Karl-Johan Lindholm

Explorative Imaginaries; Kommunikationsprojekt om skogens biokulturarv

Globala miljöförändringar ger upphov till flera sociala, kulturella och historiska utmaningar. Det föreslagna kommunikationsprojektet bygger på tanken att kunskap som bygger på humaniora och långsiktiga perspektiv är värdefull för att förstå och förutse förutsättningarna för hållbara framtider. Sådana initiativ kommer emellertid att kräva innovativa tvärvetenskapliga integrerade kommunikationsstrategier och förmedlingsprojekt. Huvudsyftet med detta kommunikationsprojekt är att bygga en plattform som innehåller komponenter för forskningskommunikation och samproduktion av kunskap, t.ex. konst, lokal kunskap, kartografi och sociala medier. Det föreslagna kommunikationsprojektet är en förlängning av det pågående forskningsprojektet Contesting Marginality (VR). Inom ramen för detta kommunikationsprojekt kommer vi att utveckla en kommunikationsplattform som vi i dagsläget kallar Explorative Imaginaries. Plattformen kommer att innehålla verktyg för att utforska kulturella, historiska och ekologiska processer som bildar de skandinaviska skogarnas biokulturarv och att hitta nya sätt att kommunicera kunskap om de biokulturella arven med hjälp av kartor, fotografi, audiovisuell representation, film och musik. Syftet med projektet är att använda en pluralistisk metod för forskningskommunikation genom en fusion av konst och vetenskap. En sådan metod möjliggör visualisering och representation av mänskliga erfarenheter av att leva i Skandinaviens skogar och möjliga framtider.
Slutredovisning
Projektets syfte samt utveckling
Explorative Imaginaries var ett kommunikationsprojekt kopplat till det VR-finansierade forskningsprojektet, Contesting Marginality: The Boreal forest of Inland Scandinavia and the Worlds outside 1500 AD (2017-01483; varaktighet 2018—2022). En grundläggande förutsättning för båda projekten var ett avstamp i de aktuella frågorna om globala miljöförändringar som i grunden väcker flera kulturella och historiska tankar. Trots detta ligger forskningen om dessa frågor främst inom naturvetenskapens område. Kommunikationsprojektet baserade sig på idén att kunskap baserad på humaniora och långsiktiga perspektiv (arkeologi, historia, lokalkunskap) är värdefull för att förstå och föreställa sig förutsättningarna för en hållbar framtid.

Syftet med kommunikationsprojektet var att utveckla kommunikationsplattformen Explorative Imaginaries. Plattformen skulle innehålla verktyg för att utforska kulturella, historiska och ekologiska processer som formar biokulturella arv, samt att hitta nya sätt att kommunicera kunskap om biokulturella arv genom kartor, fotografi, audiovisuell representation, film och musik. Tanken var att projektet skulle utveckla en kommunikationsansats baserad på en mångfald av ingångar och därigenom skapa nya föreställningsvärldar om hållbarhet baserade på en fusion av konst och vetenskap. Detta i sin tur skulle möjliggöra visualisering och representation av flera upplevelser av att leva i de boreala skogsområdena i Skandinavien, samt skapa nya föreställningsvärldar om det förflutna och möjliga framtider.

Kort om genomförandet samt en diskussion om projektets mål nåddes.
Projektet omfattade forskare från forskningsprojektet Utmanad Marginalitet (primärt Karl-Johan Lindholm, Daniel Löwenborg, Anneli Ekblom, Eva Svensson och Sigrún Dögg Eddudóttir) samt koordinator och vetenskapspoet Michel Notelid, musikern Maria Kvist (med musikerna Isak Andersson på trummor och Robert Erlandsson på kontrabas. Linus Kåse var inspelningstekniker), filmregissören Dani Kouyaté, fotograf Ingrid M. Reiser samt lokalhistorikern Yngve Eliasson och Ängersjöborna Lars Erik och Birgitta Larsson, Marco Buttelmann och Tomas Eliasson. Det huvudsakliga projektarbetet bestod av flera mindre projekt, som dels resulterade i kortfilmen Pollenprovtagning vid fäboden Kårebolssätern som fångade en forskningsaktivitet vid fältlokalen Kårebolssätern, och en längre film Röster från Ängersjö som är en poetisk betraktelse av skogen, byn Ängersjö och människorna där. Filmen och EP:n Sånger från Ängersjö av Maria Kvist Trio var resultatet av ett gemensamt fältarbete i byn Ängersjö. Under fältarbetet bodde forskare och konstnärer tillsammans under fyra dagar och utforskade landskapet runt Ängersjö för att inspireras till musik, film och vetenskapspoesi baserat på forskningens huvudsakliga resultat. En avslutande längre film var en intervju med pionjärerna inom Ängersjöforskningen, Ann Kristin Ekman, Ella Johansson och Gert Magnusson. De var medlemmar av det stora tvärvetenskapliga projektet ”Flexibilitet som tradition. Ett mångvetenskapligt forskningsprojekt om södra Norrlands inland under 1000 år” (finansierat av Riksbankens jubileumsfond) som mer allmänt har kommit att kallas för "Ängersjöprojektet."
De resultat kommunikationsprojektet nådde låg helt i linje med projektets ambition om att skapa en mångfald av röster och uttryck genom flera olika medier. De kartografiska delarna nåddes inte helt till stor del som ett resultat av pandemin som kom att påverka projektets slutarbete.

Erfarenheter och lärdomar
Kommunikationsprojektet skiljde sig från det rena forskningsprojektet på många vis. Inledningsvis krävdes det många disksussioner för att kunna formulera en gemensam vision om vad projektet skulle leda till. Allteeftersom projektet tog fart gick samtalen i gruppen lättare och vinsterna av samtalen sågs som stora, särskilt i en samtid där det är svårt att förmedla forskning till en bredare allmänhet. Genom projektet kom forskarna att utveckla sina färdigheter i att förmedla kunskaper på sätt som också kan presenteras genom andra uttryckssätt än vetenskapliga rapporter. Konstnärerna som deltog kom att tillägna sig andra perspektiv på de verkligheter de försöker skildra. Ett exempel på det senare är att Maria Kvist kort efter detta projekt kom att använda samma metod för att skildra landskapet runt sin egen hembygd med skivan Jämtlandssångerna som bland annat blev utsedd till årets Folkjazz skiva av LIRA samt nominerad till Jazzkatten.

Webbsidor och eventuella publikationer, samt länkar till publikationer som är publicerade enligt kraven på öppen tillgång.

Maria Kvist Sånger från Ängersjö:
iTunes: https://music.apple.com/se/album/s%C3%A5nger-fr%C3%A5n-%C3%A4ngersj%C3%B6-ep/1489951218;
Spotify: https://open.spotify.com/album/1hUaKkDfLC1sAvsl9UqTNO

YouTubekanalen Explorative Imaginaries
https://www.youtube.com/channel/UCMe5uj7I1k6xmchko0s35Mg

Pollenprovtagning vid Kårebolssätern https://www.youtube.com/watch?v=14AJHiFA4Ew&t

där resultaten presenteras i publikationen
The history of settlement and agrarian land use in a boreal forest in Värmland, Sweden, new evidence from pollen analysis. https://link.springer.com/article/10.1007/s00334-021-00829-y

Röster från Ängersjö https://www.youtube.com/watch?v=7NEqQwdmP-s
Samtal med Ängersjöforskare https://www.youtube.com/watch?v=z9_gTZhnWng

Samtal med Ängersjöforskare https://www.youtube.com/watch?v=z9_gTZhnWng
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
KOM18-1380:1
Summa
SEK 498 000
Stödform
Kommunikationsprojekt
Ämne
Arkeologi
År
2018