Malin Gawell

Entreprenörskap för social förändring 1

Entreprenörskap, ledarskap och konsten att beskriva historien.

Projektet Entreprenörskap för social förändring, eller i något mer utförligt ordalag - Entreprenörskap, ledarskap och konsten att beskriva historien, syftar till att belysa och analysera människors handlande samt organisering och ledning av verksamheter som strävar efter social förändring. Studien tar sin utgångspunkt i Röda Korsets verksamhet för att förhindra och lindra mänskligt lidande i Sverige och i världen.

Teoretiskt är studien baserad på entreprenörskaps-, management- och ledarskapsteorier samt teorier om organisering av olika typer av verksamheter i (civil)samhället. I studien finns ett särskilt intresse för några spänningsfält. Ett sådant är mötet mellan enskilda människors engagemang, organisatorisk styrning och ett ledarskap som sträcker sig bortom formell auktoritet. Ett annat spänningsfält är kopplingen mellan (akuta) insatser och långsiktigt utveckling. Ett tredje spänningsfält är samspelet inom organisationen och med andra aktörer i samhället kring identifiering av vad som behöver göras, hur det ska göras samt vad detta leder till för människor i Sverige och världen.

De två första åren av detta Flexit-projekt är en fältstudie där Röda Korset är den vardagliga arbetsplatsen. Genom deltagande observationer, längre och kortare strukturerade intervjuer, en stor mängd mer eller mindre spontana samtal samt studier av dokument utvecklas det empiriska underlaget med tydliga inslag av interaktiv forskning och samverkan.
Slutredovisning

Flexit-projektet ”Entreprenörskap för social förändring” eller mer specificerat ”Entreprenörskap, ledarskap och konsten att beskriva (hi)storien” grundades på flera års studier av det civila samhället och dess roll samhället i stort. Projektets huvudsakliga syfte att belysa förhållandet mellan olika typer av interventioner och en långsiktig samhällsutveckling har legat fast under hela projektets gång även om frågeställningarna anpassats utifrån aktuella insatser i samarbetsorganisationen Svenska Röda Korsets vardag.  

Genom Flexit-projektets upplägg där de två första årens forskning bedrivs ’in-house’, i detta fall inom Svenska Röda Korset, har syftet även kommit att omfatta förhållandet mellan olika ’organisationslogiker’ främst genom det mer informellt engagemangsdrivna frivilligarbetet i relation till en mer formell hierarkisk beslutsstruktur med tydliga influenser av en företagsekonomisk managementkultur.

En tredje del som tillkommit i projektet är ett arbete med att kartlägga och påbörja en utveckling av en mer systematisk samverkan mellan organisationens verksamhet och akademin samt ett lärande där olika typer av kunskaper tas till vara. Dessa diskussioner har bland annat bidragit till utformning av strategiska inriktningar för Röda Korset.

I projektet har empiri samlats in främst i Sverige men också genom besök och samtal med personer från Röda Kors eller Röda Halvmåneföreningar i Bangladesh och Myanmar i Asien, Liberia och Sierra Leone i Västafrika, samt Japan, UK, USA och vid de internationella huvudkontoren i Geneve. Som Flexit-forskare har Gawell också medverkat som analytisk samtalspart i projekt om frivillighet i konfliktområden (baserad på transkriberade intervjuer med frivilliga i sex konfliktdrabbade länder) samt arbete med så kallat psykosocialt stöd i, eller på grund av traumatiska upplevelser av konflikter.

Inom ramen för denna första del av Flexit-projektet har flera korta underlag skrivits i olika verksamhetsnära sammanhang. Interna uppföljningsrapporter kommer under våren 2017 göras tillgängliga och ligga till grund för fortsatt vetenskaplig publicering.  

Under Flexit-projektets andra del, det vill säga det tredje året vid Södertörns högskola, ligger fokus på att färdigställa den vetenskapliga publiceringen främst inom områdena organisation/management och utvecklingsstudier. Även publikationer om olika aspekter av samverkan håller på att utvecklas.

En mer omfattande redogörelse av vetenskapliga resonemang lämnas i samband med att båda delarna av Flexit-projektet slutförts och en samlad slutredovisning lämnas år 2018.

Bidragsförvaltare
Svenska Röda Korset
Diarienummer
RMP14-1096:1
Summa
SEK 2 159 000,000
Stödform
RJ Flexit
Ämne
Övrig annan samhällsvetenskap
År
2014