Hans Weinberger

Teknik, vetenskap och svensk säkerhetspolitik. Transnationella nätverk, militära system och nationellt beslutsfattande under det kalla kriget.

Projektet syftar till att analysera teknikens och vetenskapens betydelse för utformningen av svensk försvars-, utrikes- och neutralitetspolitik (säkerhetspolitik). Avsikten är att studera olika typer av tekniska, vetenskapliga och militära nätverk och system och att studera samspelet mellan de olika nätverken och relatera nätverken till militära system och politiska beslutsstrukturer. Projektet syftar också till att i någon mån analysera hur säkerhetspolitiken påverkat utvecklingen inom olika tekniska och vetenskapliga områden i Sverige. Projektet förenar teknik- och vetenskapshistoriska perspektiv på svensk säkerhetspolitik med statsvetenskapliga frågeställningar om politiska beslutsprocesser. Vi menar att vi därigenom kan bidra till en fördjupad förståelse av de faktorer som utformat svensk säkerhetspolitik under det kalla kriget.
Projektet kommer att ge en kompletterande bild till de traditionella vetenskapliga perspektiv som används för att studera svensk säkerhets-, utrikes- och neutralitetspolitik. Sammantaget kommer projektet sålunda att utgöra ett väsentligt byggblock i förståelsen av Sverige under det kalla kriget. Projektet är femårigt.
I projektet ingår fem disputerade forskare och tre doktorander. Projektet kommer att kräva omfattande arkivstudier i Sverige och utomlands. Det kommer resultera i sex monografier (tre doktorsavhandlingar) samt en sammanfattande monografi, alt. antologi, samt artiklar i tidskrifter.

Slutredovisning

Digital slutredovisning saknas. Den som är intresserad av resultaten kan höra av sig till rj@rj.se.

Bidragsförvaltare
KTH
Diarienummer
K2000-5034:1
Summa
SEK 2 500 000
Stödform
Kultur
Ämne
Annan samhällsvetenskap
År
2000