Sexualiteten i hjärnan – Hjärnforskning, medier, kunskapsproduktion.
Projektets syfte är att undersöka hur sexualitetens samtida betydelser skapas i interaktionen mellan naturvetenskapliga kontexter och andra kulturella kontexter. Vi tänker oss en tudelad studie. I den första delen kartlägger och analyserar vi ett 70-tal hjärnforskningsstudier. I fokus står frågan om vilka förståelser av sexualitet som reproduceras i hjärnforskningen om sexualitet. I studiens andra del undersöker vi hur hjärnstudiernas resultat kommuniceras i offentligheten i den svenska kontexten. Fyra aspekter står i fokus. Hur motiveras forskningen av såväl forskarna som finansiärerna? Hur formuleras studierna i tredje uppgiften? Hur hanterar media informationen? Vilka diskussioner används resultaten som inlägg i?
Inom projektet som helhet arbetar vi med att besvara tre frågor: - Vad avses med sexualitet inom hjärnforskningen? - Vad säger sig hjärnforskningen vilja veta om den mänskliga sexualiteten? - Vad gör hjärnforskningens rön med samhällets förståelser av sexualitet?
Studien är ett bidrag till en länge efterfrågad förståelse för hur kunskap om sexualitet och kön produceras i skärningspunkten mellan naturvetenskap och kultur. Ambitionen är att bidra till dekonstruktionen av den dikotoma uppdelningen mellan kultur och natur som präglar såväl kultur- och samhällsforskning som naturvetenskapens forskning om kön och sexualitet.
Slutredovisning för P09-0818:1-E, ”Sexualiteten i hjärnan – Hjärnforskning, medier, kunskapsproduktion.”
Projekt P09-0818:1-E har avbrutits, med medsökande Isabelle Dussauges godkännande, på grund av att projektansvarig Ingeborg Svensson erhållit ett biträdande lektorat på etnologiska avdelningen på Institutionen för kulturvetenskap, Göteborgs universitet. Att avsäga sig projektet var ett krav från etnologiska avdelningen för att Ingeborg Svensson skulle få tjänsten.
Projektet blev finansierat oktober 2009. Vi beslöt oss då, på grund av den finansiering och tjänster vi vid tidpunkten innehade, för att tillträda så sent som möjligt, det vill säga med slutdatum 2012-12-31. Isabelle Dussauge hann dock aldrig tillträda sin tjänst innan det i juni 2011 stod klart att projektet skulle avslutas.
Ingeborg Svensson började sin projektanställning 2011-03-01 och avträder den 2011-08-31. Under dessa sex månader, en tredjedel av Ingeborg Svenssons sammanlagda projekttid, har hon ägnat sig åt inläsning, påbörjat insamling av material samt bearbetning av tidningsmaterial. Det hitintills nedlagda arbetet har inte gett upphov någon förändring i projektets inriktning. Däremot har det genom fördjupning i den senaste utkomna forskningen tydligare framkommit vilket sammanhang föreliggande studie är en del av. Detta har artikulerats i presentationen ”What are cultural studies of scientific knowledge?” på den av RJ finansierade workshopen ”Broar och brott mellan biologi och det sociala – nya utmaningar och empiriska nedslag med fokus på kropp och medicin”, 7-8 april 2011, Lunds universitet. Denna workshop ligger till grund för ett nytt nationellt nätverk för forskare som arbetar med frågeställningar i skärningspunkten naturvetenskap och humaniora/samhällsvetenskap. I detta nätverk är nu Isabelle Dussauge och Ingeborg Svensson medarrangörer för nästa nätverksträff.
Därutöver har Ingeborg Svensson presenterat ”Sexualiteten i hjärnan” på en nätverksträff för queerforskning ”We’re here, we’re queer – are we used to it?”, 10 juni 2011, Södertörns högskola.
På grund av tidsbrist kommande termin får det hittills utförda arbetet tillfälligt läggas åt sidan. Följande termin (Vt 2012) har jag, Ingeborg Svensson, dock för avsikt att färdigställa en artikel utifrån det nedlagda arbetet. För denna kommer jag att söka publiceringsbidrag för publicering i open access. I publikationen kommer det också att anges att arbetet delvis genomförts med anslag från Stiftel¬sen Riksbankens Jubileumsfond.
Eftersom detta snarare är en avhoppsrapport än slutrapport har jag inte kunnat följa RJ’s anvisningar i någon större utsträckning. Inte heller har jag skickat in en engelsk version då jag inte avrapporterar något av vetenskaplig innebörd. Jag hoppas denna bedömning var korrekt. Annars får ni återkomma så korrigerar jag det fortast möjligt.