Karl Grandin

Kungl. Vetenskapsakademiens Swedenborgsarkiv – ett katalogiseringsprojekt

Emanuel Swedenborg (1688-1772) hör till de mest ryktbara svenska författarna. Den övervägande delen av dennes efterlämnade handskriftsmaterial, drygt 80 inbundna volymer, finns i Kungl. Vetenskapsakademiens arkiv i Stockholm. I juni 2005 beslutade UNESCO att föra upp Swedenborgssamlingen på listan över arkiv och dokument av värde för hela mänskligheten. Detta medför ett särskilt nationellt ansvar för dess bevarande och tillgängliggörande. Någon fullständig statusinventering av samlingen har dock inte genomförts sedan 1772, och idag finns ingen katalog som mer ingående beskriver handskrifterna och deras innehåll. Dessa är dessutom i flera fall i behov av konservering. Syftet med detta projekt är att bättre tillgängliggöra Swedenborgsarkivet för forskningen och trygga samlingens bevarande. Ny kunskap om Swedenborgsmaterialet kommer att tillföras genom projektet som i sig kommer att vara ett bidrag till forskningen. Projektet skall resultera i dels en katalog i form av en databas, dels en katalog tryckt på papper. Katalogerna kommer att presenteras vid ett avslutande internationellt symposium. Under projektets gång kommer konserveringstekniska åtgärder att vidtas för samlingens bevarande. Katalogerna i databas- och pappersform kommer att göra det möjligt att utvinna och ordna information om de i samlingen ingående texterna efter delvis nya principer. Därmed ges nya förutsättningar för att studera uppbyggnaden av Swedenborgs väldiga och komplexa tankesystem.

Slutredovisning

Karl Grandin, Kungliga Vetenskapsakademien

Projektets syfte samt eventuella ändringar i syftet under projektperioden

Projektets övergripande syfte har varit att tillgängliggöra Swedenborgarkivet vid Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien (KVA), för forskningen. Projektet har även syftat till att tillföra ny kunskap om Swedenborgsmaterialet i KVA och i sig vara ett bidrag till denna forskning.

Projektets målsättning har varit att resultera dels i en katalog i form av en databas, dels i en katalog tryckt på papper; de färdiga katalogerna skulle presenteras vid ett avslutande internationellt symposium. Intressanta delresultat skulle framläggas av projektdeltagarna i artikelform under projekttiden och i samband med det avslutande symposiet.

Det ursprungliga syftet och målsättningen har uppfyllts med den avvikelsen att planen att framställa även en tryckt version av katalogen övergivits. Ett stort arbete har i stället ägnats utprovningen och anpassningen av ett elektroniskt format för katalogen. Ur tillgänglighetsperspektiv ter sig denna prioritering korrekt.

Projektets tre viktigaste resultat och ett resonemang om dessa

1. En detaljkatalog över kärnan i Swedenborgsamlingen, de 110 s.k. codices, har framställts i form av 110 XML-filer som kodats i enlighet med Text Encoding Initiative (TEI). Dessa XML-filer har transformerats till HTML och presenterats på en webbplats.

Kommentar: Valet av XML som märkspråk och TEI som format grundade sig bl.a. i ambitionen att tillämpa hitta en form för katalogisering som på längre sikt skulle vara kompatibelt med ett nationellt system för handskriftskatalogisering. (Ett sådant befann sig under utveckling vid projekttidens början, Ediffah, http://www.ediffah.org/, men är fortfarande inte färdigt att tas i bruk när det gäller detaljkatalogisering på volymnivå och det är oklart om och när så kommer att ske.) Masterfilerna i XML består vardera av två delar; den ena innehåller beskrivande data till respektive volym (upphov, innehåll, datering, format, omfång och liknande), den andra omfattar transkriptioner av vissa strukturerande element i text (såsom titelsidor, rubriker, listor, incipit och explicit). Tillgängliggörandet av filernas innehåll har skett via webbplatsen, som består av drygt 400 sammanlänkade HTML-sidor och en konkordanstabell med hänvisningar till andra bibliografiska arbeten kring Swedenborg, men som dock saknar specifik sökmotor. En vidareutveckling skulle kunna innebära att innehållet i XML-filerna överfördes till en databasstruktur (i första hand en nationell plattform för katalogisering av handskrifter på dokumentnivå), varigenom ökad funktionalitet i form av förbättrade sökmöjligheter skulle kunna uppnås. Digitala bilder av volymernas innehåll skulle med fördel kunna läggas till en sådan databas.

2. En detaljerad analys och problematisering av metoden genomfördes i en studie av Maria Berggren som publicerades i form av en magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås, Att katalogisera en specialsamling med hjälp av TEI. En metodprövande studie utförd på Swedenborgsarkivet i Kungl. Vetenskapsakademien, 2009. Uppsatsen belönades med Svenska biblioteksföreningens Collijnpris för bästa magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap, 2009.

Kommentar: Projektet innebar ett test av TEI som metadataformat vid beskrivning av en större samling omfattande både handskrivet och tryckt material. Genom uppsatsens metodanalys demonstreras hur TEI som katalogiseringsformat tillåter registrering av avancerade deskriptiva och strukturella metadata rörande både tryck och handskrifter. Olika konflikter hos formatet såsom den mellan tryck och handskrift, mellan abstrakt textstruktur och fysisk dokumentstruktur, samt mellan text- och verknivå lyfts fram och diskuteras. Uppsatsens jämförelser av TEI med ett par andra metadatasystem visar på generella överensstämmelser, men också på brister i den direkta kompatibiliteten. Avslutningsvis konstateras att ett katalogiseringsformat måste kompletteras med praxis för att bli verkligt meningsfullt.

3. Ett avslutande symposium under rubriken Emanuel Swedenborg - Exploring a "World Memory". Context, Content, Contribution, genomfördes i enlighet med den ursprungliga projektplanen på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm, 7-9/6 2010. Ett 40-tal Swedenborgsforskare från hela världen deltog i symposiet, 21 av dem med föredrag. I programkommittén ingick följande personer: Ambassadör Lars Bergqvist (Stockholm), Doc. David Dunér (Lund), Doc. Anders Hallengren (Stockholm), Prof. Hans Helander (Uppsala), Prof. Inge Jonsson (Stockholm), Prof. Harry Lenhammar (Uppsala), samt Prof. Jane Williams-Hogan (Bryn Athyn).

Kommentar: Symposiet innebar en mönstring av svensk och internationell Swedenborgforskning - föredragshållarna kom från Sverige, USA, England, Polen, Tyskland och Italien - där Swedenborg kunde belysas både som naturforskare och teolog till innehåll och kontext och även ur receptionshistoriskt perspektiv. Katalogen presenterades för sina framtida avnämare dels genom ett föredrag av Maria Berggren, dels i en speciellt utformad visning av delar av samlingen. Inge Jonsson gav genom en avslutande öppen föreläsning en bred och djup belysning av relationerna mellan Vetenskapsakademien och Swedenborg, under livstiden och senare, vad gäller samlingen, och också Swedenborg som historisk gestalt. Samtliga föredrag sändes på nätet via videoupptagning och är fortsatt tillgängliga för nedladdning, http://www.centrum.kva.se/svenska/forskning/Swedenborg2010Program.htm. De kommer att publiceras i en konferensvolym.

Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet

Den digitalt publicerade katalogen erbjuder nya möjligheter för i första hand forskaren och den specialiserade användaren att orientera sig i samlingen på detaljnivå. Inget av de tidigare bibliografiska verktygen uppvisar samma grad av tillgänglighet som denna digitala katalog. Sammantaget innebär detta förbättrade förutsättningar för i synnerhet ett filologiskt, textnära studium av Emanuel Swedenborgs verk.

Projektets två viktigaste publikationer och ett resonemang om dessa

Projektets två viktigaste publikationer torde vara dels den elektroniskt publicerade katalog, dels den magisteruppsats som beskrevs under 2 ovan.

Andra typer av förmedling av projektets resultat såsom seminarier, föreläsningar, länkar till egna hemsidor

Maria Berggren använde vissa projektresultat i föredraget "Emanuel Swedenborg's scientific Latin" vid symposiet The Languages of Science in the Time of Linnaeus, juni 2007 (ej publicerat). Hon gjorde en projektpresentation i samband med symposiet Future Proof IV - International Scientific Archives Conference, 23-25/4 2008. Vidare framträdde hon med föredrag vid IANLS (International Association on Neo-Latin Studies) konferens i Uppsala i aug. 2009, där hon använde sig av delresultat från projektet under rubriken "Useful phrases and scientific terms: Examples from Emanuel Swedenborg's notebooks" (ännu ej publicerat). Hon presenterade också projektet i ett populärt hållet föredrag i Nya Kyrkan i Stockholm i januari 2008.

Publikationslista

Maria Berggren, Att katalogisera en specialsamling med hjälp av TEI: En metodprövande studie utförd på Swedenborgsarkivet i Kungl. Vetenskapsakademien (=Magisteruppsats 2008:91), Högskolan i Borås, 2008 (se länk: http://hdl.handle.net/2320/4031).

Maria Berggren, “Providing access to a World Memory. A cataloguing project concerning the Swedenborg archives at the Royal Swedish Academy of Sciences”, presentation vid Future Proof IV – International Scientific Archives Conference, Stockholm, Sweden 23–25 April 2008 (se länk: http://www.bath.ac.uk/ncuacs/FPIV%20Berggren.htm).

Maria Berggren, The Emanuel Swedenborg Collection. A cataloguing project, 2010 (elektronisk katalog över Swedenborgsamlingen vid Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm, se länk: www.center.kva.se/svenska/samlingar/Webbplats_Swedenborg/index.html).

Maria Berggren, “The Swedenborg Archives in perspective: A collection and a catalogue”, föredrag vid symposiet Emanuel Swedenborg – Exploring a ”World Memory”. Context, Content, Contribution, Kungl. vetenskapsakademien, Stockholm, 7-9/6 2010 (under publicering).

Maria Berggren, ”Useful phrases and scientific terms: Examples from Emanuel Swedenborg’s notebooks”, föredrag vid IANLS (International Association on Neo-Latin Studies) konferens i Uppsala i aug. 2009 (under publicering).

Bidragsförvaltare
Kungl. Vetenskapsakademien
Diarienummer
In2006-1072:1-IK
Summa
SEK 1 800 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2006