Mats Lekander

Stressforskningspodden – en kulturell forskningspodd om stress och hälsa

Stress är ett mycket vanligt förekommande tema i media idag, vilket sannolikt beror både på att stressrelaterade sjukskrivningar ökat och att många människor upplever sin vardag som kravfylld och pressad. Detta gör stress till ett angeläget tema som också lockar många läsare och lyssnare. Samtidigt som det är bra att stressproblematik uppmärksammas finns ett uppenbart behov av balanserad information som inte överdriver eller undervärderar riskerna med stress. Projektets tema är stress och det övergripande syftet är att utifrån vetenskaplig kunskap erbjuda en välbehövlig nyansering av allmänhetens förståelse av vad stress är. Det konkreta målet med projektet är att producera ett poddprogram för att med den internationella stressforskningen som bas sprida en kunskapsbaserad bild av stress till allmänheten. Genom att i varje avsnitt ta avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat tror vi att vi kan locka forskare att samtala utifrån nya utfallsvinklar, samtidigt som avsnitten blir mer lättlyssnade och kan tilltala en större lyssnarkrets. Teman som kommer att diskuteras i de första åtta avsnitten är definitionen av stress, stress som en drivkraft, sömn och skiftarbete, work-family conflict, posttraumatisk stress, behandling av stressrelaterade sjukdomar och sjukdomsstress.
Slutredovisning
Projektets tema är stress i bred bemärkelse och det övergripande syftet att utifrån vetenskaplig kunskap erbjuda en nyanserad förståelse av stress. Det konkreta målet med projektet är att producera en podcast för att med den internationella stressforskningen som bas sprida en kunskapsbaserad bild av stress till allmänheten. Genom att i varje avsnitt ta avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat försöker vi locka forskare att samtala utifrån nya utfallsvinklar, samtidigt som avsnitten blir lättlyssnade och kan tilltala en större lyssnarkrets.

Vi har byggt upp en organisation ledd av Sandra Tamm och Mats Lekander, med inspelningar i studio eller med egen utrustning i annan miljö. Förslag på klippning och ljudbearbetning görs av andra personer efter korta instruktioner varefter Sandra och Mats kontrollyssnar. Avsnitten planeras och förbereds gemensamt av Sandra Tamm och Mats Lekander. Ibland görs intervjuer med forskare i andra länder vid kongresser, för att ingå i avsnitt kring aktuella teman som sedan färdigställs på hemmaplan. De kulturinslag som varje avsnitt tar avstamp i bygger på att både Mats Lekander och Sandra Tamm är aktiva musiker och kan utnyttja ett brett kontaktnät. Detta gäller främst musik, men även inslag och deltagande från aktiva i andra kulturområden, som teater/film eller litteratur, kan ingå.

Eftersom vi anser att projektets mål att nå ut med en mer nyanserad bild av stressområdet än vad som ofta är fallet har uppnåtts på ett lyckat sätt fortsätter vi att producera podden, med aktivt stöd från Stressforskningsinstitutets ledning, som ser tillvägagångsättet som framgångsrikt. Med poddformatet kan vi styra innehållet i kommunikationen av forskning på ett annat sätt än när vi mer passivt svarar på journalisters frågor. Vi når alltså ut med ett fördjupat budskap med högre kvalitet än vad som ofta annars är fallet, samtidigt som formatet är lättillgängligt. Ett exempel är att vi ofta hänvisar studenter till podcasten när de vill fördjupa sig, exempelvis som svar på frågor vid föreläsningar. Det gäller även vid externa föreläsningar, som till patientorganisationer, kliniker eller i andra sammanhang. Vi prövade nyligen ett liveinspelningsformat, där Isabella Lundgren var gäst vid Stressforskningsdagen vid Stockholms universitet, där hon förutom att medverka i ett samtal även sjöng tre stycken tillsammans med gitarristen Mats Bergström. Vi tycker sammantaget att syftet är väl uppnått och att nyttan med podden visar sig på ett bredare plan än vad vi förväntade oss.

I juni 2023 har vi haft 24 500 lyssningstillfällen, men med statistik från Spotify (som vi räknar med ska vara den största plattformen) inte tillgänglig. Vi har en relativt låg utgivningstakt om omkring ett avsnitt i månaden, nu med totalt 26 avsnitt publicerade.

Vi har med tiden kunnat utveckla ett effektivt produktionssätt som sparar tid för programledarna, och där det visade sig att externa personer (inom SU eller en timarvodist) kan göra klippförslag som sedan godkänns eller finputsas. Detta är inte bara tidseffektivt utan medför också att klippningen görs ur ett perspektiv som passar lyssnare utan djupare förkunskaper. Med rätt förberedelser kan även klippningsarbetet och postproduktionen minimeras. Återstår arbete med att bättre sprida kännedom om podden via lämpliga plattformar.

Stressforskningspodden publiceras på de sedvanliga större plattformarna.
Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
KOM18-1376:1
Summa
SEK 266 000
Stödform
Kommunikationsprojekt
Ämne
Arbetslivsstudier
År
2018