Gunnar Björnsson

Ansvar i Komplexa System

Frågor om ansvar har en viktig plats i vårt moraliska tänkande, och påverkar uppfattningar om lämpligheten av beröm, belöningar, klander och bestraffningar, liksom uppfattningar om rättvis fördelning av bördor och nyttigheter. Filosofiska teorier om ansvar har till stor del handlat om individuellt moraliskt ansvar, och det gäller även EH ("the Explanation Hypothesis"), den modell som projektet ANSVAR I KOMPLEXA SYSTEM utgår från. Men många viktiga ansvarsfrågor idag är mer komplexa: i vilken grad är t. ex. olika stater, företag eller enskilda individer ansvariga för klimatförändringar eller fattigdom? Vad ger det dem för skyldigheter? En starkt integrerad och globaliserad värld som vår kräver en fördjupad förståelse av ansvar i komplexa sociala system, och projektet syftar till att utvidga vår modell så att den kan öka denna förståelse.

Vi fokuserar på fyra uppgifter:

1. Att förfina tillämpningen av EH på komplexa system genom att kartlägga vilka förklaringar av händelser som är relevanta när aktörer tillskrivs ansvar för dessa händelser.

2. Att med hjälp av EH klargöra vad det innebär att en kollektiv agent, dvs. en agent som själva konstitueras av flera andra agenter (en stat, ett företag, etc.), är ansvarig för vissa händelser.

3. Att undersöka hur olika aktörer i komplexa system kan dela ansvar för en händelse.

4. Att undersöka relationen mellan olika sorters ansvar och resulterande förpliktelser att kompensera för skada eller förhindra att skadan fördjupas.
Slutredovisning

SYFTE

Frågor om ansvar har betydelse för lämpligheten av beröm, klander, belöningar och bestraffningar, liksom för den rättvisa fördelning av bördor och nyttigheter. Samtidigt som filosofiska teorier om ansvar har till stor del handlat om individuellt moraliskt ansvar så är många viktiga ansvarsfrågor idag mer komplexa: i vilken grad är t. ex. olika stater, företag eller enskilda individer ansvariga för klimatförändringar eller fattigdom? Vad ger detta dem för skyldigheter? En starkt integrerad och globaliserad värld kräver en fördjupad förståelse av ansvar i komplexa sociala system, och projektets syfte var att utveckla en befintlig modell för ansvarstillskrivanden för att öka denna förståelse. I enlighet med planen fokuserade vi på fyra uppgifter:
1. Att förfina tillämpningen av modellen på komplexa system.
2. Att med hjälp av modellen klargöra vad det innebär att en kollektiv agent, dvs. en agent som själva konstitueras av flera andra agenter är ansvarig för vissa händelser.
3. Att undersöka hur olika aktörer i komplexa system kan dela ansvar för en händelse.
4. Att undersöka relationen mellan olika sorters ansvar och resulterande förpliktelser att kompensera för skada eller förhindra att skadan fördjupas.


CENTRALA RESULTAT

I relation till UPPGIFT 1 har vi utvecklat den initiala modellen till en sofistikerad generell teori om retrospektivt moraliskt ansvar, den sorts ansvar som grundar moraliskt klander och förtjänst [4][5]. Relationen mellan moraliskt ansvar och ansvar som grundar klander och förtjänst i icke-moraliska sammanhang har klargjorts via en generell teori om alla dessa typer av ansvar och genom att i enlighet med en viktig utveckling inom ansvarsforskning knyta moraliskt ansvar och förtjänst till agentens ”viljekvalitet”. Viljekvaliteten förstås i sin tur i termer av om agenten bryr sig om moraliskt viktiga företeelser på ett sätt som rimligen kan krävas av henne. Sammanfattningsvis säger ”EXPLANATORY QUALITY OF WILL” (EQW) att X är klandervärd (berömvärd) för Y om och endast om Y är moraliskt dåligt (bra) och förklaras på ett normalt sätt av att X viljekvalitet föll under (överskred) vad som rimligen kan krävas av X. Vi har undersökt EQW:s implikationer genom att stava ut relationen mellan retrospektivt moraliskt ansvar och viktiga sorters moraliska förpliktelser och framåtblickande moraliskt ansvar ([1][2][7]). I andra arbeten har vi också visat hur projektets modell för ansvarstillskrivanden bättre redogör för diverse intuitioner om minskat ansvar än konkurrerande modeller ([2][3][9][10]).

I relation till UPPGIFT 2 förstår EQW moraliskt agentskap I termer av de förmågor som krävs för att vara föremål för rimliga krav på att bry sig moraliskt viktiga företeelser, och då primärt förmågan att bry sig och att svara mot sådana krav ([4], under färdigställande). Hos människor inbegriper detta rimligen förmågan att känna skuld; [8] försvarar taken att en rätt organiserat kollektiv agent kan ha motsvarande förmågor.

I relation till UPPGIFT 3 har projektet utarbetat en rikare förståelse av delat ansvar och relaterade former av delade förpliktelser och delat framåtblickande ansvar. Centralt här har varit att identifiera viktiga likheter mellan individuella och delade fall av ansvar och förpliktelser ([1][6]; under färdigställande).

I relation till UPPGIFT 4 har projektet kartlagt och analyserat relationer mellan å ena sidan delade förpliktelser och delat bakåtblickande och framåtblickande ansvar, och å den andra individuella förpliktelser och framåtblickande ansvar. För att nå bortom det blotta katalogiserandet av intuitivt rimliga kopplingar mellan dessa har vi utarbetat generella analyser av förpliktelser och framåtblickande ansvar ([1][6][7]). Enligt EQW har delat ansvar att göra med vad som rimligen kan moraliskt krävas att man bryr sig om och därmed, tycks det, vad som kan krävas av enskilda moraliska agenter. Men krav riktade mot agenter i en grupp kan vara annorlunda än de som riktas mot agenter tagna i enskildhet (under färdigställande). Vad gäller delade förpliktelser har särskilt fokus ägnats att förklara hur individuella förpliktelser kan uppstå i fall där individer saknar inflytande över huruvida det övergripande målet uppnås, hur de kan ge upphov till delade förpliktelser med avseende på det målet, och hur sådana delade förpliktelser i sin tur kan ge upphov till individuella förpliktelser att bidra till uppfyllandet av det målet [6]. Vi har också tentativt försvarat vissa specifika krav som uppstår i relation till klimatförändringar ([6][11]; under färdigställande).


NYA FORSKNINGSFRÅGOR GENERERADE AV PROJEKTET

För att säga någonting om vilka individuella förpliktelser som genereras av delat ansvar, delad klandervärdhet, och delade förpliktelser så behöver något sägas för att urskilja olika sorters förpliktelser, identifiera vilka som är av intresse för våra studier, och hur förpliktelser kan generera vidare förpliktelser. Preliminära förslag utvecklades i [2] och [6]. Arbetet med projektets huvuduppgifter gjorde också klart att någonting behövde sägas om prospektivt eller normativt ansvar då inga tillnärmelsevis rimliga hypoteser ännu hade presenterats. Vi utarbetade ett första förslag i [7]. För en fullständig bild av vårt ämnesområde behövs också en överblick över de olika sorters sätt på vilka en agent kan bli ”moraliskt befläckad” genom att ha varit inblandad i eller relaterad till ett skadligt utfall eller moraliskt dåligt handlande utan att därför vara vare sig individuellt eller kollektivt ansvariga för det. Både Björnsson och Brülde arbetar vidare med dessa frågor. Vårt strategiska fokus på likheter och skillnader mellan enskilda agenter och grupper av agenter har också väckt nya frågor kring individer och deras förpliktelser. Utvecklingen av EQW har vidare klargjort vikten av frågan om vad det kan krävas att individer bryr sig om, och i vilken utsträckning. Frågan relaterar till centrala teman i normativ etik och speciellt till frågor som väcks av dygdetiska angreppssätt, men skulle behöva bli föremål för egna systematiska studier.


PROJEKTETS INTERNATIONELLA FÖRANKRING

Björnsson har samförfattat artiklar med Derk Pereboom (Cornell) och Kendy Hess (Holy Cross), och var våren 2013 gästforskare vid FSU Tallahassee inom ramarna för deras projekt Big Questions in Free Will. Björnsson var koordinator för Moral Responsibility Research Initiative (senare ”GRP”) vid Göteborgs universitet fram till hösten, och är sedan dess en av GRP:s forskare. Brülde har också varit anknuten till GRP. GRP har varit en magnet för internationell ansvarsforskning, har för tillfället fyra utländska postdocar och har organiserat ett antal workshopar och en större konferens rörande ansvarsfrågor. Björnsson har deltagit i organiserandet av två upplagor av Social Complexes: Parts and Wholes (Göteborg, Lund) och av European Network of Social Ontology V (Lund), och organiserade Responsibility in Complex Systems (Umeå), alla med huvudsakligen internationella deltagare. Under projektperioden har både Björnsson och Brülde gjort flera ansvarsrelaterade presentationer vid andra internationella workshopar och konferenser (Björnsson närmare 30, två gånger inbjuden som keynote eller huvudtalare).


FORSKNINGSINFORMATIVA INSATSER

Brülde har gjort över tio presentationer på teman som anknyter till projektet för icke-specialister och allmänhet; Björnsson har gjort en handfull. Brüldes bok om klimatetik (med Duus-Otterström) var riktad till allmänheten.


DE TVÅ VIKTIGASTE PUBLIKATIONERNA

Då projektet stegvis förfinat och utökat tillämpningen av en given ansvarsmodell så kommer varje val av två artiklar som de viktigaste att vara godtyckligt. Men både ”Essentially Shared Obligations” ([1]) och “Corporate Crocodile Tears? On the Reactive Attitudes of Corporate Agents” ([8]) exemplifierar för projektet centrala strategier. Den förra tar sig an frågan om delade förpliktelser genom att analysera ett centralt förpliktelsebegrepp och närmare undersöka individuella förpliktelser vars uppfyllande inte kräver avsiktliga beslut eller involverar ett antal icke koordinerade moment analogt med individuella bidrag till uppfyllandet av delade förpliktelser. Enligt det förslag som utarbetas så gäller, i grova drag, att X har en moralisk förpliktelse att utföra H om, och endast om, X utförande att H skulle garanteras om X uppvisade den viljekvalitet som rimligen kan krävas av X. Det argumenteras sedan för att det villkoret kan uppfyllas av grupper av agenter på samma grunder som av enskilda agenter. Förslaget utarbetas ytterligare i [6], och motsvarande strategi utarbetas i pågående arbete för att öka förståelsen av delat ansvar.

Artikel [8] argumenterar för att kollektiva agenter kan vara fullfjädrade moraliska agenter även om mänskligt moraliskt agentskap kräver förmåga till så kallade reaktiva attityder, och då främst skuld. Hos människor spelar skuldkänslor en roll i reglerandet av förmågan att bry sig om rätt saker och att svara mot moraliska krav på att bry sig om dessa. Här argumenteras för att kollektiva agenter skulle kunna ha motsvarande förmågor. Strategin in [8], liksom i flertalet andra artiklar inom projektet, är att tillämpa analyser av ingående begrepp som har rimlighet oberoende av tillämpningar på specifikt kollektiva fenomen.


PUBLIKATIONSSTRATEGI

De flesta av projektets publikationsval har styrts av målet att maximera spridning av projektets arbeten. Vi betalade för open access-publicering av [1] och [8]. Andra publikationer i internationella sammanhang har gjorts tillgängliga via hemsidor och den viktigaste sajten för sökning av filosofiska publikationer, PhilPapers.org. På initiativ av Oxford University Press arbetar Björnsson med ett bokmanuskript ägnat åt att ytterligare förfina och utöka EQW, eftersom en monografi är särskilt väl lämpad för att försvara och tydliggöra modellens övergripande teoretiska kraft.

Bidragsförvaltare
Umeå universitet
Diarienummer
P12-0733:1
Summa
SEK 3 104 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Filosofi
År
2012