Martin Dribe

Skånes ekonomisk-demografiska databas 1650-2010

Projektets syfte är att utöka och förbättra en existerande forskningsinfrastruktur med målet att stimulera ny forskning om befolkningsfrågor i ett flervetenskapligt perspektiv. Dessa frågor rör omfattande samhälleliga utmaningar som exempelvis ojämlikhet och hälsa, invandrarnas integration i samhället och nya villkor för att kombinera arbets- och familjeliv i det moderna samhället. Genom att erbjuda forskare från samhällsvetenskap, humaniora och medicin högkvalitativa data öppnar vi upp helt nya möjligheter att empiriskt undersöka en rad viktiga frågeställningar. Detta kräver både storskalig digitalisering av data och utvecklande av användarvänliga system för datauttag och spridning av data. Skånes ekonomisk-demografiska databas (SEDD) är en redan existerande forskningsinfrastruktur som har utgjort grunden till en rad forskningsprojekt kopplade till Centrum för ekonomisk demografi vid Lunds universitet. Föreliggande projekt syftar till att digitalisera och länka information från inkomst- och taxeringslängderna till den existerande databasen. Dessa register innehåller årligt uppdaterad information om yrke och inkomst av olika slag och finns tillgängliga på individnivå från ca 1900. Genom att länka information om ekonomiska och sociala faktorer till existerande demografiska data ökas väsentligt det vetenskapliga värdet av databasen. Den ger helt nya möjligheter till detaljerade studier av ekonomisk-demografiska interaktioner.
Slutredovisning

Syftet med detta projekt är att utvidga och förbättra en existerande forskningsinfrastruktur med avsikt att främja ny forskning inom befolkningsfrågor utifrån ett tvärvetenskapligt ramverk.

Relevanta frågor med brännande aktualitet berör områden såsom ojämlikhet inom familjen och hälsoutfall, integration av invandrare, och nya förutsättningar för kombination av arbete och familjeliv i dagens samhälle. Genom att förse forskare inom såväl samhällsvetenskaper som humaniora och medicin med ett unikt empiriskt underlag och utmärkta data kan helt nya möjligheter öppnas upp för att vetenskapligt bemöta en rad angelägna frågeställningar. Detta kräver både storskalig digitalisering av data och skapandet av användarvänliga system för datauttag och spridning av data.

Projektet avser specifikt att digitalisera och länka information från inkomst- och taxeringsregister till de demografiska data för Landskrona som håller på att digitaliseras inom ett projekt finansierat av Vetenskapsrådet. Dessa register innehåller årliga uppgifter över yrke och olika inkomstkällor. Data finns tillgänglig på individnivå från ca 1900 och framåt.   

Databasens vetenskapliga värde kommer väsentligt att öka i och med att de huvudsakligen demografiska uppgifter för Landskrona som Skånes Ekonomiska Demografiska Databas (SEDD) redan innehåller kompletteras med social och ekonomisk information. Data för Landskrona kommer därmed att ha samma omfång och kvalitet som befintlig data för de fem landsbygdsförsamlingar som ingår i SEDD. Detta kommer att möjliggöra detaljerade studier av samband mellan ekonomiska och demografiska faktorer, såsom uppkomsten av ojämlikheter i hälsa och dödlighet, social stratifiering och rörlighet, effekter av inkomst och socioekonomisk status på familjebildande och barnafödande, ekonomiska effekter av migration, och så vidare. Sammantaget utgör denna utvidgade databas ett kraftfullt redskap för forskare att undersöka ett stort antal nya vetenskapliga områden inom vilka det saknas tillgång till annan data.

Inkomstregister för Landskrona från 1947 till 1968 har digitaliserats med årliga uppgifter för alla inkomsttagare, vilket deras yrke var och vilken typ av inkomst de hade. Tre steg har utförts vad beträffar datahantering. För det första har data organiserats och strukturerats enhetlig i linje med internationell standard då blanketter och information skiljer sig åt mellan olika uppgiftsår. För det andra har alla yrken standardiserats i enlighet med HISCO, HISCLASS och SOCPO. För det tredje är alla individer i inkomstregistren länkade till individer som digitaliserats från församlingsregistren. För de individer som är födda utanför Landskrona har information kring faderns yrke inhämtats från födelseregister i den individens födelseförsamling. Slutligen har data för perioden (1947-1968) via personnummer länkats till samtida register som ligger under SCB, Socialstyrelsen, Pliktverket och Krigsarkivets förvaltning.

Det totala antalet unika individer i det länkade datasetet är drygt 700 000 och data gjordes tillgängligt för forskare i december 2016. Arbetet pågår med att slutföra digitaliseringen av inkomst- och befolkningsregister i databasen tillbaka till 1902.

SEDD webbsida: http://www.ed.lu.se/databases/sedd

Bidragsförvaltare
Lunds universitet
Diarienummer
In13-0657:1
Summa
SEK 3 597 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ekonomisk historia
År
2013