Lennart Samuelson

Atomgrad - det sovjetiska militärindustriella komplexets kärnområde. En fallstudie av Södra Ural under det kalla kriget, 1945 - 1965


”Atomgrad” syftar på så kallade atomstäder i södra Ural. I Tjeljabinsks län framställdes kärnvapenkomponenter i nyanlagda städer som var stängda för andra sovjetmedborgare. Området var totalt stängd för utländska besökare före 1992. Projektet blir därför explorativt och behandlar många företeelser som gömdes bakom järnridån.


Fallstudien fullföljer Samuelsons monografi Tankograd: Den ryska hemmafrontens dolda historia, 1917-1953 (2007).


Med arkivmaterial från regionen ska framväxten efter andra världskriget analyseras av såväl de nukleära som konventionella vapenindustrierna. I regionen fanns en lämplig infrastruktur och många kadrer för dessa pionjärföretag i Sovjets atomvapenprogram.


Projektet skildrar dock mer än vapentillverkning. Det syftar till en komplex analys av samspelet mellan ekonomi, teknologi, säkerhetstänkande och politik, liksom vardagslivet och kulturen i en viktig region i Sovjetunionen. Hur präglade sovjetledningens militära hotbild den regionala utvecklingen? Hur påverkade motsättningarna mellan supermakterna under det kalla kriget egentligen mentaliteten bland olika samhällsgrupper?


Undersökningen spänner över ett stort socialt fält: Från arbets- och levnadsvillkoren i de Gulagläger som etablerats för att bygga kärnvapenanläggningar till materiellt privilegierade teknokratiska eliter. Vidare analyseras om, och i så fall hur informationssfären i atomstäderna kunde skilja sig från andra delar av sovjetsamhället.
Bidragsförvaltare
Östekonomiska Institutet - SITE
Diarienummer
P2008-0010:1-E
Summa
SEK 2 010 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Ekonomisk historia
År
2008