Xolani Tshabalala

Immunitetspass, "vaccinerat resande" och rörlighetskontroll över Sydafrikas gränser till Zimbabwe och Botswana efter Covid-19

Södra Afrika står inför två framtidsscenarier beträffande Covid-19. Å ena sidan en tydlig trend mot vaccination eller testning som villkor för internationell mobilitet. Å andra sidan en fortsättning av den informalisering som länge präglat regionens gränsrörlighet. För närvarande prioriteras ”immunitetspass” högre än nyttan av informell rörlighet.

Projektet undersöker Beitbridge-gränsen mellan Sydafrika och Zimbabwe och Kopfontein-gränsen mellan Sydafrika och Botswana. Forskningsfrågan gäller hur länder i södra Afrika reglerar mobiliteten över statsgränserna under pandemin och hur detta skapar mönster för framtiden.

De bägge fallstudiernas syfte är att utforska en framväxande global gränsregim. Mer specifikt: i vilken mån sammanfaller politiska och epidemiologiska gränser med varandra? Hur fastställs sådana gränser i spänningsfältet mellan folkhälsa, statsintressen och överstatliga organisationer? Frågorna undersöks först i en studie av sekundära data, därpå genom expertintervjuer med viktiga aktörer inom gränskontroll och invandring och slutligen genom fältarbete och deltagande observation samt intervjuer med officiella Coronavirus-arbetsgrupper i syfte att kartlägga implementeringen av den migrationskontroll som införts för att bekämpa pandemin. Södra Afrika är särskilt relevant i sammanhanget därför att det så tydligt förevisar en intressekonflikt med globala implikationer: motsättningen mellan behovet av rörlig utländsk arbetskraft och omsorgen om folkhälsan.
Bidragsförvaltare
Linköpings universitet
Diarienummer
P21-0646
Summa
SEK 2 029 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Socialantropologi
År
2021