Erik Grönqvist

Skapar eller attraherar städer individer med god hälsa? Kausalitet och selektion i urban hälsa

Detta program undersöker hur stads- och landsbygdsmiljöer påverkar människors hälsa. Även om stadsbor i allmänhet är friskare än landsbygdsbor, tyder hälsoskillnader inom städer på ett komplext samband mellan stadsliv och hälsa. Forskningen fokuserar på om specifika stadsegenskaper direkt förbättrar hälsan eller bara lockar till sig friskare invånare.

Forskningen syftar till att identifiera orsakssamband. Det handlar om att avgöra om friskare stadsbor är ett resultat av positiva miljöfaktorer eller av att friskare individer själva väljer att bosätta sig i dessa områden. Är det till exempel så att förekomsten av parker i ett bostadsområde i sig förbättrar hälsan, eller lockar de till sig redan friskare människor?

Med hjälp av omfattande svenska data om olika hälsoutfall och beteenden, boende och grannskapsegenskaper kommer forskningen att ge nya insikter om orsaker till geografiska ojämlikheter i hälsa. I projektet ingår att skapa en svensk hälsoatlas, undersöka om städer skapar eller attraherar friska medborgare samt analysera hälsokonsekvenserna av urban tillväxt.

Relevansen av denna forskning motiveras av massiva investeringar i urban infrastruktur och politiskt fokus på att minska ojämlikheten mellan stad och landsbygd. Resultaten förväntas vägleda utvecklingen av hälsosammare städer och landsbygdsområden och bidra till flera av FN:s utvecklingsmål, bland annat att främja välbefinnande, minska ojämlikheter och säkerställa inkluderande och säkra livsmiljöer.

Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
M24-0047
Summa
SEK 43 263 000
Stödform
RJ Program
Ämne
Nationalekonomi
År
2024