Efter digitaliseringen
Digitalisering pågår. Men vad innebär det för samhället och för människorna?
Det är lätt att tro att allt ska bli enklare och bättre. Men så är det inte alltid. I sex häften som samlats i en box skildrar forskare från humaniora och samhällsvetenskap digitaliseringens följder i stort och smått. Det handlar om digitala bank-ID, digitaliseringens miljökonsekvenser, arbetslivet, litteraturen och artificiell intelligens.
Nedan finns böcker att läsa, poddar att lyssna på och samtal att titta på.
Läs
Den konstgjorda intelligensens gränser
Filosofen Hans Ruin öppnar för ett annat sätt att förstå de hot och möjligheter som den konstgjorda intelligensen för med sig.
Jag vill läsa (pdf)Jag vill läsa (epub)
Mötessamhället
Sociologen Malin Åkerström utforskar möteskulturens digitala och icke-digitala dimensioner.
Jag vill läsa (pdf)Jag vill läsa (epub)
Identitetsekonomin
Idéhistorikern Orsi Husz berättar historien om varför banker hanterar våra digitala identiteter.
Jag vill läsa (pdf)Jag vill läsa (epub)
Postdigital litteratur
Litteraturvetaren Jesper Olsson skriver om hur litteraturen påverkas av det digitala skiftet.
Jag vill läsa (pdf)Jag vill läsa (epub)
Naturen älskar att gömma sig
Nicklas Berild Lundblad, doktor i informatik, diskuterar hur digitaliseringen ofta gör världen mer komplex.
Jag vill läsa (pdf)Jag vill läsa (epub)
Det digitalas materialitet
Teknikhistorikern Nina Wormbs resonerar kring digitaliseringens miljöpåverkan.
Jag vill läsa (pdf)Jag vill läsa (epub)
Lyssna
Om det digitalas materialitet
Våra mobiler kräver naturresurser och de digitala jättarna kräver gigantiska serverhallar. Nina Wormbs, teknikhistoriker vid KTH, talar om det digitalas avtryck.
Jag vill lyssnaOm vår komplexa värld
Nicklas Berild Lundblad, doktor i informatik, menar att digitaliseringen tycks leda till framväxten av alltmer komplexa system, och att det digitala närmar sig naturen.
Jag vill lyssnaOm identiteter
Vem är det egentligen som har koll på din identitet? Bankerna äger bank-id, varför har det blivit så här? Idéhistorikern Orsi Husz, har forskat kring identitetsekonomin.
Jag vill lyssnaVårt skräpiga digitala samhälle
Det är dags att uppmärksamma digitaliseringens negativa miljöeffekter, menar Nina Wormbs i ett samtal med Forskning & Framstegs Jonas Mattsson.
Jag vill lyssnaOm postdigital litteratur
Litteraturvetaren Jesper Olsson skriver om hur litteraturen påverkas av det digitala skiftet. Hur tar vi till oss text idag?
Jag vill lyssnaTitta
Efter digitaliseringen, dags för kritik
Vi tror gärna att ny teknik är bättre än äldre men stämmer det? Medverkande: Nina Wormbs, professor i teknikhistoria och Jesper Olsson, professor i språk och kultur
Jag vill seVad har banken med vår identitet att göra?
Hur kommer det sig att vi är beroende av id-bevis, som medborgare, förälder och patient? Vad har banken med vår identitet att göra? Medverkande: Orsi Husz, professor i idéhistoria
Jag vill seArbeten och möten i post-digital värld
Under pandemin har den digitala mötestekniken blivit vardag för allt fler, men vad gör zoomandet med oss? Medverkande: Malin Åkerström, prof emerita i sociologi, och Marcus Persson, docent i sociologi.
Jag vill seDet digitalas materialitet
Nina Wormbs och Nicklas Berild Lundblad samtalar om vad det post-digitala samhället innebär och vad som händer när världen förvandlas till ettor och nollor.
Jag vill seKonstgjord intelligens och smarta maskiner
Hans Ruin och Gregor Noll, om rädslan för att maskiner ska utmanövrera oss. Risken finns emellertid att den oron överskuggar det faktum att AI redan idag dras med en rad etiska problem.
Jag vill seDigitala id:n och digitala utanförskap
Digitaliseringen påverkar också vår vardagliga ekonomi och det är inte alltid så lätt att förutse följderna. Medverkande: Orsi Husz, professor i idéhistoria, och Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter.
Jag vill seAlla skriver och ingen läser?
Litteraturvetarna Jesper Olsson och Ann Steiner diskuterar hur litteraturen förändras. Även läsning, skrivande och produktionen av böcker förändras - en förändring som också påverkar tanken.
Jag vill se