Svenska 1900-talstidskrifter: slutförande av bibliografin Nya Lundstedt - tidskrifter
Arbetet finansierades 2002-2008 med hjälp av Riksbankens Jubileumsfond i två på varandra följande projekt. Vid projekttidens slut hade ca 16 000 tidskrifter bibliograferats. Bibliografin förärades år 2009 Tidskriftsakademins stora pris. Fortfarande återstod dock en betydande del av samlingen att beskriva. Sedan 2009 har KB fortsatt att bibliografera för bibliografin i viss omfattning och vi har nu beskrivit ca 20 000 publikationer. I samband med tidigare projektansökningar hade preliminära uppskattningar gjorts som visade på att det kunde handla om ca 22 000 tidskrifter. Nya och säkrare beräkningar har nu kunnat göras eftersom arbetet kommit längre. Det visar sig att vår tidskriftsskatt är mycket rikare än vad vi förut hade kunnat ana och vi uppskattar nu siffran till 27 000 tidskrifter. I den takt som KB just nu kan finansiera skulle det ta ytterligare minst 10 år att färdigställa bibliografin. Trots att värdet av det redan gjorda arbetet är högt så är det först när bibliografin är färdigställd som det fulla värdet av den kan realiseras. Fortfarande är viktiga kategorier av tidskrifter helt eller delvis obibliograferade. Vi vet att en fullständig bibliografi skulle vara ovärderlig källa för alla som ägnar sig åt historisk forskning i vid bemärkelse och föreslår därför ett tvåårsprojekt som en kraftsamling för att slutföra den.
Slutredovisning av Projektet Svenska 1900-talstidskrifter: slutförande av bibliografin Nya Lundstedt – tidskrifter, In13-0234:1
1. Syfte
Projektet Svenska 1900-talstidskrifter hade som syfte att skapa den avslutande delen av en bibliografi över de tidskrifter som publicerades i Sverige på 1900-talet. Bibliografin har fortlöpande gjorts tillgänglig i den nationella bibliotekskatalogen Libris. Den är också integrerad med den löpande nationalbibliografin.
Projektet utgör den sista och avslutande delen i en serie projekt med samlingsnamnet ”Nya Lundstedt” och med syftet att kartlägga 1900-talets utgivning av dagstidningar och tidskrifter i Sverige. Nya Lundstedtprojekten har huvudsakligen finansierats av Riksbankens jubileumsfond och har pågått 1995-2008. ”Nya Lundstedt” syftar på att arbetet fortsätter Bernhard Lundstedts verk ”Sveriges periodiska litteratur” som omfattar tidnings- och tidskriftsutgivningen 1645-1899.
Bibliografin har haft arbetsnamnet Nya Lundstedt – tidskrifter. I Libris används bibliografisigeln NLT. I fortsättningen kommer vi att använda den mer begripliga benämningen Svenska 1900-talstidskrifter.
Bibliografin beskriver alltså de tidskrifter som publicerades i Sverige under 1900-talet. Den innefattar tidskrifter med startår ända från 1756 och fram till och med 1999, men för 1700-tals- och 1800-talstidskrifterna ges en mer utförlig beskrivning endast för den del av utgivningen som inföll under 1900-talet.
2. Resultat
Projektet har färdigställt bibliografin över 1900-talets tidskrifter, med ett mindre tillskott av resurser från Kungliga biblioteket (KB). Detta sista delprojekt beskrev 6 408 tidskrifter. Slutresultatet blev 26 246 beskrivna tidskrifter under 1900-talet.
Bibliografin är fullständig i och med att samtliga relevanta magasinsavdelningar på KB har genomsökts och de tidskrifter som identifierats har fått en bibliografisk beskrivning.
Tidskrifterna är beskrivna med olika grad av utförlighet. 63 procent av tidskrifterna har nationalbibliografisk nivå, 23 procdnt förenklad nivå och 14 procent utförlig nivå i Bernhard Lundstedts anda.
Svenska tidskrifter med mycket begränsad spridning, e-tidskrifter, samt de tidskrifter som på KB hanteras inom vardagstryckssamlingen, har uteslutits ur bibliografin.
Projektet hade nio produktmål, varav samtliga uppnåddes. Det som återstår att förbättra är framförallt information om sökmöjligheter i Libris och att förbättra själva visningsgränssnittet. Detta beror på att Libris, den databas som forskningsbiblioteken både katalogiserar i och använder som söktjänst, är under omarbetning. Vi har inte lagt resurser på att optimera en tjänst som snart ska försvinna i sin nuvarande form. Tidsplanen för att byta ut Libris är vid årsskiftet 2017/2018. Därefter kan utvecklingsarbete planeras in.
3. Tekniska och metodiska problem
I projektet uppstod naturligt nog en viss tidspress. För att ändå klara projektets mål om fullständighet genomförde vi vissa förenklingar i den bibliografiska beskrivningen. Vi har försökt göra dessa varsamt för att inte bryta konsekvens och sammanhang i bibliografin som helhet.
4. Arbetets integrering i KB samt hur arbetet kommer att föras vidare
Bibliografin Svenska 1900-talstidskrifter är integrerad med de befintliga tidskriftsposterna i Libris, och därmed samtidigt i KB:s lokala katalog Regina. Arbetet vidareförs i den löpande nationalbibliografin av Enheten för Nationalbibliografin.
I normalfallet har bibliografiarbetets behandling av posterna inneburit att dessa utökats med bl.a. en beskrivning av tidskriftens hela utgivningstid och dessutom med ytterligare sökbegrepp: genretillhörigheter, klassifikationer och ämnesord.
Tidskrifter med startår efter 2004 förses fortlöpande med motsvarande begrepp av Enheten för Nationalbibliografin i arbetet med nationalbibliografin i Libris.
Under hösten 2017 planerar KB ett tidskriftshistoriskt evenemang i samarbete med Svensk presshistorisk förening. Vid detta tillfälle kommer arbetet med Svenska 1900-talstidskrifter att presenteras.
Inom Enheten för nationalbibliografin pågår ett utvecklingsarbete med visualiseringar av nationalbibliografiska data. I och med att hela 1900-talets svenska tidskrifter nu finns beskrivna med enhetliga metoder finns också dataserier publicerade som länkad öppen data. De kan forskare inom digital humaniora laborera med, liksom andra intresserade.
5. Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet
Projektet har inte genererat några nya forskningsfrågor, men skapar indirekt underlag för att finna svar och delsvar på stora mängder nya och gamla frågor. Vi kan nu överblicka Sveriges 1900-talstidskrifter. Vi kan följa tidskrifternas utveckling över tid och dessutom lätt navigera mellan samhörande tidskriftstitlar. Bibliografin tillhandahåller nödvändiga bibliografiska uppgifter och utgör en hjälp i identifiering av strategiska materialkategorier för digitalisering. Bibliografin utgör en infrastruktur för forskning på olika nivåer, i första hand för pressforskningen men även för historisk forskning och samhällsforskning i vid bemärkelse. Tidskrifterna själva speglar sin tid och sitt samhälle och är en ovärderlig källa för forskningen.
Låneefterfrågan i KB har ökat för de tidskrifter som har fått en ny beskrivning. En förklaring är rimligen att titlarna har fått en starkt ökad sökbarhet. I många fall har titlarna tidigare inte funnits med i Libris. Förhoppningsvis är detta en försmak av bibliografins avsedda effekter: att bibliografin antagligen redan har burit frukt för forskningen.
6. Länkar till egna webbsidor
Svenska 1900-talstidskrifter i Libris
http://libris.kb.se/form_extended.jsp?f=nb
(Välj delmängd Nya Lundstedt – tidskrifter)
Information om bibliografin
http://www.kb.se/samlingarna/tidningar-tidskrifter/soka/Nya-Lundstedt-tidskrifter/
Nationalbibliografin som öppen data
https://data.kb.se/datasets/Nationalbibliografin