Gustaf Marcus

Frankrike (de)konstruerat av författarna: glokalisering och återregionalisering i den samtida franska romanen (2005–2025)

Det här projektet undersöker betydelsen av regionalism och av perifera, ofta rurala platser i den samtida franska litteraturen. Författare som Marie Darrieussecq, Michel Houellebecq och Jean Rolin, samt flera författare av genrelitteratur återkommer genomgående till landets historiska regioner. Den franska ”återregionaliseringsromanen” är samtidigt en del av en större rörelse i samtiden som inbegriper trender som rural gentrifiering, ökad polarisering mellan stad och land (till exempel i Gula västarna-rörelsen 2019) och ökad regionalisering av den politiska makten i Europa.

Varför sker det här nu? Och hur skildrar den samtida romanen regionala identiteter i en globaliserad värld? Till skillnad från de vanliga tolkningarna av moderniteten som något som skapar globala identiteter är hypotesen att mindre geografiska enheter får nya betydelser och ofta blir ännu viktigare i takt med att nationalstaten försvagas i mötet med globala utmaningar.

Den här dynamiken utmanar tidigare teoribildningar. ”Återregionaliseringen” av Frankrike upplevs inte i första hand som hybridisering eller som postmodern platslöshet, utan snarare som en form av glokalisering. Målet med projektet är dels att studera nya litterära uttryck som undersöker de skiftande formerna av platsbundenhet idag, dels att utveckla en ny teoretisk vokabulär för att analysera dagens regionalism och regionala litteratur.
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
P23-0174
Summa
SEK 2 550 434
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Litteraturvetenskap
År
2023