilka former och medier för kommunikation som används. Text fungerar ofta bra som kommunikationsform bland forskare och inom akademin, medan ljud och visuella gestaltningar kan fungera bättre i flera sammanhang bortom akademin. I korthet, om etnologi ska kunna uppfattas som användbart i dagens samhälle, måste vi arbeta med nya sätt att presentera resultat. Dessa sätt kan inkludera text i vissa sammanhang, medan andra modaliteter kan bli aktuella i andra sammanhang.
Projektets internationella bas
Arbetet med projektet har länkat oss samman med ett omfattande nätverk av kulturforskare som arbetar i Nordamerika. Som ett resultat av vårt engagemang i detta expanderande nätverk har vi blivit tillfrågade att delta i såväl publikationer som konstutställningar. Parallellt med vårt arbete i RJ-projektet har vi skrivit STINT-ansökningar och fått finansiering för utbyte med kollegor vid RMIT i Melbourne, Australien. Detta samarbeta har bland annat lett till en gemensam publikation i tidskriften Senses and Society under hösten 2013. För närvarande arbetar vi tillsammans med våra australiensiska kollegor och ett bredare nätverk av forskare (baserade i Storbritannien, Skandinavien och USA) intresserade av tillämpningar av kulturforskning. Detta arbete kommer att leda till en ny antologi som undersöker och utvecklar hur tillämpad kulturforskning kan bidra till teoretisk utveckling. Under 2012 initierade vi även samarbete med forskare i Finland baserade vid Helsingfors universitet, som är intresserade av metodologisk och teoretisk utveckling av etnologiska praktiker. Projektets forskning har därutöver även presenterats vid konferenser och seminarier i städer som San Francisco, New Orleans och Chicago i USA. Montreal och Victoria B.C, Kanada samt i Milton Keynes, Storbritannien och i flertalet skandinaviska städer samt i Melbourne, Australien. Sammanfattningsvis, så reflekteras projektets resultat genom alla de kontakter vi har etablerat med ledande forskare inom för projektet relevanta fält i Nordamerika, Australien och Europa.
Spridningen av forskningen utanför akademin
Inom ramarna för projektet lanserade vi en webbplats och en Facebook-sida, båda med namnet Ethnography North. Dessa digitala resurser har använts för att publicera open access-versioner av arbete som emanerat ur projektet, liksom för att informera och diskutera projektet. Facebook-sidan fungerar som en nod genom vilken människor intresserade av tillämpad kulturanalys kan kommunicera och ha ett utbyte av idéer. Ethnography North webbplatsen har till viss del samma funktion, men börjar också bli en resurs för forskare från andra universitet att sprida sina resultat kring ämnen relaterade till tillämpad kulturanalys. En serie artiklar av denna karaktär var planerade att börja publiceras under hösten 2013. Nu kommer de att finnas online under första hälften av 2014. Information och kunskapsutbyte har också skett i konstnärliga sammanhang genom Willims deltagande i en rad utställningar och evenemang, till exempel Ethnographic Terminalia (New Orleans 2010 samt Chicago 2013).
Projektets två mest betydelsefulla publikationer
1) Irregular Ethnographies, temanummer av tidskriften Ethnologia Europaea
2) Transcription and the Senses: Cultural Analysis When It Entails More Than Words. I Senses and Society (8):3: 314-334.
Temanumret Irregular Ethnographies knöt samman innovativa exempel av och diskussioner kring etnografi av ledande forskare från Skandinavien, USA och Storbritannien. Volymen redigerades av O´Dell och Willim och förutom introduktionskapitlet som de skrev innehåller det även texten "Composing Ethnography". Den senare texten, liksom volymen generellt, har fått stor spridning och ett gott mottagande. Som en följd har O´Dell och Willim mottagit flertalet förfrågningar om att presentera deras arbete eller att vara keynote speakers vid stora internationella konferenser. I en färsk utvärdering av den Etnologiska avdelningen i Lund där O´Dell och Willim arbetar, framhölls volymen som ett speciellt viktigt arbete som driver den Europeiska etnologin framåt. Texten i Transcription and The Senses publicerades inte förrän i november 2013, men tidigare versioner av texten har använts i metodologi-kurser, och har blivit väldigt uppskattad av studenter. Tidigare versioner och presentationer har också fått lovord och beskrivits som innovativa och tankeväckande av kollegor i USA, Australien och Skandinavien.
Projektets publiceringsstrategi
Projektet har strävat efter att publicera texter i högt rankade och ansedda internationella tidskrifter samt genom internationellt välansedda förlag. Nackdelen med denna strategi är den långa tid det tar att gå från text till färdig publikation. I värsta fall kan denna tid vara över två år. Fördelen är att det försäkrar att projektets forskning når till en stor publik och därmed får en betydligt större chans att citeras och uppmärksammas. För att möta RJ:s krav på open access har vi i några fall publicerat tidigare versioner av arbetena i Lunds universitets digitala biblioteksresurser, där de kan nås fritt via internet. I några fall har vi, med aktuellt förlags tillstånd, publicerat PDF-versioner av texter via Ethnography North (webbplatsen startad av projektet). Trots att projektets finansiering avslutas 31 december 2013 kommer en rad publikationer där RJ kommer att anges som finansiär att publiceras under kommande år. Till dessa hör konferenspapers och keynote-föredrag som vi för närvarande arbetar med. Dessa kommer att utvecklas till artiklar samt en bok som sammanför idéer och empiriskt material genererat av projektet.
Publikationer
Webbsidor:
http://ethnographynorth.net/
Publikationslista:
- Fors, V. & O’Dell, T (submitted) Body Monitoring: On the Need to put Culture into the Quantifying Equation. Culture Unbound.
- O’Dell, T. & Willim, R. (submitted) In The Loop: Rendering Culture and Multi-Targeted Ethnography in Applied Contexts. Ethnologic Horizons.
- O’Dell, T. & Willim, R. (Accepted & forthcoming, spring 2014) Applied Cultural Analysis: Ethnography as Compositional Practice. Handbook of Business Anthropology. Walnut Creek: Left Coast Press.
- Willim, R. (Accepted & forthcoming 2014)) Transmutations of Noise. In: Czarniawska, Barbara & Löfgren, Orvar. Coping with Excess. How Organizations, Communities and Individuals Manage Overflows. Cheltenham: Edward Elgar.
- O’Dell, T. (2013) Mobile Spaces of Affect: A Cultural History of the Future. In Thomas Kaiserfeld & Tom O’Dell (eds.), Legitimizing ESS: Big Science as Collaboration Across Boundaries. Lund: Nordic Academic Press.
- O’Dell, T. & Willim, R. (2013) Transcription and the Senses: Cultural Analysis When It Entails More Than Words. In Senses and Society. 8(3): 314-334.
- Willim, R (2013a) Out of Hand – Reflections on Elsewhereness. In: Schneider, Arnd and Wright, Christopher. Anthropology and Art Practice. London: Bloomsbury Academic.
- O’Dell, Tom & Willim, Robert (2011a) Editors of the thematic issue, “Irregular Ethnographies.” In Ethnologia Europea 41:1 2011.
- O’Dell, Tom & Willim, Robert (2011b) Irregular Ethnographies. In Ethnologia Europea.
- O’Dell, Tom & Willim, Robert (2011c) Composing Ethnography. In Ethnologia Europea.
- Willim, Robert (2010) När nätet växer. Om algoritmiska och irreguljära metoder. I: Nätverket – Etnologisk tidskrift, 2010, 17.
Utställningar och presentationer av arbeten relaterade till frågor om etnografi och projektet.
Willim, R. Imaginary Venues [Almost There – Washington Park] (2013) Video artwork produced and screened at Exhibition as Residency, Ethnographic Terminalia, Chicago, November 2013.
Willim, R. Fieldnotes (2013) Video art series, screened at Exhibition as Residency, Ethnographic Terminalia, Chicago, November 2013.
-Weberg A. & Willim R. Elsewhereness. Series of videoworks examining site-specificity and the ends of ethnography.
Screened and exhibited at:
Directors Lounge – Short Cuts to Japan, as part of The 10th Japan Day, Düsseldorf, Germany, October 15 2011.
The 2nd International Visual Methods Conference, Milton Keynes, UK, September 13 – 15, 2011.
The 6th Annual Carnival of E-Creativity (CeC 2011), Sattal Estate, Bhimtal, Uttarakhand, India, February 18-20, 2011.
KZNS Gallery, Durban South Africa. January 25 - February 19, 2011.
The 6th Berlin International Directors Lounge, the festival for contemporary media and film. Berlin, Germany, February 11-21, 2010.
Futureeverything, Manchester, UK May 12-20 2010.
Magistrale 2010 – Neue Bewirtschaftung - urban symbols and interferences. Berlin, Germany, October 9, 2010.
Antimatter Film Festival, Victoria BC, Canada, October 12, 2010.
Impakt Festival, Utrecht, Netherlands, 13 – 17 October, 2010.
The Bioscope, Johannesburg, South Africa. November 6-7, 2010.
Ethnographic Terminalia, Du Mois Gallery, New Orleans, USA, November 11 – December 3, 2010.