Carl Rommel

Egypten som projekt: Drömarbete och maskulinitet i ett projektifierat samhälle

Projektet undersöker sociala och politiska konsekvenser av drömmar om projekt i Kairo. I Egypten, liksom i andra delar av världen, har olika slags projekt blivit ett dominerande sätt att föreställa sig och eftersträva en bättre framtid. Män från olika samhällsklasser utformar småskaliga affärsprojekt för att tjäna pengar och förbättra samhället. Den militärstödda regimen genomför spektakulära megaprojekt för att synliggöra sina nationella utvecklingsambitioner.

Forskningen identifierar projektdrömmar som ett centralt element i samtida ekonomi och samhälle. Hur formar och begränsar projektformen personliga och nationella framtidsutsikter? Vilka sätt att handla och vara uppmuntras, utesluts och heroiseras då samhället ’projektifieras’?

Forskningsprojektet är baserat på tio månaders etnografiskt fältarbete med lägre medelklassmän i Kairo, vilka tänker ut, finansierar och startar småföretagsprojekt. Genom studier av media och pressarkiv utforskas även ett fåtal visionära megaprojekt. Att studera egyptiska projekt som projekt innebär att på empirisk väg analysera det jag kallar 'projektdrömarbete': en kombination av fantasirika drömmar och hårt arbete inom ramen för materiella och juridiska begränsingar, kulturspecifika uppfattningar om värde och genus samt projektformens specifika organisationsstruktur. Studien kastar ljus över utmaningar och möjligheter i den projektifierade ekonomin och över en maskulin idealtyp – projektören – som tycks personifiera president el-Sisis Egypten.
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
P21-0155
Summa
SEK 2 589 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Socialantropologi
År
2021