Margareta Sollenberg

Kartlägga våldet i Syrien - kompletterande projekt

Uppsala Conflict Data Program (UCDP) är världens främsta leverantör av data på organiserat våld. Idag är UCDP GED, ett tidsmässigt och geografiskt disaggregerat dataset över organiserat våld, ett av UCDP:s mest använda dataset. UCDP GED finns tillgängligt för alla länder förutom Syrien. Det här projektet är ett komplement till det pågående projektet ”Kartlägga våldet i Syrien - färdigställa UCDP GED” (IN17-0514:1). Under projektets gång har vi insett att fler källor än vår huvudsakliga källa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) behövs för att fånga våldet i Syrien. Violations Documentation Centre (VDC) har visat sig fungera som ett utmärkt komplement till SOHR, och hjälper oss att förbättra datan betydligt. Detta kompletterande projekt har som mål att 1) använda VDC som en ny grundkälla för Syrien under perioden 2013-2018, och 2) använda andra kompletterande källor för 2017-2018. Båda uppgifterna faller utanför ramarna för det pågående projektet som täcker Syrien 2011-2016. Genom att använda dessa nya källor kommer Syrien att kunna inkluderas som ett fall i UCDP GED, som då kommer ha fullständig data för konflikthändelser i hela världen för perioden 1989-2018. Eftersom Syrien utgör den största delmängden i datasetet kommer det att påverka analyser som görs på UCDP GED, vilket gör det helt nödvändigt att datan samlats enligt samma metod för alla år så att den är både är konsekvent inom datadelmängden och med resten av datan.
Slutredovisning
KARTLÄGGA VÅLDET I SYRIEN – KOMPLETTERANDE PROJEKT (IN19-0777:1)


SYFTE SAMT UTVECKLING

Detta infrastrukturprojekt rör ett ettårigt kompletterande bidrag till ett tidigare infrastrukturprojekt ‘Kartlägga våldet i Syrien – färdigställa UCDP GED’ (IN17-0514:1), som 2017 beviljades medel från Riksbankens Jubileumsfond.

Det övergripande syftet med båda projekten (IN17-0514:1 och IN19-0777:1) var att för forsknings- och policysamhället producera detaljerad information om organiserat våld i Syrien genom att koda alla våldsamma händelser som uppfyller inklusionskriterierna i Uppsala Conflict Data Program (UCDP), världens ledande leverantör av data om organiserat våld. UCDP-data om Syrien hade varit ofullständiga (flera år) eller obefintliga (t.ex. 2014) och det fanns ingen annan tillgänglig datakälla med motsvarande data. Våldets omfattning i Syrien hade gjort det omöjligt att samla in data vilket hade allvarliga konsekvenser för forskning om Syrien och även för globala våldsmönster. Med Syriendatan som producerats i dessa projekt kan UCDP ge en fullständig global bild av organiserat våld sedan 1989, och viktigast av allt, för perioden sedan 2011 då kriget i Syrien började.

Det specifika syftet med detta kompletterande projekt var att 1) använda en kritiskt viktig ny grundkälla för Syrien för tidsperioden 2013-2018, och, 2) använda andra kompletterande källor för åren 2017-2018. Båda uppgifterna föll utanför ramarna för det tidigare infrastrukturprojektet som täckte Syrien 2011-2016. Genom att använda dessa nya källor skulle både täckning, kvalitet och precision signifikant förbättras för att göra Syriendatan helt kompatibel med övrig UCDP-data.

Syftet har följts under projektperioden och projektet avslutades framgångsrikt i mitten av 2021. Inga större förändringar har gjorts. I nuläget finns globala data på organiserat våld, inklusive Syrien, allmänt tillgängliga för tidsperioden 1989-2020 och data för 2021 kommer att släppas inom kort. Framtida uppdateringar av data på organiserat våld i Syrien kommer att kunna göras inom befintliga budgetmedel.


RESULTAT

Båda delarna av projektet har avslutats i enlighet med de ursprungliga målen. Vid projektslut, dvs. i mitten av 2021, hade vi publicerat data fram till och med 2020, och vi håller i nuläget på att färdigställa data för 2021. Den nuvarande versionen av UCDPs huvuddataset, ’UCDP Georeferenced Event Dataset’, UCDP GED, (version 21.1, se ucdp.uu.se), täcker alla våldshändelser i världen 1989-2020.

Den första publiceringen av Syriendata producerad inom de två infrastrukturprojekten gjordes under slutet av 2019 då data för 2016-2019 släpptes. Reviderade och kompletterade data släpptes sedan i juni 2020 (UCDP GED version 20.1, se ucdp.uu.se), och ytterligare nya data i juni 2021 när UCDP GED version 21.1 släpptes. Den sistnämnda versionen innehöll tillägg och revideringar av data som gjorts inom detta kompletterande projekt, IN19-0777:1.

Huvuddelen av det kompletterande projektet var att använda en ny källa som UCDP dittills bara hade använt för åren 2011-2012: Violations Documentation Centre (VDC, http://www.vdc-sy.org/). Användandet av VDC som källa också för åren från 2013 och framåt har visat sig kritiskt för att få en god täckning av organiserat våld i Syrien och det har bidragit med mycket stora mängder ny information. För 44 869 våldshändelser av en total siffra av 84 973 registrerade för Syrien sedan 2011, d.v.s. mer än hälften av alla våldshändelser, har VDC antingen bidragit med helt nya våldshändelser eller med ny information till händelser registrerade från andra källor. Nästan 30 % (24 664 ‘events’) av det totala antalet ‘GED events’ för Syrien, har VDC som enda källa. Med andra ord, dessa är nya våldshändelser som lagts till i det kompletterande projektet och som annars inte hade registrerats. I tillägg till att identifiera nya våldshändelser har VDC också varit instrumentellt för att lägga till viktiga detaljer till existerande händelsedata. I synnerhet har detta gällt att ytterligare kunna disaggregera våldet geografiskt och temporalt, och också tillräckligt detaljerad information för att kunna klassificera offren som kombatanter eller civila i fall där identiteten inte varit känd. VDC har alltså både bidragit med helt ny information och också väsentligt förbättrat precisionen i existerande information.

Den andra och mindre delen av projektet var att lägga till ytterligare källor för åren 2017-2018 så att samma källor använts för samtliga år som de syriska konflikterna varit aktiva. Huvudkälla för dessa år var ‘Syrian Observatory for Human Rights’ (SOHR, syriahr.com) medan information från tidigare år baserats på ett flertal olika källor. Tilläggen av källor för dessa år, d.v.s. utöver SOHR och VDC, har både resulterat i identifiering av nya våldshändelser och ytterligare detaljer som förbättrat precisionen. Det ska dock noteras att detta var en väsentligt mindre uppgift jämfört med arbetet baserat på VDC.

Vikten av datainsamlingen på krigen i Syrien som gjorts inom dessa två infrastrukturprojekt, IN17-0514:1 and IN19-0777:1, kan inte överdrivas. Den relativa betydelsen illustreras av det faktum att nästan 30 % av alla dödsfall som resulterat från organiserat våld globalt sedan 1989, har skett i Syrien. För tidsperioden sedan 2011, då krigen i Syrien bröt ut, har ungefär hälften av alla dödsfall som registrerats i världen skett i just Syrien. Tillägget av dessa data är helt avgörande för all analys av organiserat våld som kräver heltäckande och jämförbara globala data.


ANVÄNDNING OCH FORSKNING

Krigen i Syrien är extrema i modern tid när det gäller omfattning och dödsfall. För all analys som bygger på globala data om organiserat våld – där UCDP är den viktigaste datakällan – är det avgörande att våldet i Syrien täcks med samma precision som all annan UCDP-data. Ett huvudskäl till att UCDP initierade ett särskilt fokus på Syrien var för att svara på en omfattande efterfrågan från forskningsvärlden på tillgång till pålitliga data om våldet i Syrien.

Vi förväntar oss bred användning inom det större forsknings- och policysamhället i linje med användningen av UCDP-infrastrukturen som helhet. Datan producerad i detta projekt är en integrerad del av en större datainfrastruktur, delvis finansierad av tidigare RJ-bidrag, och som är kärnan i UCDPs interaktion med forskarsamhället, vilket är den huvudsakliga användargruppen. Infrastrukturen minskar begränsningar för vilka forskningsfrågor som kan ställas - vare sig de avser internationell, nationell eller subnationell nivå och oavsett temporal analysenhet - genom att tillhandahålla fullständiga globala data om organiserat våld. Utanför akademien har vi delat Syriendatan med till exempel Världsbanken; Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR); Chatham House; och Polismyndighetens nationella operationella avdelning (NOA).

Det aktuella projektet bidrar också direkt till andra delar av UCDPs datainsamling. Till exempel slutförs nu aktörsbeskrivningar, som gjordes på ett tidigare infrastrukturbidrag från RJ (IN16-0690: 1), för syriska konfliktaktörer. Projektarbetet har också lett till omkodning av våldsamma händelser i Syriens grannländer, då flera aktörer, t.ex. IS, också är aktiva utanför Syrien. En datainsamlingsinsats som den här har följder också utanför det specifika projektet och förbättrar UCDP-data som helhet. I förlängningen förbättrar det kvaliteten på databaserad forskning eftersom UCDP är en central källa för sådan forskning.


OFÖRUTSEDDA TEKNISKA OCH METODISKA PROBLEM; AVVIKELSER FRÅN PLANEN

Det har inte förekommit några problem i projektgenomförandet. Projektet har följt den ursprungliga planen, men en mindre ändring i förhållande till tidsplanen i ansökan har gjorts.

Arbetet planerade påbörjas i januari 2020 och skulle avslutas i slutet av 2020. Eftersom starten av det första Syrienprojektet (IN17-0777:1) senarelades så att det slutade först i mitten av 2020, påbörjades det kompletterande projektet först när det första projektet avslutats. En ettårig plan användes fortfarande och projektet avslutades därför i mitten av 2021 (kontraktsenligt eftersom utgifter tilläts t.o.m. 2021).


ARBETETS INTEGRERING I ORGANISATIONEN; LÅNGSIKTIGT UNDERHÅLL

Syriendatan är helt integrerad i UCDPs databassystem och gränssnitt och detta är i sin tur helt integrerat i organisationen. Allt nuvarande och framtida arbete äger rum inom denna tekniska miljö som delvis skapades av tidigare RJ-anslag och som har varit i drift sedan 2016. Det tekniska underhållet sköts av Uppsala universitets centrala IT-avdelning tillsammans med lokal UCDP-personal. Detta arbete finansieras av ett permanent årligt bidrag från Uppsala universitet och från och med 2022 också som del av en VR-finansierad nationell infrastruktur, Research infrastructure for Democracy, Environment, Migration, Social policy, Conflict, and Representation (DEMSCORE). Den tekniska miljön är således stabil. Vi uppskattar att vi kommer att kunna upprätthålla och göra grundläggande uppgraderingar av infrastrukturen, inklusive kodning av våld i Syrien, inom tillgängliga resurser under den kommande tioårsperioden. Gränssnittet kräver inte bara tekniskt underhåll utan också ständiga förbättringar; vår nuvarande ekonomiska situation möjliggör båda även i framtiden.

Från 2020 är UCDP en central medlem i en VR-finansierad nationell infrastruktur, med storskalig finansiering från VR säkrad från och med 2022. UCDP-infrastrukturen som helhet är således integrerad i en större svensk samhällsvetenskaplig datainfrastruktur, vilket ytterligare bidrar till långsiktighet och möjligheter att konsolidera UCDPs allmänna ställning, och den utgör också ytterligare en plattform för spridning av data.


INFRASTRUKTURENS TILLGÄNGLIGHET OCH OPEN SCIENCE

All UCDP-data, inklusive Syriendatan, är fritt tillgänglig från vår webbplats: ucdp.uu.se. UCDPs användargränssnitt, UCDP Encyclopedia, (finansierat av IN14-0995: 1), lanserades våren 2016 och erbjuder en interaktiv och flexibel plattform för att ladda ner önskat urval av data och texter om organiserat våld. Färdiga dataset i olika format finns också för nedladdning, inklusive ett API. Syriendatan har helt integrerats på denna redan existerande webbplats. Det finns inga begränsningar för åtkomst till UCDP-infrastrukturen, vilket säkerställer fri och öppen åtkomst. Ingen registrering krävs. När den gemensamma DEMSCORE-portalen kommit på plats kommer data från UCDP också att finnas tillgänglig via denna nationella infrastrukturs portal.


INTERNATIONELLA SAMARBETEN

Projektet har resulterat i ett nytt forskningssamarbete med professor Fiona Greenland vid Sociologiska institutionen, University of Virginia, med fokus på kartläggning av kulturellt våld i Syrien och sambandet mellan kulturell förstörelse och våld mot civila. Projektet ’Cultural Violence and Civilian Deaths’, där UCDP ingår som partner, erhöll finansiering från National Science Foundation (NSF) 2020. Under de två projektperioderna har vi också fortsatt vår dialog om Syriendata med HRDAG genom en av deras PI’s, Professor Anita Gohdes från Hertie School of Governance i Berlin.


PUBLIKATIONER

Vi har ännu inte producerat forskningspublikationer direkt baserade på infrastrukturen. Syrienkriget utgjorde ett tema i en årlig UCDP-publikation, Pettersson, T., S. Davies, A. Deniz, G. Engström, N. Hawach, S. Högbladh, M. Sollenberg & M. Öberg (2021). ”Organized violence, 1989-2020, with a special emphasis on Syria”, Journal of Peace Research 58 (4): 809-825. Trots att artikeln nyligen publicerats har den redan citerats fem gånger enligt Web of Science och 24 gånger enligt Google Scholar som täcker publikationer också utan ’peer review’. Den nya datan har inkorporerats i alla nya versioner av UCDP-dataset (se ucdp.uu.se) och kommer också att inkluderas i kommande årliga artiklar i julinumret av Journal of Peace Research. Vi har också fokuserat på Syrien i några nummer av UCDP Bulletin, som sprids på vår webbplats och via sociala medier (Twitter, Facebook, Instagram etc.), se https://www.pcr.uu.se/research/ucdp/publikationer/ucdp-bulletin/. Vi planerar minst en artikel om Syrien för en större peer-reviewed journal (t.ex. Journal of Peace Research, Journal of Conflict Resolution, Conflict Management and Peace Science), men har ännu inte påbörjat detta.


LÄNKAR

http://ucdp.uu.se
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
In19-0777:1
Summa
SEK 1 303 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Övrig annan samhällsvetenskap
År
2019