Anna Orrghen

Tidsdokumentet: krockar mellan visioner och verklighet i relation till ny teknik i Sverige runt millennieskiftet 2000

Genom att undersöka det svenska millenniemonumentets uppgång och fall syftar föreliggande bok till att utforska krocken mellan visioner och verklighet i relation till framväxten av ny teknik i Sverige runt millennieskiftet. Monumentet illustrerar en ny typ av överdådig offentlig konst som uppstod i mitten av 1990-talet och bestod av stora fysiska interaktiva monument. Trots att de var tänkta att vara för evigt, blev de ofta kortlivade.

Boken berättar en historia om visioner om ny teknik, tvärvetenskaplig forskning och stadsförnyelse. Det är också en berättelse om vad som händer när dessa visioner krockar med verkligheten. Boken bygger på forskning från två tidigare projekt om digital konst, finansierade av Vetenskapsrådet, och sammanställer tidigare outforskat arkivmaterial. Genom att betrakta monumentet inte i första hand som offentlig konst, utan som en teknisk artefakt, utmanar boken föreställningen om den här typen av överdådiga satsningar som misslyckanden. Istället undersöks de som fysiska manifestationer av sin tid.

Projektet använder konst för att undersöka en avgörande förändring i vår tid. Detta är viktigt då det bidrar till en kritisk granskning av konsekvenserna av digital teknik i Sverige under en tid genomsyrad av visioner om digitalisering.

En forskningsvistelse vid Cornell University kommer att stärka bokens internationella perspektiv, och lägga grunden för ett potentiellt framtida samarbete på doktorandnivå mellan Uppsala universitet och Cornell University.
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
SAB24-0049
Summa
SEK 2 015 499
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Konstvetenskap
År
2024