Andreas Dorn

Turins ’Gold Mine Papyrus’, forntida Egyptens äldsta karta. Nya litterära och administrativa texter av skrivaren Amennakhte (1150 f.Kr.) och sökandet efter hans arkiv

Projektets syfte är att slutföra publiceringen av den 2,3 meter långa papyrusen ’Gold Mine Papyrus’ (P. Turin 1879+). På framsidan finns den äldsta kartan från forntida Egypten. Kartan visar ett guldgruvområde, ett stenbrott, vägar, berg samt en helgedom. Baksidan av papyrusen som till stor del är opublicerad innehåller olika texter: hymner, administrativa dokument, ett brev till kungen, illustrerade besvärjelser till solguden och flertal ritningar.
En fullständig redigering av papyrusen kommer genomföras i ett samarbete mellan S. Polis (Universitet Liège) och Egyptiska museet i Turin. Redaktionsprojektet påbörjades 2014 tillsammans i Turin (grundläggande dokumentation) och fortsattes 2016 (granskning av läsning framför originalet), 2019 och 2020 (färdigställande och en sista korrigering av digitala hieroglyfer etc.). Det slutgiltiga arbetet av monografin med översättningar samt kommentarer är däremot fortfarande bristfällig.
Det som gör papyrusen ännu mer uppseendeväckande är det faktum att skaparen av kartan kan identifieras som nekropolskrivaren Amennakhte (*1205–†1137 f.Kr.), någonting som är extremt sällsynt för egyptiska texter. Att handstilen från minst ytterligare en skrivare har identifierats väcker frågor om bruket av dokument, vilket underbygger skälet för vidare studier om handstilar (paleografi). Ytterligare ett mål med projektet är att identifiera andra papyrus som tillhörde Amennakhte, vilka tillsammans med ’Gold Mine Papyrus’ bildade ett arkiv.
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
SAB22-0045
Summa
SEK 1 322 600
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Antikvetenskap
År
2022