Nya Slussen. Dialog och reflektion kring samhällsplaneringens demokratiska utmaningar
Frågan om stadens omvandlingar berör demokratins kärna och utmanar det representativa folkstyret på lokal nivå. Omfattande stadsbyggnadsprojekt behöver vara transparanta, rättssäkra och legitimerade. Projektet syftar till att förstå den omstridda ombyggnaden av Slussen i Stockholm, att förmedla kunskap och skapa utrymme för reflektion om komplexa samhällsplaneringsprocesser samt att generera ny kunskap och material för vidare forskning. Medverkande parter är Nordregio, Stockholms universitet och Stadsmuseet genom Stockholmia. Politiker, tjänstepersoner och opinionsbildare inom samhällsbyggande är målgrupper, liksom medier och organiserade medborgare. Genom en serie publika samtal mellan forskare och skilda parter inom samhällsplaneringen, ledda av en opartisk och kunnig moderator, sätts exemplet Slussen i jämförelse geografiskt och historiskt. I 4 evenemang sammanför vi tjänstepersoner, politiker, aktivister, "expertmedborgare", journalister, konsulter och forskare. Samtalen filmas och tillgängliggörs genom de medverkande parternas kommunikationskanaler. Projektet skapar ett nytt källmaterial, och kan därmed lägga grund för ny forskning. Resultat kommuniceras löpande genom de planerade publika evenemangen, genom filmade och digitalt offentliggjorda föredrag och samtal samt i en digital publikation för fri spridning, som på ett pedagogiskt sätt tillgängliggör och förklarar processen kring Nya Slussen.
Slutredovisning
Syfte och utveckling
Frågan om stadens omvandling berör demokratins kärna och utmanar det representativa folkstyret på lokal nivå. Omfattande stadsbyggnadsprojekt behöver vara transparanta, rättssäkra och legitimerade. Projektet syftar till att förstå den omstridda ombyggnaden av Slussen i Stockholm, att förmedla kunskap och skapa utrymme för reflektion om komplexa samhällsplaneringsprocesser samt att generera ny kunskap och material för vidare forskning. Medverkande parter är Nordregio, ABF, Stockholms universitet och Stadsmuseet genom Stockholmia – forskning och förlag.
Politiker, tjänstepersoner och opinionsbildare inom samhällsbyggande är målgrupper, liksom medier och andra med intresse för stadsplaneringsfrågor, liksom den breda allmänhet som berörs av stadsplaneringens konsekvenser. Projektet syftar till att främja dialog och erfarenhetsutbyte mellan forskare, allmänheten, medierna och skilda parter inom samhällsplanering.
Genom en serie publika samtal mellan forskare och skilda parter inom samhällsplaneringen, ledda av en opartisk och kunnig moderator, sätts exemplet Slussen i jämförelse geografiskt och historiskt. I tre evenemang sammanför vi tjänstepersoner, politiker, aktivister, ”expertmedborgare”, journalister, konsulter och forskare. Samtalen filmas och tillgängliggörs genom de medverkande parternas kommunikationskanaler. Projektet skapar ett nytt källmaterial, och kan därmed lägga grund för ny forskning. Resultat kommuniceras löpande genom de planerade publika evenemangen, genom filmade och digitalt offentliggjorda föredrag och samtal samt i en digital publikation för fri spridning, som på ett pedagogiskt sätt tillgängliggör och förklarar processen kring Nya Slussen.
Syftet är att förstå Slussenstriden, att förmedla kunskap och skapa utrymme för att förmedla kunskap och skapa utrymme för reflektion om komplexa samhällsplaneringsprocesser
Genomförande och måluppfyllelse
Projektet förvaltas av Stadsmuseet i Stockholm
Projektledare: Rebecka Lennartsson, Stockholmia/Stadsmuseet
Projektets expertkompetens: Michele Micheletti
Projektadministratör: Anders Sjöbrandt, Historiska institutitonen, Stockholms universitet
Projektet resulterade i tre filmade seminarier med olika fokus och inriktning. Moderatorer och lokal valdes i överensstämmelse med tema. Därutöver producerades en film om Slussens historia samt en Open access-publikation som summerar innehållet i seminarierna. Projektet har också skapat material för forskning. Michele Micheletti, professor i statsvetenskap med Stockholms universitet, har arbetat vidare med frågor som rör aktivt och ansvarstagande medborgarskap och politisk delaktighet.
Följande seminarier genomfördes:
International perspectives on urban planning
Tis 19 sept kl 13–16. Föredrag på engelska.
ABF Stockholm, Z-salen, Sveavägen 41
Stadsrum i folkets hjärtan nu och då
Tis 24 okt kl 13–16
ABF Stockholm, Z-salen, Sveavägen 41
Samtal om erfarenheterna av Nya Slussen
Tis 5 dec kl 13–16
Citykonditoriet, Adolf Fredriks kyrkogata 10
Föranmälan krävs till samtliga seminarier!
International perspectives on urban planning
Program
13.00 Rebecka Lennartsson, Michele Micheletti och Anders Sjöbrandt hälsar välkommen
13.20 Moderator Maja Aase presenterar dagens seminarium
13.25 Föredrag Margit Mayer
14.00 Föredrag Enrico Gualini
14.30 Paus
14.50 Föredrag Abdul Khakee
15.25 Panelsamtal
16.00 Slut
Margit Mayer: Contention over large-scale urban development projects and the complexity of citizen participation
Mayer explores the role and effects of participatory mechanisms deployed in large-scale urban renewal projects across Europe to process conflicts and contestation.
Enrico Gualini: Contested urban developments and the democratic life of urban places
Urban renewal projects are often contested. They create societal tensions because they evoke a complex web of differing attachments, interpretations, memories and emotions. Planners and politicians are time and again overwhelmed when such reactions emerge from below. Why is this the case? How can planning conflicts be used as a generator of social creativity and collective intelligence and motor for the renewal of democratic politics?
Abdul Khakee: Always a disappointment? Citizen participation in comparative perspective
Khakee discuss results from four case studies of planning in Sweden and how public expectations of their participatory activities diverged from the results in reality. He presents additional reflections from similar activities abroad.
Stadsrum i folkets hjärtan nu och då
Tis 24 oktober kl 13–16
ABF Stockholm, Z-salen,
Sveavägen 41
Program
13.00 Rebecka Lennartsson, Michele Micheletti och Anders Sjöbrandt hälsar välkommen
13.15 Moderator Maja Aase presenterar dagens seminarium
13.20 Föredrag Anders Sjöbrandt
13.45 Föredrag Moa Beskow
14.10 Föredrag Moa Tunström
14.35 Paus med fika
14.55 Föredrag Göran Cars
15.20 Panelsamtal
16.00 Slut
Anders Sjöbrandt: En funkismöbel i Mälardrottningens gemak
Nya Slussen hyllades av många när den invigdes i oktober 1935, men den möttes också av protester. Vilka argument fanns för Slussenombyggnaden på 1930-talet? Hur såg motståndet ut då?
Moa Beskow: Motståndets röster och stadens visioner
När förslaget ”Nya Slussen” ställdes ut våren 2010, började ett missnöje att sjuda och ett motstånd tog snart form. Olika grupper och nätverk bildades och har sedan dess på olika sätt försökt stoppa planerna. Vilka är de argument som har förts fram som viktiga i protesterna? Hur har motståndets väg sett ut?
Moa Tunström: På spaning efter den goda staden
Vad är det för ideal som dagens stadsutvecklingsvisioner uttrycker och hur kan de förstås? Hur uppfattas dessa visioner av andra? Hur kommuniceras detta i samtal eller i form av protester, insändare, skönlitterära berättelser eller nyhetsartiklar, forskning med mera?
Göran Cars: Konsten att genomföra ett stort stadsbyggnadsprojekt
Alla stadsbyggnadsprojekt har vinnare och förlorare. Samtidigt som ett nytt bostadsprojekt kan ses som angeläget av de flesta så finns det motståndare. Kommunerna måste bli bättre på att systematiskt fånga in olika röster. Ett politiskt ledarskap som orkar och vågar driva utvecklingsfrågor är nödvändigt.
Samtal om erfarenheterna av Nya Slussen
Tis 5 december kl 13–16
Citykonditoriet, Mahognysalen
Adolf Fredriks kyrkogata 10
Program
13.00 Rebecka Lennartsson, Michele Micheletti och Anders Sjöbrandt hälsar välkommen
13.10 Vad är problemet?
14.20 Paus
14.50 Hur kan processen
förbättras i framtiden?
16.00 Slut
I det tredje och sista seminariet i serien Slussen: stadsomvandling som berör samtalar centrala aktörer kring Nya Slussen om visioner, retorik, politik och motstånd vid stadsomvandling.
En ”rullande panel” med politiker och tjänstemän, journalister, medborgare och forskare som på olika sätt varit involverade i Nya Slussen bidrar med skilda perspektiv och erfarenheter.
Samtalet leds av Kerstin Brunnberg, prisbelönt journalist med erfarenhet bland annat som vd för Sveriges radio, styrelseordförande i statens kulturråd och som chef för ArkDes.
I panelen:
Elisabet Andersson, reporter och krönikör på SvD Kultur med fokus på arkitektur
och stadsplanering
Monica Andersson, ordförande samfundet S:t Erik, statsvetare, tidigare borgarråd, Stockholms stad
Lotta Edholm, (L) oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden, Stockholms stad
Tor Edsjö, arkitekt, företrädare för nätverk för alternativ lösning av Slussens
ombyggnad
Stella Fare, tidigare borgarråd, Stockholms stad, f d gruppledare för Stockholmspartiet, författare
Daniel Helldén, (Mp) trafikborgarråd, Stockholms stad
Bo Göran Hellers, professor i konstruktionslära, KTH, engagerad i Ny syn på Slussen.
Ulla Joneborg, tidigare arkitekt stadsbyggnadskontoret, en av initiativtagarna till
Ny syn på Slussen
Joakim Larsson, (M) oppositionsborgarråd, Stockholms stad
Richard Murray, senior rådgivare hos tankesmedjan Global utmaning, ordförande för förbundet för Ekoparken, företrädare för nätverk för alternativ lösning av Slussens ombyggnad
Henrik Nerlund, sekreterare och kanslichef, rådet till skydd för Stockholms skönhet, Stockholms stad, arkitekturhistoriker, journalist och författare
Nazem Tahvilzadeh, forskare, KTH, med fokus på demokrati, urban politik och
medborgardeltagande i planering
Lennart Tonell, lektor i samhällsplanering/kulturgeografi, Stockholms universitet,
gruppledare (Mp) exploateringsnämnden, Stockholms stad
Jan Valeskog, (S) biträdande finansborgarråd, Stockholms stad
Mats Wickman, journalist och författare med fokus på stadsplanering, arkitektur och Stockholmshistoria
Sebastian Wiklund, (V), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, Stockholms stad
Erfarenheter och lärdomar
Stadsbyggnadsprojekt väcker känslor. Särskilt engagerar platser som rör historia, identitet och tillhörighet. Nya Slussen har karakteriserats som ett av Sveriges mest kritiserade projekt, präglat av omfattande motsättningar, motstånd, ombytlighet, brister i kommunikation och en snårig process Många medborgare har engagerat sig i olika typer av protester. Politikerna och förvaltningen har kritiserats för att undvika och ignorera motstånd. Motståndare har anklagats för att förhindra en nödvändig stadsförnyelse i Stockholmsområdet och för att de inte vill lyssna på andra åsikter än sina egna. Som arrangörer var vi väl medvetna om den svårnavigerade situationen, men ville undersöka om och hur forskning skulle kunna fungera som en mindre politiskt laddad utgångspunkt för samtal mellan olika parter, där forskare satte Nya Slussen i perspektiv med föredrag som gav utblickar i tid och rum, och där alla som ville fick möjlighet att uttala sig.
Möjligen hade vi underskattat hur många krafter som påverkade projektet, och hur avsändaren Stockholms stad (som Stockholmia är en del av) genast genererade misstankar, rykten och helt ogrundade och konspiratoriska teorier. Det tog mer tid och kraft än vi räknat med för projektledningen att bemöta och stävja missinformation. Sammantaget blev projektet dock mycket lyckat i det avseende, då förtroenden byggdes upp och en vilja till verkligen samtal kunde skönjas. En framgångsfaktor i detta bedömer vi var det medvetna och noggranna valet av moderatorer för respektive evenemang. Det blev särskilt viktigt att finna moderatorer som av alla läger kunde godtas som kunniga, neutrala och professionella. Givet det konfliktfyllda samtalsklimat som karaktäriserat offentliga möten kring frågan var det avgörande.
Även inbjudan att inför varje evenemang skicka ett meddelande i form av text, bild, ljud eller ett kortare filmklipp till arrangörerna göt lite olja på vågorna. Arrangörerna meddelade att alla inkomna frågor kommer att beaktas, men ett urval kommer av utrymmesskäl att ske inför seminarierna. På så sätt kunde alla som ville göra sin röst hörd få tillfälle till detta.
Valet av lokal var en annan viktig faktor. Det blev viktigt med en lokal som inte på något sätt kändes belastad i relation till samtalets tema. Av ekonomiska skäl kom den planerade lokalen på Kulturhuset att utgå. Istället ersattes den av Citykonditoriet, vilket fungerade utmärkt. Det gav möjlighet till avslappnad samvaro i samband med samtalen och en trivsam inramning utan någon laddning.
Det krävde mycket tid att få samman rätt panel. Framförallt hade deltagare från politiken svårt att finna luckor. Liknande evenemang kräver mycket lång framförhållning, tid och kommunikativa förmågor från arrangörerna. Vi är dock mycket nöjda med de föredragshållare och den panel som till sist förverkligades.
En annan aspekt att ta hänsyn till är det stora arbete som krävs för att få med medarrangörer som aktiva parter i projektet. Omsättning på deltagare och bristande engagemang om den egna organisationen inte står som huvudansvarig skapar problem och mer arbete än beräknat för arrangörerna.
Publikationer och kommunikation
En kommunikationsplan sammanställdes tidigt i projektet med kommunikationsmålen:
Fördjupade tankar kring demokrati och stadsbyggnad, samarbete mellan arrangörerna
Samt att visa på forskningens värde i stort i känsliga frågor om samhällsbyggnad.
Projektet presenterades på Stockholmias hemsida och uppdaterades löpande.
https://stockholmia.stockholm.se/forskning/projekt/nya-slussen/seminarieserie/
Där lades också länk till de filmade samtalen som sändes på Youtube, samt den korta film som presenterade Slussens historia, som en bakgrund till samtalen:
https://www.youtube.com/watch?v=fqB-d65t9yk&t=74s
En publikation sammanställdes som presenterade projektet och dess föredrag i korthet och i tillgänglig form för fri nedladdning.
https://stockholmia.stockholm.se/forlag/bocker/stockholmia-essa/slussen--stadsomvandling-som-beror/
Kommunikationsinsatser
Aktivitet Kanal Tidpunkt
Utskick ”Save the date” mejl maj
Webbsida webb maj
Påminnelse mejl aug
Stadens webb Stockholm.se aug
Anställda i staden nyhetsbrev juli
Hallå Stockholmare lokaltidningar juli
Anställda inom avd Intranät aug
Annons? DN/SvD sep
Inlägg på FB Stockholmia, Stadsmuseet, samarbetsparter sept, okt, dec
Affisch Samarbetsparter (ABF) aug
På den stora internationella forskningskommunikationskonferensen PCST på New Zealand 2018 fick undertecknad också möjlighet att i Riksbankens jubileumsfonds regi presentera projektet i en session. Det genomfördes under titeln Slussen - a critical case of urban renewal in Stockholm City. Seminars on contested urban development and democracy.
Frågan om stadens omvandling berör demokratins kärna och utmanar det representativa folkstyret på lokal nivå. Omfattande stadsbyggnadsprojekt behöver vara transparanta, rättssäkra och legitimerade. Projektet syftar till att förstå den omstridda ombyggnaden av Slussen i Stockholm, att förmedla kunskap och skapa utrymme för reflektion om komplexa samhällsplaneringsprocesser samt att generera ny kunskap och material för vidare forskning. Medverkande parter är Nordregio, ABF, Stockholms universitet och Stadsmuseet genom Stockholmia – forskning och förlag.
Politiker, tjänstepersoner och opinionsbildare inom samhällsbyggande är målgrupper, liksom medier och andra med intresse för stadsplaneringsfrågor, liksom den breda allmänhet som berörs av stadsplaneringens konsekvenser. Projektet syftar till att främja dialog och erfarenhetsutbyte mellan forskare, allmänheten, medierna och skilda parter inom samhällsplanering.
Genom en serie publika samtal mellan forskare och skilda parter inom samhällsplaneringen, ledda av en opartisk och kunnig moderator, sätts exemplet Slussen i jämförelse geografiskt och historiskt. I tre evenemang sammanför vi tjänstepersoner, politiker, aktivister, ”expertmedborgare”, journalister, konsulter och forskare. Samtalen filmas och tillgängliggörs genom de medverkande parternas kommunikationskanaler. Projektet skapar ett nytt källmaterial, och kan därmed lägga grund för ny forskning. Resultat kommuniceras löpande genom de planerade publika evenemangen, genom filmade och digitalt offentliggjorda föredrag och samtal samt i en digital publikation för fri spridning, som på ett pedagogiskt sätt tillgängliggör och förklarar processen kring Nya Slussen.
Syftet är att förstå Slussenstriden, att förmedla kunskap och skapa utrymme för att förmedla kunskap och skapa utrymme för reflektion om komplexa samhällsplaneringsprocesser
Genomförande och måluppfyllelse
Projektet förvaltas av Stadsmuseet i Stockholm
Projektledare: Rebecka Lennartsson, Stockholmia/Stadsmuseet
Projektets expertkompetens: Michele Micheletti
Projektadministratör: Anders Sjöbrandt, Historiska institutitonen, Stockholms universitet
Projektet resulterade i tre filmade seminarier med olika fokus och inriktning. Moderatorer och lokal valdes i överensstämmelse med tema. Därutöver producerades en film om Slussens historia samt en Open access-publikation som summerar innehållet i seminarierna. Projektet har också skapat material för forskning. Michele Micheletti, professor i statsvetenskap med Stockholms universitet, har arbetat vidare med frågor som rör aktivt och ansvarstagande medborgarskap och politisk delaktighet.
Följande seminarier genomfördes:
International perspectives on urban planning
Tis 19 sept kl 13–16. Föredrag på engelska.
ABF Stockholm, Z-salen, Sveavägen 41
Stadsrum i folkets hjärtan nu och då
Tis 24 okt kl 13–16
ABF Stockholm, Z-salen, Sveavägen 41
Samtal om erfarenheterna av Nya Slussen
Tis 5 dec kl 13–16
Citykonditoriet, Adolf Fredriks kyrkogata 10
Föranmälan krävs till samtliga seminarier!
International perspectives on urban planning
Program
13.00 Rebecka Lennartsson, Michele Micheletti och Anders Sjöbrandt hälsar välkommen
13.20 Moderator Maja Aase presenterar dagens seminarium
13.25 Föredrag Margit Mayer
14.00 Föredrag Enrico Gualini
14.30 Paus
14.50 Föredrag Abdul Khakee
15.25 Panelsamtal
16.00 Slut
Margit Mayer: Contention over large-scale urban development projects and the complexity of citizen participation
Mayer explores the role and effects of participatory mechanisms deployed in large-scale urban renewal projects across Europe to process conflicts and contestation.
Enrico Gualini: Contested urban developments and the democratic life of urban places
Urban renewal projects are often contested. They create societal tensions because they evoke a complex web of differing attachments, interpretations, memories and emotions. Planners and politicians are time and again overwhelmed when such reactions emerge from below. Why is this the case? How can planning conflicts be used as a generator of social creativity and collective intelligence and motor for the renewal of democratic politics?
Abdul Khakee: Always a disappointment? Citizen participation in comparative perspective
Khakee discuss results from four case studies of planning in Sweden and how public expectations of their participatory activities diverged from the results in reality. He presents additional reflections from similar activities abroad.
Stadsrum i folkets hjärtan nu och då
Tis 24 oktober kl 13–16
ABF Stockholm, Z-salen,
Sveavägen 41
Program
13.00 Rebecka Lennartsson, Michele Micheletti och Anders Sjöbrandt hälsar välkommen
13.15 Moderator Maja Aase presenterar dagens seminarium
13.20 Föredrag Anders Sjöbrandt
13.45 Föredrag Moa Beskow
14.10 Föredrag Moa Tunström
14.35 Paus med fika
14.55 Föredrag Göran Cars
15.20 Panelsamtal
16.00 Slut
Anders Sjöbrandt: En funkismöbel i Mälardrottningens gemak
Nya Slussen hyllades av många när den invigdes i oktober 1935, men den möttes också av protester. Vilka argument fanns för Slussenombyggnaden på 1930-talet? Hur såg motståndet ut då?
Moa Beskow: Motståndets röster och stadens visioner
När förslaget ”Nya Slussen” ställdes ut våren 2010, började ett missnöje att sjuda och ett motstånd tog snart form. Olika grupper och nätverk bildades och har sedan dess på olika sätt försökt stoppa planerna. Vilka är de argument som har förts fram som viktiga i protesterna? Hur har motståndets väg sett ut?
Moa Tunström: På spaning efter den goda staden
Vad är det för ideal som dagens stadsutvecklingsvisioner uttrycker och hur kan de förstås? Hur uppfattas dessa visioner av andra? Hur kommuniceras detta i samtal eller i form av protester, insändare, skönlitterära berättelser eller nyhetsartiklar, forskning med mera?
Göran Cars: Konsten att genomföra ett stort stadsbyggnadsprojekt
Alla stadsbyggnadsprojekt har vinnare och förlorare. Samtidigt som ett nytt bostadsprojekt kan ses som angeläget av de flesta så finns det motståndare. Kommunerna måste bli bättre på att systematiskt fånga in olika röster. Ett politiskt ledarskap som orkar och vågar driva utvecklingsfrågor är nödvändigt.
Samtal om erfarenheterna av Nya Slussen
Tis 5 december kl 13–16
Citykonditoriet, Mahognysalen
Adolf Fredriks kyrkogata 10
Program
13.00 Rebecka Lennartsson, Michele Micheletti och Anders Sjöbrandt hälsar välkommen
13.10 Vad är problemet?
14.20 Paus
14.50 Hur kan processen
förbättras i framtiden?
16.00 Slut
I det tredje och sista seminariet i serien Slussen: stadsomvandling som berör samtalar centrala aktörer kring Nya Slussen om visioner, retorik, politik och motstånd vid stadsomvandling.
En ”rullande panel” med politiker och tjänstemän, journalister, medborgare och forskare som på olika sätt varit involverade i Nya Slussen bidrar med skilda perspektiv och erfarenheter.
Samtalet leds av Kerstin Brunnberg, prisbelönt journalist med erfarenhet bland annat som vd för Sveriges radio, styrelseordförande i statens kulturråd och som chef för ArkDes.
I panelen:
Elisabet Andersson, reporter och krönikör på SvD Kultur med fokus på arkitektur
och stadsplanering
Monica Andersson, ordförande samfundet S:t Erik, statsvetare, tidigare borgarråd, Stockholms stad
Lotta Edholm, (L) oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden, Stockholms stad
Tor Edsjö, arkitekt, företrädare för nätverk för alternativ lösning av Slussens
ombyggnad
Stella Fare, tidigare borgarråd, Stockholms stad, f d gruppledare för Stockholmspartiet, författare
Daniel Helldén, (Mp) trafikborgarråd, Stockholms stad
Bo Göran Hellers, professor i konstruktionslära, KTH, engagerad i Ny syn på Slussen.
Ulla Joneborg, tidigare arkitekt stadsbyggnadskontoret, en av initiativtagarna till
Ny syn på Slussen
Joakim Larsson, (M) oppositionsborgarråd, Stockholms stad
Richard Murray, senior rådgivare hos tankesmedjan Global utmaning, ordförande för förbundet för Ekoparken, företrädare för nätverk för alternativ lösning av Slussens ombyggnad
Henrik Nerlund, sekreterare och kanslichef, rådet till skydd för Stockholms skönhet, Stockholms stad, arkitekturhistoriker, journalist och författare
Nazem Tahvilzadeh, forskare, KTH, med fokus på demokrati, urban politik och
medborgardeltagande i planering
Lennart Tonell, lektor i samhällsplanering/kulturgeografi, Stockholms universitet,
gruppledare (Mp) exploateringsnämnden, Stockholms stad
Jan Valeskog, (S) biträdande finansborgarråd, Stockholms stad
Mats Wickman, journalist och författare med fokus på stadsplanering, arkitektur och Stockholmshistoria
Sebastian Wiklund, (V), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, Stockholms stad
Erfarenheter och lärdomar
Stadsbyggnadsprojekt väcker känslor. Särskilt engagerar platser som rör historia, identitet och tillhörighet. Nya Slussen har karakteriserats som ett av Sveriges mest kritiserade projekt, präglat av omfattande motsättningar, motstånd, ombytlighet, brister i kommunikation och en snårig process Många medborgare har engagerat sig i olika typer av protester. Politikerna och förvaltningen har kritiserats för att undvika och ignorera motstånd. Motståndare har anklagats för att förhindra en nödvändig stadsförnyelse i Stockholmsområdet och för att de inte vill lyssna på andra åsikter än sina egna. Som arrangörer var vi väl medvetna om den svårnavigerade situationen, men ville undersöka om och hur forskning skulle kunna fungera som en mindre politiskt laddad utgångspunkt för samtal mellan olika parter, där forskare satte Nya Slussen i perspektiv med föredrag som gav utblickar i tid och rum, och där alla som ville fick möjlighet att uttala sig.
Möjligen hade vi underskattat hur många krafter som påverkade projektet, och hur avsändaren Stockholms stad (som Stockholmia är en del av) genast genererade misstankar, rykten och helt ogrundade och konspiratoriska teorier. Det tog mer tid och kraft än vi räknat med för projektledningen att bemöta och stävja missinformation. Sammantaget blev projektet dock mycket lyckat i det avseende, då förtroenden byggdes upp och en vilja till verkligen samtal kunde skönjas. En framgångsfaktor i detta bedömer vi var det medvetna och noggranna valet av moderatorer för respektive evenemang. Det blev särskilt viktigt att finna moderatorer som av alla läger kunde godtas som kunniga, neutrala och professionella. Givet det konfliktfyllda samtalsklimat som karaktäriserat offentliga möten kring frågan var det avgörande.
Även inbjudan att inför varje evenemang skicka ett meddelande i form av text, bild, ljud eller ett kortare filmklipp till arrangörerna göt lite olja på vågorna. Arrangörerna meddelade att alla inkomna frågor kommer att beaktas, men ett urval kommer av utrymmesskäl att ske inför seminarierna. På så sätt kunde alla som ville göra sin röst hörd få tillfälle till detta.
Valet av lokal var en annan viktig faktor. Det blev viktigt med en lokal som inte på något sätt kändes belastad i relation till samtalets tema. Av ekonomiska skäl kom den planerade lokalen på Kulturhuset att utgå. Istället ersattes den av Citykonditoriet, vilket fungerade utmärkt. Det gav möjlighet till avslappnad samvaro i samband med samtalen och en trivsam inramning utan någon laddning.
Det krävde mycket tid att få samman rätt panel. Framförallt hade deltagare från politiken svårt att finna luckor. Liknande evenemang kräver mycket lång framförhållning, tid och kommunikativa förmågor från arrangörerna. Vi är dock mycket nöjda med de föredragshållare och den panel som till sist förverkligades.
En annan aspekt att ta hänsyn till är det stora arbete som krävs för att få med medarrangörer som aktiva parter i projektet. Omsättning på deltagare och bristande engagemang om den egna organisationen inte står som huvudansvarig skapar problem och mer arbete än beräknat för arrangörerna.
Publikationer och kommunikation
En kommunikationsplan sammanställdes tidigt i projektet med kommunikationsmålen:
Fördjupade tankar kring demokrati och stadsbyggnad, samarbete mellan arrangörerna
Samt att visa på forskningens värde i stort i känsliga frågor om samhällsbyggnad.
Projektet presenterades på Stockholmias hemsida och uppdaterades löpande.
https://stockholmia.stockholm.se/forskning/projekt/nya-slussen/seminarieserie/
Där lades också länk till de filmade samtalen som sändes på Youtube, samt den korta film som presenterade Slussens historia, som en bakgrund till samtalen:
https://www.youtube.com/watch?v=fqB-d65t9yk&t=74s
En publikation sammanställdes som presenterade projektet och dess föredrag i korthet och i tillgänglig form för fri nedladdning.
https://stockholmia.stockholm.se/forlag/bocker/stockholmia-essa/slussen--stadsomvandling-som-beror/
Kommunikationsinsatser
Aktivitet Kanal Tidpunkt
Utskick ”Save the date” mejl maj
Webbsida webb maj
Påminnelse mejl aug
Stadens webb Stockholm.se aug
Anställda i staden nyhetsbrev juli
Hallå Stockholmare lokaltidningar juli
Anställda inom avd Intranät aug
Annons? DN/SvD sep
Inlägg på FB Stockholmia, Stadsmuseet, samarbetsparter sept, okt, dec
Affisch Samarbetsparter (ABF) aug
På den stora internationella forskningskommunikationskonferensen PCST på New Zealand 2018 fick undertecknad också möjlighet att i Riksbankens jubileumsfonds regi presentera projektet i en session. Det genomfördes under titeln Slussen - a critical case of urban renewal in Stockholm City. Seminars on contested urban development and democracy.