Isabella Pistone

Tvärprofessionellt arbete i primärvården: En studie om kunskapsproduktion och kunskapsanvändning mellan professioner

Tvärprofessionell vård kan förstås som en reaktion mot den så kallade ”stuprörsvård” som har karaktäriserat hälso- och sjukvården de senaste decennierna. Genom att organisera vården kring individers behov snarare än yrkesmässiga eller organisatoriska gränser, är tanken att detta ska leda till effektiv och patientcentrerad vård. Detta samverkansprojekt fokuserar på hur Stiftelsen Bräcke diakoni kan dra nytta av idéer, verktyg och arbetssätt från konceptet för att skapa en hållbar primärvård.

Medan tvärprofessionell vård har kommit att bli något av en floskel, förväntas detta projekt bidra med en grundlig och nyanserad bild av vad tvärprofessionella arbetssätt kan innebära. Studien möter två viktiga kunskapsbehov hos organisationen. Det första behovet handlar om att få mer kunskap om hur tvärprofessionellt arbete görs i praktiken. Det andra behovet handlar om att förstå hur tvärprofessionellt arbete behöver göras olika i verksamheter med skilda förutsättningar.

Genom en kombination av observation, intervjuer och dokumentanalys är studien utformad för att genomlysa den vardagliga vårdens praktiker och artikulera olika typer av kunskapssyner, logiker och prioriteringar som präglar det dagliga arbetet på vårdcentraler med och utan tvärprofessionella arbetssätt. Till dessa metoder adderas också en experimentell komponent, där studiens etnografiska genomlysning används för att praktiskt experimentera med sätt att införa tvärprofessionella arbetsformer på Bräcke diakonis vårdcentraler.
Bidragsförvaltare
Bräcke diakoni
Diarienummer
FX24-0010
Summa
SEK 756 498
Stödform
RJ Flexit
Ämne
Övrig annan humaniora
År
2024