Hoai Anh Tran

State-led versus people-led: synergies and tensions in Vietnam's urban development

Målet med projektet är att slutföra och syntetisera min samlade forskning om stadsutveckling i Hanoi med fokus på synergier och spänningar mellan statliga moderniseringsprojekt och stadsbyggnadsinitiativ av individer och hushåll, speciellt de fattiga. Projektet utvecklar och utvidgar begreppen stat-ledd kontra folk-ledd urbanisering föreslagna av McGee (2009) och lyfter fram den betydande rollen ’informella’ initiativ spelar i produktionen av nödvändiga bostäder, infrastruktur och tjänster för de mindre bemedlade, samt i utformningen av stadsutvecklings- och bostadspolitik.

Det föreslagna projektet består av 1) en undersökning av nya former och processer av ’informella’ utvecklingar i en urbaniserande by på Hanois stadkant för att komplettera min samlade forskning om de olika typologier av folk-ledd stadsutveckling under olika perioder i Hanoi, 2) en syntes av min samlade forskning, tillsammans med det nya materialet, för att skapa en kronologisk redogörelse för olika typologier av folkledda stadsutvecklingsaktiviteter genom olika de utvecklingsfaserna i Hanois historia, från 1980-talet till idag. Syftet med detta är att sammanställa ett underlag för en redigerad bok som lyfter fram de fattigas bidrag i stadsutvecklingen och den betydande roll informella processer spelar i Vietnams urbanisering.

Sabbatsperioden inkluderar två forskningsvistelser vid forskningscentra med fokus på Asienforskning, vid City University of Hong Kong respektive University of Washington, Seattle.
Slutredovisning
Sabbatsprojekt: Statsledd kontra folkledd: Synergier och spänningar i Vietnams stadsutveckling

Sabbatsprojektet syftar till att slutföra och syntetisera min forskning om stadsrumsproduktion i Hanoi med fokus på synergier och spänningar mellan statliga moderniseringsprojekt och rumsliga praxis hos individer och grupper, särskilt de som försummas av statlig planering och bostadsförsörjning.

Projektets aktiviteter inkluderar 1) att undersöka ny stadsskapandesinitiativ av statsmedborgare utanför planeringsramverk i Hanois urbana periferi för att komplettera den tidigare forskningen med nya typologier av folkledda stadsutveckling 2) syntetisera tidigare forskning med nya rön för att ge en rik redogörelse av olika former av stadskappande aktiviteter genom olika perioder i Hanois utveckling, 3) sammanställ materialet till en bok som belyser stadsbornas rumsliga och politiska agerande, förhandlingskaraktären hos interaktionen mellan stat och samhälle, och medborgarnas stadsutvecklingsinitiativens roll i Vietnams urbanisering.

Resultat
Det viktigaste resultatet av projektet är en monografi som har lämnats in till Routledge och som förväntas publiceras 2025, som en del av Routledge/City University of Hong Kong Southeast Asia Series. Med titeln "Urban Space Production in Vietnam: Interstitial Practices and the Production of Differential Spaces", utforskar boken stadsutveckling initiativ av vanliga stadsbor utanför det statliga planeringsramverket genom en studie av ett urval av spontana aktiviteter på de urbana mellanrummen i Hanoi, Vietnam. Genom att använda begreppet urban interstice (urban mellanrum) och det lefebvrska konceptet om differential space, analyserar boken stadsutveckling underifrån i förhållande till statliga moderniserings- och sociala ingenjörsprojekt och belyser hur de representerar olika former av anpassning och motstånd mot statligt påtvingad rumslig ordning. Detta tillvägagångssätt är en kritik av den dualistiska analysen av informalitet kontra formalitet som vanligvist användes för att diskutera stadsskppande aktiviteter av individer och grupper utanför planeringsramverk, och som anser att informalitet är kopplad till fattiga stadsborna och städerna i den globala södern.
Integrationen av Lefebvres differential space med urban mellanrum ger ett analytiskt ramverk för att diskutera stadsskapande bortom dualism (formell kontra informell, centrum kontra periferi) och den antagna prioriteringen av en (social och rumslig) kategori över andra. Detta möjliggör utforskandet av mångfalden av aktiviteter och stadsmiljöer som skapats av människor från olika sociala grupper under ett brett spektrum av omständigheter, och maktrelationen mellan dessa framväxande metoder och befintliga planering och regelverk.

Resultaten inkluderar även två artiklar. En har publicerats:
Tran, H.A. 2024. Beyond dualistic categories: interstitial practices in peri-urban Hanoi. South East Asia Research. https://doi.org/10.1080/0967828X.2024.2396281

Den andra artikeln "Interstitial Housing Practice as a Driver of Urbanization. Minilägenheterna i Hanoi”, är under peer review för Housing Studies. Den kommer snart att skickas in igen med mindre ändringar och förväntas publiceras 2025.
Återstående RJ open access-finansiering kommer att användas för att publicera denna artikel i open access.

Utökat fältarbete och nytt empiriskt material
Fältarbetet i Hanoi var tänkt att vara ett komplement till tidigare forskning men har vuxit till att bli mer omfattande för att återspegla den senaste utvecklingen i Hanoi. Under fältarbetet hittade jag nya former av stadskappande aktiviteter som utfördes av olika samhällsgrupper utanför den statliga planeringsramen vilket ledde till ett mer utökat fältarbete som innefattade utredning av två nya fallstudier, utöver de tidigare identifierade. Detta har resulterat i en mer aktuell analys av den olika dynamiken mellan stadmedborgarna och staten, samt en illustration av den roll som folkledd utveckling spelar som drivkrafter för stadsutveckling.

Internationellt samarbete och kommunikation av forskningsresultat
Boken är ett co-författarskap med Yip, Ngai Ming, professor i bostadsstudier vid City University av Hong Kong. Under sabbatsperioden tillbringade jag en månad som gästforskare vid City University och arbetade på manuskriptet tillsammans med Yip. Vi presenterat resultaten från det första empiriska fallet, och idén till boken vid ett seminarium på Sydostasiatiska centrum vid universitetet. Efter seminariet förslog centrets direktör möjligheten att boken publiceras som en del av Routledge/City Universitets Sydostasiatiska Series. Väl publicerad kommer boken att lanseras både på Institutet för Urban forskning (IUR) vid Malmöuniversitet, samt Centre for Sydostasiatiska centrum vid City University av Hong Kong.

Jag tillbringade också ytterligare en månad av sabbatsåret vid Centrum för asiatisk urbanism, vid Institutionen för landskapsarkitektur, Washington University i Seattle. Jag deltog i centrums forskningsseminarium och presenterade material från ett annat empiriskt fall och idén till boken på ett av seminarierna. Jag deltog också i centrets arbete med ett samhällsprojekt som arbetar med en tillfällig Gröna gata för att möta behovet av öppna ytor, socialt liv och ekonomiska aktiviteter som stödjer lokalsamhället

Jag hade också kontakt med Internationell institutet av asiatiska forskning IIAS vid universitetet i Leiden i syfte att kommunicera min forskning och den kommande boken. IIAS har anordnat en paneldiskussion där jag tillsammans med två andra paneldeltagare diskuterar problemen med urbana dikotomier utifrån vår forskning. Paneldiskussionen var planerad att äga rum den 26 mars 2024 men sköts upp på grund av en paneldeltagares fick genomgå en operation och ägde slutligen rum den 12 november 2024. Den kommande boken, när den väl publicerats, kommer bli annonserats och diskuterats på IIASs nyhetsbrev.

Under 2023 och 2024 presenterade jag forskningsmaterialet som ligger till grund för den kommande boken på två forskningskonferenser:
Urban Affairs Association (UAA) konferens “From Global to Local: Urban Communities in Flux”, som ägde rum i april 2023 i Nashville, USA.
RC21-konferensen “The Politics and Spaces of Encounters. Att främja dialoger mellan och inom den globala norra och den globala södern”, som ägde rum i juli 2024, i Santiago, Chile.
Bidragsförvaltare
Malmö universitet
Diarienummer
SAB21-0023
Summa
SEK 1 490 000
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Övrig annan samhällsvetenskap
År
2021