Gunnar Andersson

En svensk Generations and Gender Survey 2020

Vårt infrastrukturprojekt syftar till att samla in data för en ny svensk ”Generations and Gender Survey”, GGS2020. Den svenska GGS utgör en del av det internationella forskningsinfrastrukturprogrammet ”Generations and Gender Programme (GGP)” vars syfte är att tillhandahålla komparativa och longitudinella demografiska forskningsdata på mikro- och makronivå. Tillsammans med GGS-data från över tjugo andra länder kommer infrastrukturprojektet förbättra möjligheterna till forskning om hur faktorer på såväl individnivå som samhällsnivå inverkar på familjebildning och arbetsliv. Infrastrukturprojektet ger både svenska och internationella forskare förbättrade möjligheter att studera hur individers intentioner och beteenden inom arbetsliv, familjebildning och barnafödande påverkas av makro- (t.ex. politiska beslut, ekonomisk konjunktur) och mikrofaktorer (t.ex. kön, ålder, utbildning). Sverige är ett föregångsland inom både jämställdhet och familjepolitik och utgör därför en viktig referens i studier av hur (o)jämlikheter mellan män och kvinnor samt politiska beslut påverkar barnafödande och familjebildning. Nya svenska GGS-data kommer insamlas via en webbenkät som länkas till svenska registerdata. Infrastrukturprojektet innehåller även en uppdatering av en svensk kontextuell databas. Svenska GGS-data kommer att finnas tillgängliga för jämförande forskning utan kostnad via GGPs webbplats.
Slutredovisning
Sveriges Generations and Gender Survey (GGS) är en nationell forskningsinfrastruktur med enkätdata om Familjer och vardagsliv i Sverige och Europa. Den svenska GGS utgör en del av det internationella forskningsinfrastrukturprogrammet Generations and Gender Programme (GGP) vars syfte är att tillhandahålla komparativa och longitudinella demografiska forskningsdata på mikro- och makronivå. Tillsammans med GGS-data från över tjugo andra länder erbjuder infrastrukturprojektet möjligheter till forskning om hur faktorer på såväl individnivå som samhällsnivå inverkar på familjebildning och arbetsliv. Infrastrukturprojektet ger både svenska och internationella forskare förbättrade möjligheter att studera hur individers intentioner och beteenden inom arbetsliv, familjebildning och barnafödande påverkas av makro- (t.ex. politiska beslut, ekonomisk konjunktur) och mikrofaktorer (t.ex. kön, ålder, utbildning). Sverige är ett föregångsland inom både jämställdhet och familjepolitik och utgör därför en viktig referens i studier av hur (o)jämlikheter mellan män och kvinnor samt politiska beslut påverkar barnafödande och familjebildning.

Den svenska enkätundersökningen genomfördes under våren 2021 genom online- och brevenkäter. En del data kunde hämtas från befolkningsregister. En målpopulation om 30.000 individer i åldrarna 18-59 år resulterade i en studiepopulation om 8,082 respondenter (svarsfrekvensen uppgick till 27%). Fältarbetet genomfördes av Statistiska centralbyrån. Anonymiserade data från den svenska GGS-undersökningen finns tillgängliga för forskning via hemsidan av the Generations and Gender Programme hos Nederländernas interdisciplinära demografiska institut (NIDI): http://www.ggp-i.org.
Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
In19-0584:1
Summa
SEK 3 812 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Tvärvetenskapliga studier
År
2019